16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
svejk 20.5.2006 21:28

Naše privatizace ?

Vyspělé země privatizují, ale nikoliv do rukou skrytých komunistů a v zemi vyspělé korupce.

Jsou zde zkušenosti již jedné rychlé privatizace ODS a bohaté zkušenosti s následky. Počkat  matka moudrosti.

Aurelius 20.5.2006 19:12

Jene Schwippeli,

To cemu se nyní riká privatizace, je globální a institucionalizovaná loupez s podporou zákonu. Narodila se v casných letech osmdesátých a i ta vase sametová revoluce byla její soucástí i kdyz vám to CSFR pripadalo jako osvobození a pád komunismu. Ucelem té privatizace je domoci se trhu "mírovou cestou". Toto je válka, pane, pochopte to.

No 19.5.2006 17:52

Bonn

Poslanec ODS za berounský a hořovický region  Jan Schwippel transferoval ministra (zemského nebo spolkového?) do Bonnu. Skvělá práce! Takové politiky naše země potřebuje!

Jan 18.5.2006 23:28

Komunistická normalizace pod "demokratickými" kulisami na postupu: Česká televize dnes v Brně zabavovala v předvolebním pořadu Václava Moravce SPECIÁL kandidátům jediné skutečné opoziční politické strany Pravý Blok - strana za ODVOLATELNOST politiků,

Komunistická normalizace pod "demokratickými" kulisami na postupu: Česká televize dnes v Brně zabavovala v předvolebním pořadu Václava Moravce SPECIÁL kandidátům jediné skutečné opoziční politické strany Pravý Blok - strana za ODVOLATELNOST politiků, NÍZKÉ daně, MINIMALIZACI byrokracie, SPRAVEDLIVOU justici, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET, kandidujícím v těchto parlamentních volbách se svým tradičním programem švýcarské a americké PŘÍMÉ demokracie "NEVĚŘÍTE POLITIKŮM A JEJICH NOVINÁŘŮM, NO KONEČNĚ! VĚŘME SAMI SOBĚ!!!", cedulky s volebním číslem 14!!! Jak je vidět, "veřejnoprávní" Česká televize tak plní svoji základní povinnost - dostat znovu do parlamentu celé to kriminální parlamentní panoptikum, které rozkradlo a vytunelovalo naši zemi a ještě nás zadlužilo na mnoho generací!!! Stačí si přečíst: http://www.cibulka.net/petr/view.php?cisloclanku=2005051108

Slavek 18.5.2006 22:10

Klobouk dolu

Relativně jednoduché a hodně výstižné zhodnocení situace.

Jarda 18.5.2006 17:37

Kde je pravda?

Musím říct, že mne opravdu baví názory lidí, kteří nadávají všem co volí ČSSD případně KSČM. Připadá mi to jako bych četl debatu nějakých zbohatlíků naprosto odtržených od reality denního života. Nehodlám tu pochlebovat ani Rathovi ani ČSSD, když člověk sleduje arogantní výroky prvého a korupční chování celé partaje je mi na blití. Na druhou stranu co zbývá obyčejnýmu člověku, který má nějakých 10.000 - 12.000 Kč (mluvím o skutečně pracujících a ne flákačích). Tito lidé volí jistotu a není se jim co divit. Když vezmeme USA, tak máme sice nejdokonalejší zdravotnictví na světě, ale také sebou vleče několik desítek procent lidí (myslím okolo 30%, ale přesně nevím) bez zdravotního pojištění.

Autora článku je nutné pochválit za snahu o objektivní zhodnocení situace v Evropě, ale opomněl jednu podstatnou věc. Privatizace v Čechách je něco jiného než ve světě. Níže v diskusi je zmínka o karlovarsku já přidám Nemocnice Dačice na jindřichohradecku. Zastupitelstvo tam leje milióny, aby nemocnice zůstala a přitom nemá žádný vliv. Změna oproti dřívějšku je, že stát leje peníze do cizího.

Nejsem proti soukromým zdravotnickým zařízením, ale výše zmiňovaná možnost volby, kterou tu někdo skoro do krve  hájí by měla být doplněna také dostupností, kterou by měl stát garantovat už na základě Listiny základních práv a svobod.

Proto do budoucna postupná privatizace některých zařízení v odůvodněných případech ano, ale ne systémem tady to máte dělejte si co chcete. Nečetl jsem tento zákon ani dané oblasti nerozumím, ale snaha vytvořit smysluplně rozmístěnou síť nemocnic s ohledem na dostupnout se mi jeví jako správná. Zaslechl jsem také, že pokud nějaká nemocnice nemá zájem o to být v této síti, tak může normálně existovat dál, bez ohledu na stát.  Může mi prosím někdo vysvětlit v čem je tedy problém? (nemám zájem o spory levice x pravice ale o fakta děkuji).

Evropan (original) 18.5.2006 17:43

Re: Kde je pravda?

Ja taky nemam nic proti neziskovkam, problem je v reseni vsechno nebo nic, to znamena neni mozna varianta solidarni pojisteni + priplatek. Napriklad, zlomite si hnatu, v neziskovce dostanete klasickej gips, pockate si dve hodky na rentgen a pak Vam to doktor jeste bez utiseni srovna (jako me). A ted to prijde, muzete jit do soukrome, kde Vam daji plast, rentgen hned a jeste tam bude usmevavej, odpocatej doktor. Ale kompletne to zalepite, od A ... Z. Problem je v tom proc nejde varianta solidarni + doplatek. To je ten problem. Jinak at je neziskovek kolik chce. 

mira.le 18.5.2006 18:52

Re: Re: Kde je pravda?

A teď ještě tu o Budulínkovi.

Evropan (original) 18.5.2006 19:09

Re: Re: Re: Kde je pravda?

Ale Mirdo copak je spatne, povezte mi to prosim ;-)

JJ 18.5.2006 22:09

Re: Re: Re: Re: Kde je pravda?

Spatne je to, ze se to ideologicky nehodi. jinak vse v poho.

AeroKarel 18.5.2006 17:49

Re: Kde je pravda?

Jardo, tu láci může zaručit jen konkurence, v podstatě jako nejlevnější rohlíky také najdete v konkurujících si řetězcích. Stát toho nedosáhne nikdy. A bohužel DRáth vše (kromě placení dluhů) žene via stát. Takže protože nic není zadarmo, utrpí buď kvalita nebo dostupnost. Jediná cesta je konkurence, kde začínající (a méně schopní) budou i levní. A bude to známo a bude to vidět. Nyní jsou tací neviditelní, stejně nebo více drazí jako ti dobří a Vy (pokud známých nemáte) se to o nich nedozvíte.

A základní péči na pojišťovnu (se spoluúčastí), přepich spoluúčast a drahé chronické pojišťovna.

Bude to bolet všechny vyžadující "bezplatné" (tedy placené nejhorší cestou), ale je to nutné.

Jarda 18.5.2006 17:57

Re: Re: Kde je pravda?

Souhlasím s názorem základní péče hrazená + doplatek, je to určitý prvek motivace, aby o sebe lidé pečovali, což je jedině správné. Stejně tak je to s konkurencí, ať klidně existují oba 2 typy zařízení, ale problém opravdu vidím v tom, že pokud to nepůjde neziskovce, stát to zalepí. Pokud to nepůjdu soukromé nemocnici, tak to zabalí a to je problém, zvlášť když se na ně v privatizaci převedou i nemovitosti. Za velký problém také považuji vymezení toho, co ještě bude hrazena a co už je tzv. nadstandart.´

Co jsem se zatím ovšem nedozvěděl je důvod, proč je zákon špatný. Vytváří síť neziskových nemocnic a kdo chce může zůstat mimo, to jsou mé obecné informace, které nejsou v rozporu s příspěvekm ani jednoho z Vás nade mnou. Neboj se mýlím?

John 18.5.2006 18:22

Re: Re: Re: Kde je pravda?

No bohužel se mýlíte. Málokdo si uvědomuje, že navržený zákon o "neziskovkách" vstupuje v platnost 180 dnů po schválení. Za předpokladu že ho rudoši obou stran v parlamentu schválí, na mimořádné schůzi 23.5, bude platit 24.11. Tímto dne vznikne 153 "neziskových" zařízení. Soudruzi už ale nedomysleli, že to není absolutně v mezích reality. Za těch 180 dní musí ministersvo zdravotnictví určit každému zažízení rozsah poskytované péče, spádovost, počty lůžek apod. A dále, že musí dojít k právnímu převodu těchto zařízení. Tzn. inventarizaci, veškeré revize, smlouvy nové smlouvy s pojišťovnami apod. Jenom převod 17 nemocnic plně MZ řízených totálně zahltí celé ministerstvo. Ale co ten zbytek. A přitom zákom bude platit bez vyjímky a nesplnění je sakcionováno mastnými pokutami. Větší paskvil opravdu nespařil světlo světa. Dále proč v dnešní době zavádět síž zařízení, když je nemocnic nadbytek. A spádovost, větší kravinu aby jeden pohledal. Např. v pražských nemocnicích se léčí jenom cca. 50% pražanů, 30% ze středních čech a zbytek z celé republiky. Který chytrák určí spádovost těchto zařízení - nikdo soudruhům je to jedno. Pokud vás přijmou do nedspádové nemocnice, myslíte, že dostanete nejlepší péči? Ani náhodou, nemocnice bude mít paušál na spádovou oblast - již dnes v jedné pražské nemocnici doktorka dostala pojeb od vedení, že předepsala dažší, ale účinnější lék pacientovi, který nebyl ze "spádové" oblasti. A to ta spádovost ještě není definována. Na "neziskovku" není možné vyhlásit konkurz. A když bude krachovat, co budou dělat exekutoři? Zabavovat majetek krajů nebo hejtmanů? - není řešeno. Atd. Podobných příšerností je tam celá řada. Ale soudruzi mají stranický úkol - zákon musí být a hotovo.

J. T. 18.5.2006 18:26

Mýlíte se a to tak, že velmi.

Zákon žádnou síť neustanovuje. Jenom říká, že budete platit pojistné a to půjde, a teď pozor, výhradně do neziskových nemocnic. Pokud byste chtěl navštívit nemocnici soukromou, budete si muset zaplatit vše z vlastní kapsy. Nebudete tedy mít možnost volby. Navíc je v tom zákoně mnohem více věcí, jako například návrat k tzv. spádovým oblastem a podobně. Prostě už žádná svobodná volba lékaře, hezky půjdete tam kde Vám ministerský úředník ukáže. Nebo zaplatíte nadřevo.

Jarda 18.5.2006 18:42

Re: Mýlíte se a to tak, že velmi.

Osobně mi probém spádovost nečini sebemenší problém, naopak ho vítám, při představě, že dojížídm do nemocnice ne 10 ale 50 km se mi ježí chlupy po těle. Ale je-li pravda to co říkáte, tak je ten zákon skutečně špatný. V podstatě ekonomicky likviduje toho kdo se nepodřídí 

Co se týká příspěvatele nad Vámi jenom opakuji, stejně jako je administrativně složité provézt to co popisujete, je na druhé straně podle mne chybné privatizovat, tak jak to učinili například v Dačicích. Zdravotnictví není služba jako každá jiná, nelze mávnout rukou nad tím, že zmizí nemocnice, která zajišťuje dostupnost péče pro spoutu lidí.

Rezervy bych také hledal ve farmaceutickém průmyslu. Do toho kdyby měl někdo odvahu sáhnout, tak udělá státu úsporu mnoha miliard korun. Například zásadní využívání generik v oblasti hrazené péče, povinnost lékaře upozorňovat na alternativní léky a jejich cenové relace apod.

 

John 18.5.2006 18:49

Re: Re: Mýlíte se a to tak, že velmi.

A ona ta Dačická nemocnice funguje nějak špatně. Pod vím tak patří k těm velmi dobrým. A zdravotnictví je služba jako každá jiná. Pokud to nepochopíme tak se z toho marastu nikdy nevyhrabeme. Na čistě  tržní bázi to fungovat nebude, ale bez trhu není další rozvoj také možný. Přicházejí na to v celém světe tak opravdu nevím proč u nás chceme jít cestou úplně opačnou. jinak generika nejsou samospasitelná. V Německu mají striktně nařízeno předepisování generik a světe div se, spotřeba léků stoupá.

Jarda 18.5.2006 18:59

Re: Re: Re: Mýlíte se a to tak, že velmi.

Co se týká dačické nemocnice mám zprostředkované informace. Jde o to že vlastníkem všeho je firma, kterou tv. 3 lidé, do financování nikdo nevidí, ale stejně do ní město muselo pod nátlakem toho, že bude firma zrušena nalít několik miliónů korun, což mi nepřijde zrovna super.

Co se týká generik, netvrdím, že je to samospasitelné, ale je to cesta výrazné úspory na maržích a kdo chce ať si ty dražší připlatí. Souvislost mezi užíváním generik a vyšší spotřebou léků mi uniká.

pavel 99 18.5.2006 19:11

Re: Re: Re: Re: Mýlíte se a to tak, že velmi.

jenom technická poznámka - pokud vím, vlastníkem Dačické nemocnice zůstává město. Společnost, která tam provozuje "nemocniční provoz" má vše v pronájmu s výslovnou blokací převodu či zastavení. Tedy slovo "privatizace" mi nějak nepřipadá na místě.

Pavel Kořenský 18.5.2006 18:27

Re: Re: Re: Kde je pravda?

Problém je v tom, že ta nemocnice, která chce zůstat mimo (tedy jako a.s.) NEMÁ nárok na hrazení standardní péče z pojištění. Takže pokud bude chtít někdo ošetření v soukromé nemocnici, musí si to zaplatit celé a navíc ještě platí povinné pojištění (spíš daň) a z toho co platí nemůže čerpat.

Pokud by to bylo nastavené tak, že i soukromé nemocnice dostanou z pojištění proplaceny ty výkony, které dostane proplaceny neziskovka, bylo by to OK a mohlo by fungovat třeba to, že když půjdu na operaci s kolenem do soukromé nemocnice, tak jí stát z mnou zaplaceného pojištění uhradí standardní výkon a na nadstandard libovolného typu si připlatím.

Jarda 18.5.2006 18:50

Re: Re: Re: Re: Kde je pravda?

Ano tento systém mi přijde rozumný. Síť nemocnic státních a vedle nich mohou existovat soukromé, stejným způsobem hrazené s pojištění + pokud chtějí něco navíc, nebo dékáží pracovat efektivněji, je to jejich věc.

 Ale s tím úzce souvisí také vymezení základní garantované péče hrazené z pojištění, což by byl zase úkol pro lobisty :-((((.

mira.le 18.5.2006 18:57

Re: Re: Re: Re: Kde je pravda?

Kecáte,akutní případy i podĺe nového zákona nemocnice dostane proplaceno od pojišťovny ať je nezisková nebo a,s,

Evropan (original) 18.5.2006 19:12

Re: Re: Re: Re: Re: Kde je pravda?

Jenze mi se bavime o tech neakutnich chapete to ? Ja se obavam, ze problem je jinde a to jinde se jmenuje ROVNOSTARSTVI, jakto, ze soused ma plastkovou sadru a doktor se na nej usmiva a vratnej mu podrzi dvere u auta.

To je presne na co levicovy elektorat rad slysi ;-€

Evropan (original) 18.5.2006 19:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kde je pravda?

sakra MY, uz pisu jak tatar

John 18.5.2006 19:13

Re: Re: Re: Re: Re: Kde je pravda?

Pro blby: standartní a akutní péče jesou dva rozdílné pojmy. Tedy pokud to tvůj mozeček dokáže vstřebat.

JJ 18.5.2006 22:14

Re: Kde je pravda?

Pokud mi stat umozni platit si soukromou pojistovnu (ne zdravotni dan) a mit zdravotni peci v soukrome pojistovne, tak to s radosti udelam. Ale stat po me chce, abych platil zdravotni dan ale pokud bych sel k soukrome nemocnici tak to musim znovu plne zatahnout. To i v tom UK, kdyz jde clovek do soukrome nemocnice, tak NHS zaplati za zakrok, jako by byl ve statni a ja si doplatim zbytek.

Rpuť 18.5.2006 16:42

Proboha, co tu řešíte?

Kudlání žlučníku ve fakultní drrátově) nemocnici v Praze stojí 35 tisíc. Totéž v akciovce 14 tisíc!

Abyste měli zdravotnictví "zadarmo" jste ochotni platit vyšší daně, aby se jednou za X let mohlo do těch špitálů přisypat a jste ochotni strkat panu doktorovi obálku, abyste přišli dřív na řadu.

Místo toho, abyste zaplatili 50,-Kč za návštěvu u doktora "šoupnete" mu 1000,-, aby Vám sehnal ten správnej lék, nebo Vás poslal na vyšetření ke specialistovi. A až Vás začne bolet huba a budete jak sysel, nebude Vám zatěžko vysypat šrajtofli, jen aby to přestalo bolet....

Doktor 18.5.2006 17:03

Re: Proboha, co tu řešíte?

Rputi, vylezte zpoza toho zrcadla, skutečný svět je jinde!!!

AeroKarel 18.5.2006 17:50

Re: Re: Proboha, co tu řešíte?

Dražší?

Evropan (original) 18.5.2006 17:04

Re: Proboha, co tu řešíte?

Zdravy zivotni styl = kudlani zlucniku 0,- Kc ;-)

Doktor 18.5.2006 17:08

Re: Re: Proboha, co tu řešíte?

Pokud máte geneticky danou formu lithogenní žluči, pak se můžete třeba pást a stejně skončíte s kolikou.