6.12.2019 | Svátek má Mikuláš


MLSOTNÍK: Kuchařské trapasy

31.3.2006 10:52

To mi bylo asi 12 let a byla jsem na víkend u známých na chalupě. Tenkrát se mléko převařovalo, aby déle vydrželo a já dostala úkol ohlídat hrnec. Úkolu jsem se hrdě ujala, vždyť přece doma svařuji mléko běžně a vím přesně, kdy vypnout plyn, aby nepřekypělo z hrnce ven. Stejně jsem to udělala i na návštěvě, jenomže koukám, mléko se ne a ne zastavit a už se hrne ven z hrnce a připaluje se na plotně. Oni totiž měli elektrické plotýnky, které jsem neznala a ty hřejí i po vypnutí. No, trapas.

Na vánoce jsem doma pomáhala s výrobou bramborového salátu. Nebylo to poprvé, co jsem byla v kuchyni a tak mě nechali, abych ho připravila sama. Jenomže nevím proč, nějak jsem nedávala pozor a nakrájela tam asi kilo cibule. Při večeři to vzali všichni naštěstí s humorem.

Když jsem se jela představit jako partnerka mého budoucího muže své již vdané švagrové, nabídla jsem se, že uvařím kávu. Jenomže jsem se zapovídala a co se nestalo, voda v konvičce se vyvařila a konev se nenávratně přepálila. Považte, já zničila konvičku na vodu! To jsem se uvedla.

Těch trapasů pak bylo ještě několik, od přesolených brambor, které se nedaly ani jíst, až po pikantní řízky, které jsem měla okořenit dle přání paprikou, pepřem a solí a já zaměnila mletou papriku za mletou skořici. Hrůza!

Dnes, doufám, jsem již zkušenější kuchařkou a ostatně pochvala od tchána, že to "Kuře Kalkata" mu stejně nejvíc chutná ode mne, mě těší, stejně tak pochvala členů rodiny.

Dovoluji si tedy poslat do Mlsotníku pár jednoduchých a snadno zapamatovatelných receptů, které se nám osvědčily. Někdy, možná příště bych mohla přidat i recepty složitější.

Brambory s nivou
Uvaří se větší množství nakrájených brambor jako na přílohu. Větší množství proto, že jíme jen ty brambory jako hlavní jídlo. Na talíři na horké brambory nasypeme nastrouhanou, dobře plísní prorostlou nivu (ona se krásně začne na horkých bramborách rozpouštět) a můžeme omastit trochou másla na zjemnění. Nesolíme, to už za nás udělala niva. K tomu podáváme jakékoli zeleninové saláty. Je to moc dobré!

Také si občas uděláme ovocný salát:
Do misky nakrájíme směs ovoce dle chuti, může být proloženo i kompotovaným. My krájíme jablka, pomeranč, mandarinky, banán, kiwi (je dobrý i grep pro zajímavější chuť). Posypeme mletým kokosem, sezamovými semínky, krájenými vlašskými ořechy a pokud chceme více šťávy, přilijeme trochu z kompotu. Podáváme chlazené. Mňam!

Ze zeleninových salátů je úžasný a slavnostní modrý salát:
Hlávkový salát, nebo ledový salát natrhat, (mohou být i různé druhy kadeřavých a nahořklých, výběr je veliký), červená a žlutá paprika, salátová okurka, rajčata nakrájet, zelené olivy bez pecky nechat vcelku, hrst vlašských ořechů (nebo dvě), plísňový sýr hodně prorostlý modrou plísní (typu Niva) nakrájet na kostičky.
Zálivka: citronová šťáva, olivový olej, cukr, bazalka, pepř (může být i bílý) a sůl

Jako dobrota k vínu je skvělý chlebový dort:
Menší kulatý chleba rozkrájíme "po vrstevnicích" na plátky. Mezi jednotlivá patra chlebového dortu mažeme náplně, každé patro jiná náplň, např: 1) budapěšťská pomazánka, 2) máslem potřeme a nakrájíme pivní sýr, 3) šlehaná Niva, 4) pomazánka z olomouckých tvarůžků....atd. Chleba necháme rozležet do druhého dne a krájíme jako dort. Fantazii se meze nekladou ve vymýšlení náplní.

Tak si má hlava vybavila ještě jeden, netradiční, chutný a jednoduchý recept, který by se mohl hodit:

Mleté maso se špenátem
Na troše tuku zpěnit cibuli, přidat rozdrobeného ? kg mletého masa, nejlepší je směs z vepřového a hovězího, ale záleží na vaší chuti, čemu dát přednost (rozdrobit a míchat a oddělovat vařečkou maso od sebe, aby se nám neusmažily hroudy vcelku), až bude maso pěkně osmažené, přidat ? balíčku mraženého špenátu a dusíme dál společně, přidat sůl, pepř, česnek a nakonec možno zahustit vejcem. Podáváme s vařenými brambory, nebo druhá možnost přílohy je opéct veku na másle s česnekem a k tomu ještě talíř ozdobit nakrájenými jablky.

Dobrou chuť přeje Bláža.

Lenka Blažková


HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?
HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?

Kojení je bezpochyby nejlepší způsob výživy, který můžete svému miminku poskytnout. Správná výživa vašeho děťátka hraje již od narození klíčovou roli nejen ve vývoji a zdravém růstu. Současné výzkumy prokazují, že kojení má vliv na snížení rozvoje civilizačních chorob.