23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiří Wicherek 22.4.2007 0:32

Hmmm, nejak nechapu

Mily kolego, nejak nechapu Tvuj optimismus - viz veta ze zaveru Tveho clanku: "Lékaři, kteří budou ochotni přizpůsobit styl, náplň své práce a provoz své praxe novým podmínkám, budou moci takto získané prostředky použít na rozvoj diagnostických a léčebných možností pro své pacienty přímo ve své ordinaci."

Opravdu se domnivas, ze zavedenim tech "poplatecku" ziskame nejake prostredky? Postrehl jsi prohlaseni pana ministra, ze lekari si nepolepsi, ze autor reformy, pak Hrobon, pocita s tim, ze tzv. zdravotni pojistovny "zohledni" sve platby za poskytnutou peci vzhledem k vybranym "poplateckum"?  Uvedomujes si, ze, pri ocekavanem poklesu poctu pojistencu v ordinacich poklesnou ordinacim lekarum vykazujicich svoji peci vykonove (vsichni AS)? Ze mam platby od pojistoven vazany na pocet  tzv. "unicitnich pojistencu"? Ze ubydou-li pojistenci, najme ti "levni" s banalitami, zustanou nam v ordinacich ti "drazi", u kterych platba na "unicitniho pojistence" nepokryva ZZ vynalozene naklady? Ze tyto pojistence budeme osetrovat na sve naklady?

Senior 19.4.2007 4:29

šikanování seniorů řidičů zdravotnictvím

Ještě před dvěma lety nebyl pro mne problém získat razítko na kartičku lékaře o schopnosti řídit své auto s brýlemi nebo bez nich. Moje obvodní lékařka, která mne zná jako své boty, mi změřila tlak, dala mi přečíst různě velká písmenka, zašeptala zdálky nějaká slova, zda je podle odpovědi správně slyším, zaplatil jsem správní poplatek 200 Kč a mohl jsem dál dva roky řídit. Tentokrát mne však uvítala tím, že existuje nové nařízení, podle kterého musím absolvovat testy na hematologii, na oddělení očním a na ORL a že teprve EKG a krevní tlak mi pak změří sama.

Na hematologii s vyšetřením krve a ranní moči jsem neměl problémy a náklady hradila moje pojišťovna VZP. Na oddělení ORL ve Vajgařské ulici Prahy 9 jsem však pro nával lidí dvakrát nedočkal pořadí před přesnou závěrečnou minutou ordinování lékařky. Proto jsem to zkusil na ORL v nemocnici "Clinicum" v pražských Vysočanech, kde nablízku hraji denně tenis. Tam bylo až podezřele volno. Prozkoumali mé uši, nos a nosohltan a objednali si mne na určitý den na audiometrické vyšetření sluchu s tím, že potvrzení pro obvodního lékaře dostanu až pak za další den a že poplatek bude činit 450 Kč. Pro mne jako pro starodůchodce byl šokující jak tento překvapivě vysoký poplatek za pár minut vyšetření a pak i to, že můj sluch, který mi slouží evidentně dobře, vyžaduje ještě dalších nákladů a času pro dobrozdání. Vybavovali si mi při tom řidiči, kteří by se mi (také kdysi ladiči pián) sotva mohli svým sluchem rovnat a pouští si při jízdě autorádio na plné pecky...Mohli by pak řídit vozidla řidiči nedoslýchaví nebo až hluchoněmí? Čtyřista padesát korun stojí za dalších pár hodin čekání ve Vajgarské ulici, kde má být poplatek jen kolem stovky. Dočkal jsem se a výsledek zkoušky i v audiometrické komoře jsem pak mohl pyšně ukázat mé paní Obvodní. U očního lékaře jsem měl štěstí tím, že má zdejší anabáze trvala jen několik hodin a že mne to stálo přímo zde ve Vajgařské ulici jen devadesát korun. Navíc jsem prošel bez vady s doporučením řízení vozidla bez br

Senior 19.4.2007 4:33

Re: šikanování seniorů řidičů zdravotnictvím (dokončení lapálií)

U očního lékaře jsem měl štěstí tím, že má zdejší anabáze trvala jen několik hodin a že mne to stálo přímo zde ve Vajgařské ulici jen devadesát korun. Navíc jsem prošel bez vady s doporučením řízení vozidla bez brýlí. To bude moje paní Obvodní zírat, těšil jsem se. Ona mi pro jistotu psala vždy jen "s brýlemi", i když jsem je při řízení sám používal jen ve tmě.

Než jsem šel na poslední etapu této anabáze k paní Obvodní, zrušil jsem ze slušnosti objednání na nákladnou audiometrii na ORL v nemocnici Clinicum. Pak jsem v čekárně paní Obvodní vyřešil ještě jedno "nejobtížnější" a nejedno "obtížné" SUDOKU až jsem se mohl konečně svlékat na EKG a na měření krevního tlaku. Na překvapivé otázky, čím jsou moje výsledky v mém věku tak dobré, mohl jsem jen pravdivě odpovídat, že je to asi jen denním vínem a tenisem. Potvrzen jsem dostal proti dalšímu správnímu poplatku 315 Kč.

Celou anabázi mám konečně za sebou. Sice lehčí o 505 Kč a o kartu zdravotní pojišťovny, která se mezitím kdesi nenávratně zašantročila, avšak s pocitem, že by to mohlo dopadnout ještě hůř. A to kdybych se nevymanil z vypočítavých spárů Vysočanské nemocnice Clinicum. Jak je možné, že za tentýž zdravotní několikaminutový úkon účtují na některém místě čtyřnásobek? Navíc, na úkor nás nejzranitelnějších? Jak je taky možné, že nám seniorům připravili zákonodárcové nárůst poplatků o 210 % a co si z toho slibují?

Těm, kteří takové pořádky zavedli přeji, aby si je sami užili co nejdříve.

PP2 17.4.2007 22:08

Ví to někdo?

Rád bych znal jediný důvod proč je mnoho zdravotních pojištˇoven. Mám za to, že se jedná o jeden z nevětších zločinů na národu.Když VZP chybělo 10 mld ostatní pojištˇovny ani nedutaly. Věřím že to co chybělo VZP měly ostatní pojošťovny na účtech a tiše peníze rozdělily předem dohodnutým způsobem. Poplatky v zásadě podporuji.Všichni na ně mají. I důchodci.Peníze jim chodí pravidelně a jsou na to aby s nimi platili.

kristof 17.4.2007 9:42

na co jste zapoměli !

Zapomínáte na trvalé pacienty s pravidelnými měsíčními  návštěvy  (zejména důchodců ) lekařů kvůli receptu nejméně 4 léků (kardiaků,ledvinářů a pod.),(torvacard combi - doplatek 420 Kč měsíčně).

doktor 16.4.2007 18:42

Doktorovi

Pane kolego, zjišťuji, že v Evropě jsou lékařští odborníci se sdělováním odborných informací skoupí. Pokud příslušný odborný časopis neodebíráte (čili si ho neplatíte), nezískáte většinou přístup na jeho stránky. Platí to i pro mnoho dalších časopisů. Ale to vy víte. Američani jsou velkorysí. Na http://www.emedicine.com/specialties.htm najdete zadarmo téměř celou medicinu, podrobně, a pravidelně aktualizovanou. Podobně na http://www.drugs.com/ najdete zdarma vše o lécích, kdežto český informační web o lécích http://www.aislp.cz/cs/ je už dva měsíce i pro registrované lékaře pouze za peníze. V uplatňování zákonů trhu jsme světová jednička. Američani by se u nás měli učit! Zdraví internista.

geek 16.4.2007 18:36

samotne placeni navstev u lekare

neni nijak tragicke, zvlaste pokud to ucini pritrz denodenimu vysedavani penzionovanych hypochodnru po cekarnach kde by meli sedet ti opravdu nemocni. ovsem jsem zvedav co na to reknou sami lekari kterym ubytkem pacientu vzniknou nezanedbatelne vypadky v prijmech :-)  co mi na deforme vadi jsou nasledujici veci. do systemu prispivam mesicne castkou kolem desiti tisic mesicne, to je bratru sto dvacet tisic rocne, za deset let se jiz jedna o vice jak milionovou polozku ktera se navic neustale zvysuje. presto pokud onemocnim dejme tomu anginou, budu znovu platit jako mourovaty. nejen ze si zaplatim leky, cert to vem, ale nedostanu dobu v posteli ani proplacenou. nedejboze se mi stane uraz a nemocenska zebracenka pak padne na uhradu leku a nemocnicni pece. nemel bych se nahodou radeji jeste komercne pripojistit? mam pocit ze komercni pojistovna ktere bych mesicne vnucoval deset tisic korun by mne v rukou nosila a starala se o mne kdykoliv bych jen trochu zakaslal. toto je tedy skutecne vyborne. deset tisic mesicne tedy vyhodim do nenazraneho byrokratickeho chrtanu nazdarbuh a kdyz dojde na lamani chleba, dostanu tak akorat nas/rat. notorickym nemocnym, rozumej meloucharum toto bude jedno. oni se jenom hodi marod na trochu dyl. ostatne proc by jim doktor kterej bude reformami "okraden" o spoustu hypochodrickych pacientu za malou uplatu ochotne nevysel vstric ze.

doktor 16.4.2007 18:54

Re: samotne placeni navstev u lekare

Mladíku, penzionovaní hypochondři neexistují. Každý penzista má nejméně 5, často i 10  nemocí (jen o nich zatím třeba neví). Věřte mi, v mém oboru (interna) vždy měli jako pacienti velkou převahu. Zato, jak vidím, ještě v 21. století existují lidé, uvažující jako naši dávní příbuzní (Neandertálci), kteří prý nebyli schopni myslet dopředu: dnes jsem zdravý, a co bude zítra mne nezajímá. Tak proč bych měl něco platit?

geek 16.4.2007 19:11

Re: Re: samotne placeni navstev u lekare

spravne. proc bych mel neco platit kdyz za to nedostanu adekvatni sluzby? takovou otazku by si mel polozit kazdy. a take treba otazku jak moc mame byt solidarni k sockam kterym jsme zaplatili bezpracny zivot na podporach, ktere okamzite aktivne pretavi do fetu, chlastu , cigaret a bucku, takovym kteri cely zivot socialni a zdravotni system programove drancovali. zaslouzi si takovito na sklonku zivota peci o sve chlastem a fetem podlomene zdravi za miliony z cizich kapes? podle mne nikoliv. pojisteni aby bylo k necemu dobre, je treba nastavit opravdu jako pojisteni. to znamena se vsemi bonusy a malusy ktere sebou pece o vlastni zdravi nese.

a to ze duchodci chodi k lekari jako do kavarny, o tom se presvedcuji pokazde kdyz tam chte nechte musim vystat kvuli nejakemu smesnemu byrokratickemu potvrzeni dulek. protoze chripky a anginy uz si leta radeji lecim sam (nechci totiz zustat po odbornem zasahu praktickeho lekare v trvale hospitalizaci).

Lída 17.4.2007 8:40

Re: Re: Re: samotne placeni navstev u lekare

Za angínu snad nebudete platit jako mourovatý. A při těhle příjmech to pro vás bude už vůbec nepodstatná částka.

Solidární přece nejste jen s těmi sockami, kteří žijou celý život s dávek, ale i s lidmi, kteří normálně celý život pracovali a k  stáru onemocní. Vy nemáte babičky a dědečky? Nebo Nebo chcete říct, že to jsou všechno socky? Solidární jste taky třeba se svými vrstevníky, kteří ačkoli byli zdraví a úspěšní jako vy, tak dostali třeba opravdu vážnou a drahou nemoc nebo se zmrzačili třeba při autonehodě nebo nějakém anrenalinovém sportu. Pojištění by přece nemělo být na prkotiny. Komerční pojištění by na ně třeba nebylo určitě.

zajíček8 18.4.2007 6:25

Re: Re: Re: Re: samotne placeni navstev u lekare

No a v tom je zakopaný pes. Rozhodně nemám nic proti solidaritě, ale je ten druhý solidární se mnou? Proto závést povinnou zdravotní daň, která pokryje náročné drahé léčby a základní prevenci, a zbytek klasické komerční pojištění.

Když Vás někde srazí opilý automobilista tak je to něco jiného než když ožralý jak slíva to autem naperete do nejbližšího stromu. Dnes jsme NUCENI být solidární s oběma, a to určitě není správné.

geek 16.4.2007 19:32

Re: Re: samotne placeni navstev u lekare

jinak podle dalsich vasich prispevku vidim ze se v problematice celkem orientujete. takze to neberte jako nejaky utok na svoji osobu R^

clay 16.4.2007 20:16

Re: Re: samotne placeni navstev u lekare

Zato, jak vidím, ještě v 21. století existují lidé, uvažující jako naši dávní příbuzní (Neandertálci), kteří prý nebyli schopni myslet dopředu: dnes jsem zdravý, a co bude zítra mne nezajímá. Tak proč bych měl o sebe pečovat? Podívejte se do těch čekáren, milý socialistický zdravotníku, kolik z nich nemá nadváhu, kolik z nich nepije, nekouří, kolik z nich nikdy nesportovalo, kolik z nich nekašlalo na preventivní prohlídky. Kolik z nich si umí vyčistit zuby. Mimochodem, umíte to aspoň vy? Umíte to tak, abyste se memusel stydět za svůj CPITN?

doktor 16.4.2007 21:31

Re: Re: Re: samotne placeni navstev u lekare

Even in advanced age documents my CPITN in all my 27 original teeth no signs of periodontal disease (Code 0). Another question, dentist?

gossip 16.4.2007 20:21

Re: samotne placeni navstev u lekare

Vazeny Geeku,je videt,ze nemate ani poneti,co stoji lekarska pece.Vemu jen takovou prkotinu.Spadnete ze zebriku.Na berci si sedrete o pricku kuzi v cele jeji hloubce v rozsahu 10x20 cm.Z druhotnych pricin neni mozne provest transplantaci vlastnim koznim stepem.Co zbyva?Bud amputace,nebo transplantace pomoci tzv."umele kuze"(pouze dovoz z Anglie).A cena?...Pul az 1 milion.Ze se vam to nemuze stat?..Varuji vas!Nelezte na zebrik! Zakon schvalnosti je sfiňa!

zajíček8 18.4.2007 6:27

Re: samotne placeni navstev u lekare

Zkuste "vnutit" deset měsíčně jako dar nemocnici Na Homolce. Budete VIP pacient.

divitel 16.4.2007 17:04

2 autor: Uvítal bych, kdyby autor uvedl několik příkladů podrobného účtu

třeba za návštěvu lékaře pro léky na tlak a srdce nebo za operaci slepého střeva nebo vložení srdečního stentu. Ať mám přehled, co stojím.

ignác 16.4.2007 16:54

Pacienti budou více zvažovat ....

......Pacienti budou více zvažovat nezbytnost návštěvy lékaře (řadu banálních onemocnění lze zvládnout v prvních dnech domácí samoléčbou......

Mohl by pan doktor veřejnosti sdělit, jak bezpečně rozeznat, kdy je onemocnění banální a kdy ne?? Ostatně: zdravotnictví nikdy nemůže být věcí trhu, protože postavení lékař-pacient není rovnoprávné partnerství, tedy  návštěva ordinace analogií  návštěvy marketu.

Ludva 16.4.2007 17:52

Re: Pacienti budou více zvažovat ....

Toto se pořád vrací a opakuje. Nevím, proč bych jako laik měl hodnotit, zda mě lékař neléčí nadbytečně. Měl jsem jedenáct operačních zákroků v krátké době - to jsem měl některé odmítnout a řešit to samoléčbou ? Když mě lékař pozve na kontrolu, tak jdu. Problém je úplně v něčem jiném. Lékař by měl léčit, jako velmi dobře placený zaměstnanec a neztrácet síly podnikáním a výkaznictvím. Všichni lékaři by měli spadat pod nemocnici, do které by se přímo platilo pojištění. A nemocnice by se o Vás vždy postarala. Včetně výdeje léků. Žádné soukromé ordinace. A těch parazitů, prostředníků by ubylo.

zajíček8 18.4.2007 6:40

Re: Re: Pacienti budou více zvažovat ....

Takhle fungovalo zdravotní pojištění v JAR před zrušením apartheidu. Spádová nemocnice byla pojišťovnou. V r. 1990 se tento model zvažoval i pro ČSR, ale .... Důvody proč se neprosadil neznám. Mnoho pojišťoven? Nerovnost regionů? Rivalita nemocnic?

Jen pro zajímavost. Spádová nemocnice má nasmlouvanou síť praktiků i ambulantních specialistů. Pokud potřebujete akutní ošetření, ošetří Vás na základě průkazu pojištěnce libovolná nemocnice. Náklady si nemocnice proúčtují mezi sebou. Nemocnice si hlídá kvalitu ošetření jak praktiků, tak specialisů; řídí i další vzdělávání lékařů na základě potřeb regionu.

Ludva 18.4.2007 9:29

Re: Re: Re: Pacienti budou více zvažovat ....

Důvod, proč se to neprosadilo, je jasný. Představa lékařů, že si vydělají neomezené množství peněz podle vykazovaných výkonů. Kam to vede, vidíme. Lékař je více úředník a podnikatel než lékař. Spousta zbytečných výkonů, možná i fiktivních. A stejně peníze nejsou, musí se regulovat. Vámi popsaný model v JAR vypadá dobře.

Chládek 16.4.2007 18:12

Re: Pacienti budou více zvažovat ....

Znám případ, kdy měl pacient netypicky se projevující zápal plic a obvodní lékařka ho zabila odesláním do práce, protože "Vám nic není nemáte ani teplotu". Někdy i meningokoková infekce vypadá ze začátku banálně a pak už je jen pozdě. Na druihou stranu kdykoliv potřebuji vyšetření odborné, musím si vysedět hodiny v čekárně obvodního doktora ve s společnosti chřipkových a jiných banálních případů a pak se budu léčit doma 

odborar 16.4.2007 15:14

Reforma poplatky, místo kontroly zdrojů a jejich vynakládání, nic neřeší..

Reforma je predevším o přísné kontrole výdeje nynějších prostředků a jejich hospodárného vynakládání.  Pumpovat tam další peníze ve formě poplatků a z celé té pomyslné nádrže neucpávat odtoky je zbytečné vytahování peněz z kapes pacientů a svědčí o neschopnosti politiků, nebo naopak jejich provázanosti na farmaceutické koncerny, které tu mají byznys jak za bájného zlatokopeckého Klondajku na Aljašce. Především je nutné zavést osobní účty pacientů ze stávajícího pojištění, oni již si i bez dalších poplatků navíc sami ohlídají kam budou vynakládat své peníze. Za druhé se musí zavést centrální registr léků, aby byla kontrola výdeje od lékaře až po lékárnu a odpadly ty výběry léků na falešné recepty pro narkomany a prodejce léků přes internet, jejichž výdej nakonec platíme my všichni. Za třetí, u lékaře hezky jako do supermarketu, zdravotní kartičku od účtu, vystavené potvrzení a důsledná kontrola výkonů. Samozřejmě zrušení kapitačních plateb. Podrobnosti na http://www.odborar.webzdarma.cz  Bez přísné kontroly není reforma a zavednení poplatků možná omezí zbytečnou péči, ale problém nehospodárně vynakládaných peněz stejně nevyřeší .>-

Doktor 16.4.2007 16:09

Re: Reforma poplatky, místo kontroly zdrojů a jejich vynakládání, nic neřeší..

1. Máte pravdu, že se ve zdravotnictví krade, a to tak, že ve velkém. Viz současná léková vyhláška, která škrtnutím pera nasypala farmaceutickým koncernům pár miliard. Kolik dostal Julínek jako provizi se asi nikdy nedozvíme. Stejně tak jako pěkná privatizace středočeských nemocnic, kdy např. ta hořovická se prodává za desetinu hodnoty pouze dotací, které ji byly státem poskytnuty. Kolik procent dostal pan hejtman?

2: V těch osobních účtech se mýlíte. Výkonový systém je nekompromisně nejdražší a málo efektivní. vede k nadvyužívání péče (i když garantuje relativně vysokou kvalitu). Představa, že se dá ukontrolovat je iluzorní. Konrolní orgány pojišťoven jsou vesměs neschopná čeládka, která si nezkontroluje ani dnešní datum. Pojišťovny u nás schválily i léčbu osob několik let mrtvých, nebo léčení malé epidemie moru v severních Čechách. Naopak někdy považují podání transfuse silně krvácejícímu člověku po nehodě za neoprávněné. Byl jsem osobně svědkem situace, kdy revizní lékař nejmenované zdravotní pojišťovny odmítal uznat, že člověk s astmatem může mít dechové obtíže takového rázu, že ho mohou ohrozit na životě. Pacienti si léčbu nezkontrolují - z prostého důvodu, že tomu nerozumějí. Když  se budu trochu snažit, tak přišiju pacientovi ucho na zadek - s jeho souhlasem a pojišťovna mi to zaplatí.

3. Centrální registr vydaných léků (ale i provedených vyšetření) je věc, která měla být už 10 let. Ale to by farmaceutické firmy nepřežily. Byli dva ministři, kteří se snažili dostat lékovou politiku pod kontrolu. Kubinyi - přežil 3 měsíce a letěl, když mu zakroutila krkem Musílková. Rath - kovboj tvrdšího kalibru - Musílkovou sestřelil ještě než stačila tasit, ale i když se mu podařilo uspořit na farmaceutické lobby přes 2 miliardy, tak to stejně nevydrželo. Od nového roku už jsou tabletkáři zahojení. Navíc si Rath všechny znepřátelil - šel totiž po příliš předepisujících doktorech. Zařezávání slepičky se zlatými vajíčky - to se neodpouští.

Pavla B. 16.4.2007 16:26

Re: Re: Reforma poplatky, místo kontroly zdrojů a jejich vynakládání, nic neřeší..

Jak jste na to přišel, že na lékové vyhlášce vydělají farmaceutické koncerny? To tvrdí Rath a není to pravda. Vždyť se jen snižuje úhrada pojišťovnami, maximální cena, kterou mohou lékárny žádat, se nemění.

Pacienti si léčbu nezkontrolují, protože tomu nerozumějí - ale přitom Vy sám o kus dál považujete pacienty, kteří se snaží své nemoci a léčbě rozumět, za nebezpečné rejpaly.

Rath je vůbec exot - co kdysi sám navrhoval (platby pacientů za recept a návštěvy lékaře), to teď kritizuje.

Doktor 16.4.2007 21:16

Re: Re: Re: Reforma poplatky, místo kontroly zdrojů a jejich vynakládání, nic neřeší..

Takže - vysvětlím.

Loni platilo, že v každé skupině byl plně hrazený lék. Obvykle relativně levné generikum. Takový lék měl na trhu výsadní postavení a byl předepisován široce. Kdo ho nechtěl, mohl si připlatit za originál, a to samozřejmě bez jakéhokoliv limitu. Tenhle systém tlačil výrobce originálních léků ke snižování cen. Bylo samozřejmě mnoho lékařů, kteří ať z nevědomosti nebo z hamižnosti předepisovali svým pacientům léky drahé - pacient nemá šanci si to zkontrolovat. Tudíž někteří pacienti dopláceli zbytečně mnoho. A z praxe znám případy, kdy priktický lékař napsal pacientovi tentýž lék od tří různých firem. Pacient pak baštil trojnásobnou dávku téhož než by bylo potřeba a solil a solil a solil.

Nově se snížily úhrady zvýšily doplatky, bez zachování principu aspoň jednoho léku plně hrazeného ve skupině (v tomhle ohledu ministerstvo zdravotnictví lže jak když tiskne a spoléhá na tupost veřejnosti - a to i odborné). Plán je ale rafinovanější. Sníží se úhrada za levná generika (pod záminkou jejich neúčinnosti - já být manažerem Zentivy tak už podávám terestní oznámení pro nekalou soutěž a poškozování dobrého jména). Dopláícet se bude na všechno asi tak stejně - více, ale stejně. Tím vytáhnu z kapes lidí část peněz. Následně zavedu strop na doplatky - tedy až už pacienta oškubu dostatečně, pak budou všechny léky hrazené ze zdravotního pojištění. pacienta to bolest nebude - ten bude rád, že dostane drahý originál bez doplatku. Zkorumpovaní doktoři mi budou mastit drahé léky po tunách a kdo to odskáče - fond veřejného zdravotního pojištění. Z něj se dá vydojit tímhle způsobem klidně dalších 20 miliard ročně.

A o tom, že je obrovské velké množství doktorů zkorumpovaných vůbec nepochybujte. Jenom k tomu ještě potřebujete pořádně zkorumpovaného ministra. No a teď už ho máme.

petr 16.4.2007 16:25

Re: Reforma poplatky, místo kontroly zdrojů a jejich vynakládání, nic neřeší..

Domnívám se, že vskutku přísný dohled na preskripci je cesta k efektivitě. Je to jedna dosti tlustá hadice kterou se sajou peníze ze zdravotnictví do farma firem. Léky - ANO - JISTĚ ! Ale například sledovat, jestli si jeden pacient nejde pro obdobnou sadu léků v pondělí k obvodnímu, úterý k ortopedovi, středu k revmatologovi a ve čtvrtek do chirurgické ambulance.

Jezdím na RZP tak vidím zásoby léků v domácnostech a čím jsou občas narvané kredence je neskutečné.

Roy Boehm 16.4.2007 14:46

Autor žije patrně v paralelním vesmíru

1) Zavedením poplatků nenastane ráj na zemi, kde bude na všechno dost peněz. 2) Samoléčbou a přecházením "banálních onemocnění" se zadělává na těžší a hůře léčitelné stavy v budoucnu (o šíření např. chřipkových epidemií ani nemluvě). Mohl by autor uvést aspoň 3, podle něj, banální onemocnění? 3) Takzvaná reforma VŮBEC neřeší efektivnost hospodaření s prostředky ve zdravotnictví. Např. činnost farmacutických lobby mezi lékaři a z ní plynoucí předepisování drahých medikamentů. Celý ten propletenec vztahů mezi dodavateli a vedením velkých nemocnic atd. 4) Neřeší ani systém dvou desítek zdravotních pojišťoven, které jsou, protože pojištění je všude stejné a léčebné postupy jakbysmet, zcela zbytečné. Žádná nenabízí za vyšší pojistné lepší léčbu. Trumfují se jedině v nabídce zcela zbytečných bonusů. 5) Nesnaží se zavést pozitivní motivaci, např. úlevy na pojistném (čti dani) u osob, které sportují, bezplatné, pravidelné preventivní prohlídky apod. 6) Není to žádná reforma, jenom snaha, vydrancovat z občanů další peníze. A bylo by příliš optimistické doufat, že za tím není nic jiného, než snaha dostat zdravotnictví z dluhů!!!

Fantom 16.4.2007 13:59

Lído,

jedná se o "specialistu". Navíc chápu, že v té záplavě výkonů tykovéto ujdou pozornosti - to nelze ani technicky, ani personálně obsloužit. Problém je jen v tom, že pojišťovny neposílají - třeba čtvrtletně - pojištěncům výpisy. Toto si nedovedu vysvětlit, co za tím ve skutečnosti je. To by byl kontrolní mechanismus a doktůrci by se museli buď uskrovnit, nebo začít opravdu dělat (čest výjimkám).

Lída 16.4.2007 14:28

Re: Lído,

Já se nedivím, že pojišťovny neposílají každého čtvrt roku výpisy. Stálo by to dost peněz a spousta lidí by to okamžitě hodila do koše. Kdo o to stojí, ten je jednou ročně dostane. My si je taky necháváme občas dělat a nikdy jsme tam teda nesrovnalost neměli. Naopak jsme byli šokovaní, jak málo dostala nemocnice za operaci. Kdyby se mi stalo to, co vám, tak bych po tom asi taky dost šla.