7.12.2022 | Svátek má Ambrož, Benjamin


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Letní grilovačka

Letní grilovačka je sezónní záležitostí, na kterou se už od konce zimy těším a sliním.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 19.8.2022 19:54

Fifi, kásně popsané, krásné fotky, sliny se jen sbíhají.

V mládi u táboráků na chatě, se kromě brambor (do popela) ještě dávala do hlin. folie (a do ohně) hromada okořeněná směs různých mas (mělo to jméno, na které si teď za nic nevzpomenu) o kterou jsme se pak podělili.Dobrota. Přímo grilování "na rožních" jsem zažila s manžele, v jeho rodině a u přátel. Nadchlo mě to a jeden čas jsme doma také grilovali na podobném grilu jako na obrázku. Párky a hamburgry, někdy předvařené kuřecí prsíčka na grilu dopečená. Vyjímečně steaky, ale ty se mi nikdy nepovedly správně. Pak nás to přetalo bavit, jen pro dva to nějak nebylo ono. Až tady u jednoho manželova kolegy(kamaráda) začala na jejich zahradě mnohaletá tradice "halloween cook-out" pro ostaní kolegy (s rodinami) z kanceláře On dodal kopu různého masa a klobás, ostatní donesli další dobroty. Každý rok jsme se těšili, bylo to mnohahodinnové posezení většinou už pod hvězdným nebem. Bohužel kamarád zemřel, jeho žena party ještě na další rok převzala, pak to skončilo. Kamarád byl takový podpůrný pilíř, když nečekaně zemřel už to nebylo ono.

Ale jak teď jezdíme často hlídat fenku (zítra zas), tak odměnou nám je pozvání na vynikající steaky, které manžel Kris připravuje na plameni plynového grilu. Jsou tlusté na 2 prsty a v puse se jen rozplývají. A protože má gril opravdu velký (na butan. bombu), tak teď v sezóně griluje na jedné časti i zeleninu, kterou kupuje čerstvou na trhu. Většinou hrubě pokrájenou směs asi 5 druhů (plus žampiony a stroužky česneku). Má na to dirkovanou mísu (a průběžně míchá), před pečením vše prosype nějakým kořením, hotové pak v míse jemně pokape fr. zálivkou. Je to úžaná dobrota a my si to užíváme, protože ani maso, ani takhle připravenou zeleninu samozřejmě doma nedělám

F. Ifijová 19.8.2022 20:00

Maričko, tak poctivý steak bych si dala i z plynového grilu. :-)

Já zrovna větřím a začínám slinit, někdo ze sousedů začal s večerní grilovačkou.