Kočka kulí očka, v hrnci bublá čočka.
Špek se v pánvi škvíří, až vzduch kolem víří.
Volské oko s cibulkou a znojemskou okurkou…
Z párků máme chobotničky, co se vejdou do hubičky…
Na talíři krásný vzhled, lidi spěchaj na oběd.
V kuchyni to hezky voní, kuchařinku všichni honí…
Předpokládám, že čočku na kyselo zvládají všichni… Umění je ji uvařit tak, aby na dně hrnce nebyla černá spálenina, a pak to dochucení. Já čočku vařím v uzeném vývaru s vavřínovým listím a několika kuličkami nového koření a pepře. Dochucuji solí, česnekem, majoránkou a octem. Čočka vývar vpije, já ji trochu pošťouchám tou věcičkou na bramborovou kaši a nedávám ani zrnko mouky.
Na vrch smažím do zlatova cibulku a to na výpeku z upraženého špeku, kterým cibulku následně posypu. Přidávám volské oko s tekutým žloutkem a kyselou okurku.
Když je čočka jemná, dokyseluji lákem z okurek a nedávám ocet.
Poslední dobou ji vařím minimálně jednou do měsíce. Mám čočku moc ráda :-)
Dobrou chuť!
Foto: Sharka.68