22.1.2021 | Svátek má Slavomír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čočka na kyselo

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 20.11.2020 22:14

Tak u nás vede z čočky hlavně polívka, hustá, s pálivou klobásou, česnekem, majoránkou, mňam!

M. Crossette 20.11.2020 17:39

Šárko, nejen skvěle vaříš, ale I moc pěkně básníš :-) Čočku máme velice rádi, dělala jsem ji často jen tak samotnou, ale ne na kyselo. Na kyselo (s volským vokem) je dělávala maminka, ale mně později vice chutanla bez bez. ALE od té doby, co Lika dala recept na čočkový "guláš", dělám ji teď už právě jen tak !!

Šarko, možná jsi v dřívější diskuzi postřehla, že jsem dělala tvůj kotrabáš. No a protože jsem měla ještě část pohanky navíc (uvařila jsem jí hodně najednou), a zase zbylé 2 brambory (sice tentokrát pečené v troubě, ale do nevadilo) ,včera jsem kontrabáš dělala znovu. Jen jsem do křupava osmažila asi deset tenkých proužků slaniny (jako první a na vyškvařeném tuku osmahla cibulku). Ty jsem pak roztrhala na kousky a vmíchala už do hotového kontrabáše, aby zůstaly křupavé. Místo majoránky (ta mi v prvním pokusu přišla málo výrazná) jsem dala směs koření 6 druhů pepře. Joj, to byla dobrota !!! Určitě budu dělat !

Chobotničky z párků vypadají moc lákavě. Vzpomněla jsem si, že jeden čas jsem podobně dělala "mističky" z větších salámů". Neloupaná kolečka se při rychlém smažení zkroutila (prohnula) do mističek, protože ten neloupaný proužek "slupky" držel. Mohlo se pak do nich něco vložit, ale já je dělala právě k čočce a tak jsem do ních jen tak dala trochu smažené cibulky "pro parádu" (co byla jinak v čočce).

M. Crossette 20.11.2020 17:52

Včera jsme na netu z jednom floridského zahradnictví objednali stromek persimmonu (ty velké plody Hachiya). Měl by být asi 1.5 m vysoký (nevím, jestli se do délky započítávají i kořeny) , doufám, že se ujme a dožiju se ovoce:-) Fakt jsem se do kaki zamilovala a toužím mít vlastní !!!

Z. Tečka 20.11.2020 18:57

Maričko, prosím tě, už mám doma kaki asi 14 dní, získalo sytě oranžovou barvu, a dál nic. Je u okna v kuchyni. Mám ještě čekat, nebo to mám zkusit? Dokud tu mají kaki v akci.

M. Crossette 20.11.2020 19:11

Tečko, nevzdávej to ! Já nevím, v jakém stádiu dozrávání je dodávají do obchodů, nikdy jsem je nekoupila. Ale ty moje kousky, které jsem dala "zpomalit" do lednice, pak také dozrávaly dlouho a to byly utržené ze stromu už silně oranžové). I po týdnu na svelte u okna byly stále tvrdé, ale když konečně začaly "povolovat" byla to otázka asi 3 dnů a krásně změkly. Poslední jsem snědla minulý víkend !! Takže, dokud tvoje kaki stále drží formu a barevně dozrává, vydrž, fakt myslím, že by mělo změknout. Pokud máš ten menší tvarem "rajčatový" druh, ten by neměl být trpký a v případě, že ho rozkrojíš dřív, i tak by měl být jedlý (někdo ho má tak i raději). Mně víc chutná téměř rozblemcaný, vyklopím do misky a jím lžičkou :-)

Strom u soused, od kterého jsem kaki dostala už je zcela otrhaný, na stromě s menším kaki (co je take na fotce) už jsou jen asi tři na jeho špičce a dnes ráno když jsem šla při procházce kolem, viděla jsem ptáky, jak kousky ozobávají.

Š. Matyášová 23.11.2020 13:08

silně podtržené Maričko, dávám k nim jablko,aby dozrávaly rychleji....někdy to trvá 14 dní,než dojdou....

Š. Matyášová 23.11.2020 13:07

jestli to je měkké na omak, tak to zkus, to znamená,že je to jak víc zralá meruňka....

Š. Matyášová 23.11.2020 13:06

moc děkuju Maričko...

majoránka je výrazná,nevím, co máte za odrůdu...ale dávám jí dost, podpoří ji ten česnek a špek...... ale pepř je taky super koření.... a jsem ráda, že jsi kontrabáš zařadila na jídelníček...R^V:-)

A. Bytová 20.11.2020 17:28

Jo a ještě prosba a dotaz. Zrovna jsem dostala dančí na guláš. Mohu poprosit o návody a inspiraci? Obvykle totiž vařím jak pejsek a kočička, frknu do toho, co je při ruce. Dík.

Z. Jenny 20.11.2020 18:58

Tak jestli je to z teď střelného daňka, taky bych nechala maso pěkně odležet,protažené slaninou. Jako kdyby bylo naložené. Těsně před zasmrádnutím vytáhnu, nakrájím na guláóvé kostky. Nachystám si hodně kořenové zeleniny nakrájené na kolečka,celer na kostky a cibulku jak do norm,. guláš a dám na máslo osmahnout,pak tam vrhnu to maso,přidám 2až3 lžičky cukru a 2 lž. kečupu a dusím a dusí a dusím. Pokud si netroufáš na tu zeleninu osmahlou, použila bych Halali ale bez toho slaného nálevu,ten jen na dochucení. Pak po udušení masa zalít vývarem a zasmahnout jíškou ale tu já nedávám, nastrouhám do toho syrový brambor, nakonec do toho můžeš vrazit trochu červeného vína. Samozřejmě při dušení je nutný bobkáč,nové koření, kuličky pepře. Na závěr úplný dám mezi dlaněmi rozdrcený tymián. Soli a pepře dle chuti.

Alternativa : zavolám známého kuchaře,otevřu víno , pozoruji a očekávám výsledek.;-D

A. Bytová 20.11.2020 19:13

Dík Jenny. Zeleninu určitě jo, spíš se obávám toho kečupu. (Rybízová zavařenina?) Zatím jsem to naložila, ale rozhodně si pak otevřu to víno a budu očekávat výsledky. A následky. ;-D

Š. Matyášová 23.11.2020 13:09

tou rybízovou zavařeninou nic nezkazíš, budeš mile překvapená...a skvělá je i z aronie....

A. Bytová 20.11.2020 17:24

Ještě k těm talířům. Několik těch těžkých a okrajově vlnitých se mi uchovalo po babičce, říkalo se jim výbava chudé nevěsty. Ještě mám zadělávací mísu, to je fakt materjááál, téměř nezničitelné. Servíruju na nich svým největším oblínencům, ti ostatní můžou z cibuláku.

A ty zelené s proužkem jsem vyrvala sousedě, když s nima kvapila do kontejneru.

Z. Jenny 20.11.2020 18:34

Taky mám pár těch hlubokých těžkých,MLP si je dotáhl z nyní už zlikvidované chaty.Na ničem jiným nejí a mně z nich chutná horká polívka. Jsou bílé a vlnitý okraj. Cibuláč jsem kdysi moc chtěla a teď bych ho nejraději vyhodila,používám pouze desertní talířky a bucláky na kafe.

A. Bytová 20.11.2020 19:00

Taktak, bramboračka, guláš a brambory s tvarohem, to je z nich nejlepší. Pozdravy z dětství. :-) Cibulák jsem teď většinově darovala neteři, líbil se jí, inu časy se mění.

Z. Xerxová 20.11.2020 17:07

chumelí se, chumelí...

A. Alimo 20.11.2020 17:16

No pane jo ! Nestraš!:-)

A. Bytová 20.11.2020 18:04

Konečně se počasí chová jak má. Sněžit začínávalo na Sv.Martina.

M. Crossette 20.11.2020 17:53

Tak to je fakt brzy ! A drží se ?

Z. Jenny 20.11.2020 19:10

Tak lopatičku a zimní sandálky ! ;-DR^V

W. Glover 20.11.2020 14:30

To je dobrota Šárko. Hned jsem přidala pytlík hnědé čočky do nákupu z tesca co mi přijde v neděli, jenom mám problém v tom, že můj manžel vůbec nejí luštěniny, tak musím vařit dvě rozdílné věci

W. Glover 20.11.2020 14:31

Taky dneska poprvé zkouším pomalé pečení v římském hrnci, po inspiraci z mlsotníku

Š. Matyášová 20.11.2020 14:46

tak to dej vědět,jak jsi uspělaR^

Š. Matyášová 20.11.2020 14:45

ahoj Wendulko, třeba ochutná ;-)..a máš pravdu, dobrota to je převeliká....

tak možná tu choboitničku,volské oko, smaženou cibulku a špek..místo čočky chleba (nan)

W. Glover 20.11.2020 15:06

A to je opravdu dobrý nápad. Já občas peču chleba v sobotu, protože to Chris miluje, a spokojeně to jí k obědu nebo večeři jenom s máslem

Z. Janaba 20.11.2020 13:08

Udělám čočku, udělám. Nějak jsem pozapomněla a přitom ji mám ráda! Já do mé čočky přihodím ještě špetku tymiánu. Je to lahodné, řekla bych aristokratické koření. :-)

Š. Matyášová 20.11.2020 14:12

Přihoď, to neškodí....já holt tu majoránku...

M. Skálová 20.11.2020 17:17

taky tymián a bobkový list.

A. Alimo 20.11.2020 11:54

Teda vy mi dáváte, mám hlad !!Ta čočka je skvělej nápad,, asi bude sobotu nebo v neděli, ale vytunila bych to kouskem uzený krkovice:-). A čočková polívka taky není marná, z červený čočky je raz dva:-)

E. Zvolánková 20.11.2020 14:10

Jsem na tom stejně. Dnes jsem ještě taky neobědvala a hned tak asi ještě nebudu, takže už mi v žaludku škrunká žába. Jinak čočku mám moc ráda, jen je to pro mne dost "výbušné" jídlo. Mí drahoušci jedí jen tu klasickou. Já mám raději červenou, ale sama kvůli sobě si jí holt moc nedělám.