Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
7.5.2024 | Svátek má Stanislav
MLSOTNÍK: Tažený
25.11.2022
Jiný se u nás doma nedělal, takže se mi tak nějak zažil a ráda ho peču i já. Jasně, nikdy ho nemám tak dobře propracovaný a tak dotenka vytažený. Ale jíst se dá. A jak! :-)
Navíc je prajednoduchý, aspoň mi tak připadá. Je to nejjednodušší verze bez vajíčka.
Na dvě nohavice na normální plech je zapotřebí:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 30 g tuku (margarínu na pečení nebo sádla)
- cca 150 ml vlažné vody.
- 1 polévková lžíce octa
Na náplň:
- 6-8 zralých jablek
- trocha strouhanky
- trocha mleté skořice
- trocha cukru krystalového (podle sladkosti jablek) (volitelné)
- trocha rozinek (volitelné)
- cca 30-50 g tuku (stejného jako do těsta) (volitelné, schůdné)
Takže těsto:
Nejdřív si rozpustím tuk - rozpouštím ho v té vodě, pomalu, neměl by se škvařit. Nechám ho trochu vychladnout a mezitím do mouky zapracuji ocet. Nejlíp se mi pracuje s držadlem vařečky! Pak po lžících zapracovávám sbíraný tuk a nakonec i vodu. Ono je to v důsledku jedno, ale kdybych náhodou měla vody s tukem hodně, tak chci, aby se mi do mouky dostal hlavně tuk.
Takhle to vypadalo po zapracování držadlem vařečky, za mě paráda na dvě minuty:
Pak jsem těsto zpracovala rukou, klouby pěsti a pod., to už nějakých 5-10 minut vzalo. Myslela jsem při tom na máti, ta si vždy s těstem počínala rázně a efektivně. Těsto by mělo být hladké. Měla jsem vody asi trochu méně, takže úplně hladké nebylo a bylo i poměrně tuhé - což však nebylo na velkou závadu, jak se ukázalo.
Kouli těsta nechám v misce a přiklopím to celé horkým hrncem - nechala jsem v něm nejdřív povařit trošku vody, hrnec nabral horko, vodu jsem vylila a ruče ho překlopila na mísu.
Nechá se hodinu odpočívat.
Jakmile se hodina blíží ke konci, nahrubo nastrouhám jablka - strouhám (nikoli krájím) kvůli tomu, aby mi neprořezávala těsto.
Pak si připravím hladkou látkovou utěrku, což je důležitý nástroj pro balení štrúdlu. Utěrku si popráším moukou (prsty nebo dlaní mouku „rozeženu“ po celé pracovní ploše utěrky).
Těsto rozdělím na půlky - budou dvě nohavice:
Půlku těsta na pomoučené utěrce roztlačím dlaní na větší placku, kterou pak uchopím, zvednu do vzduchu, a „ručkováním“ po okrajích ji vytahuji. Proti světlu je dobře vidět, kde zůstávají tlustší vrstvy těsta.
Vznikne mi ováloobdélník (kosoobdélník? ováloid?), měl by mít tak nějak 30 x 40 cm, podle tažnosti těsta a odvahy.
Položí se na utěrku a jedem:
- Poprášit strouhankou (vcucne šťávu z jablek), ale ne zbyčně moc!
- Vrstva jablek tak, aby na jedné (delší) straně zůstalo těsto tak na 3 cm volné, kvůli zabalení
- Pak jemně poprášit skořicí, případně i cukrem, posypat rozinkami a rozložit lupínky tuku.
A zabalíme.
S utěrkou to jde krásně. Přizvedáváme ji po delší straně a těsto prsty zavinujeme pod sebe a na koncích stlačujeme, aby se jablka nevysypávala. Skončíme tím, že „šev“ zůstane vespod. Nebo nohavici aspoň tímto způsobem uložíme na pekáč.
Před pečením nohavice potřu vlažnou vodou, aby nebyly moučné.
Pekla jsem ve dvou remoskách, po jedné zahnuté nohavici, asi 40 minut. Remosky vyvinou teplotu max 160 °C. (Kdybych měla el. troubu, chtělo by to tak 170-180 stupňů na půl hodinky.)
V půli pečení jsem ještě jednou štrúdly potřela vlažnou vodou.
Přeji dobrou chuť, ať budete kuchtit cokoli.
Foto: Lika
Jana Bu.
Tažený štrůdl dělala moje babička a uměla ho tak, že těsto bylo průsvitné, tak...
12:40
26.11.2022
T. Zana
Štrůdlové orgie tady . U nás se štrůdl dělal vždycky z listového těsta - a co...
20:13
25.11.2022
Z. Yga
Tažený štrůdl jsem svého času hodně dělávala - recept jsem našla v Kuchařce...
19:01
25.11.2022
M. Skálová
Jablka promíchaná s pudinkem dávám mezi dvě placky křehkého těsta /zrovna jsem...
23:23
25.11.2022
A. Alimo
Tažený štrůdl dělávala moje babička, vím, že byl výborný, ale bohužel jak ho...
17:49
25.11.2022
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku
!