19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Švestkový koláč s tvarohem

4.10.2019

Až vyjde tento článek,možná ještě bude období švestek. Ale většinou už nejsou ty, co bývaly „švestičky z naší zahrádky“ - když se rozkrojil knedlík, byl talíř plný krásné modré šťávičky. Možná ještě někdo takovou úžasnost má. Jinak ty, co jsem letos kupovala, i na trhu, uváděné jako pravé švestky od českého pěstitele, byly asi ty vyšlechtěné, šťávy z nich teklo pomálu.

Podzim patří švestkám

Knedlíky letos už asi každý měl, udělejte si i dobrý koláč. Podobný, ale s borůvkami, dělává i Marička. Je osvědčený.

Suroviny na těsto (do formy o průměru 30 cm):

Suroviny na švestkový koláč s tvarohem
  • 20 dkg hladké mouky
  • ½ velké lžíce prášku do pečiva
  • 10 dkg másla nastrouhat do mouky
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 1 velké nebo 2 malá vejce
  • vanilku, citron. kůru (možno ve formě cukrů)

Těsto zpracovat rukama do hladka a uložit přikryté do lednice alespoň na 2 h.

Na tvarohovou náplň pod švestky:

  • 2 tvarohy balené, lepší tučné
  • zakysaná 15% smetana
  • moučkový cukr (množství – jak kdo rád sladké)
  • trochu škrobu (použila jsem Gustin)
  • 2 žloutky
  • citr. kůra

Vyšlehat.

Švestky byly tužší a vypadaly uvnitř suché, tak jsem je vyloupané posypala krystalovým citronovým cukrem, i trochou skořice, a nechala víc než hodinu odležet, aby začaly pouštět šťávu.

Rozpůlené švestky

Odpočaté těsto roztlačit do formy, zvednout okraje, formu netřeba vymazávat, těsto je hodně mastné. Rozetřít tvaroh, naskládat švestky a možno ještě posypat drobenkou, já jsem je posypala strouhanými ořechy.

Péci asi ¾ h., po upečení nechat dobře vychladnout, než se bude koláč krájet.

Upečený švestkový koláč s tvarohem
Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !