9.5.2024 | Svátek má Ctibor


MLSOTNÍK: Čočka na kyselo

20.11.2020

Kočka kulí očka, v hrnci bublá čočka.

Špek se v pánvi škvíří, až vzduch kolem víří.

Volské oko s cibulkou a znojemskou okurkou…

Z párků máme chobotničky, co se vejdou do hubičky…

Na talíři krásný vzhled, lidi spěchaj na oběd.

V kuchyni to hezky voní, kuchařinku všichni honí…

Čočka se vaří a párkové chobotničky se smaží

Předpokládám, že čočku na kyselo zvládají všichni… Umění je ji uvařit tak, aby na dně hrnce nebyla černá spálenina, a pak to dochucení. Já čočku vařím v uzeném vývaru s vavřínovým listím a několika kuličkami nového koření a pepře. Dochucuji solí, česnekem, majoránkou a octem. Čočka vývar vpije, já ji trochu pošťouchám tou věcičkou na bramborovou kaši a nedávám ani zrnko mouky.

S volským okem, smaženou cibulkou, vypraženým špekem, okurkou a párkovými chobotničkami

Na vrch smažím do zlatova cibulku a to na výpeku z upraženého špeku, kterým cibulku následně posypu. Přidávám volské oko s tekutým žloutkem a kyselou okurku.

Když je čočka jemná, dokyseluji lákem z okurek a nedávám ocet.

Poslední dobou ji vařím minimálně jednou do měsíce. Mám čočku moc ráda :-)

Dobrou chuť!

Kamil je ozdobou pracovního prostředí

Foto: Sharka.68

Sharka.68 Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !