Pátek 16. května 2025, svátek má Přemysl
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Zeleninová omeleta

Lika
diskuse (18)

Nakrájená zelenina foto: LikaNeviditelný pes

Než se leknete a utečete, prozradím konec: bylo to opravdu moc dobré :-)

Miluju zelí a mrkev, ale boršč je pracný a saláty mi taky nejedou denně, ovšem při brouzdání na netu jsem padla na toto inspirativní video.

Hned mě napadlo, že by to byla vynikající snídaně. A protože tepelná úprava všem zúčastněným surovinám svědčí - jsou stravitelnější a hlavně živiny v nich jsou tak využitelnější -, šla jsem směle do toho.

Takže co budeme potřebovat?

Tady jsem trochu improvizovala, protože to mělo být jídlo jen pro mě, pánvičku (s poměrně nepřilnavým povrchem) jsem měla menší než na videu (moje má na dně 19 cm) a nechtěla jsem se přeplácat vejci.

Takže co vlastně:

Suroviny

  • syrové bílé zelí - ve výsledku opravdu pořádnou hrst jemně nakrájeného
  • mrkev - mám ji ráda, takže dva středně velké kousky
  • dvě menší rajčata
  • vejce - vzala jsem jen jedno (ve videu jsou tři)
  • trochu tuku (ghí/přepuštěné máslo nebo dobrý olej, tak 1 PL, podle přilnavosti pánvičky)
  • troška soli

Tak jedem:

Nakrájená zelenina

Všechnu zeleninu nakrájíme - zelí na tenounké proužky, rajčata na kousky a mrkev nahrubo nastrouháme.

Na pánev dáme trochu tuku (mně stačila 1 čajová lžička) a hned na ni vhodíme nakrájené rajče. Rázem jsem si uvědomila, že jsem je nakrájela moc naveliko - vždyť výsledek má být omeleta a ne hrbolatá míchanice! Aspoň jsem je při smahnutí rozmačkala. V této fázi se má přidat špetka soli - opravdu jí není potřeba mnoho.

Směs zeleniny na pánvi

Jakmile jsou rajčata osmahnutá - šlupky sem tam mírně hnědnou -, přidáme zelí a důkladně promícháme. Rovnou přidáme mrkev a také promícháme. V této fázi jsem se zděsila, kolik toho je, málem se to do pánvičky nevešlo. Vážně jsem začala uvažovat o tom, že budu muset udělat omelety dvě. Ale nakonec to nebylo zapotřebí.

Oheň stáhneme na celkem mírně, protože chceme, aby zelenina změkla. Tudíž se spíš dusí a jen mírně pomalu opéká. Poměrně často mícháme.

Jakmile zelenina změkne, mrkev už pouští krásnou barvu a celkově je směsi mnohem méně, vyklopíme ji do nějaké mísy nebo na hlubší talíř, aby trochu vychladla. Pokud se ptáte, proč nevrazím vejce rovnou na pánev k zelenině, pak vězte, že výsledkem by byla míchanice a nikoli omeleta :-)

Zelenina chladne

Trochu jsem váhala, kolik těch vajec do vychladlé zeleniny tedy dát, ale dala jsem jen jedno - aspoň vyzkouším, jestli to bude fungovat.

Zelenina smíchaná s jedním vajíčkem se chovala jako poměrně kompaktní hmota, na rozdíl od videa, kde se třemi vejci vzniklo vlastně lité těsto.

Ale i tak jsem hmotu dopravila na středně ohřátou (stejnou) pánev, rozplácala ji vařečkou na stejnoměrnou tloušťku a plamen stáhla na „mírně“ - je zapotřebí, aby se vejce srazilo v celém těstě, a to dřív, než se spodek připálí. Na pár minut jsem dokonce přiklopila pokličkou, ale většinu času nechala odkryté.

Když se omeleta začala po okrajích odchlipovat, zajela jsem špachtlí pod ni a příjemně překvapená jsem zjistila, že omeleta krásně drží pohromadě a snadno se dá obrátit. Šup, a ukázal se krásně zbarvený, opečený rub. Z líce jsem opékala jen minutku, vlastně už při vypnutém sporáku.

Omeleta šla obrátit velice dobře

A hned s tím na talíř, už jsem měla hlad. A opravdu mi to moc chutnalo - přestože, nebo možná právě proto, že soli je v tom maličko. Chuť všech ingrediencí krásně vynikla, bylo to lahodné, trochu chrupkavé (to bylo to zelí, však jsem měla podezření, jak se zachová, když se sůl dává hned na začátku!), a jako snídaně se mi to velice osvědčilo - nečekala jsem, na jak dlouho mě to zasytí, aniž bych se přecpala!

A masožravci mezi námi si do toho nakrájejí třeba klobásku :-)

Přeji dobrou chuť, ať budete připravovat cokoliv.

Foto: Lika

Leoš Strnad
16. 5. 2025

NVIDIA objevila v Saudské Arábii Eldorádo

Ondřej Neff
16. 5. 2025

Jsem notorický scifista.

SÝR ZDARMA
16. 5. 2025

Na obranu zdravého rozumu a o páchání dobra

Ohlas čtenářů
16. 5. 2025

Nejsem Aston, ale o program se klidně podělím.

Aston Ondřej Neff
13. 5. 2025

Po čtyřiceti letech si lidé chtěli užít radosti „nevolit‟.

Aston Ondřej Neff
14. 5. 2025

Chystaná smlouva s Korejci mohla být nepopiratelný úspěch

Aston Ondřej Neff
15. 5. 2025

O co jde vládní sestavě v předvolební kampani?

Úpadek německého hospodářství je zjevný každému.

Benjamin Kuras
14. 5. 2025

Amerika ji za to peskuje, Evropa jí za peskování nadává.

Lidovky.cz, ČTK
16. 5. 2025

V Istanbulu mají v pátek začít první přímá rusko-ukrajinská jednání za tři roky války, původně...

Lidovky.cz, ČTK
16. 5. 2025

Britská policie obvinila ze žhářství muže, který podle policistů v minulých dnech založil požár v...

Marek Hudema
16. 5. 2025

Zatímco celosvětové omezování emisí se nedaří tak, jak se jednotlivé země dohodly, vypadá to, že u...

ndr Jindřich Göth
15. 5. 2025

Adonxs, vlastním jménem Adam Pavlovčin, se do finále Eurovision Song Contest 2025 ve švýcarské...

Lidovky.cz, ČTK
15. 5. 2025

Dva duely nabídl čtvrteční program stockholmské skupiny A na hokejovém mistrovství světa. Kanaďané...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz