19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Japonský bramborový salát

26.7.2019

Tento recept mě mile překvapil - původně jsem si myslela, že výsledek bude hodně podobný tomu, co už znám, ale vícero detailů se nasčítá a je to znát.

Insipraci jsem opět čerpala u kluků japonských, kterým maminka plní kulinářská přání (video najdete zde). Salát mě zaujal tím, že ho lze připravit z nových brambor, navíc třeba i se slupkou, dále tím, že maminka vařila vejce současně s bramborami, a taky minimem přísad.

Tak co budeme potřebovat:

Suroviny

  • 1 ks tenké okurky salátovky
  • 3 ks brambor velkých asi jako dlaň (zaujalo mě, že jim říkají malé brambory; jak jsem vyrozuměla, mládenci tráví hodně času v USA, kde jsou brambory z mého pohledu běžně obrovité). Brambory jsem měla ještě menší, takže jsem jich vzala 6 (velikost lze odhadnout podle fotek, ve srovnání s vejci střední velikosti)
  • 2 vejce
  • 2 -3 plátky šunky (podle velikosti a tlustosti)
  • 2 polévkové lžíce (nebo méně) majonézy - zde kuchtíci opět zdůraznili, že majonéza by měla být ostřejší, ne moc sladká
  • trocha octa - hodí se bílý vinný, je dostatečně ostrý, ale ne zas tolik jako běžný kvasný lihový (ten by se měl před aplikací asi naředit, tak 1:1, řekla bych),
  • pepř a sůl.

Tak jedem.

Uvaříme vejce a brambory

Trochu nedůvěřivě jsem koukala na to vaření vajec současně s bramborami. Vyguglila jsem si salmonelu a po zjištění, že ji naprosto spolehlivě zničí var, jsem je tedy společně uvařila. Vajíčka byla na pohled čistá, nikde žádné peří ani guáno :-) Všechno se vloží do studené vody (brambory dobře umyté a ty větší rozpůlené). Voda se nesolí a brambory se neloupou, tedy v této fázi.

Jakmile voda začala vařit, odpočítala jsem 8 minut a vyndala vejce (dala jsem je do misky se studenou vodou). Brambory jsem vařila dalších asi 15 minut, tady záleží na druhu.

Semena z okurky vykrojíme

Mezitím jsem popadla okurku a podle inspirativního videa jsou odkrojila čepičky na obou koncích. A - teď to přijde, pro mě objev veliký - tou čepičkou, kde byl květ, maminka pořádně promnula oba konce, vždycky pěkně řeznými stranami o sebe. Prý se tím vypudí případná hořkost. Víte o tom někdo něco? Já to udělala a okurka pak opravdu hořká nebyla (ne že bych ji předtím ochutnala :D)

Okurka se nakrájí velice na tenko - použila jsem na to struhadlo. Pokud zjistíte, že jsou v okurce výrazné semeníky, tak je vykrojte, prý dělají v salátu paseku (řekla bych, že by místo salátu vznikla kaše). I proto je lepší štíhlá, masitá okurka. Na fotce je vidět, že od konců jsem mohla okurku krájet celou, blíže středu jsem ji musela vykrojit.

Nakrájená posolená okurka se potí

Plátky okurky jsem vložila do mikroténového sáčku, dosti posolila (proto se nesolí vařené brambory), v sáčku promnula a nechala ležet. Doporučuji nechat ležet v misce, začne z toho téct okurková voda (mikroten je propustný a navíc je v něm vždycky nějaká dírka).

Když se brambory dovaří, můžete je oloupat, ale já to neudělala a salát byl vynikající i tak (to lze ovšem jen s novými bramborami). Ve větší misce jsem je zhruba pomačkala, ale ne úplně na kaši, hrudky jsou žádoucí. V této fázi jsem je zastříkla octem - ne příliš, výsledek nemá být kyselý - a trochu promíchla.

Teď se pustíme do okurek. Cílem je dostat z nich co nejvíc vody. Pokud jsou v sáčku dírky, pomačkejte je ještě v sáčku. Pak je vyndávejte po hrstkách a opravdu důkladně je v rukou vyždímejte. Vodu jsem nevylila, uložila do lednice a přišla mi vhod do jiného, čistě zeleninového salátu. Nebo se dá použít na doplnění třeba polévky. Nebo naředěná jako nápoj.

Před promícháním

Pak jsem oloupaná vejce nakrájela na hrubší plátky, šunku naopak na tenké nudličky. Brambory jsem ještě trochu opepřila a nakonec lehce promíchala s okurkou, vejci, šunkou a majonézou. Té nedávejte moc, salát by ovládla.

Výsledek je chrupkavý, osvěžující, lahodný a sytý. Když si všimnete poměru přísad, tak brambor je tam poměrně málo. Přesto nasytí tři osoby. Tento salát je samostatné jídlo - není ani přílohou, ani se k němu nehodí rohlík nebo chleba. Nejvýš čerstvý hlávkový salát. Ale ani ten není nutný - svěžest a šťavnatost dodá čerstvá okurka.

Takže tento salát, ač bramborový a s majonézou, ve mně žádnou nostalgii po smaženém kapru nebo řízku nevyvolal. Zato mi s minimem úsilí a maximem chuti zpestřil léto.

Japonský bramborový slát

Přeji dobrou chuť, ať už budete připravovat cokoliv.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes