20.3.2023 | Svátek má Světlana


MLSOTNÍK: Chlebánek sladký Pepánek (archiv)

24.2.2023

V naší rodině se s oblibou pečou různé druhy chlebů. Každý z nich má svůj specifický název např.: Chlebánek Pepánek, Chlebíček Pepíček, Pepa z depa apod. Proto i níže uvedený recept má jméno Chlebánek sladký Pepánek, tak jak je uvedeno v záhlaví. Je to „chlebánek“ pro víkendové či sváteční chvíle.

Jeho základní nevýhodou je, že rychle zmizí v útrobách rodinných příslušníků, kteří se pohybují poblíž tohoto voňavého výrobku. I když výrobce (já) ví, že je nutné chlebánek nechat vychladnout, přesto neodolá a musí si kousek „uďobnout“. (Je to nebezpečné, může se vytvořit tzv. „brousek“)!

Recept:
250 g žitné mouky
250 g pšeničné mouky hladké
100 g rozinek máčených v rumu
2 polévkové lžíce pšeničných klíčků
2 polévkové lžíce sezamových semínek
3 polévkové lžíce loupaných slunečnicových semen
1 kávová lžička skořice
1 kávová lžička soli
1 sáček suchého droždí Dr. Oetkera
2 polévkové lžíce oleje
2 sáčky vanilkového cukru
1 tableta Celaskonu (100 mg) rozpuštěného v malém množství vody
400 - 500 ml vlažné vody

Z výše uvedených surovin vypracujeme v míse těsto, asi jako na vdolky. Vodu přidáváme opatrně a pouze v takovém množství, aby těsto bylo vláčné a pružné. Pak těsto dáme na vál a hněteme rukama tak dlouho, až se na vál nelepí. Z vypracovaného těsta utvoříme bochánek, který necháme přikrytý utěrkou, na vále nebo v míse kynout. Během kynutí těstem alespoň 2x pohneme. Těsto je správně vykynuté, když zvětší svůj objem asi o polovinu. Na plech položíme pečící papír, na něj dáme vykynuté těsto a dotvarujeme bochánek. Přikryjeme ho ještě utěrkou a necháme ještě cca 1 hodinu kynout. Než vložíme chléb do trouby tak ho potřeme vodou.

Pečení:
Troubu předehřejeme na 200 °C. Pak vložíme chléb a při této teplotě pečeme cca 15 minut. Pak snížíme teplotu na 160 - 170 °C a dopékáme ještě 30 - 45 minut. Během pečení potíráme několikrát povrch chleba vodou.
Po vychladnutí podáváme v přírodním stavu, případně potíráme máslem. Pro mlsné jazýčky je možno plátky chlebánku nazdobit šlehačkou.

Přejeme dobrou chuť.

Původně publikováno na Zvířetníku 23. 6. 2006.

JoVo Neviditelný pes







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !