30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Gaston 18.5.2008 23:52

Re: Re: Re: Spadl mi kámen ze srdce

Ano Bianco,  komunisté ( z různých stran) si už v roce 1992 odhlasovali, že členství v komorách je povinné. Doufám, že jste ještě uspokojenější, než předtím. A také doufám, že jste v nějaké komoře..

A. 18.5.2008 17:06

Kde je ten tým?! /a kdo je ten tým/

 Dobře se to četlo, jenom nechápu, když se všeobecně tvrdí, že reformu tvořil tým odborníků, zdá se mi že spíš odporníků, proč není autor článku s tak obsáhlými znalostmi a širokým pohledem v týmu, že by se tam objevovali jenom tzv. lobisté a "přikyvovači"?  Sám pan ministr nejspíš musí trpět trémou, protože na veřejném vystoupení ztráci schopnost vysvětlit a obhájit reformní kroky. 

Bianca 18.5.2008 10:33

Re: Re: Spadl mi kámen ze srdce

Komuniste si vcera na svem sjezdu odhlasovali, ze clenstvi v komore je povinne? Sice mi unika smysl takoveho hlasovani, kdyz uz clenstvi v  komorach  je ze zakona povinne od r. 1992, ale budiz. Diky za informaci.

doktor 17.5.2008 9:54

Gastone,

lékařské komory jsou v nějaké podobě ve všech civilizovných zemích, ve většině z nich s povinným členstvím, které nečleny vylučuje z možnosti vykonávat lékařskou práci. Mně se obnovení ČLK po Listopadu nelíbilo, a dokonce jsem několik let odmítal (s příslušným písemným odůvodněním) platit příspěvky a zúčastňovat se schůzí. Donutili mne. Komora ovšem neslouží - na rozdíl třeba od Rakouska nebo Německa - svým lékařským členům, ale PACIENTŮM: stanovením kvantitativních i kvalitativních kriterií práce lékaře, soustavným povinným doškolováním a možností na špatně pracující lékaře si stěžovat (3 stupně, v případě z podezření z trestného činu je revizní komise povinna oznámit to OČTŘ).

Gaston 17.5.2008 0:42

Re: Spadl mi kámen ze srdce

Ach jo, Nemo X. Vy si zřejmě myslíte, že kdo je v komoře, tak je lepší než ten který v ní není....! Takhle to ale u nás nechodí.!!!! Dnes si soudruzi odhlasovali, že členství v komoře je povinné! A je základem pro to, abyste mohl vůbec vykonávat svou profesi! Ano, něco jako za bolševika, vzpomínáte? Motivace je jasná - členové budou platit povinně příspěvky, abychom my (šéfstvo komory) mohli pohodlně žít a my se Vám za to odvděčíme tím, že budeme rozhodovat o tom jestli můžete, nebo nemůžete vykonávat své povolání!! Skvělé, ne?

Gaston 17.5.2008 0:02

Re: Re: Na odborný názor nemám, ale co mi opravdu vadí

No dobře, Vašemu výkladu celkem rozumím (a smysl spíše tuším) , ale proč to mám slyšet (číst) od Vás? Jak chce Julínek získat přízeň u lidí ( občanů)?

doktor 16.5.2008 21:31

AndyO,

vám nevadí můj nick, ale to, že JSEM doktor. Považuji to ne za titul, ale za pracovní charakteristiku. Domníval jsem se omylem, že budu třeba druhými líp pochopen. Nu, mýlil jsem se. Na Psu nejde o fakta, ani o vzájemné pochopení, ale o vytahování se a urážky. Andy, nic proti vám nemám, ale váš postoj stejně nechápu. Nick však už měnit nebudu. Nebudu tady už strašit dlouho. Ostatně, to povídání o intubacích (dnes se tímto způsobem provádí minimum anestesií) jste začala vy. A mimochodem, ten Julínkův obor není jen anestesiologie, ale AR (anestesiologie a resuscitace). Aby ho mohl znovu vykonávat, musel by znovu dělat atestaci. To platí v celém světě - jen se ty odborné zkoušky nazývají jinak.

AndyO 16.5.2008 19:57

Doktore

no to bylo zjevné, že vám o nic jiného nešlo. Škoda.

Víte, nejde o chlubení- o to jde, když si někdo na netu jako nick dá "doktor"- on tady je doktor, magistr, profesor atd. každý druhý, jen vy dva ale cítíte potřebu to prezentovat i u debat o politice, ale o prosté konstatování faktu.

Musím říci, že jsem od vás očekávala víc než jen trapné ňafání- například odpověď, proč by se nemohl lékař rychle doučit novinky- v oboru anesteziologie ( řeč byla o anestezii)...toho jsem se ale nedočkala.

A skutečně mi vadí vaše urážky. Sbohem.

doktor 16.5.2008 16:16

AndyO,

po návratu domů zjišťuji, že potrefená husa na můj text o nekvalifikovanosti MUDr.Julínka zakejhala. O nic jiného mi nešlo. Že vám za mne odpověděli jiní, za to nemohu.Ještě jako doplněk: umět současnou medicinu (třeba anestesiologii a resuscitaci) je nesčíslněkrát (po Klausovsku) víc, než umět intubovat. Já taky umím dodnes udělat několik chirurgických uzlů, které jsem se naučil před 50 lety. Neumím však chirurgii. A mimochodem: moje manželka je chirurgická instrumentářka v důchodu. Umí nejrůznější sesterská chirurgická kouzla, ale nechlubí se.

MUDr Jiří Kilian 16.5.2008 14:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neskutečné plácání.

hádejte

AndyO 16.5.2008 12:28

Re: Re: Re: Re: Re: Neskutečné plácání.

;-D;-D;-D děláte se hloupým nebo skutečně nejste schopen pochopit psaný text ani po pěti vysvětleních?

Bianca 16.5.2008 11:35

Re: Re: Soukromé pojišt´ovny

Nic noveho, tak se delo dosud. Jine ZP pojistence po zkrachovale ZP prevzaly, nikolivek ovsem zavazky te zkrachovale ZP.  Neprevzaly mnohdy ani smlouvy zkrachovale  ZP se zdrav. zarizenimi.  Pojistenci se tak ocitly nahle v situaci, ze jejich lekar, dosud smluvni s "jejich" ZP se stal nesmluvnim - se vsemi dusledky. Zdrav zarizeni castky, ktere jim zkrachovala ZP dluzila jiz nikdy nevidela a kdyz tak pouhe zlomky puvodni castky. Jinymi slovy, zdrav. zarizeni zaplatila dluhy zkrachovalych ZP ze sveho.

Docela by mne tedy zajimalo, kdo a jak uhradi pohledavky po pripadne zkrachovalych ZP, zda ZP, ktere preveznmou pojistence po krachovale ZP, prevezmou i smlouvy teto ZP se zdrav. zarizenimi. To se vsak od tvurcu reformy asi nedozvime.

Bianca 16.5.2008 11:21

Re: Spadl mi kámen ze srdce

Pro upresneni. Pokud vim, pan ministr Julinek NEBYL vyloucen z CLK, pan ministr Julinek z CLK vystoupil a zaroven pozadal o prominuti placeni prispevku na cinnost CLK na rok 2008. Z informaci uvedenych v mediich  vyplyva, ze zaroven dluzi prispevky na cinnost CLK  za roky 2006 a 2007.  Evidenci prispevku clenu vede prislusne okresni sdruzeni lekaru, v pripade pana ministra, pokus se nepletu, OS Brno-venkov. Funkcionari tohoto OS prokazali v pripade kontroly platby  prispevku  na cinnost CLK panem ministrem znacnou nedbalost. Dluzi-li pan ministr od r. 2006, melo jeho jednani byt jiz davno predmetem konani prislusne revizni komise, pripadne cestne rady. Neplaceni prispevku na cinnost komory je porusovanim zakona  o komorach.

  

Nemo X 16.5.2008 10:06

Spadl mi kámen ze srdce

  Nechci se vyjadřovat k článku, ale následující diskuze mi udělala velkou radost,lépe řečeno mě uklidnila, pochopil jsem z ní totiž, že pan ministr  jinak MUDr. neplatí příspěvky a tudíž byl vyloučen z lékařské komory. Přiznám se,  představa, že by se tento pán objevil na operačním sále zrovna když tam budu jako pacient, mě už dlouho děsila. Ruku na srdce, vážení diskutující, koho z vás ta představa ponechá chladným ? :-))   

MUDr Jiří Kilian 16.5.2008 8:51

Re: Na odborný názor nemám, ale co mi opravdu vadí

Stručně je to asi takto : Medicína nabízí spousty možností. Každá z nich má nějakou cenu., Výše zdravotního pojištění, která m.j. odráží i hospodářský stav státu  jeho občanů,  není dostačující k úhradě bšemožné péče. Je tedy třeba zajistit, aby za ty peníze mohla být poskytnuta především nezbytná zdravotní péče.  Pro ČR je zřejmé, že je tu zdravotní péče nadužívána a je tedy třeba toto nadužívání omezit. Možná , známá a účinná cesta je v podstatě dvojí. První je ta, že je direktivně určeno, co se poskytovat může a kde. Tato cesta umožnila velice solidní výsledky péče za komunistů, kdy skrze nedostatek deviz nebylo možno zajistit dostatek přístrojového vybavení, léků a SZM.  Druhá cesta je regulovat spotřebu péče přirozenými mechanismy, z nichž nejúčinnější je přímá účast spotřebitele péče na její úhradě.

