20.6.2024 | Svátek má Květa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Roy Boehm 16.4.2007 14:50

Re: Re: Lído,

Lído, nebuďte labuť. V dnešní době internetu? Nejmíň 30% populace by ty výpisy mohlo dostat zadarmiko mailem. A dokonce by se to dalo zautomatizovat!!! Já se domnívám, že pojišťovny tak nečiní, protože 1) Jsou v pohodě v zisku (až na VZP) 2) Přidělávaly by si tím práci s řešením nesrovnalostí.

Lída 16.4.2007 15:13

Re: Re: Re: Lído,

Takový důvěrný věci nemůžete posílat jen tak mailem.

Roy Boehm 16.4.2007 16:39

Re: Re: Re: Re: Lído,

Ale no tak. Co až tak důvěrného by tam jako mělo být? A i kdyby, osobní certifikát a asymetrická kryptografie to už dávno vyřešily. Náklady veškeré žádné, certifikát už lidi stejně mají kvůli komunikaci s bankou či FÚ.

Lída 17.4.2007 8:34

Re: Re: Re: Re: Re: Lído,

Vám nepřipadá důvěrná informace, na co jste byl léčen? Mně teda často připadá, že to s tou ochranou osobních údajů přehánějí, ale tohle mi teda připadá jako důvěrná informace. A já teda osobně moc lidí, kteří už mají certifikát kvůli komunikaci s bankou nebo s FÚ moc neznám a to pracuju v IT. V běžné populaci to bude nebude velké procento lidí. Pořád je ještě dost lidí, kteří nemají ani počítač a e-mail. Nezapomeňte, že to musí být pro všechny, ne jen pro určitou skupinu.

Fantom 16.4.2007 13:06

Lído a Pavlo B.,

co se týká pojišťovny: sdělil jsem jim tento fakt, jestli v tom něco podnikli, nevím. A pokud jde o má data - ta si doktoři předávají. To je poměrně stará věc.

¨Lída 16.4.2007 13:12

Re: Lído a Pavlo B.,

No jo, ale 250 km daleko? Vždyť je to i zbytečně nápadné.

Doktor 16.4.2007 12:51

K článku obsáhleji.

Pana doktora Kudyna celkem znám - resp. vídáme se ne sjezdech České lékařské komory. Je to inteligentní a racionálně uvažující člověk, má ale jednu chybu. Když uslyší slovo "Rath" pak ztrácí soudnost. Proto možná obhajuje návrhy Julínka, které smrdí katastrfou pro pacienty i lékaře.

Článek působí docela dobrým dojmem - ale za předpokledu, že neznáte právní předpisy a neznáte přesný návrh Julínkovy "reformy". ta je totiž o několika bodech: 1. zavedení poplatků 2. zmražení či možná i snížení plateb státu za "státní pojištěnce" 3. zhoršení dohledu nad hospodařením zdravotních pojišťoven. 4. zaručení pojišťovnám vytvořit si "milce" , tzn. zdravotnická zařízení, která dostanou lepší podmínky než jiná. Bez ohladu na kvalitu péče.

Pokud se podíváme třeba na sektor praktických lékařů. Pojiš´tovny dostanou příští rok od státu méně. Měly by ale platit stejně a ještě pacientům refundovat doplatky. Logicky provedou jedno jediné - sníží praktickým lékařům tzv. kapitační platby. Ti si pak budou muset dovybrat peníze od pacientů. Nic neřeší případy, kdy jim pacienti zaplatit odmítnou (představa, že by byla prováděna exekuce pro třeba 100 Kč je iluzorní, ale pokud má lékař v kartotéce 1500 lidí - to už je dost. Lékaři musejí doufat, že mají v kartotece slušné lidi). Odměnou, za to, že si část peněz bude muset lékař vybrat sám (přesto že pojišťovna pacienty také zkasírovala) mu bude to, že může po večerech vyplňovat a na vlastní náklady odesílat na pojišťovnu stohy lejster, které spolu s poplatky zákon zavádí.

No a pokud v sousedství má nějakou větší polikliniku, které pojišťovna platby nesníží a která si tudíž bude moci dovolit poplatky nevybírat, pak - jak dlouho asi takový lékař ekonomicky vydrží?

A na závěr: vy si skutečně myslíte, že klesne spotřeba léků, protože se pacienti budou chovat racionálně? Příklad - Slovensko si poplatky zavedlo. U nás činí náklady na léky asi 24% celkových nákladů na zdravotnictví. Na Slovensku je to 37%.

gerontusinza 16.4.2007 13:43

Pane doktore, doktor který uvažuje tak jak je uvedeno v cintátu, nemůže být racionálně uvažující. VizRe: K článku obsáhleji.

"Je to inteligentní a racionálně uvažující člověk, má ale jednu chybu. Když uslyší slovo "Rath" pak ztrácí soudnost"

Ale to co píšete má hlavu a patu a je to zcela srozumitelné. Jen te Julínek je totálně nesrozumitelný. Ne pardon omlouvám se, není to pravda, on je kapitální (vůůůůůůl). Hezký den pane dochtore..

Doktor 16.4.2007 14:32

Re: Pane doktore, doktor který uvažuje tak jak je uvedeno v cintátu, nemůže být racionálně uvažující. VizRe: K článku obsáhleji.

Díky. On je nesrozumitelný systém našeho zdravotnictví. většina lidí samozřejmě všechny právní předpisy a finanční vzathy vůbec nezná. Ale pokud se v systému pohybujete již roky a máte o tom trochu přehled, pak je Julínek velmi srozumitelný. Ale vězte, že v tomto případě je nevědomost milosrdná.

jerry 16.4.2007 12:09

Já tu vidím jeden základní problém-

hypochondři a kverulanti nejvíc řvou a všechno chtěj zadarmo. Jelikož jsou v podstatě zdraví, mají spoustu energie na sepisování různých stížností a protestů. Vážně nemocní by naopak  pro zdraví byli ochotni udělat leckdy cokoliv. Jenže žádnému politikovi se nechce umravnit tu první skupinu.:-(

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 12:26

Re: Já tu vidím jeden základní problém-

to ale platí i obecněji než jen ve vztahu ke zdravotní péči.

Zákazník 16.4.2007 11:35

Plně s Vámi souhlasím.

Jednoho dne mi lékař změřil krevní tlak a od tohoto momentu jsem jeho pravidelným návštěvníkem. Tlak se mi již několik let nemění. Léky prý musím užívat trvale a nesmím je vysadit. Tak jednou za čtvrt roku navštívím lékaře, ten mi změří tlak, řekne, že se nic nemění. Předepíše léky a doporučí mi, abych za čtvrt roku přišel znovu. Podobně jsem na tom s ušním lékařem. Taky chodím jednou za čtvrt roku. Dostanu recept na čtvrt roku. Stav se nezhoršuje. Nevím jestli si mě jen drží jako pacienta. Neustále přemýšlím o tom jestli to má smysl. Mě to nebolí, nevím jestli mi to prodlouží život? Začínám mít dojemže to asi pomáhá ošetřujícím lékařům a vytahuje peníze ze zdravotní pojišťovny. Až budu muset platit za návštěvu a za položku určitě minimálně jednoho z lékařů budu muset přestat navštěvovat. Asi si koupím naslouchátko.     

Pavla B. 16.4.2007 11:44

Re: Plně s Vámi souhlasím.

Nevím jak s ušima, ale kontrolovat tlak jednou za čtvrt roku je optimální (častěji zbytečné, jde-li o "zavedeného" pacienta, a méně často riskantní), těch 120 Kč ročně za návštěvy Vás snad nezruinuje. Pokud berete beta-blokátory, ty skutečně nelze vysadit. Pro úpravu krevního tlaku někdy stačí dieta, pohyb a další opatření, někdy se stane že lékař raději předepíše zbytečně léky, kterých už se pak pacient nezbaví. Chce to se při každé diagnóze s rozmyslem informovat o všech možnostech léčení....

Doktor 16.4.2007 12:00

Re: Plně s Vámi souhlasím.

