27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Polévka líné kuchařky

26.5.2023

Tedy ne že bych byla líná vařit, ale ten den bylo vedro a mně se nechtělo nikam ven a tím pádem ani na nákup. V podstatě bych v tom vedru nemusela ani vařit, kdybych ovšem měla doma aspoň kousek ovoce nebo zeleniny na salát. Neměla. Tak jsem sáhla do svých chatrných zásob (zásoby si zásadně nedělám, asi jsem se zhoupla do druhého extrému proti své mamince, která zase měla zásoby, jako kdyby každým dnem měla vypuknout válka, jenže mi z nich občas něco s velkou slávou přinesla, no a já to pak s tou samou slávou po jejím odchodu vyhodila, protože použít už se to nedalo).

Našla jsem poloprázdný pytlík čočky, tak si uvařím polívku. Vařím čočkovou se zeleninou a mám ji ráda i s rýží. Přebranou a propláchnutou čočku jsem nasypala do hrnce, zalila vodou a dala vařit.

Polévka líné kuchařky. Čočku dáme vařit.

Přihodila na plátky nakrájený česnek, zbylé tři mrkvičky a kousek celeru...

Polévka líné kuchařky. Přidáme česnek
Polévka líné kuchařky. Přidáme mrkev

... bobkový list, nové koření a špetku pepře, a když to všechno pěkně bublalo, tak jsem chtěla přisypat hrst rýže. Jenže ouha, rýže došla (to je ta nevýhoda mých neexistujících zásob).

Polévka líné kuchařky. Přidáme bramboru
Polévka líné kuchařky. Přidáme bramboru

No tak co, není rýže, tak dám brambory. Na menší kostky nakrájenou bramboru jsem do hrnce házela, když už čočka byla skoro měkká, a pak jsem taky teprve solila. Vonělo to náramně, tak jsem jako správná kuchařka musela ochutnávat, a jak jsem byla nedočkavá, tak jsem si spálila pusu. Hodnýho nepálí, by řekla maminka, ale mě to tedy pálilo fest.

Polívka byla dobrá, ale jakoby to ještě něco chtělo. A pak mě to napadlo! Miluju červenou řepu a tu tedy mám, zásoby nezásoby, pořád. Jak sklenici nakládané, tak i syrovou.

Polévka líné kuchařky. Přidáme červenou řepu nakládanou

Tak jsem si do talíře nakrájela pár kousků (spíš víc než míň) červené řepy i s trochou nálevu, přelila horkou polévkou a bylo to ono!

Polévka líné kuchařky. Dobrou chuť!

Polévka byla od řepy mírně nakyslá a ještě se i trochu ochladila, tak už k dalšímu popálení pusy nedošlo. Mňááám. Snědla jsem dva talíře, a kdybych chtěla prasknout, dám si ještě třetí.

Suroviny – přiměřeně, podle chuti, stavu zásob a počtu strávníků. Já vycházela ze stavu zásob, polévka byla hustá a stačila pro jednoho nenasytu (a ještě večer jsem dojídala studenou, taky s řepou a bylo to moc dobrý), nebo pro dva a ještě by si mohli přidat, anebo by se v pohodě najedli i tři.

Polévka líné kuchařky. Suroviny.
  • čočka (já měla zhruba čtvrt pytlíku)
  • česnek (dva stroužky)
  • mrkev (tři malinkaté mrkve asi jako jedna středně velká)
  • celer (dávám větší kus kamkoliv)
  • brambora (jedna velká)
  • sůl
  • bobkový list (jeden)
  • nové koření (jedna kulička)
  • pepř (špetka)
  • nakládaná červená řepa (podle chuti)

Přeju dobrou chuť!

Foto: Olčava.

Olčava Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !