28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


MLSOTNÍK: Jahodový koláč

16.6.2023

Zahlédla jsem tuhle u stánku pěkné veliké jahody, půlkilové i kilové vaničky i košíky... Koupila jsem kilovou vaničku s tím, že budou knedlíky.

(Knedlíky klasika: 1 měkký tvaroh, ideálně kostka v igelitovém kabátku, 1 vejce, trošku soli a přiměřeně hrubé nebo polohrubé mouky.)

Jahody byly krásně pevné. Na zahradě takové nepěstuji, přepravu řeším maximálně do kuchyně :-). Na knedlíky (bylo jich 17) jsem spotřebovala všechny velké jahody a hloubala jsem, co s těmi menšími.

Co takhle zkusit koláč, drobenkový? Z polovičního množství, do pekáčku 25 x 21 cm:

Plech 25x21 cm a jahody zbylé po knedlících. Jahodový koláč

Ingredience si radši vážím, ale tentokrát jsem hrábla po hrníčkovém receptu z internetu a ubrala cukr:

  • 1 vejce
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1/4 hrnku mléka (to bylo málo, musela jsem trošku mléka přidat)
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

Na drobenku od oka máslo, hrubá mouka, cukr krupice 1:1:1

Vajíčko jsem ušlehala s cukrem do pěny a přidala olej, mléko a mouku s přimíchaným práškem do pečiva. Těsto jsem musela mlékem ještě přiředit, aby šlo rozetřít do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou.

Nalité těsto poklademe jahodami. Jahodový koláč

Na těsto přišly na půlku překrájené jahody, na ně drobenka. Až na dvě se vešly všechny.

Přibyla drobenka.

Koláč byl velmi jedlý :-)

Upečeno.

Pořád laboruji s elektrickou troubou (horkovzduch), mám dojem, že na smaltovaném plechu se koláč upeče rychleji, než když je to plech s nepřilnavým povrchem.

Dobrou chuť!

Foto: Jajka

Jajka Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !