Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Tažený štrůdl dělala moje babička a uměla ho tak, že těsto bylo průsvitné, tak ho neumím, ale tažený mi chutná daleko víc jak listový
Štrůdlové orgie tady .
U nás se štrůdl dělal vždycky z listového těsta - a co pamatuju, tak z kupovaného. A to ho dělala moje babička, takto skvělá kuchařka. Jen jednou se zapřela a udělala listové těsto domácí, abych viděla, jak takový věc vznikne - uměla ho, ale prohlašovala, že za tu práci nestojí .
Pokračuju v jejích šlépějích a dělám klasiku na listovém těstě s papírem vespod. To je pro dva tak akorát. Jo, kde jsou ty časy, kdy jsem pekla najednou ze tří velkých těst - pro nás a oboje rodiče.
Jo a štrůdl u nás je z jablek (taky strouhaných), skořice, rozinek a vlašských ořechů. Žádný cukr, to obstarají ty rozinky (nešetřím).
Ta Verenčina slaná verze nezní špatně.
Tažený štrůdl jsem svého času hodně dělávala - recept jsem našla v Kuchařce naší vesnice (svého času jsem ji hodně používala), protože u nás doma se tažený nedělal - vždy z kynutého těsta. Jo kynuté těsto, toť základ slovácko-hanácké kuchyně .
Nedávala jsem ocet, za to lžíci sádla. Důležité bylo dostatečně vypracovat těsto (těsto nepřemísíš, děvče nepřemiluješ - tak to říkali naši stařenka), následně vybouchat o stůl, rozdělit na dvě těsta, pomastit povrchu a půl hodiny pod nahřátou mísou (já taky pokládala navrch konvici s vařící vodou jako Xerxová) - pak se s těstem pracovalo jako s plastelínou a nádherně se vytahovalo.
No ale včil mám v lednici několik kusů váleného listového, takže bude závin z něj.
P.s. - aby mi šťáva z jablek nevytekla, dávám místo strouhanky vanilkový pudink. Super vychytávka, vyzkoušejte
Jablka promíchaná s pudinkem dávám mezi dvě placky křehkého těsta /zrovna jsem večer dopekla/. Pudink používám 1/2 citronového a 1/2 půl vanilkového. Jablka netečou a mají příjemnou konzistenci. Těsto nesladím, jen trochu vanilkového cukru - asi lžičku. Vrchní placku pomažu zbylým bílkem a posypu sekanými ořechy promíchanými s hnědým krystalem. Byly by lepší opražené s tím cukrem ale kdo by se s tím dělal Upeče se to stejnak.
Tažený štrůdl dělávala moje babička, vím, že byl výborný, ale bohužel jak ho dělala nevím. Mamka ho nedělala.
Já dělám štrůdl buď z kupovaného rozváleného testa, to je pak raz dva nebo podle recepisu mojí tchýně, je to něco jako linecké těsto jen se tam dává ještě PDP.
A ten fígl s utěrkou dělám v obou případech
Este raz sa vraciam:z 500dkg múky sú štyri cestá.Vžsy sme robili:tvarohovú s hrozienkami,orechovú s jablkami,makovú s vičňami a slanu takto: Podusene kysnute zelí,,na drobno posekana klobása alebo údené,pokropené kyslou/zakysanou/ smotanou.Bezvadne pre chlapou k vínu
Na večer mi volala moje slovenskomaďarská kamarádka /žije v Praze/ a říkala, že pekla tento slaný štrůdl se zelím
Ach Lika,neviem ako to napísať čo najjemnejšľie.To nie je ťahaná štrudľa.Veru nie.V našej rodine od prababičky sa štrudľa ťahá.A ako-cez celý kuchynský stol tak,že visí z neho ako obus.Je to ľahke pri dodržaní niekoľkých zásad:1.mú ka hladka s vysokým obsahom lepku 02-ka.Ocot vôbec nemusí byť,.Cesto sa musí poctivo miesiť dobrých 30 minút-ručne,potom sa netrhá,je na povrchu leskle./Udajne teplom ludských rúk a mikroskopickými čiastkami bunie k povrchovej časti kože sa výborne spojí,fakt žiadny robot/.po odpočinutí cesta v teple ho dáte na pomúčený čistý obrus na kuch.stol.Cesto potriete olejom,aj svoje ruky.Najskor valkom vyvalkáte kruh tak 40-50cm a hne ́d začnete ťahať-obomarukami dlaňami od stredu cesta,postupne ho vytiahnete až visí zo stola.Pootom dobre bohate,ale fakt bohate pokvapkáte roztopeným maslom a plníe-na sladko alebo na slano.
No takýto dôkladný popuis a ja žijuca sama už štrudľu neťahám ale kupujem si starých babiičiek už hotové cesto za pár drobných.
Štrudľove cesto je tak tenke,že musíte jasne vidiež štrukturu obrusu,alebo obrazkov na obruse.
Na ja Verenko, když u nás tažený štrůdl nikdo nedělal. Naše předkyně přísahaly na kynuté těsto a věř, že závinu z něj se málokterý tažený vyrovná! A navíc zasytí
Liko,
skvělý popis i pro štrůdlově opožděný
Ten taženej se mi krutě nevede, a to jsem zhlédla dost videí s rakouskými cukráři, kteří dokážou roztáhnout těsto na jídelní stůl místo ubrusu. Se mi to trhá!
Já tomu teda dám ještě šanci a zkusím to podle tebe, přece jen je tažený těsto dietnější než listový. A moje jediná připomínka typu, jak to vylepšuju já: náplň pokapu šťávou z citronu pro výraznější sladkokyselost.
Důležitý je ten ocet - nevynechat! - a pobyt pod horkým hrncem. Těsto je pak jako koťátko, ale bez drápků :-) Budu držet palce
Liko, dobrý recept, určitě zkusím a úspěšně zapomenu,pak zas vytáhnu listové těsto ale jsem taky dost konzerva, takže jestli se mi tento Tvůj jednoduchý povede,zůstanu u něj forever.
Ahojte všichni. Tažený štrůdl dělala moje maminka. Bylo to skvělé. Já (lenora) dělám z listového těsta. Můj muž je ještě větší lenora a tak došel k úspoře času. Dá čtvrtky jablek i se slupkou, vlašáky a jen malinko cukru se skořicí. Je to vynikající. Nakyslé a šťavnaté, šťáva neproteče, nemusí přidávat strouhanku.
Zkusím to vajíčko s medem, to mi připadá jako skvělý nápad.
No prosím, ty máš pečícího muže, ty se máš! Jablka taky neloupu, šlupky vydají nelepší vůni
No, on se mezitím co já byla pořád pryč, naučil ten štrůdl. A hovězí polévku. Dvě jídla. Teď se pokládá za Polreicha a radí mi
Udělala jsem tažený štrůdl jednou a bylo mi zdvořile řečeno, že zajímavý, ale příště radši zas ten listový. No a experimenty s náplní mi byly nedoporučeny, hlavně děti tam nenávidí rozinky i ořechy. U muže by zas došlo na zdvořilé upozornění
"Děti nenávidí rozinky..." Připomněla jsi mi Garfielda, ten rozinky vydloubává z každé buchty
Já mám tažený ráda, na rozdíl od listového se dá těsto rychle udělat i doma. A hlavně jsem na něj od mala zvyklá, v tom je ta finta.
taky nemám ráda rozinky a pes to taky nemá jíst. Ostatní se musí přizpůsobit , jablka pokapu rumem ve kterém jsou rozinky naloženy....alkohol vyprchá, vůně zůstane.
Krásný den všem, jakož i celý víkend
Tažený štrůdl byl vždy specialitou mé prababičky, která recept předala babičce a ta zase mamce. Všechny ho pekly ( mamka samozřejmě ještě peče) skvělý. Mám ho ráda, ale musí být ještě teplý, pak už to není pro mne ono a studený už si nedávám. Já tažený nedělám, občas peču listový....Těsto si koupím už to rozválené, ale hraju si s náplní...místo strouhanky dávám strouhaný kokos, hrozinky předem namáčím v rumu, nasekám do toho všelijaké oříšky. Když nejsou hrozinky, použiju klidně brusinky. Se skořicí nijak nešetřím. Jednou si moje dcera koupila sušené mango - chtěla zjistit, jaké to je, a došla k závěru, že "blé", tak jsem to ochutnala taky a řekla si, že na jídlo fakt moc ne, ale do štrůdlu to bude fajn a taky bylo. A když dělám ten "lisťák" a už ho mám zabalený, rozšlehám si vajíčko se lžící medu a tím tu šišku (nebo šátečky), potřu...Drží to i pak lépe při sobě a udělá to ňamňovou krustičku
Tak to máš věru samé dobré vychytávky. Já doma peču pro "konzervu", takže lecčeho se preventivně vystříhám, novinky jsou podezřelé
No, jo, vzpomínky drahých poloviček na vlastní matičky či babičky,vyžadují zvláštní ohledy.
tažený štrůdlový maxirohlík z remosky,je super...povedl se ti.. (oblizovací)
hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům
těsto mám maličko jiné - postup stejný. Na nahřátý kastrůlek se u nás ještě stavěla konvice s horkou vodou - teplo vydrželo intenzivnější a lepek lépe makal...
Však jsem hrnec chodila ošahávat a hezky držel Ale s tím dalším horkým kastrůlkem je to dobrý nápad.