Zahlédla jsem tuhle u stánku pěkné veliké jahody, půlkilové i kilové vaničky i košíky... Koupila jsem kilovou vaničku s tím, že budou knedlíky.
(Knedlíky klasika: 1 měkký tvaroh, ideálně kostka v igelitovém kabátku, 1 vejce, trošku soli a přiměřeně hrubé nebo polohrubé mouky.)
Jahody byly krásně pevné. Na zahradě takové nepěstuji, přepravu řeším maximálně do kuchyně :-). Na knedlíky (bylo jich 17) jsem spotřebovala všechny velké jahody a hloubala jsem, co s těmi menšími.
Co takhle zkusit koláč, drobenkový? Z polovičního množství, do pekáčku 25 x 21 cm:
Ingredience si radši vážím, ale tentokrát jsem hrábla po hrníčkovém receptu z internetu a ubrala cukr:
Na drobenku od oka máslo, hrubá mouka, cukr krupice 1:1:1
Vajíčko jsem ušlehala s cukrem do pěny a přidala olej, mléko a mouku s přimíchaným práškem do pečiva. Těsto jsem musela mlékem ještě přiředit, aby šlo rozetřít do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou.
Na těsto přišly na půlku překrájené jahody, na ně drobenka. Až na dvě se vešly všechny.
Koláč byl velmi jedlý :-)
Pořád laboruji s elektrickou troubou (horkovzduch), mám dojem, že na smaltovaném plechu se koláč upeče rychleji, než když je to plech s nepřilnavým povrchem.
Foto: Jajka