Přesně tohle řešili na Slovensku, když tam provedli "reformu" - prakticky stejnou jakou teď navrhuje Julínek. Do půl roku stoupl počet pacientů vyžadujících intenzivní nemocnicční péči pro tzv. hypertensní krizi o víc jak 10%.

Jestli máte hypertensi, dobře zaléčenou a máte nastavenou trvalou léčbu, pak je vše OK. Vysaďte léky a máte docela velkou šanci, že vám to ustřelí mozek.

doktor 16.4.2007 12:03

Re: Plně s Vámi souhlasím.

Zákazníku, nedělejte to. Na rozdíl od ministra Julínka, který už asi zapomněl svůj obor (anestesiologii) a MUDr.Kudyna, který se věnuje více kandidaturám na senátora, na EU poslance nebo na bafuňáře t.zv. Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, než své praxi ve Vršovicích, doktoři, kteří vám léčí hypertenzi, vědí, co dělají. Existují mnohatisícové světové statistiky, které potvrzují, že LÉČENÍ hypertonici mají mnohem menší úmrtnost (na cévní mozkové příhody, nemoci srdce a ledvin), než NELÉČENÍ. Vím to nejen proto, že interna je můj obor, ale také proto, že hypertenze je jednou z mých nemocí.

Evropan (original) 16.4.2007 12:06

Re: Re: Plně s Vámi souhlasím.

Jen mimochodem jsem si vzpomnel na pripad jak firma vyrabejici leky na vysoky tlak tak dlouho tlacila na zprisneni limitu vysokeho tlaku, az se jim to opravdu podarilo ;-)

doktor 16.4.2007 12:25

Re: Re: Re: Plně s Vámi souhlasím.

Jak potom vysvětlíte, Evropane, že už asi 50 let je bez jakýchkoliv změn hranicí mezi normotenzí a hypertenzí 140/90? V posledních letech se jen zpřísnila kriteria TK pro diabetiky, kde je to 130/80 v každém věku. Opět doloženo výzkumem, provedeným na desetitisících nemocných, který prokázal výrazné snížení komplikací tohoto typu hypertenze a tedy také úmrtnosti. Nevěřte všemu, CO SE POVÍDÁ.

Doktor 16.4.2007 12:30

Re: Re: Re: Re: Plně s Vámi souhlasím.

S hypertensí s vámi souhlasím (ačkoliv nás ještě ve škole učili normální diastolu do 95). Ale třeba stran normocholesterolemie bych s předchozím souhlasil. Po zavedení statinů (kurevsky drahých) klesla norma postupně z 6.5 už skoro na 5.0. A to ještě standardizovaný odběr na stanovení hladiny cholesterolu a serových lipoproteinů absolvuje stěží 10% pacientů.

Evropan (original) 16.4.2007 13:09

Re: Re: Re: Re: Re: Plně s Vámi souhlasím.

Ano myslim, ze slo o statiny, je uz to nejakou dobu.

Evropan (original) 16.4.2007 12:04

Re: Plně s Vámi souhlasím.

Technicka otazka, rekl Vam nekdo PROC mate vysoky tlak a proc musite uzivat leky na usi ?

Doktor 16.4.2007 12:26

Re: Re: Plně s Vámi souhlasím.

Cituji z Vnitřního lékařství:  "Esenciální hypertenze (hypertenzní nemoc). Etiopatogeneze hypertenzní nemoci není dosud uspokojivně vysvětlena".

Tedy - sice nemoc známe, dovedeme ji snadno diagnostikovat, dovedeme ji docela dobře léčit, ale nevíme proč vzniká a nedokážeme ji vyléčit. 

Pokud byste tohle dokázal, tak si můžete jít pro Nobelovu cenu.

Jiná věc je hypertense sekundární - tam se dá najít příčina a někdy se dá i vyřešit. Je ale mnohem vzácnější, a těžko by takový pacient byl dlouhodobě bez obtíží při běžné antihypertenzní léčbě.

Evropan (original) 16.4.2007 13:13

Re: Re: Re: Plně s Vámi souhlasím.

