MLSOTNÍK: Čočka trochu jinak
Cibuli, mrkev a celer nejdřív osmahneme foto: Lika, Neviditelný pes
Toto jídlo totiž obsahuje více živin než „čočka“, na jakou jsem byla dosud zvyklá. Nenechte se ale odradit, výsledek byl překvapivě dobrý.
Co budeme potřebovat?
- Čočku, nejlépe drobnozrnnou, a jestli jste někde natrefili na tzv. zelenou nebo černou, tak sem s ní. Neměla by to být prostě čočka, co se rychle rozvaří. Můžeme ji nechat předem namočit.
- listovou kapustu
- rajče
- cibuli
- mrkev
- řapíkatý celer
- případně klobásku
- trochu tuku
- případně vývar, lze nahradit vodou
- pepř, sůl, bobkový list
Tak jedem.
Na tuku si osmahneme nadrobno nakrájenou mrkev (dala jsem jednu velkou), cibuli (taktéž) a řapíkatý celer (dva menší klacky). Až je cibule sklovatá, přisypeme čočku (pořádnou hrst, cca 60 g), bobkový list a - pozor - případně klobásku nakrájenou na kolečka. Já ji nedávala (na obrázku je půjčená ze zamýšleného leča) a výsledek byl i tak naprosto vynikající.
„Nasucho“ to pořádně promícháme a přilijeme tolik vývaru (vody), aby čočka mohla nasávat, tj. s hladinkou tak dva centimetry nad zeleninu s čočkou. Opepříme a pokud jsme dávali klobásku, zatím nesolíme, to až na konec.
A vaříme. Zatím se můžeme vrhnout na kapustu - zbavíme ji řapíků, listy sbalíme do ruličky a nakrájíme na zhruba centimetrové nudličky, které pak ještě posekáme na drobnější kousky.´
Jakmile je čočka skoro měkká, přihodíme do hrnce nakrájenou kapustu a nadrobno nakrájené rajče. Promícháme a vaříme, dokud není všechno měkké. Vody nebo vývaru přidejte jen nezbytné množství, aby se jídlo nepřipalovalo, protože výsledkem nemá být polévka, ale hustý „guláš“.
Pokud je to nutné, dosolíme.
Na talíři přidejte jednu nebo dvě lžíce kysané smetany.
Jak už jsem předesílala, klobásku jsem nepoužila, ale vůbec mi tam nechyběla. Jídlo neuvěřitelně vonělo a bylo prostě výborné. Kapusta chuť nijak neopanovala a celek byl prostě lahůdka. Za sebe můžu jedině doporučit a budu si tuhle čočku určitě dělat častěji. O zdravotních benefitech se ani nezmiňuji, těch je prostě hafol.
Jo a ještě k množství - byly z toho pořádné dvě porce. Syté a moc dobré.
Takže přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.
Foto: autorka. Jako inspirace mi posloužilo toto video.