23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kuchařské trapasy

Jak se říká, žádný učený z nebe nespadl. Vybavuji si své první kuchařské neúspěchy a musím se smát. Asi to pro mne byly velké trapasy, když si je pamatuji dodnes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
look 10.1.2007 19:51

jste curcci

lol 13.9.2006 17:28

lol

8-o;-O

Prcek 3.5.2006 15:18

prosba

Prosim potrebuji referat o dranzirovani,moc dekuji poslete mi to na mail:s.l.u.n.i.c.k.oN@seznam.cz

tojefuk 7.4.2006 6:31

possum

Dík za syrek! Že mrtvý brouk=hrát possuma jsem věděl, nepoužil jsem z vrozeného jemnocitu. Neřežeš kosti ale chrupavku, při troše cviku to jde samo! Předpokládám, že máš nože a ne tupá pižladla jako drtivá většina mých známých!
Nebráním se sveřepě, jenom nechci riskovat po dlouhém tajtrlíkování u sporáku nepoživatelný výsledek, WWW!
Představa topinek + hydraulického oleje mne nadchla!
Přelejzám na další téma  mlsotníku - asi až odpoledne!
WWW 6.4.2006 22:19

ne se tenhle Mlsotnik uzavre

Takze : Vojackovi maji pravdu a Tojefuk castecne taky. Nektere suroviny jsou proste nenahraditelne, lepe receno nezamenitelne. Ale ja jsem poznal spoustu kuchyni, uz jenom ta moje cizinecka legie mi dala ledacos ochutnat. Vsude maji neco vynikajiciho. Sverepe se branit novym zpusobum pripravy jidel, to je ke skode veci same!! Mikrovlnka ano, v mire nezbytne nutne, neda se nic delat, mam ji uz dvacet let a porad nejsme kamaradi. Je zarazena mezi nepremyslive pomocniky v kuchyni na urovni - podej, podrz, vodnes, dones, di vod toho prosim te !! Tak ahoj ,na dalsim Mlsotniku, jsem zvedav na tema !!!
possum 6.4.2006 15:42

tojefuk, tady mas syrek, doufam, ze je to to co jsi myslel.

1 l mlieka 8 vajec soľ štipka cukru
Vajíčka rozhabarkujeme v mlieku, osolíme, dáme štipku cukru a na miernom ohni za stáleho miešania zahrievame, kým sa nezačnú vytvárať hrudky, chvíľu ešte zohrievame, už len zľahka zamiešame, aby sa hrudky nerozbili. Cedník vyložíme plátienkom a syrek scedíme. Scedený trošku stlačíme do seba, aby sa hrudky spojili. Ale nie veľmi, aby ostal šťavnatý. Protiľahlé rohy na plátienku uviažeme, pod uzly dáme varešku a syrek zavesíme nad nejakú vhodnú nádobu a necháme odkvapkať a vychladnúť. Krája sa na plátky alebo špalíky.
Syrek je súčasťou veľkonočnej východniarskej misy spolu s majkou(pečená plnka), klobáskou, vajíčkami, varenou údenou šun
tojefuk 6.4.2006 13:36

klokan

possum, zvíře dělím takto: hlavu oddělím od krku. Přední nohu rukou odpáčím od těla, odříznu mezi pleckem(lopatkou) a žebry - víc masa na plecku, odříznu plec od ramínka, ramínko od kližky. Kližka a ramínko na polívku (přerazit kost, určitě je tam morek) nebo vykostím na dušení a z kostí vývar. Stěny(boky) odzadu odříznu podle páteře, pokračuju ustříháním slabých nebo odsekáním silných žeber až po předek - hrudní kost jsem rozříznul už jako první řez -, žebra zevnitř opatrně oříznu špičkou nože, obkrojím, abych uvolnil žebro a maso neproříznul na druhou - venkovní stranu. Plát masa, který zůstane, použiju na roládu - nádivka na jakou mám zrovna chuť. Žebra do vývaru. Kýtu oddělím tak, že prstem najdu přední konec pánevního křídla a nožem svisle říznu mezi křídlo a páteř. U páteře zůstane srostlá horní část pánve (svisle,horní- jako když zvíře stojí na nohách), spojená se hřbetem chrupavkou. Chrup. uříznu - do vývaru. Zůstal hřbet od pečeně po krkovici, dá se vykostit, ale to už je podle účelu, pro který hřbet chystám . Plecko: buď  vykostím, na vnější straně má kostní hřeben, tak dávám pozor, kde je nůž a kde prsty, použití podle velikosti na plátky nebo kousky, nebo upeču vcelku na hodně česneku (snad si Medvídek zvykl na chvalozpěvy na česnek), bobk.listí, šalvěji a divokém koření, obracím, nedělám kůrčičku, chleba nebo topinku  máčím v sósu, maso přikrajuji a děsně si mlsím!
Slinné žlázy mám v pohotovosti od prvního říznutí, takže panenky už jsou dávno na pánvi a nemusím čekat na další. Panenky jdou vyloupnout rukou. Hlava už je taky uvařená, tak si lebedí i čoklové.
Že to děláš taky tak, possum?
possum 6.4.2006 15:26

Re: klokan

Nejak takhle jsem delavala tele nebo veprika.
Klokan toho na zebrech moc nema, krome toho, jelikoz nemusim s masem setrit, dostaval to 'horsi' pes. Na polivku staci ocas (je dost velky), takze zebra se taky vyhodi. 
Predni nohy ma klokan male. Takze se hodi cele ke kyte a upecou.
Kosti nerezu, protoze nejsem chlap a schazi mi trochu sily.
Klokana dostavam bez hlavy (to by mi  pripominalo ze je to klokan) a ocas uz mirne nasekany (z predesleho duvodu).
Jak jsem kdesi psala, odesla jsem z ceska s umenim uvarit (a nespalit) vodu. Vyucena jsem byla calounik, tudiz nic s jidlem. Nynejsi povolani nema s jidlem taky nic spolecneho. Takze, mozna to nedelam nejlip, ale co chces po samoukovi??
tojefuk 6.4.2006 12:39

Chvilka volna

Iva: špenát zahustím jíškou, uvařené vejce se dá do špenátu nasekat,nastrouhat, nechat celé místo masa - podle toho, jaký den náš mladej zrovna má. Takže dostane špenát, vejce a struhadlo nebo nůž rybičku a já odcházím pro náplast - už je málokdy potřeba.
JoVo: S Dr Větvičkou souhlasím s výhradou, že veškeré přílohy, co znám, vznikly z flóry. Jediná výjimka: teplý ovar + vařená játra místo chleba.
Possum: Někde říkají dranžírování vykosťování masa, někde bourání(rozdělení na díly) i vykosťování. Připíšu za chvíli. Když už děláš guláš v papiňáku, proč ho ještě dáš do MV? Mě by zastavil další použitý hrnec! O doméně sexocean.biz ses zmínila v souvislosti s deníčkem. Já se přes ni prostě nedostanu! To koření je šalvěj, na úhoře +máta, rcp prý z kláštera na Starém Brně (Gregor Mendel). 3xW dělá mrtvýhi brouka!
WWW: včera jsem byl plný nápadů, někdy i rozverných, čekal jsem komentář ve stylu "tojefuk je pacholek" a ty se přes ně s nadhledem ( doufám, že ne s pěnou na rtech ) přeneseš! Tak já teda vlasové nudle hodím do polívky ze špenátový slepice!
Zástěra! Když ji nepověsíš před odchodem z kuchyně, zkus ji doplnit papírovou čepicí (Večerníček) napříč, vyjeď pro ingredience na tyčce od smetáku s papendeklovou koňskou hlavou, mávej dřevěnou šavličkou a chci vidět souseda, který tě bude očumovat příště!  navíc: nevěřím že detailista jako je WWW si nevyskládá na stůl všechno co potřebuje a má po ruce, neuchopí tužku a papír( jde o to, jestli WWW při psaní na počítači nezapomněl, co to je!), neučiní seznam chybějících potravin a šmejdí sem a tam! Kdyby musel chodit po schodech, co mám do sklepa a garáže já, 2x točený, sdrncal jsem je už dvakrát po pozadí bez vlivu omamných látek, tak by si WWW hódně rozmyslel, pro co jde!
Guláš na oleji: netvrdím, že by mě nechutnal! Asi jsem konzervativní, ale mám zafixované, co se k čemu hodí! To je jak s tou vánočkou a klobásama. Dokud mě něco nedonutilo, tak jsem do ní nekousl. Někdo zástěr
tojefuk 6.4.2006 12:53

Re: Chvilka volna

Někdo zástěru, i když dopálí DMS ( děvenka moje starostivá, omlouvám se Mr. Owcrope! ), někdo guláš na oleji. Jsem ochuzen o bouři supergastrozážitků a pláči! Guláš bude na sádle a basta! Navíc ho dělám obráceně a nevím, jak by dopadl!
Paní D.R.: Velikonoce na východním Slovensku. Poprvé jsem tu obloženou mísu s vánočkou viděl na podzim - troubili jeleni - a byla to jednotlivá vejce natvrdo. O Velikonocích byla vajíčka v podobě a velikosti podlouhlého bochníku chleba, krájelo se to na plátky a říkali tomu "syrek". Proto mně Velikonoce nedošly hned! Nemám tušení, jak se syrek dělá. S vrzáním zubů se přiznávám, že jsem to už dvakrát zvrznul! Poradí někdo? I olej tam může být, ale divil bych se. Děkuju předem, Velikonoce na krku a mladej to ještě nejedl! 
possum 6.4.2006 15:35

Re: Chvilka volna

>3xW dělá mrtvýhi brouka!<
v anglictine (prelozeno) = hraje possuma.
 
>Když už děláš guláš v papiňáku, proč ho ještě dáš do MV?<
Podle toho jaky delam; dodelam a zahustim. Z hoveziho masa bych ho v MW nedelala od zacatku. Je-li kureci (nebo treba kure na paprice) jde primo do MW. 
WWW 5.4.2006 23:58

Chvala oleje olivoveho a par poznamek pro Tojefuka !

Tojefuku ! Ani nevim cim bych zacal. Vlastne tim co je v nadpisu. Vez Tojefuku, ze neni nic lepsiho pro pripravu jidel, jako kvalitni olivovy olej. A kdyz jsme u toho gulase Tojefuku, tak si troufam tvrdit, ze by ti chutnal. Gulas ovsem podlevam pri dueni zasadne pivem. Nesmi to byt pivo typu plzenskeho, ale spise do Budvaru. Tak! Zasteru mi Magda vzdy pripravi, ale ja ji neberu ! Ja to mam Tojefuku tak, ze do sklepa se jde z garaze. Vetsinou mi neco chybi (pivo, cibule, vino atd )a musim pro to rychle skocit. Abych se dostal do garaze, tak musim vyjit na terasu . Mam prakticky ctyri sousedy na plote. Vzdycky je nekterej z nich venku. A ja jim Tojefuku nebudu v zastere delat kaspara . Nebudu a nebudu !! I kdyby to melo stat ja nevim kolik tricek !! Nejen do garaze. Na zahrade mam tymian ( musi byt v hovezi polevce vetvicka, zrovna tak kdyz delam hovezi na vine ) Salvej, Rozmaryn, Estragon a pro to vsechno beham !! Zasteru na mne nedostala Magda a tobe se to Tojefuku taky nepodari !! Jo, ten recept na porek s masem. Dam ho na pristi Mlsotnik ;
JoVo 6.4.2006 12:34

Re: Chvala oleje olivoveho a par poznamek pro Tojefuka !

 Ještě k těm olejům. Používáme mimo jiné i olej jedlý jednodruhový
 řepkový, Vitae d' Oro. (K dostání v Kauflandu). Než jsme ho začali používat, tak jsem věděl, že se tento olej používá na mazání závitníků, aby se nezakously. Tak nyní ho používáme k úpravě jídel, do kterých se rádi zakousneme my.
tojefuk 6.4.2006 13:05

Re: Re: Chvala oleje olivoveho a par poznamek pro Tojefuka !

Tak vidíte tu rozmanitost použití! V práci používáme řepkový olej do hydraulického ovládání linky! Ale určitě jej nebereme z Kauflandu!
Děkuju za radu, do nejbližšího superhyper mám 30 km, tak to zase odskáče slunečnice nebo sádlo, ty jsou 2 m od sporáku!
JoVo 6.4.2006 17:38

Re: Re: Re: Chvala oleje olivoveho a par poznamek pro Tojefuka !

 Sádlo je v kuchyni pro některé typy jídel nezastupitelnou surovinou. Nedovedu si představit, že bych si mazal, nasucho opečené topinky olivovým, slunečnicovým nebo řepkovým olejem.
possum 5.4.2006 16:50

tak jsem se prokousala prispevkama

a muzu rict, ze se mi zpravila nalada o 100%.
JoVo: souhlas s prispevkem v 10.36. Bohuzel jsme se poznali s WWW na jinych chatech.  Takze je trochu pomyleny v posudku o me.
Tojefuk: >dranžírujete< je co? Na me musis jednoduchou cestinou. To vis, 38 let.....Ackoliv zdejsi chaty mi cestinu vylepsuji.   Ja ponejvic dostanu kytu. Kdyz dostanu celeho, tak ho naporcuju jak umim. (Mam osobniho dodavatele. Streli, stahne, vykucha a doveze.)
Ocas asi nesezenes, protoze ti co klokany (i ocasy) importovali do ceska  zkrachovali. Ti co ho importuji ted, ocasy nemaji.  (Jsem se jich ptala, protoze jsem s nimi v kontaktu.)
To koreni, muzu hadat taky??? Tady se hodne pouziva na ryby kopr. Ackoliv k uhorovi, to nevim.
tojefuk 5.4.2006 7:38

Všem děkuju za rady

Olejáři: všechny OO, co jsem použil, byly 100% OO, spíš do žluta než do zelena, nebyly žluklé! Do salátů dobré, na pánev jde slunečnice!
Hela S.: v nabídce NP je nejméně jeden s odkazem na Sexocean.biz! Jestli to není tím! Hned, jak se dovím, co je hijack atd. a naučím se posílat e-maily, provedu!
possum: knedle z MV od tebe i ostatních vypadají pěkně, zkusím! Jak u vás dranžírujete klokany? Posledně bylo jen maso ze hřbetu, teď jen steaky z kýty a ocas ani další části nikde! V CR taky kdysi pěstovali dobytek bez jater, ledvinek a některých druhů masa!
WWW: a zkusils špagety zpřerážet na kousky, smíchat s tím, čemu nebudu říkat rajská omáčka s mletým masem, dát jako přílohu houskové knedlíky z MV, posypat sýrem, pažitkou, zavřít oči a ochutnat?
Pórek má 3 základní formy: 1. syrový, 2. dušený trošku ( na kaprovi ), dušený moc ( do mixéru ). S tím se moc víc nedá dělat! Jestli tě teď napadlo, že jsem barbar, souhlas, ale línej barbar! A věřím, že tě to vyprovokuje k okamžitému prozrazení dalších pórkových specialit! Jenom aby k nim byl kus masa!    
tojefuk 5.4.2006 7:52

Re: Všem děkuju za rady

Místo špaget se dají použít vlasové nudle, místo mletého masa kusové z vývaru! Ať máš jasnou představu o mém přístupu k vaření! Holt jsem línej přečíst rcp a vyrazit do ulic shánět náležitosti! Malé město ( nevím, proč tomu vůbec říkají město ) na konci okresu má svoje specifiká!
Jistě sis všimnul, že jsem se dosud nezmínil o nejméně jednom koření našich babiček, bez kterého je vaření ochuzeno. Když do zítřka neuhádneš, prozradím za návod pórkové orgie! Nápověda: úhoře stáhnu až po ocas, obkládám hledaným kořením a kůži současně vracím na rybu. Pomalu upeču. Přílohy podle chuti konzumentů.
tojefuk 5.4.2006 8:02

Re: Re: Všem děkuju za rady

Ještě mě napadlo, že existuje gumová zástěra až ke krku a utěrka má dvě strany! Když takhle plýtváš prádlem nejen kuchyňským, nemůžeš se divit nebo dokonce rozhořčovat!
Possum, vidíš, štengrovat se dá i obráceně, doporučuju!
JoVo 5.4.2006 10:36

Re: Re: Re: Všem děkuju za rady

Vážený TOJEFUKU. Vystihl jste správně jak se má bojovat! S nadhledem a s úsměvem. Skutečně je radost potkávat se na těchto internetových stránkách s takovými chataři, nebo četaři?(Jsem na rozpacích - chataři jsou na chatách a četaři na vojně a kdo je to na internetu)?? Hlavně zdraví a hodně pěkných příspěvků!!!!
tojefuk 5.4.2006 11:16

Re: Re: Re: Re: Všem děkuju za rady

JA´ NECHCI BOJOVAT! já už se nabojoval zamlada dost, od boje za mír až po boj o bílé zlato a veškerá další zlata! Chtěl jsem jenom přispět k vytříbení kuchařských nápadů a novým kombinacím poživatin! Sice to zatím vypadá, že spíš přispěju k infarktu 3xW( doufám, že se v tomto nicku nepozná ), ale moje úmysly jsou čisté a nezáludné! Nemůžu za to, že představivost jednoho z mých kritiků (doufám, že se pozná), končí u olivového oleje. Asi už dlouho nepřivoněl k sádlu a dalším dobrotám z domácí zabijačky a zaslouží politovat. Ovšem představa  guláše, kde základ je zhotoven na oleji - a je jedno, jestli olivovém nebo motorovém, vypadají stejně, jenom ten motorový má po ohřátí přijatelnější pach -taková představa patří do říše zlých snů!
A mám po žížalkách! ráno jsem se oklepal ze série stresů, vykecávám se v mlsotách a práce mě dohnala! Pokusím se vrátit ještě dnes! 
tojefuk 5.4.2006 13:46

Re: Re: Re: Re: Re: Všem děkuju za rady

Opět jsem slavně zvítězil a protože mne nikdo nepochválí, jakej su kluk šikovnej, musím si rameno poplácat sám! A můžu pokračovat.
Dotaz pro všechny mužské přispěvatele: všimli jste si úrovně diskuze na zvířetníku, vedené ženami - i blondýnky mezi nimi asi budou - nezřídka přirovnávanými ke tvorům, ohroženým ptačí chřipkou a porovnali jste tuto úroveň s úrovní mužských diskutérů na politických stránkách NP?
Už se tady objevily řeči o zdravé výživě. Nic proti, pokud je výsledek poživatelný! Ale představa, že do sebe s chutí soukám naklíčené zrní, kterým jsem zamlada krmil housata a podobnou havěť, kopřivama totéž + prasata, mně vyhání husí kůži. Netvrdím, že nejím zeleninu, ale všecko má své meze. A teď jsem si vzpomněl:
Paní RenatoE, kdo po praní špenátu Vaší metodou gruntuje tu koupelnu? A který nešťastník pucuje odpad v podlaze? Mne tato metoda napadla kdysi před lety (praní ve vaně) a praní okurek skončilo dost tristně. Těch ani ne 50 kg jsem rajboval kartáčkem ještě ráno a při mém štěstí na staré lesovně šlo na vanu připojit hadici a vypustit na zahradu. Poučil jsem se a okurky jsem už ve vaně nepral. Zato jsem přitáhl z kukuřičného pole ( v krámech tehdy nebyly ) prádelní hrnec, ten velký, po plínkách,  žampionů. Věřte nevěřte, radši věřte: já je do té vany hodil zase! Kolikrát jsem se pro ně na poli musel ohnout, nevím. Ale proto pole bylo jílovité a jíl se po každém kloboučku krásně roztekl, první stovku žampionů jsem loupal dvě hodiny, další dvě hodiny jsem vyhazoval zbylé tisíce slepicím - nežraly to, bestie!- a umýval vanu. Další žampiony jsem přinesl až za dva dny. Loni byl na zahradě špenát. Koupelna je daleko, plechová vana byla od kaprů, ale mladej měl na zahradě nafukovací ( zaplaťpámbu že jen nafukovací ) bazén. I ostříkal jsem špenát hadicí a naházel za mladým do bazénu. Čtyři porce! Zlatý voči, možná dvě, estetika potravin v sakrech, potomka jsem vzal hadicí taky. teda vodou z hadice, ať nejsem za Herodesa.
tojefuk 5.4.2006 13:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem děkuju za rady

Bazén jsem musel vypustit, převrátit, napumpovat a vystříkat taky. Letos naseju špenátu dvakrát tolik, koupím si slepici a až to sežere, bude polívka ze špenátové slepice. Nemůžu se dočkat praní čehokoliv v něčem, co neuzvednu!
Ať žije zdravá výživa, špenát zvlášť a dobré rady teprve!
JoVo 5.4.2006 19:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Všem děkuju za rady

Pokud se jedná o zeleninu, tak se mi líbil výrok pana Mgr. Václava Větvičky, ředitele Botanické zahrady v Praze. Prohlásil, že má rád zeleninu pokud je pasírovaná přes prase.
WWW 4.4.2006 14:19

aA pamatujte si Tojefuku !!

Za tu tvoji "rajskou omacku" !!
Mam bezvadnej recept na porek.
Necham se o nej prosit !!
A kdyz prosit nebudete, tak ho stejne vykecam sam.
Takovej budu previt !!
JoVo 4.4.2006 22:22

Re: aA pamatujte si Tojefuku !!

 Prevít, neprevít. Doufám, že ten pórek bude k použití i pro další „chtindy“, t.j. pro ty co furt něco chtějí!!!
WWW 5.4.2006 5:14

Re: Re: aA pamatujte si Tojefuku !!

Zdravim Vojackovi,
 no jo ja ho napisu a budu rad, kdyz si ho nekdo precte !!
RenataE 5.4.2006 0:35

Re: aA pamatujte si Tojefuku !!

WWW, prosím. Od odporných pórkových polévek ve školních kuchyních jsem ušla dlouhou cestu a teď pórek miluju. Neslibuju, že si recept zase nějak nevhodně neupravím (jako že tam třeba zase nenaleju víno, které mi k pórku docela dobře pasuje).
tojefuk 4.4.2006 10:05

mike

dík za olej, nejsem schopen si vzpomnět, jaký oleje jsem zkusil. podívám se, ale vždycky mě to někdo vnutil, že musí být dobrý.
PC: problémy dělá PC po kolegovi, dal mě to správce sítě, je v tom antivirák a měl by být čistý. Asi sem přitáhnu sousedovic kluka a uvidím
Hela S. 4.4.2006 20:10

Re: mike

Kdyby sousedovic klučina náhodou nevěděl, nejspíš budete potřebovat anti spyware software. Tomu, co se Vám nasáčkovalo do počítače se říká spyware. Mrkněte se na www(tecka)slunecnice(tecka)cz -> Utility -> Odstranění spyware. Pokud nezabere nějaký obecný, zkuste nějaký, co odstraňuje hijack a Cool Web Search. Antiviráky na to většinou nefungují :-( Držím palce, ať se to podaří :-)
Fotku na Mlsotník dostanete pouze tak, že ji přiložíte k e-mailu a pošlete paní Ruščákové. A ona ji zadá do redakčního systému :-)) A nebo ji pošlete mně (h.sucha(zavinac)tiscali.cz), já ji šupnu na web hadopasů a sem pak dáte odkaz :-))