20.6.2024 | Svátek má Květa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
¨Lída 16.4.2007 13:19

Re: Re: Re: Re: Pavlo B

To už je blázen. Já myslím normální aktivní přístup. Zajímám se o ty nemoci, které se nás týkají. Vzhledem k tomu, že to jen úzký výsek medicíny, tak nebývá zase tak těžké to pochopit. Navíc se pak můžu v ordinaci zeptat. Nakonec doktoři ty léta studují medicínu celou, kousek by se taky naučili za chvíli. A že o oborech, které nedělají, někteří moc neví, to je fakt. Mně například revizní lékařka řekla, že syn možná v pubertě vyroste z cukrovky I. typu. Zkuste si zjistit na internetu, jestli je to možné.

Novák 16.4.2007 14:44

Re: Re: Re: Re: Re: Pavlo B

Milostivá, já jsem  dnes už v pokročilejším věku a trpím srdeční aritmijí, problémy s dýcháním, špatným krevním oběhem,  zhoubným nádorem prostaty, šedým a zeleným zákalem (zatím v počátečnám stadiu). Skrze klouby špatně chodím a z toho mi slábnou svaly, takže se pohybuji ještě hůř. Z toho špatného krevního oběhu se mi na nohou udělal nějaký fujtajbl, který se už asi pět let daří úspěšně pěstovat. Stačí? Jo a taky jsem prodělal gangrenu malíčku, naštěstí se na to náhodně přišlo včas, když jsem při jedné z kontrol u kožařky při došlápnutí syknul.

Tak a teď prosím kterýže ten úzký výsek mám nastudovat?

Lída 16.4.2007 15:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pavlo B

Když nechcete, nestudujte si nic. To snad není povinné. Já si svoje nemoci a nemoci svých blízkých nastuduju. Mému tatínkovi je 75 a taky se o své nemoci a možnosti léčení zajímá. Když například dostal zrovna ten zhoubný nádor prostaty, tak věnoval studiu toho problému dost času. Jak jinak by se mohl zodpovědně rozhodnout, jestli chce operaci nebo ne?

Pavla B. 16.4.2007 15:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pavlo B

Taky bych doporučovala snažit se dozvědět se co nejvíc o nádorech prostaty, to je evidentně nejnebezpečnější choroba, kterou trpíte. Různé kožní problémy mohou u starších lidí také špatně skončit, ale bohužel většinou bývají velmi úporné, těžko léčitelné. Pokud člověk neumře "včas" na nějakou těžkou nemoc nebo na úraz, degenerativním chorobám se nevyhne. Jsou v podstatě dvě možnosti - zemřít předčasně nebo trpět chorobami stáří. Čeká nás to všechny.

Doktor 16.4.2007 13:12

Re: Re: Pavlo B

Tak tohle mi prosím sdělte dopodrobna - tedy o jaký typ nádoru šlo a o jako novou chirurgickou metodu (samozřejmě, že nechci žádné osobní údaje). Protože by mě zajíma¨lo jaký tysp léčby je prezentován na na volně přístupných stránkách dříve, než by do propraly odborné časopisy.

Jinak zvídavý pacient je někdy velmi zábavný. Vveselí mezi lékaři budí třeba (prominou, mi snad ti, kteří to nedělají) inženýři technických směrů, kteří se snaží svoje znalosti z ČVUT aplikovat na lidské tělo.  Vysvětlit jim, že u člověka není vůbec jednoduché vyměnit klikovkuy, natož pak elektroinstalaci, dá někdy dost práce.

Pavla B. 16.4.2007 15:25

Re: Re: Re: Pavlo B

Tak bohužel detaily nevím, jen to, že nemocný studoval samozřejmě článek z odborného časopisu uveřejněný na internetu. Spousta odborné literatury, řekla bych, že naprostá většina, je už na internetu dostupná.

Také jsme již  využili tyto možnosti - dceři byl předepsán lék s účinností, která neodpovídala skutečnosti. Její lékařka byla poněkud zmasírována reklamou výrobce léku, na internetu pak manžel našel  nezávislou studii jeho účinnosti, která prokazovla něco trochu jiného. Tomu jsme pak přizpůsobili léčení.

JInak se manželovi např. stalo, že dostal od lékaře-specilisty předepsaný lék typu kapsle s retardovaným účinkem a současně doporučení brát si v jedné dávce 1/2 kapsle. Na tuto blbost do nebe volající a v jeho případě možn¨á i životu nebezpečnou (šlo o lék proti hypertenzi) neupozornila ani magistra v lékárně. Takže člověk musí brát všechny lékaře-specialisty trochu s rezervou:-)

Ale do amputace končetin bych Vám nekafrala:-) 

Doktor 16.4.2007 15:46

Re: Re: Re: Re: Pavlo B

Ó jak hluboce se mýlíte! Odborná literatura sice na internetu přístupná je - ale více jak 99% jsou placené stránky. Třeba na free Medline najdete tak maximálně velmi hrubá abstrakta a pak už jen seznam placených článků. Stejně tak elektronické verze odborných časopisů.  Volné jsou možná někde stará vydání.

O účinnosti léků nerozhoduje reklama. Indikace, dávkování, a vše ostatní je stanoveno v lékopise, což je, věřte, velmi tlustá bichle. Reklama na léky podléhající předpisu je u nás zakázána - smí se pouze v peridicích které nejsou určeny pro neodbornou veřejnost. A i v nich je pod kontrolou SZÚ.

Objektivní léková studie veřejně přístupná na internetu je protimluv. Spíše špinavý trik konkurence. Rozhodně bych nedoporučoval tomu věřit. Ale na druhou stranu, většina pacientů - obzvláště mladých, se nakonec vyléčí i bez léčby a často navzdory léčbě. Tedy - pro experimenty mengelovského typu je prostoru dost.

Pavla B. 16.4.2007 16:04

Re: Re: Re: Re: Re: Pavlo B

No a co má být, že některé informace jsou přístupné za poplatek? Platilo se za papírovou verzi časopisů, platí se za elektronickou verzi. Tomu pacientovi s rakovinou (bohužel už nevím, o který druh nádoru šlo) buďto stálo za to investovat pár dolarů nebo si po vyhledání abstraktu domluvil přístup na stránky obsahující plnou verzi článku v nějaké instituci, která je má zaplacené. Není to nic nadpřirozeného, chce to prostě se zajímat a jít si za svým...

Myslím, že v našem případě nešlo o špinavý trik konkurence, ale o klinickou studii. Že o účinnosti léku nerozhoduje reklama jsem si všimli také:-) Vzhledem k tomu, že šlo o léčbu DMI, tak vyléčení "nehrozí" a zlepšení zdravonního stavu rozhodně nebylo navzdory léčbě, spíš navzdory doporučení lékařky, která si skutečně libovala v poněkud mengelovských experimentech. Mezitím už naštěstí máme jinou, ale ani té se nevyplatí slepě důvěřovat:-)

doktor 16.4.2007 12:18

Re: Re: Re: Re: lékař

Paní kolegyně(?), postupně zjišťuji, že geniálnost Julínkových reforem spočívá mimo jiné v tom, že poprve v naší historii JSOU NĚKTERÁ GENERIKA DRAŽŠÍ, NEŽ ORIGINÁLNÍ LÉKY. Stačí si z venkovského okresu zajet do krajského města a projít tam pár lékáren. Zentiva asi málo přispěla do volebního fondu ODS.

Pavla B. 16.4.2007 12:22

Re: Re: Re: Re: Re: lékař

Nejsem lékařka. Zajímalo by mě, zda tedy budou pojišťovny do "stropu" spoluúčasti započítávat doplatky na drahá generika nebo na levnější originál?:-) Víte to?

doktor 16.4.2007 12:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: lékař

Zatím je to jen Kocourkov, doufám, že se to ustálí. Na tak velebené stránky MZd o lécích http://www.mzcr.cz/leky.php však nelze spoléhat. Rozdíly mezi deklarovanými příplatky a těmi skutečnými jsou ve velkých lékárnách až desetinásobné VE PROSPĚCH PACIENTA. Zdalipak to pan ministr a jeho zmenšený tiskový mluvčí vědí?

