Čtvrtek 10. července 2025, svátek má Libuše, Amálie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Kuchařské trapasy

Lenka Blažková
  10:52
diskuse (167)

To mi bylo asi 12 let a byla jsem na víkend u známých na chalupě. Tenkrát se mléko převařovalo, aby déle vydrželo a já dostala úkol ohlídat hrnec. Úkolu jsem se hrdě ujala, vždyť přece doma svařuji mléko běžně a vím přesně, kdy vypnout plyn, aby nepřekypělo z hrnce ven. Stejně jsem to udělala i na návštěvě, jenomže koukám, mléko se ne a ne zastavit a už se hrne ven z hrnce a připaluje se na plotně. Oni totiž měli elektrické plotýnky, které jsem neznala a ty hřejí i po vypnutí. No, trapas.

Na vánoce jsem doma pomáhala s výrobou bramborového salátu. Nebylo to poprvé, co jsem byla v kuchyni a tak mě nechali, abych ho připravila sama. Jenomže nevím proč, nějak jsem nedávala pozor a nakrájela tam asi kilo cibule. Při večeři to vzali všichni naštěstí s humorem.

Když jsem se jela představit jako partnerka mého budoucího muže své již vdané švagrové, nabídla jsem se, že uvařím kávu. Jenomže jsem se zapovídala a co se nestalo, voda v konvičce se vyvařila a konev se nenávratně přepálila. Považte, já zničila konvičku na vodu! To jsem se uvedla.

Těch trapasů pak bylo ještě několik, od přesolených brambor, které se nedaly ani jíst, až po pikantní řízky, které jsem měla okořenit dle přání paprikou, pepřem a solí a já zaměnila mletou papriku za mletou skořici. Hrůza!

Dnes, doufám, jsem již zkušenější kuchařkou a ostatně pochvala od tchána, že to "Kuře Kalkata" mu stejně nejvíc chutná ode mne, mě těší, stejně tak pochvala členů rodiny.

Dovoluji si tedy poslat do Mlsotníku pár jednoduchých a snadno zapamatovatelných receptů, které se nám osvědčily. Někdy, možná příště bych mohla přidat i recepty složitější.

Brambory s nivou
Uvaří se větší množství nakrájených brambor jako na přílohu. Větší množství proto, že jíme jen ty brambory jako hlavní jídlo. Na talíři na horké brambory nasypeme nastrouhanou, dobře plísní prorostlou nivu (ona se krásně začne na horkých bramborách rozpouštět) a můžeme omastit trochou másla na zjemnění. Nesolíme, to už za nás udělala niva. K tomu podáváme jakékoli zeleninové saláty. Je to moc dobré!

Také si občas uděláme ovocný salát:
Do misky nakrájíme směs ovoce dle chuti, může být proloženo i kompotovaným. My krájíme jablka, pomeranč, mandarinky, banán, kiwi (je dobrý i grep pro zajímavější chuť). Posypeme mletým kokosem, sezamovými semínky, krájenými vlašskými ořechy a pokud chceme více šťávy, přilijeme trochu z kompotu. Podáváme chlazené. Mňam!

Ze zeleninových salátů je úžasný a slavnostní modrý salát:
Hlávkový salát, nebo ledový salát natrhat, (mohou být i různé druhy kadeřavých a nahořklých, výběr je veliký), červená a žlutá paprika, salátová okurka, rajčata nakrájet, zelené olivy bez pecky nechat vcelku, hrst vlašských ořechů (nebo dvě), plísňový sýr hodně prorostlý modrou plísní (typu Niva) nakrájet na kostičky.
Zálivka: citronová šťáva, olivový olej, cukr, bazalka, pepř (může být i bílý) a sůl

Jako dobrota k vínu je skvělý chlebový dort:
Menší kulatý chleba rozkrájíme "po vrstevnicích" na plátky. Mezi jednotlivá patra chlebového dortu mažeme náplně, každé patro jiná náplň, např: 1) budapěšťská pomazánka, 2) máslem potřeme a nakrájíme pivní sýr, 3) šlehaná Niva, 4) pomazánka z olomouckých tvarůžků....atd. Chleba necháme rozležet do druhého dne a krájíme jako dort. Fantazii se meze nekladou ve vymýšlení náplní.

Tak si má hlava vybavila ještě jeden, netradiční, chutný a jednoduchý recept, který by se mohl hodit:

Mleté maso se špenátem
Na troše tuku zpěnit cibuli, přidat rozdrobeného ? kg mletého masa, nejlepší je směs z vepřového a hovězího, ale záleží na vaší chuti, čemu dát přednost (rozdrobit a míchat a oddělovat vařečkou maso od sebe, aby se nám neusmažily hroudy vcelku), až bude maso pěkně osmažené, přidat ? balíčku mraženého špenátu a dusíme dál společně, přidat sůl, pepř, česnek a nakonec možno zahustit vejcem. Podáváme s vařenými brambory, nebo druhá možnost přílohy je opéct veku na másle s česnekem a k tomu ještě talíř ozdobit nakrájenými jablky.

Dobrou chuť přeje Bláža.

Aston Ondřej Neff
10. 7. 2025

Petr Homola
10. 7. 2025

USA se zbavily obrovské skupiny radikálně levicových šílenců.

přečetl Panikář
10. 7. 2025

Z reformního kazatele ideolog krutovlády Václava IV.

Ivo Fencl
10. 7. 2025

Plést politiku do Holmesiany se nevyplácí.

Milan Chmelík
10. 7. 2025

Justice se dostává na šikmou plochu.

Martin Zvěřina
10. 7. 2025

Prezident Petr Pavel svými sliby, že nehodlá po volbách jmenovat ministry s nevhodnou...

Lidovky.cz, ČTK
10. 7. 2025

V noci na úterý zemřel ve věku 64 let multižánrový umělec Karel Malík. Založil pubrockovou kapelu...

Lidovky.cz, ČTK
9. 7. 2025

Fotbalisté Paris St. Germain porazili Real Madrid 4:0 a postoupili do nedělního finále mistrovství...

Lidovky.cz, ČTK
9. 7. 2025

Americký prezident Donald Trump ve středu oznámil nová dovozní cla pro osm dalších zemí. Evropská...

kh Kateřina Havlická
9. 7. 2025

Když Spojené státy minulý týden zastavily dodávky zbraní pro Ukrajinu, překvapení nezavládlo jen v...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz