1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
buj 18.5.2006 9:50

Re: Re: Re: Re: Rath

To já vím. Ale ne že by mě to nesr..lo.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 11:01

Re: Re: Re: Re: Re: Rath

Nejste sám.

Aleš P. 18.5.2006 7:47

K článku

Aurtor nám dává za vzor nizozemské zdravotníctví,kde nejsou neziskové nemocnice.Toto u nás v čechách půjde těžko,jsme přeci češi a jako takový co nám spadne zdarma do klína ihned rozprodáme.Např. Karlovarská nemocnice ,která už má zájemce pro odkoupení od krajského úřadu,a hoši (ODS) by mu to s klidem prodali.K civilizovanému světu máme hodně daleko,nečekám že do zde bude fungovat jako v Holansku.

ODS-by měla pouštět na volebních mítincích skladbu od Kabátů-AŽ TU MALOU ZEMI CELOU ROZKRADEM.

rv 18.5.2006 9:23

Re: K článku

Pokud prodám majetek, který vlastním, nerozkradl jsem ho.

Otázkou je, jestli mám majetek, který vlastním, prodat. Pokud se o svůj majetek dovedu dobře postarat, není důvod, abych se ho zbavoval. Pokud ale vím, že se o daný majetek nedovedu dobře starat, je lepší, když ho prodám. V případech, kdy do něj musím opakovaně vkládat další prostředky je dokonce výhodnější ho darovat.

Příklad:

Stát zjistil, že není schopen se o nemocnice rozumně starat, narůstaly mu v nich dluhy a proto je bezplatně převedl (daroval) na kraje. Kraje většinou zjistily to samé a chtějí je převést na další subjekty.

Někomu se zdá správné, aby stát vlastnil různé podniky a podnikal a chyby, kerých se stát při řízení dopouští považuje za odstranitelné a provádí znárodnění. Někdo pokládá stát principielně za špatného hospodáře a proto provádí privatizaci.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 9:29

Re: Re: K článku

Tak nějak. Akorát jde o meze a určení toho, co má stát zaručit a jak. Omezení síly státu na co nejmenší možnou míru a co největší posílení míry svobodného rozhodování jednotlivce. Najít to optimum, to je těžké. Extrémy známe - anarchie a diktatura.

Definice Ratha: 18.5.2006 7:45

Amatér chaotik s profesionálnímy výsledky.Bohužel.

Černé díry pohlcující peníze vrzus stát, ktrý neplatí tolik, kolik to stojí.Trochu hodně to zveličte,zmanipulujte, obviňte nevinné a zacouvejte vývojově zpět o dvacet let a je tu plán, jak ozdravit zdravotnictí -plán Rátha. Jak to dopadne je nasnadě.Velké nemocnice schlamstnou všechny prostředky, neefektivně se je budou snažit za každou cenu utratit a malé s oukromé, s mnohem efektivnějším hospodařením zaniknou. Schopní uvolní cestu průměrným. Nějak se to vrací do starých kolejí,umíš, neumíš, jsi podle tabulek v platové třídě ahotovo...

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 11:08

Re: Amatér chaotik s profesionálnímy výsledky.Bohužel.

Mám mzdové tarify jako určující skutečně to minimum, co by ten který zdravotník měl dostat. Pokud si nezaslouží ani to, neměl by být zaměstnán vůbec.

Alfons 18.5.2006 7:11

Výjhoda privatizace na západě

se projevuje v tom, že si k nám zápaďáci jezdí vyměňovat klouby, jezdí k našim zubařům atp. I naši občané ketří prosazují a chválé soukromničení mají dnes možnost využívat soukromých zdravotníků na západě. Věřím že se směrem na západ od nás dveře netrhnou a že naši propagátoři privatizace si rádi zapltí kvalitní západní privátní zdravotnické úkony,

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 7:14

Re: Výjhoda privatizace na západě

To je docela dobrý postřeh. Ukazuje ale i to, že pokud jde o dostupnost, nejde jen o dostupnost ekonomickou, ale i časovou a prostorovou.

Andy 18.5.2006 7:21

Re: Výjhoda privatizace na západě

no, doufejme, že zůstanou otevřené hranice, abychom si my zase mohli třeba jezdit na dialýzu, až nejmenované osoby omezí jejich dostupnost pro lidi nad pětapadesát a ty s rakovinou. Aby to nebylo jak za Prokopce.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 11:19

Re: Re: Výjhoda privatizace na západě

A jaké to bylo za Prokopce ?

Andy 18.5.2006 12:47

Re: Re: Re: Výjhoda privatizace na západě

Opravdu to, pane doktore, nevíte ?

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 15:43

Re: Re: Re: Re: Výjhoda privatizace na západě

Vím, nevím, myslím si, vzpomínám. Zkuste to samé a popište , jak to vnímáte.

Pert1 18.5.2006 7:34

Re: Výjhoda privatizace na západě

Alfons, co to blábolíte.  Samozřejmě sem přijede moje švagrová z Německa k zubaři. Je učitelka a má cca 2000,- EUR měsíčně.  To nemá nic společného se soukromými nebo státními špitály.

Alfons 18.5.2006 8:07

Re: Re: Výjhoda privatizace na západě

A proč pojede švagrová k našemu zubař? Prosím polopatě.

rv 18.5.2006 8:56

Re: Re: Re: Výjhoda privatizace na západě

Náš zubař si účtuje nižší cenu, než zubař v Německu při obdobné kvalitě, což je zmíněné paní pravděpodobně známo. Paní bude spokojená, zubař také, tak snad je všechno v pořádku.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 9:23

Re: Re: Re: Výjhoda privatizace na západě

Tak švagrové byste se asi musel zeptat sám

JJ 18.5.2006 15:05

Re: Výjhoda privatizace na západě

Plat naseho lekare, sestricek a ostatniho personalu je podstatne nizsi nez zapadniho lekare, takze proc nejit za levnejsim zakrokem? (Stejne tak jako budova nemocnice a jeji udrzba ...).

Co je dulezite je to, ze dany system umoznil zapadakum, aby k nam jeli na danou operaci (verim, ze nektere pojisteni umozni i takovou operaci proplatit - pojistovna by byla sama proti sobe, aby neproplatila levnejsi zakrok a zapadak dostane za stejne ci levnejsi penize kvalitnejsi sluzbu).

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 7:10

R.P.

Rath postátňuje, vyspělé země privatisují. To je pěkná ilustrativní demagogie. První věta souvědí je kontradikcí v adjektu - Rath jako osoba i jako ministr těžko může postátňovat. Podruhé, vyspělé země privatisují - to zní jakoby privatisovaly vše. Zní to tak schválně za účelem propagandy. 

baci 18.5.2006 6:14

diskuze

myslím si,že zdravotnictví je tak důležitý problém,že řešení by nemělo ovlivněno předvolebnímu boji.Diskuze by měla probíha napříč stranami a dojít ke konsesu.Mezi diskutujícími při troše dobré vůlle jsou cítit někdy společná slova a to je dobrý základ pro budoucí diskuzi.Já,jako věčný optimista věřím,že k tomu dojde.Celé zdravotnictví musí býti založeno na souhře třech zcela rovnoprávných subjektů pacient lékař pojištovna bez účasti státu.Heslo prvního ředitele Batovy nemocnice dr.,Alberta centrem veškerého dění musí býti pacient klient.Podle hesla náš zákazník náš pán.http://bakala.mediblog.cz/index.php?op=ViewArticle&articleId=25&blogId=10

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 6:46

Re: diskuze

Je to jedna z nejpodstatnějších věcí vůbec. Jednání nebude dobré, pokud nebude dobrá vůle, z níž jednání pochází. A já také cítím, že rozdílnost náhledů není vůbec na škodu a že na dikusích se stále častěji objevují vskutku věcné pohledy a balast nenávistných sloganů stává se bezvýznamným i v tom, čemu má sloužit.

V systému zdravotní péče a jejího financování nelze uplatnit za současného názorového pojetí a rozložení politických sil jeden monolitní princip. Je ale možné hledat třeba cestu k postavení dvou paralelních, místy se prolínajících subsystémů. Smysl a význam pacienta je určující, není to dle mého soudu ale jen on,. kdo má být středem zájmu, je to i společnost, neboť žádný člověk není ostrov sám pro sebe. Takže pacient, ale nejen jako jen on sám, ale jako on ve vztahu k zájmům společnosti. ( Dětské obrny se nezbavíme očkováním jednotlivce, ale proočkováním celé populace, dítě, jehož vztah k rodině je zrušitelným, kdežto ke společnosti musí být nezrušitelným, je také středem zájmu jako pacient, ale skrze společnost a její stát , nebo další ilustrativní přiíklady k osvětlení toho postavení).

Proklamovaným cílem při formování systému zdraviotní péče a jejího finanování v roce 1990 bylo postavit pacienta do středu. Naplnění je takové, že je sice ve středu, ale jakési klružnice, po níž se nahánějí ostatní účastníci systému bez definice jejich postavení. Takový střed mimo dění je docela pochybný.

PROROK ELIÁŠ 18.5.2006 5:50

PRÁVĚ PROSTŘEDÍ

 Které nastolil Klaus se svojí partou hochštaplerů, kde právo, spravedlnost a slušnost dřepí v koutě na hanbě, brání ¨po neskutečných čachrech v důvěře v privátní sektor a pochopitelně zvláště ve zdravotnictví......Bez dobrých základů se stavět nedá....Volme zatím menší pravicové solidní strany jako - EDY , nebo   PRAVÝ  BLOK  WWW.CIBULKA.NET

Jiri Janecek USA 18.5.2006 3:27

vyspělé země privatizují? Opravdu ...

tragedije privitizace je videt v USA  - tretina deti bez pojisteni - a obecna zdravotni pece je NEJHORSI z tech "vyspelych zemi".

Ovsem pro hornich 2% milionaru je to super - ale to neni nic noveho - to bylo jiz za feudalismu. Kdyz mate $milionek tak dostanete #1 rate bone transplant na rakovinku.

?? 18.5.2006 4:28

Re: vyspělé země privatizují? Opravdu ...

Stále platí Janeček =blbeček. Pojištění  dětí je záležitost jejich rodičů a ne státu. Je to o  zodpovědnosti a ne státním zřízení; víme ?

VL 18.5.2006 5:11

Re: Re: vyspělé země privatizují? Opravdu ...

Dovedete si představit, jaké by u nás bylo procento zdravotně nepojištěných dětí, kdyby pojistné za určité menšiny neplatil stát?

bara 18.5.2006 6:18

Re: Re: Re: vyspělé země privatizují? Opravdu ...

Do jakého procenta mluvíte o menšině? (všechno pod padesát ?)

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 7:12

Re: Re: Re: Re: vyspělé země privatizují? Opravdu ...

Kdyby společnost dopustila, aby jeden jediný její člen neměl právo přístupu ke zdravotní péči, bylo by to špatně.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 6:47

Re: Re: vyspělé země privatizují? Opravdu ...

Hrubý omyl asociálního rysu. Vztah dítě-společnost nesmí být zrušitelným, vztah dítě-rodina zrušitelným je. Jak byste sháněl cosi dětem, které nemají rodiče ?

eTony 18.5.2006 6:56

pane doktore,

existují náhradní rodiny, třeba rodiny příbuzných.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 7:05

Re: pane doktore,

Existují i děti bez nich. To prvně.  Podruhé, principiálně jde i o něco jiného, než jen o věci dětí, které nikoho nemají. Jde o ochranu jejich zájmů - např. zákonnou normou upravenou povinnost očkování a další věci , v nichž stát musí vstoupit do výhradního rozhodování rodičů o dítěti, třeba nejen v oblasti zdravotnictví - např. určením povinnosti vzdělávat se, tedy obecný vstup státu do rozhodování o dítěti.