Doktor 16.4.2007 12:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: lékař

Samozřejmě se budou počítat doplatky na nejlevnější lék ve skupině.  A jestli jste myslela  "drahá generika" jako vtip, pak dobrý. Jinak sorry, ale není vám pomoci.

Pavla B. 16.4.2007 12:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: lékař

Jen jsem reagovala na příspěvek doktora s malým d:-)

Doktor 16.4.2007 13:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: lékař

Ona samozřejmě nejsou dražší. Ale nově za ně pojišťovna platí méně.

Je to asi takhle. Řekněme, že stát zaručí každému auto. Zasedne státní úřad a stanoví a posoudí, co všechno musí auto splňovat, a určí, kolik občanovi na takové auto přispěje. Za základ se vezme Škoda Octavia. Vyrábí se v Mladé Boleslavi a v Bosně - v licenci, kvalita výroby v Bosně je kontrolována. Ty z Boleslavi mají kožená čalounění, metalický lak a elektrony. Ty z Bosny mají lak obyčejný, kola plechová a čalounění létkové. Jinak jsou identická.

Stát vám zaplatí plně tu škodovku z Bosny (řekněme za 500.000), pokud chcete tu boleslavskou tak si připlatíte cenový rozdíl (řekněně že ta stojí 650 000.)

Jenže v současnosti je to tak, že vám stát na tu bosenskou dá 150. 000, na tu boleslavskou 300.000 a na Mercedes 1.000.000. přičemž ten Mercedes   stojí  1.200.000.

Proč, ptáte se. Holt z Mercedesu zašli s tou správnou obálkou. Přitom vás každé auto doveze zcela stejně. On by vás dovez i Fiat 500, ale u nás se dbá na určitý standard cestování.

gerontusinza 16.4.2007 13:51

Hezký pane doktore. Ta k takhle jsem torovnostářství ani já dosud nechápal. Hezký den.Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: lékař

Roy Boehm 16.4.2007 15:02

Re: Re: Re: Re: Re: lékař

Inu, Zentiva, vtělená v jeho druhou, nezákonitou, manželku, byla hlavním sponzorem D.Ratha. Odtud tedy zřejmě pramení Julínkova averze k této firmě.

AAA 18.4.2007 13:42

Re: Re: Re: Re: Re: lékař

Já bych spíš řekla, že to vypovídá o tom, že generické firmy mají své preparáty předražené. Koneckonců nedělaly nic jiného, než že jak supi čekaly, až originálům vyprší ochranné patenty. Nejdražší jsou výzkum a klinické testy nových přípravků, je tedy logické, že se to pak promítne i do cen originálů.

Fantom 16.4.2007 11:01

Pavlo B.,

přesně to dělám (nechám si poslat výpis každý rok), vidím tam jména lékařů, o kterých nevím, že existují (a ordinaci mají třeba 250 km ode mne). A protože jsem je chtěl "osolit", musel bych dokázat JÁ (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), ŽE JSEM U NĚHO NEBYL A NE ON, ŽE MNE OŠETŘOVAL NA TOHLE A TOHLE!!! Dobrý, ne?

Lída 16.4.2007 11:07

Re: Pavlo B.,

Fakt? To se mi nějak nezdá. Jak ten doktor 250 km od vás sehnal vaše rodné číslo? A jaký typ ošetření si na vás napsali?

Pavla B. 16.4.2007 11:09

Re: Pavlo B.,

Tak to je síla. Zkusil jste upozornit pojišťovnu? Myslím, že by se tím aspoň nějak zabývala...

Pavla B. 16.4.2007 11:11

Re: Re: Pavlo B.,

Anebo co se obrátit přímo na krajského revizního lékaře v daném oboru? Pochybuju,že by si myslel, že si jen tak krátíte čas neopodstatněnou stížností...

Lída 16.4.2007 11:15

Re: Pavlo B.,

Ještě mě napadlo, nemáte s někým stejné rodné číslo? To by byl totiž pěkný průšvih, ty zbytečné výkony na ZP by mohly být to nejmenší.

Pavla B. 16.4.2007 10:57

Strop finanční spoluúčasti

je skutečně velkou výhodou pro řadu chronicky nemocných lidí, kteří si dosud (v systému sociálně demokratické pseudosolidarity) na léčbu dopláceli podstatně víc než 5000 Kč ročně, tj. asi 400 Kč za měsíc. Bez tohoto opatření by byla reforma o vzájemné solidaritě těžce namocných na jedné a chronicky nemocných na druhé straně, čehož jsem se obávala a naštěstí k tomu nedochází.

