20.3.2023 | Svátek má Světlana


MLSOTNÍK: Zelná „pizza“

24.2.2023

Další moje pokusy. Narazila jsem totiž na toto inspirativní video, a i když je o jižních Korejcích známo, že jsou vynikající kuchaři, byla jsem trochu nedůvěřivá. Ale nešť, zelí mám moc ráda a každý nápad se mi hodí.

Co budeme potřebovat?

Zelná „pizza“
  • 180 g syrového zelí
  • 1 menší cibule (cca 50-60 g, řekla bych)
  • 2 vejce
  • nějaký buřtík nebo zbytek šunky (stačilo mi asi 30 g, tj. dva menší plátky šunky)
  • kousek oblíbeného sýra na strouhání, stačilo mi cca 30 g čedaru
  • nějaká rajská omáčka vhodná na pizzu, 2 polévkové lžíce
  • trocha soli a octa, olej na smažení

Tak jedem.

Zelí se má natenko nakrájet, přendat do misky a zalít vodou, přidat lžičku octa, promíchat a nechat 10 minut stát.

Zelí nakrájíme co nejvíc natenko, cibuli celkem na drobno. Zelná „pizza“

Mezitím si nakrájím cibuli, rozklepnu obě vejce do další misky a osolené je prošlehám vidličkou. Mimochodem ve videu je inovativní způsob, jak vejce rozklepnout, ale ten jsem nezkoušela :-)

Jelikož ještě neuplynulo 10 minut, zamyslela jsem se, co s tou rajskou omáčkou. Nakonec jsem vylovila protlak a z lednice načaté pesto, smíchala od každého jednu lžíci a získala vynikající šmak. Prima!

Zelí namočíme do vody s trochou octa.

Teď to zelí. Má se ocedit a ještě párkrát vymáchat a nakonec znovu důkladně ocedit. Nemám tak šikovné pracičky, takže mi vytvořené proužky připadaly trochu neohrabané. Pořádně jsem je tedy promačkala a nechala ještě minutku stát, ono se pak rychleji udělá.

Zelí pak v misce důkladně promíchat s vajíčky (nikoli až na pánvi!!).

Vyprané a opláchnuté zelí smícháme s vejci a vytvoříme na pánvi placku.

Takže pánev. Vzala jsem nerezovou, průměr dna 21 cm. Rozehřát středně progresivně, pak troška oleje a vykydnout do pánve zelovaječnou směs. Pěkně rozprostřít a uplácat doplacata, po okrajích hezky zaobroubit dovnitř, ať nikde nic moc netrčí. A přikrýt pokličkou. Čekat 4 minuty.

K následné fázi jsem přistupovala s nedůvěrou. Placka se má totiž obrátit. Nečekala jsem zázraky, ale řídila jsem se příkladem pana nebo paní autorky videa a vzala si na pomoc plochý talíř (s obracečkou nebo vyhazováním ke stropu mnoho nepořídíte). A povedlo se to bez ztráty kytičky! Placka byla zespodu hezky opečená, nijak se nepřichytila a držela pohromadě.

Po 4 minutách pod pokličkou obrátíme za pomoci talíře.

Takže závěrečná fáze, tj. zdobení: potřít celou plochu rajčatovou omajdou, posypat cibulí, poklást kousky uzeniny nebo šunky a nakonec posypat sýrem.

Drobná finta: tenoučkým čůrkem oleje objet placku kolem dokola tam, kde se dotýká břehů pánve. V případě nutnosti hmotu opět zaoblit pod placku.

A opět přikryjeme a zhruba za další 4 minutky, kdy je sýr úplně roztavený, máme hotovo.

Zelná „pizza“ hotová na pánvi

Zelopizzu jsem v této fázi raději vyfotila, protože co kdyby se mi ji nepodařilo důstojně přesunout na talíř?

Ale žádné obavy, povedlo se. Zkrotila jsem však svou zvědavost a s krájením počkala, až trochu vystydne.

Zelná „pizza“ přesunutá na talíř

A pozor: krájí se velice dobře a porce drží výborně pohromadě, nic se mi nerozsypávalo, mohla jsem díl „pizzy“ krásně vzít do ruky.

A chutná to opravdu moc dobře. Nějakou synergií použitých hmot to v puse vyvolává pocit kompaktního chutného těsta a obloha se mi povedla. Kdo nemůže lepek, tomu to můžu jedině doporučit.

Zelná „pizza“ se po vychladnutí dá dobře krájet a krásně drží pohromadě

Bylo to velice dobré a určitě jsem tuhle „zelnou pizzu“ nevařila naposled. Komentáře pod videem byly také nadšené.

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !