1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
John 18.5.2006 13:24

Re: Re: Re: Re: Re: Aleš P.

Výsledek: kupodivu se tam o tom nikde nepíše.

Antonín Hrbek 18.5.2006 13:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aleš P.

Tak si nalistujte v Modré knize stranu 22 a podívejte se co ODS slíbila:  v roce 2006 za cenu zvýšení dluhu o 166 mld dosáhnout tempa růstu HDP 5,5%, v roce 2007 za 96 mld 6,5%, v roce 2008 za 79 mld 6,3%, v roce 2009 za 67 mld 5,4%, v roce 2010 za 58 mld 3,2% atd.

Nevím kam jste se díval|!

John 18.5.2006 13:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aleš P.

Vy jste opravdu zábavný, vámi uváděná Modrá kniha je z roku 2003.  Posun v upřesnění jednotlivých výpočtů dle skutečného stavu se nepočítá, že? Je to stejné jako tvrdit, že růst ekonomiky bude .., protože to tvrdil Franc Josef v předminulém století.

Antonín Hrbek 18.5.2006 14:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aleš P.

Poněkud se mýlíte. Citovaná Modrá kniha je z 5. prosince 2004. Najdete ji v knihovně ODS. Od té doby nic oficiálního není. Rok 2006 je uváděn jako první rok zavádění Modré šance. ODS totiž počítala s tím, že se ji podaří v roce 2005 koaliční vládě s pomocí lidovců vyslovit nedůvěru a že nastoupí na její místo.

Volební leták Plus pro ekonomiku a podnikání obsahuje pouze hesla bez jakékoliv kvantifikace dopadů. Jak prohlásil jeden činitel "Kdyby se to voliči dozvěděli, tak by nás nevolili".

orso 18.5.2006 14:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aleš P.

Záleží na metodice. Na současný "hospodářský zázrak" se dá nahlížet i jinak viz http://virtually.cz/index.php?art=11286 Pak by to i sedělo. Ať tak nebo tak – argumentovat dnes výpočty z roku 2004 je trochu hloupé...

Petr Kunetka, zlocinec 18.5.2006 16:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aleš P.

Ladislav N. psal, ze to sice prohlasil cinovnik, ale CSSD ;)

orso 18.5.2006 9:54

Lege artis vers. finance

Debaty o formě nemocnic jsou zástupným problémem, kteým ČSSD a dr. Rath odvádí pozornost, mlží a oblbují před volbami. Dokud tady neproběhne diskuze široké odborné veřejnosti a nenajde se konsenzus o tom, jak najít a zavést systém, který by dlouhododě dostával do souladu lege artis a finance, nehneme se z místa. To s formou nemocnic nemá pranic společného! To, že tam musí být spoluúčast pacienta, je asi nezbytné. Že se ve zdravotnictví zbytečně plýtvá a péče se nadvyužívá, vědí a říkají všichni. S příchodem nových léků, nových postupů, nových technologií atd. se celý systém bude stávat dražším a dražším. Navíc zde bude přibývat největších "spotřebovávatelů" zdravotní péče – důchodců. Jedeme z kopečka a budeme nabírat rychlost.

KSČSSD před volbami lže. Ostatně jako vždycky. Měli 8 let na to vše promyslet a něco v tom začít dělat, ale místo toho nasadili před volbami "krizového managera" a populistické řeči a sliby. Jsem vážně zvědav, kolik % z nás jim to zbaští.

Jarda Musil 18.5.2006 10:29

orso

nejsem si jist s tím lhaním, ale se vším ostatním souhlasím. Ale jak to chcete protlačit ... když já navrhnu systém, který je založen na tržním principu a omezuje podvody a omezuje lékovou lobby, tak se to nebude líbit ani lékařům ani lékarníkům a ani firmám dodávajícím léky ... a přitom by to mohlo fungovat jako docela vyrovnaný a samokontrolní tržní systém ... opravdu nezbývá než po 14 letech tápání sednout k jednomu stolu ...

orso 18.5.2006 11:03

Re: orso

S tím lhaním si můžete být také jistý. Oni nejsou tak blbí, jenom prostě povýšili volební preference a svůj volební zisk nad zdravý rozum...

Jak to protlačit – nevím. Zbývá mi pouze volit někoho jiného a sledovat, jak si s tím poradí. A za 4 roky to zhodnotit.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 11:05

Re: Re: orso

Chcete tedy, řečeno slovy Erbena, vyměnit strašlivou jistotu za temnou nejistotu, že.

orso 18.5.2006 11:23

Re: Re: Re: orso

Proč temnou? Proč nejistotu? Když něco nefunguje je potřeba s tim něco udělat. To není věc volby, to je nutnost. Proč se místo toho řeší právní forma nemocnic?

Nicméně souhlasím s tím,  že to co se děje, je "strašlivou jistotou".

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 15:40

Re: Re: Re: Re: orso

temnou - obrazně, slovy  K.J.E., nemáme jistotu, že pravice bude to pravé ořechové, ani nevíme, cop nakonec kompromisně uplodí s lidovcem a zeleným třeba.  Je to nutnost - kterou tou parafrází Erbena podporuji ( " Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu, nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati jistotu " )

John 18.5.2006 11:26

Re: Re: Re: orso

Fascinuje mě, jak to tak krásně všechno víte. Máte doma křišťálovou kouli? Legislativní a morální svinstva socanů jsou špatná, ale pozor na druhém konci je černý tunel. Jděte se fakt bodnout.

orso 18.5.2006 12:17

Re: Re: Re: Re: orso

Jestli nechápete rozdíl mezi systémem zdravotní péče a právní formou nemocnic, mezi řešením problémů a mlhou náhradních témat, podařilo se socialistům přesně to, co chtěli. Svět není černý a bílý.

Na černé tunely si musíme dávat pozor všichni. Dříve se za ně darebáci zavírali, dnes jsou přelakovávány na oranžovo a někteří tomu ještě tleskají!?

Beru vás za slovo a "odcházím" se fakt bodnout...

John 18.5.2006 12:53

Re: Re: Re: Re: Re: orso

orso, chce to klid o dobře se dívat. Reagoval jsem na MUDr. Kiliána.

orso 18.5.2006 14:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: orso

Jejky. Díky za upozornění. Omlouvám se! Už toho dneska raději nechám... ;-)

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 14:47

Re: Re: Re: Re: orso

To Vás ale fascinuje neopodstatněně, já to právě nevím - napsal to jinými slovy autor stati, na kterou jsem reagoval.:-))))

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 15:30

Re: Re: Re: Re: orso

Ještě jedno, nepsal jsem o morálních svinstvech. A k tomu druhému konci jen to, co nastínil autoer stati, na kterou jsem reagoval. Tak ještě dodám, že na konci toho černého tunelu můlže být světlo - přijíždějící vlak.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 10:59

Re: Lege artis vers. finance

Ovšem stejně tak měla pravice dominující většinu , dokonce tzv. ústavní většinu, dávno předtím a nejen že systém nezměnila, ale byla to ona, která hio nastolila. takže její volební sliby jsou o to méně důvěryhodné, než sliby levice, o níž i bez slibů víme, že nás vleče do područí silného státu,takž e je aspoň čitelnější.

orso 18.5.2006 11:15

Re: Re: Lege artis vers. finance

Ježkovy oči! Socialisté se dostali k moci v +/- stabilizované demokracii, kterou měli dále rozvíjet. Jenže oni nikdy (co má paměť sahá) nesáhli k něčemu nepopulárnímu, co by jejich IQ<100 voliče popudilo. Pravice začala po 40 letech komunismu téměř od bodu "0". To si budeme, místo seriózní debaty, vyčítat pradědečky a svádět všechno na historii?  Žijeme teď a tady. I těch posledních 8 let. Otáčíte to (po vzoru Ratha) k debatě, o kterou přece vůbec nejde. Jestli lidi jako Vy budou – místo hledání cest k profinancování lege artis – opakovat tyto mlžící fráze, z místa se nepohneme...

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 14:55

Re: Re: Re: Lege artis vers. finance

Milý pane, ona pravice začala tak, jak začala. Stran zdravotnictví to bylo nastolením systému zdravotní péče a jejího finanování,  postaveného na socialistickým principech. Ježkovy voči je lepší právě k tomu, navíc od bodu 0 na zelené louce stavět je snadnější, než přetvářet, že.  Ale já bych ani nevyčítal pravici to, že to tak zpackala, když už k něčemu lepšímu nebylo, jak pravil pan senátor Julínek zde, na vsetíně, dostatek politické vůle ( Nota bene : politické vůle uvnitř pravice ). Já ale ooprávněně nedůvěřuji kritice, kterou pravice vznáší k levici za to, že ono zpackané socialistické právě levice nepřeměnila na tržní. To mám za docela frázovité a nadto nesmyslné. Opakovat to má smysl pro ty, kteří to nepochopili nebo si nezapamatovali.

Stran mého podílu na nějakém pohybu poněkud můj význam přeceňujete. Politikové si to udělají podle sebe bez ohledu na to, jaký já mám náhled a jestli podle Vás opakuji mlžení nebo cokoli jiného.

orso 18.5.2006 16:40

Re: Re: Re: Re: Lege artis vers. finance

Pomalu se v tom začínám ztrácet. K tématu, které jsem dal do hlavičky, tady toho (bohužel) moc nezaznělo. Já si přece také nemyslím, že pravice snědla všechnu moudrost světa a už vůbec ne, že v dobách Klausových vlád udělala všechno dobře. Svádět na ní ale donekonečna vše, je druhý extrém.

Mě vadí, že socialisté udržují zdravotnictví již 8 let v chátrání prakticky beze změny a před volbami to nasazením "krizového managera" (pro méně přemýšlivé voliče) úplně zamlží  a ještě vyrobí "problém" s právním statutem nemocnic. Názorná ukázka nesystematičnosti a chybějící koncepce. Místo, aby dali do placu nějaké návrhy, kritizují ty od opozice. Ad hoc akce dr. Ratha za promyšlené návrhy nepovažuji. A dost Vašich kolegů také ne.

Raději bych se opravdu bavil o něčem jiném. Jestli jsem Vás špatně pochopil, omlouvám se. Toho Erbena neznám...

jepice 18.5.2006 12:05

Re: Re: Lege artis vers. finance

Já si pamatuju, že se v první polovině devadesátých let  připravovaly na nemocnice obdobné privatizační projekty jako na všechny firmy. Pak od toho vláda /ODS, KDU-ČSL, ODA/ ustoupila, možná moudře. Systém úhrad nebyl zajetý, pojišťovny vznikaly a zanikaly, názory se příliš různily, koncepce se střídaly. Kdyby v té době přišla privatizace /s nutností splácet úvěry/, nebyly by prostředky na rozvoj anebo by se prostě nesplácelo a přišly by špatné konce. Takže bych tehdejší pravici ani moc nevyčítala, že do toho nešla. Dnes je ovšem jiná situace, o plošné privatizaci uvažuje málokdo /to je jen bubák levice/. Na pravici se spíš přišlo na to, že by se mělo myslet na pacienta jako na toho, kdo by měl dostat  prostor k rozhodování o využití svých peněz, a od toho vše odvíjet.

 

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 15:10

Re: Re: Re: Lege artis vers. finance

Já jí ( pravici ) to také nevyčítám, nicméně nemám za seriosní, aby právě ona někoho kritisovala a proklamovala při tom, že to nebo ono by udělalala, když se jí to  ani za pdmínek ústavní většiny nezdařilo.

Ohledně plošené privatisace - nevím, jak kdo ubvažuje. Zatím všchny samosprávy chtějí jimi zřízené nemocnice převést na a.s. To je ovšem poměrně dost plošné.

Prostor pro rozhodování o výši svých peněz, píšete. No, je to skoro přesně, nevím, jestli jste to až tak myslela.  Potíž je ale s rozhodováním o výši pojistného, o výši úhrad za poskytovanou péči, o definici péče, hrazené ze zdravotního pojištění...

M. Zima 18.5.2006 9:30

Pane Schwippel, jestliže Vašemu článku dobře rozumím,

zastáváte sice partajní linii, ale neobhajujete sveřepě kLausovsko-Julínkovská triviální až slabomyslná privatisační dogmata, proti kterým stojí v českém stylu Rathovská socialistická ideologie v podstatě stejné kality, přičemž obě posice skutečnou diskusi prakticky vylučují.

K Vašim výrokům např. ohledně Německa bych krátce dodal: Vámi zvolené Bavorsko představuje jistě nejlépe uspořádanou část Německa, ale všeobecně lze říci, že se Německo potýká s kvalitativně stejnými problémy, jako ČR. I zde mají lékaři kvartálové kvóty, neexistuje rovná péče pro všechny, problém financování není ani zdaleka vyřešen, ... A při tom jsou páky, které je nutno nasadit známy, ale neprosaditelné proti lobbyingu. Tak nebylo zatím např. možná zlomit "sílu marketingu", nebo zavést účinné kontroly lékařů. Jenom v minulém roce, bylo oficiálně odhadnuto, bylo naúčtováno neprávem na 24 miliard €.

Nabídnutá řešení jsou mnohdy svérázného charakteru. Např. pro snížení nákladů na nemocniční lůžko je iniciován vývoj robotů, které poskytují i aplikovatelný výchovný aspekt vzhledem k pacientovi. U hodného pacienta by ten robot byl stylisován např. jako clon oblíbené TV hlasatelky (oblečené pouze v trenýrkách), zlobivému pacientovi by vyměňoval bažanta např. ten Vámi shora zmíněný kLaus. 

K Vámi zmíněnému problému privatisace existují zkušenosti, které by Češi neměli ignorovat, ale myslím, že je zbytečné se jimi zabývat, protože v ČR jde o zdravotnictví až v druhé řadě.

Pajda 18.5.2006 8:50

lékařům se žije špatně

Neustále se hovoří o problémech zdravotníků,respektive kékařů, nedostatkú financí apod.

To, co si pořídili v naší zemi privátní lékaři od revoluce se podaří pouze některým na západě za dvě lékařské generace. Lidé, otevřete oči a podívejte se kolem sebe jak lékaři žijí. Nové baráky, nová auta, vybavení, vše do nákladů, cesty do zahraničí.

Statistiky říkají o tom, že máme kvalitnější zdravotní péči. Jak je tade možné, že jme 3x tak nemocní jak ve srovnatelných zemích, že spotřebujemě5x tolik léků než ve strovnatelných zemích a tak bych mohl pokračovat. Vyčuranost a chamtivost naší inteligence nezná mezí. Vždycky jsem tvrdil že nejnebezpečnější pro společnost jsou chytrý kurvy, a to platí.

pavel 99 18.5.2006 9:09

Re: lékařům se žije špatně

"...Statistiky říkají o tom, že máme kvalitnější zdravotní péči. Jak je

tade možné, že jme 3x tak nemocní jak ve srovnatelných zemích..." - za to nejspíše mohou ti privátní lékaři. Chodí po ulici, chytají lidi do sítí a dělají z nich nemocné, aby měli jestě více a ještě lepších "baráků". Ve skutečnosti jsou nejnebezpečnější závistiví hlupci.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 9:21

Re: Re: lékařům se žije špatně

:-)) Vidíte, to je zrovna věcí chápání a trochu logiky, jak tu někdo včera psal.  Pocit, že za zdravotní stav mohou lékaři je podivný - to by i ve válce mohli lékaři za to, že je tolika mrtvých, že.

Zdravotní stav populace je jistě ovlivněn úrovní zdravotní péče, nicméně není to jeho jediná determinanta.  

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 9:22

Re: Re: lékařům se žije špatně

jen že jste psal o tom čtení a chápání :-))

pavel 99 18.5.2006 20:25

Re: Re: Re: lékařům se žije špatně

jak vidíte - úplně stejně mi vadí, když se lékařům neoprávněně nasazuje psí hlava, jako když se jim násilím "lepí" svatozář a andělská křídla.