Ještě poznámka k samoléčitelství: je skutečně velmi rizikové podceňovat zdánlivě banální potíže a nejít včas k lékaři, což však podle mých pozorování vlastního okolí souvisí spíš s nechutí k lékařům a nedostatkem času jít k lékaři než s chybějícími 30 Kč v kapse. Jakmile si však někdo pořídí nějakou pěknou chronickou nemoc, velmi se mu za všech okolností vyplatí se v příslušném úzkém oboru medicíny dovzdělat (většinou to není tak těžké). Není být dobré na kohokoliv bezmocně odkázán. Lidé, kteří se svou nemocí aktivně zabývají, mají daleko lepší šanci ji zvládnout než při pasivním čekání na zázrak.

Fantom 16.4.2007 10:02

Ha ha ha,

už vidím, jak lékař za větší příjem kupuje lepší vybavení ordinace a zajistí si studijní pobyty!! Tady je někdo blb jak anděl!! Lékaři už nebudou jezdit obyčejnými mercedesy a bydlet v běžném domě, ale budou mít džípy a vily!!! Na to přispějeme, ne na kvalitu léčby, vážení přítomní!! Lékařům nestačí fiktivní falešné výkony, ale ještě musíme platit přímo!!! Reforma zdravotnictví by byla v jediném: zbavit plášťů ty lékaře, kteří vykazují 50 hodin práce denně. A bylo by peněz jako šlupek. A poměr mezi lékaři a šarlatány ba se otočil.

katango 16.4.2007 10:10

Re: Ha ha ha,

Jsem soukromý lékař v nelukrativním oboru a jezdím MHD.

žulový aston 16.4.2007 10:25

Re: Re: Ha ha ha,

Pan prezident Klaus kdysi prohlásil, že samozřejmě ti neschopní lékaři se mít dobře nebudou. Tak se s tím nechlubte.

katango 16.4.2007 11:13

Re: Re: Re: Ha ha ha,

Nechlubím se a co říkal Klaus,mne nezajímá.Jasně píšu : v nelukrativním oboru ! V tzv sazebníku výkonů jsou jednotlivé obory velice rozdílně ohodnoceny zcela bez závislosti na tom,jak náročná je práce.Mimoto pojišťovny - zejména pak VZP - stejně všechno neplatí.Např. v loňském 1.pololetí mi nezaplatila celou třetinu výkonů.Dovolání není.A pokud si nechci připisovat výkony ( což nedělám ) nebo brát od lidí peníze ( což taky nedělám ) jsem na tom,jak jsem.To,že je ten obor - dětská psychiatrie - nelukrativní,se již projevuje,takže je nás hodně málo ,pacientů je až bůh brání a objednací lhůty jsou dlouhé.Zkuste se zeptat těch,co nás potřebují.A protože v ČR je psychiatrie vůbec popelkou - dává se na ni v procentech celkových nákladů na zdravotnictví jen polovina toho,co v západní Evropě - a nemocné děti jsou vůbec tou nejzanedbávanější skupinou - tak to vypadá,jak to vypadá.není to všechno tak jednoduché,jak si myslíte,a bohužel dost často není příjem člověka závislý na tom,jak je schopný,ale spíš na tom,čeho všeho je schopný,a to je rozdíl.

Pavla B. 16.4.2007 10:33

Re: Ha ha ha,

Jestli máte dojem, že si na Vás některý doktor píše falešné výkony, tak si nechte poslat výpis z pojišťovny a pořádně mu to vosolte.

Můj dojem je, že většina z nich to nemá zapotřebí... a štvou je právě limity výkonů.

žulový aston 16.4.2007 10:54

Re: Re: Ha ha ha,

A proto mají tak krátkou ordinační dobu, protože více pracovat nemohou.....

Lída 16.4.2007 11:09

Re: Re: Re: Ha ha ha,

Ano, i proto. Vy byste byl v práci dýl jenom proto, abyste dostal míň peněz?