Čtvrtek 17. dubna 2025, svátek má Rudolf
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Vepřové katsu

Lika
diskuse (49)

Vepřový skládaný řízek s bramborami foto: LikaNeviditelný pes

Jak název napovídá, kořeny má toto jídlo v Japonsku. Nemylte se, Japonci jsou kadeti na smažené a vepřové! Takže při pátrání po nějakých variacích na obvyklá jídla, která bych mohla případně předložit návštěvě, jsem sáhla po tomto receptu. Na skládaný vepřový tenký balíček, smažený v trojobalu. A to všechno Japonci shrnou do „tonkatsu“.

Suroviny na vepřový skládaný řízek

Budeme potřebovat:

  • plátky masa, které lze dobře rozklepat hodně dotenka
  • dijonskou hořčici
  • pepř a sůl
  • zelené koření, tj. petrželku, případně rozmarýn nebo šalvěj - s těmi velmi opatrně
  • trochu sýra mírnější chuti, nemusíme do všeho cpát nivu, ta všechno ovládne. Sýr by měl jít nastrouhat, a opravdu je ho potřeba maličko
  • suroviny na trojobal - mouku, vejce, strouhanku

Tak jedem.

Řízek připraven k roztlučení dotenka - je mezi dvěma fóliemi, kocour nesouhlasí.

Nejlepší by bylo, kdybyste měli vepřovou panenku. Jde totiž o to, vyrobit co nejtenčí plátek masa, a panenka se k tomu náramně hodí. Jelikož jsem chtěla dodržet vepřové a panenka nebyla, sáhla jsem po plátcích z kýty. Ale patrně to půjde i z kuřecího, krůtího.

Dle návodu jsem do řízků, vložených mezi dva kusy potravinové fólie, mlátila usilovně tupým dnem těžké sklenice, a to od středu ke krajům. No, něco jsem z nich vymlátila, i když té krásné tenkosti (viz video níže) jsem nedosáhla. Je dosti podstatná.

Řízek zabalíme do plochého balíčku, i ze stran

Potom plátek trošku posolit, popepřit, lehounce pomatlat dijonskou hořčicí (proto není nutno dodávat příliš výrazný sýr, dijonka se postará), posypat troškou sýrových hoblinek, zelenými bylinkami a složit do placatého balíčku. Při skládání dbát na vložení okrajů dovnitř.

Ještě po povrchu maličko posolit a obalíme v trojobalu.

Nic se nešpendlí, nic se nesvazuje. Výsledkem jsou krásné placky, které bezvadně drží.

Obalený výsledek.

Smažit se má poměrně pomalu (díky krásnému zabalení nic nevyteče), asi 4 - 5 minut po každé straně, ovšem tady bude záležet na druhu masa. Jelikož jsem tvořila z vepřové kýty, pro jistotu jsem je strčila ještě na patnáct minut do trouby.

Výsledek byl poněkud macatější, než krásně ploché panenkové balíčky v předloze, ale výborné byly, to zase jo. Ta změna tvaru během tepelné úpravy je způsobena množstvím vaziva, blan apod. v mase, takže s tím je nutno počítat.

Smažíme.

Je to moc příjemné jídlo, praktické - dobře se osmaží, na rozdíl od závitků - a těch více ochucených vrstviček masa, to vše završeno křupavou krustičkou, no mňam. A přestože se to na první pohled nezdá, měla jsem hotovo do dvaceti minut (plus ta čtvrthodinka v troubě), a to jsem musela odhánět všetečné kocouří pracky a fotit.

Japonci k tomu jedí nikoli brambory, ale zelný salát, nebo jakýkoli zelený salát. Asi proto si to smažené dopřávají docela často. Vyzkoušela jsem, a taková příloha bohatě stačí (v tuto roční dobu jsem sáhla po čínském zelí posypaném ředkvičkovými klíčky).

Tradiční strávníci uvítají vařené brambory, i se zbytkem petrželky :-)

Vepřový skládaný řízek se salátem
Vepřový skládaný řízek s bramborami

Bezlepkoví strávníci uvítají bezlepkové směsi na obalování, aby se necítili zkrouhnutí na řízkových právech.

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv!

Video, kterým jsem se inspirovala, najdete zde - je krásně názorné.

Foto: Lika

Aston Ondřej Neff
17. 4. 2025

Chceme napříště podléhat „nadstátní moci‟?

přečetl Panikář
17. 4. 2025

Německé „ministerstvo pravdy“ hlídá „svobodu názorů“

SÝR ZDARMA
17. 4. 2025

Následující text je souhrnem různých hypotéz z amerických zdrojů.

Ondřej Neff
17. 4. 2025

V tajné americké rezervaci žije dvojice vyhubených pravlků

Marian Kechlibar
17. 4. 2025

Čína je od roku 2010 největší výrobní ekonomika světa.

Aston Ondřej Neff
15. 4. 2025

Spustím se ze špiček a došlápnu napevno.

Aston Ondřej Neff
14. 4. 2025

Ruský útok na Sumy překročil normu posledních tří let.

Aston Ondřej Neff
16. 4. 2025

Migrace patří k Babišovým předvolebním evergreenům.

Aston Ondřej Neff
17. 4. 2025

Chceme napříště podléhat „nadstátní moci‟?

Marian Kechlibar
15. 4. 2025

Britská vláda přebírá kontrolu nad velkou ocelárnou ve Scunthorpe.

Lidovky.cz, ČTK
17. 4. 2025

České hokejistky usilují ve čtvrtfinále mistrovství světa o čtvrtou účast v bojích o medaile za...

ČTK, Lidovky.cz
17. 4. 2025

U Kolají na Nymbursku odpoledne srazilo auto několik lidí u odstaveného vozu, jeden člověk zemřel,...

kh Kateřina Havlická
17. 4. 2025

Slovenský expremiér a dnešní opoziční europoslanec Ludovít Ódor zveřejnil video, v němž jeho...

Tomáš Ratner
17. 4. 2025

Když Vladimir Putin v roce 2022 napadl Ukrajinu, Evropská unie si udělala na válku jasný názor...

David Lancz
17. 4. 2025

Jedině v Římě se člověk může připravit na Řím, říkával už velký Goethe. A Marcel Sauer, autor...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz