29.9.2022 | Svátek má Michal


MLSOTNÍK: Letní grilovačka

19.8.2022

Letní grilovačka je sezónní záležitostí, na kterou se už od konce zimy těším a sliním. Mám ji spojenou hlavně se svou tradiční dovolenou (první díl vyšel zde). Lika usoudila, že by se z grilovačky mohl stát Mlsotník. A že si tedy mlsáme, na gril každý večer po dobu 10 i více dnů pokládáme spoustu pochutin a nezdravě je převádíme ze syrového do konzumovatelného stavu nad uhlím a briketami. Jednou za rok to musí být, doma se griluje zdravě na elektrickém grilu, což není to ono.

Letní grilování

Klasické pochutiny tvoří běžné vepřové a drůbeží flákoty předem marinované. Krkovička, kotletka, někdo rád i tučnější maso jako bůček/žebírka, dále krůtí/kuřecí prso, kuřecí křidélka či stehenní řízky okořeněné dle chuti s trochou oleje a podlité pivem, každému dle chuti.

Z naloženého masa lze vytvořit i vynikající špízy. Panenka je obzvláštní lahůdka, širší medailonky stačí osolit, opepřit, zakápnout olejem a nechat odležet. Na grilu to jde pak rychle, ideál pro hladovce, kteří si nechtějí počkat na křidélka.

Ovšem ani hladovci nepřijdou zkrátka, podávají se předkrmy. Křupavá topinka se specifickým šmakem grilu potřená česnekem chutná jinak než doma na pánvi či v topinkovači připravená.

Letní grilování

Úchvatným předkrmem jsou žampiony. Oloupat, nožku vyříznout či nechat, osolit, opepřit, pokapat olejem, nechat hodinku, dvě či i přes noc odpočinout v chladu (máme ledničku k dispozici), posléze pomalu grilovat. Mňam! Letos mě rozesmála kamarádka, která zkoumala, co to je za vynikající věc. Že jde o houbu, identifikovala, ovšem tipovala kolečka z bedly. Žampiony lze také vytunit náplní: odříznete nožky, které na alobalu ogrilujete spolu s cibulkou, slaninou a přidáte je do téměř hotových klobouků spolu se sýrem. Náplní vzhůru, samozřejmě. :-)

Co tam máme dál? Pro ty, kdo maso nemusí, jsou jistotou brambory ve slupce nakrájené na měsíčky. Ze zkušenosti se lépe otáčejí, na rozdíl od plátků nepropadnou roštem. Různé typy sýrů chutnají z grilu také skvěle, takový hermelín či oštiepok mírně žárem povolený, že se nechá namotat na vidličku…

Letní grilování

Delikatesní je též kukuřičný klas. Předvařený z obchodu lze dát hned na gril, klasický oloupat a šup s ním do alobalu se solí, trochou másla. Více zeleninových variací nepácháme, neb my radši maso než cuketu (ta se občas na roštu objeví), papriky a spol.

Z grilovacího sortimentu nesmím zapomenout na hamburgery, klobásky (bavorské jsou nej) a klasický libový párek. Dále různá alobalová tajemství, kdy například vrstvíte na pár kapek oleje plátky brambor, cibule, masa dle chuti a zase cibule, brambory. Ryba vytažená z Labe nebo ze supermarketu je na grilu též epesní.

Letní grilování

A víte co? Já dál nepokračuji, naše nezdravá grilovací sezona je za námi a já už zase slintám.

Máte své osvědčené grilovací pochoutky, nějakou specialitu?

Krásný zbytek léta a nechte si chutnat, pokud ještě grilujete! :-)

Foto: Fifi

Fifi Neviditelný pes







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !