24.10.2019 | Svátek má Nina


MLSOTNÍK: Švestkový koláč s tvarohem

4.10.2019

Až vyjde tento článek,možná ještě bude období švestek. Ale většinou už nejsou ty, co bývaly „švestičky z naší zahrádky“ - když se rozkrojil knedlík, byl talíř plný krásné modré šťávičky. Možná ještě někdo takovou úžasnost má. Jinak ty, co jsem letos kupovala, i na trhu, uváděné jako pravé švestky od českého pěstitele, byly asi ty vyšlechtěné, šťávy z nich teklo pomálu.

Podzim patří švestkám

Podzim patří švestkám

Knedlíky letos už asi každý měl, udělejte si i dobrý koláč. Podobný, ale s borůvkami, dělává i Marička. Je osvědčený.

Suroviny na těsto (do formy o průměru 30 cm):

Suroviny na švestkový koláč s tvarohem
  • 20 dkg hladké mouky
  • ½ velké lžíce prášku do pečiva
  • 10 dkg másla nastrouhat do mouky
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 1 velké nebo 2 malá vejce
  • vanilku, citron. kůru (možno ve formě cukrů)

Těsto zpracovat rukama do hladka a uložit přikryté do lednice alespoň na 2 h.

Na tvarohovou náplň pod švestky:

  • 2 tvarohy balené, lepší tučné
  • zakysaná 15% smetana
  • moučkový cukr (množství – jak kdo rád sladké)
  • trochu škrobu (použila jsem Gustin)
  • 2 žloutky
  • citr. kůra

Vyšlehat.

Švestky byly tužší a vypadaly uvnitř suché, tak jsem je vyloupané posypala krystalovým citronovým cukrem, i trochou skořice, a nechala víc než hodinu odležet, aby začaly pouštět šťávu.

Rozpůlené švestky

Odpočaté těsto roztlačit do formy, zvednout okraje, formu netřeba vymazávat, těsto je hodně mastné. Rozetřít tvaroh, naskládat švestky a možno ještě posypat drobenkou, já jsem je posypala strouhanými ořechy.

Péci asi ¾ h., po upečení nechat dobře vychladnout, než se bude koláč krájet.

Upečený švestkový koláč s tvarohem
Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes


Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!