6.12.2022 | Svátek má Mikuláš


MLSOTNÍK: Tažený

25.11.2022

Jiný se u nás doma nedělal, takže se mi tak nějak zažil a ráda ho peču i já. Jasně, nikdy ho nemám tak dobře propracovaný a tak dotenka vytažený. Ale jíst se dá. A jak! :-)

Navíc je prajednoduchý, aspoň mi tak připadá. Je to nejjednodušší verze bez vajíčka.

Na dvě nohavice na normální plech je zapotřebí:

Tažený štrúdl - suroviny

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 30 g tuku (margarínu na pečení nebo sádla)
  • cca 150 ml vlažné vody.
  • 1 polévková lžíce octa

Na náplň:

  • 6-8 zralých jablek
  • trocha strouhanky
  • trocha mleté skořice
  • trocha cukru krystalového (podle sladkosti jablek) (volitelné)
  • trocha rozinek (volitelné)
  • cca 30-50 g tuku (stejného jako do těsta) (volitelné, schůdné)

Takže těsto:

Nejdřív si rozpustím tuk - rozpouštím ho v té vodě, pomalu, neměl by se škvařit. Nechám ho trochu vychladnout a mezitím do mouky zapracuji ocet. Nejlíp se mi pracuje s držadlem vařečky! Pak po lžících zapracovávám sbíraný tuk a nakonec i vodu. Ono je to v důsledku jedno, ale kdybych náhodou měla vody s tukem hodně, tak chci, aby se mi do mouky dostal hlavně tuk.

Takhle to vypadalo po zapracování držadlem vařečky, za mě paráda na dvě minuty:

Tažený štrúdl - těsto nejdřív zpracované koncem vařečky

Pak jsem těsto zpracovala rukou, klouby pěsti a pod., to už nějakých 5-10 minut vzalo. Myslela jsem při tom na máti, ta si vždy s těstem počínala rázně a efektivně. Těsto by mělo být hladké. Měla jsem vody asi trochu méně, takže úplně hladké nebylo a bylo i poměrně tuhé - což však nebylo na velkou závadu, jak se ukázalo.

Tažený štrúdl - těsto jakž-takž vypracované

Kouli těsta nechám v misce a přiklopím to celé horkým hrncem - nechala jsem v něm nejdřív povařit trošku vody, hrnec nabral horko, vodu jsem vylila a ruče ho překlopila na mísu.

Nechá se hodinu odpočívat.

Jakmile se hodina blíží ke konci, nahrubo nastrouhám jablka - strouhám (nikoli krájím) kvůli tomu, aby mi neprořezávala těsto.

Pak si připravím hladkou látkovou utěrku, což je důležitý nástroj pro balení štrúdlu. Utěrku si popráším moukou (prsty nebo dlaní mouku „rozeženu“ po celé pracovní ploše utěrky).

Utěrka posypaná moukou, připravená na těžení štrúdlu

Těsto rozdělím na půlky - budou dvě nohavice:

Těsto rozdělíme na půlky

Půlku těsta na pomoučené utěrce roztlačím dlaní na větší placku, kterou pak uchopím, zvednu do vzduchu, a „ručkováním“ po okrajích ji vytahuji. Proti světlu je dobře vidět, kde zůstávají tlustší vrstvy těsta.

Těsto v procesu tažení - začíná hezky prosvítat

Vznikne mi ováloobdélník (kosoobdélník? ováloid?), měl by mít tak nějak 30 x 40 cm, podle tažnosti těsta a odvahy.

Položí se na utěrku a jedem:

  • Poprášit strouhankou (vcucne šťávu z jablek), ale ne zbyčně moc!
  • Vrstva jablek tak, aby na jedné (delší) straně zůstalo těsto tak na 3 cm volné, kvůli zabalení
  • Pak jemně poprášit skořicí, případně i cukrem, posypat rozinkami a rozložit lupínky tuku.

A zabalíme.

Pomocí utěrky zavineme

S utěrkou to jde krásně. Přizvedáváme ji po delší straně a těsto prsty zavinujeme pod sebe a na koncích stlačujeme, aby se jablka nevysypávala. Skončíme tím, že „šev“ zůstane vespod. Nebo nohavici aspoň tímto způsobem uložíme na pekáč.

A pečeme - zde v remosce

Před pečením nohavice potřu vlažnou vodou, aby nebyly moučné.

Pekla jsem ve dvou remoskách, po jedné zahnuté nohavici, asi 40 minut. Remosky vyvinou teplotu max 160 °C. (Kdybych měla el. troubu, chtělo by to tak 170-180 stupňů na půl hodinky.)

V půli pečení jsem ještě jednou štrúdly potřela vlažnou vodou.

Upečeno!

Přeji dobrou chuť, ať budete kuchtit cokoli.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes