4.2.2023 | Svátek má Jarmila


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Tažený

Štrúdl. Na přání :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 25.11.2022 19:01

Tažený štrůdl jsem svého času hodně dělávala - recept jsem našla v Kuchařce naší vesnice (svého času jsem ji hodně používala), protože u nás doma se tažený nedělal - vždy z kynutého těsta. Jo kynuté těsto, toť základ slovácko-hanácké kuchyně ;-).

Nedávala jsem ocet, za to lžíci sádla. Důležité bylo dostatečně vypracovat těsto (těsto nepřemísíš, děvče nepřemiluješ - tak to říkali naši stařenka), následně vybouchat o stůl, rozdělit na dvě těsta, pomastit povrchu a půl hodiny pod nahřátou mísou (já taky pokládala navrch konvici s vařící vodou jako Xerxová) - pak se s těstem pracovalo jako s plastelínou a nádherně se vytahovalo.

No ale včil mám v lednici několik kusů váleného listového, takže bude závin z něj.

P.s. - aby mi šťáva z jablek nevytekla, dávám místo strouhanky vanilkový pudink. Super vychytávka, vyzkoušejte

M. Skálová 25.11.2022 23:23

Jablka promíchaná s pudinkem dávám mezi dvě placky křehkého těsta /zrovna jsem večer dopekla/. Pudink používám 1/2 citronového a 1/2 půl vanilkového. Jablka netečou a mají příjemnou konzistenci. Těsto nesladím, jen trochu vanilkového cukru - asi lžičku. Vrchní placku pomažu zbylým bílkem a posypu sekanými ořechy promíchanými s hnědým krystalem. Byly by lepší opražené s tím cukrem ale kdo by se s tím dělal :-/ Upeče se to stejnak.