Chapu. Asi je pricina jinde nez je hledana ;-)

Vlali 16.4.2007 11:19

lékař

Většinu problémů našeho zdravotnictví způsobují naši lékaři. Že jsou tak trochu nenajedení je hlavní problém. Aby dosáhli "školení" od farmaceutické firmy v Řecku (či Alpách) předepisují léky jak vzteklí. Jedna díra. Neschopenka ze soucitu nebo za obálku (pardon poplatek u lékaře) je chyba no schválně čí? Poplatky, kromě jiného přinesou snížení počtu lékařů (na Slovensku o 10%) a tudíž snížení počtu lupičů našich daní.

Lída 16.4.2007 11:26

Re: lékař

Jéžiš, vždyť si ty zbytečné léky nemusíte brát.

Vlali 16.4.2007 11:42

Re: Re: lékař

Na rozdíl (zřejmě) od vás nejsem vystudovaný, pravý doktor.

Pavla B. 16.4.2007 11:48

Re: Re: Re: lékař

Ale gramotný jste, když umíte psát příspěvky.

Je to trochu o zodpovědnosti k vlastnímu zdraví, aktivně se zajímat o různé možnosti léčení, nenechat se zneužívat. Jestli máte na práci něco důležitějšího než se starat os vé zdraví, Vaše chyba...

Mimochodem, ten strop spoluúčasti se týká doplatků na generika, pozor na to! Pokud si necháváte zbytečně vnutit drahé léky, přestože existuje levná varianta, tak Vaše doplatky pojišťovna nebude brát v úvahu!

Vlali 16.4.2007 12:01

Pavlo B

Pokud nejste lékař těžko můžete určovat, který lék je na vaši chorobu ten nejlepší. A jestli máte tu smůlu, že váš lékař než aby léčil schání body u farmaceutů těžko to poznáte. S gramotností to má málo společné. Je atomový vědec schopen určit který lék je vhodný na anginu pektoris přes zjevnou genialitu?

Pavla B. 16.4.2007 12:16

Re: Pavlo B

Nemůžu s Vámi souhlasit - ani já, ani můj manžel nejsme lékaři a přesto své nemoci i nemoci svých dětí s lékaři konzultujeme, nejsme téměř nikdy (s výjimkou akutních příhod, kdy není čas se informovat) pasivními pacienty. Pokud není doktor ochoten akceptovat "zvídavého" pacienta a je přespříliš autoritativní (nebo dokonce podezřelý ze "shánění bodů" namísto léčení), je možnost lékaře změnit. Není to nic složitého. Rovněž není těžko zjistit si na internetu řadu informací... Slyšela jsem o případu onkologicky (!) nemocného, který si na internetu našel zcela nový, v ČR dosud nepoužitý operativní (!) způsob léčení nádoru, který jej postihl, a dokázal nejprve svého lékaře a pak celý tým chirurgů pro tuto léčbu získat - stal se prvním takto léčeným člověkem u nás. Jistě to chtělo "tah na branku":-)

¨Lída 16.4.2007 12:52

Re: Re: Pavlo B

Přesně tak, celá naše širší rodina taky používá tenhle přístup. Většinou nemáme problém s tím, že by s námi lékaři nekomunikovali. Ani nemáme dojem, že by jim náš přístup vadil. Vždyť je to přece naše zdraví.

Novák 16.4.2007 13:09

Re: Re: Re: Pavlo B

Zvláštní přístup. Takže lékař studující obor mnoho let, prošlý mnoha zkouškami bude kontrolován plovzdělaným laikem, který si někde něco v knihovně či na internetu přečetl.

Měl jsem takového kamaráda, čtvrtinu času trávil listováním v různých knihách,. Protože měl neuvěřitelnou schopnost lidi přesvědčit o správnosti svého názoru, dostal od doktorů vždycky co chtěl. Pak si z "dodaného" mixoval vlastní směs tak dlouho, až skončil v nemocnici. Po návratu vše od začátku. Z devátého nebo desátého kola už se nevrátil.

tak to Vám nepřeji!