Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Švestkový koláč s tvarohem
Až vyjde tento článek,možná ještě bude období švestek. Ale většinou už nejsou ty, co bývaly „švestičky z naší zahrádky“ - když se rozkrojil knedlík, byl talíř plný krásné modré šťávičky. Možná ještě někdo takovou úžasnost má. Jinak ty, co jsem letos kupovala, i na trhu, uváděné jako pravé švestky od českého pěstitele, byly asi ty vyšlechtěné, šťávy z nich teklo pomálu.
Knedlíky letos už asi každý měl, udělejte si i dobrý koláč. Podobný, ale s borůvkami, dělává i Marička. Je osvědčený.
Suroviny na těsto (do formy o průměru 30 cm):
- 20 dkg hladké mouky
- ½ velké lžíce prášku do pečiva
- 10 dkg másla nastrouhat do mouky
- 5 dkg moučkového cukru
- 1 velké nebo 2 malá vejce
- vanilku, citron. kůru (možno ve formě cukrů)
Těsto zpracovat rukama do hladka a uložit přikryté do lednice alespoň na 2 h.
Na tvarohovou náplň pod švestky:
- 2 tvarohy balené, lepší tučné
- zakysaná 15% smetana
- moučkový cukr (množství – jak kdo rád sladké)
- trochu škrobu (použila jsem Gustin)
- 2 žloutky
- citr. kůra
Vyšlehat.
Švestky byly tužší a vypadaly uvnitř suché, tak jsem je vyloupané posypala krystalovým citronovým cukrem, i trochou skořice, a nechala víc než hodinu odležet, aby začaly pouštět šťávu.
Odpočaté těsto roztlačit do formy, zvednout okraje, formu netřeba vymazávat, těsto je hodně mastné. Rozetřít tvaroh, naskládat švestky a možno ještě posypat drobenkou, já jsem je posypala strouhanými ořechy.
Péci asi ¾ h., po upečení nechat dobře vychladnout, než se bude koláč krájet.
Dobrou chuť!
Foto: Nelina
Vše potřebné zjistíte zde...