Prvky řízené péče jsou zajímavé pro každého plátce výkonů, tedy i pro ZP. I dnes je těchto prvnů v systému obsaženo několik, ale nestačí to,  Stát - organisované násilí - má tedy možnost buď hrát soli diktátora, který bude vyhláškami určovbat co lez , nebo ponechat  občanům vyšší míru svobodného rozhodování, když přenese na ZP kompetence a odpovědnosti za garanci dostupnosti péče. Obojí cesty mají své výhody a nevýhody.  Ta první tu je dosud a nějak se na ní nedaří.

Peníze nebudou ušetřené v tom smyslu, že by z pojištění něco zůstalo ( současné úspory cca 26 miliard slouží jako polštář ), ale k tomu aby péče byla řádně hrazena, což se dvacet let neděle. Pacienti by po nějakém čase, myslím si, že to budou dva tři roky, mohli pocítit výhody reformovaného systému. Nevýhody stejně tak, systém bez nich nebyl dosud nikde na světě nalezen.  

MUDr Jiří Kilian 16.5.2008 8:25

Re: Re: Re: Re: Neskutečné plácání.

Je to dáno pařičnou právní normou.

MUDr Jiří Kilian 16.5.2008 8:25

Re: Neskutečné plácání.

Přerušil praxi o více než je maximální doby, určená právní nromou. Tím ztratil specialisovanou způsobilost. Tu může získat postupem, který stanoví příslušná právní norma. Především z tohoto hlediska by nemohl provádět výkony ¨bez dohledu lékaře se specialisovanou způsobilostí.

MUDr Jiří Kilian 16.5.2008 8:18

Re: Re: Re: Re: No hovořím o tom,

Napsala jste :  " hovoříme o schopnosti dělat anesteziologa, tj. pacienta připravit, uspat, udržet naživu v průběhu výkonu, probudit, postarat se o něj v povýkonové době, nikoliv o legislativních podmínkách. "

Já jsem napsal, že by ho ( toho pacienta )  možná mohl někdo vyšetřit.  Předanaesthetické vyšetření jste v popisu části náplně práce anaesthesiologa  neuvedla.

Gaston 15.5.2008 23:43

Re: Neskutečné plácání.

Na ty Vaše po....ý komory, které živí jen vyčůrané šíbry, kteří nechtějí dělat, Vám z vysoka.... Měly být už dávno zrušeny a také doufám, že se tak stane..

starší lékař 15.5.2008 23:41

Re: Umí někdo dekódovat větu z článku?

Takových nesmyslů se autor v tomto článku dopustil více, a nejen v tomto článku. On přednáší etiku, takže on ví nejlépe jak by to všechno mělo být. To jen my neetičtí hlupáci těm jeho moudrostem nerozumíme.

Gaston 15.5.2008 23:39

Na odborný názor nemám, ale co mi opravdu vadí

je, že nám nikdo pořádně nevysvětlil (rozuměj nemotivoval) proč že se ta reforma dělá. Obecné proklamace, že se penězi a léky a péčí plýtvá jsou zcela plytké, pokud jasně neuslyšíme, kam se ty ušetřené peníze vrtnou a kdo z nich bude mít prospěch. Ač sleduju tisk a TV pravidelně, nikde jsem jasná slova neslyšel a nevím ani o nikom, kdo by mi to osvětlil! Je pan ministr Julínek tak neschopnej, nebo se nám zase něco "skrývá"?

TAKY.VOLIC 15.5.2008 23:32

Re: Cílem reforma je ušetřit peníze ?

Nějak mi asi uniká pointa celé reformy z dílny Mengele Julínka.Samozřejmě že reforma je třeba,protože ve zdravotnictví je peněz hafo ale tečou tam kam nemají.Proč zavedl ten,s odpuštěním,holohlavý skin poplatky když ze zprávy o hospodaření VZP v r.2008 tato vykázala přebytek 10miliard?RvLežel jsem v nemocnici v USA a každý úkon,jídlo a veškerá činnost byla okamžitě vykazována na průběžný účet a při odchodu jsem tento podepsal,že vykázané náklady souhlasí.!!Proč tato jednoduchá činnost nejde zavést u nás?Protože by byl přehled a zamezeno neoprávněným ziskům.A to někomu nevyhovuje.Tak jako v celé státní ekonomice zavedené Klausem.(Y)Proto jsme na prvním místě v korupci v Evropě.Rv

Pavel 15.5.2008 23:03

Re: Cílem reforma je ušetřit peníze ?

Jsem klidný, protože Ráth jim je z kapes spolehlivě vytáhne a nám taky.:-D

Václav 15.5.2008 22:55

Re: Re: Re: Re: Neskutečné plácání.

Skoč si do sexšopu pro nového robertka a pořiď si pořádnýho klabrdouna, ať je od tebe na chvíli pokoj Modrá zrůdo.

emersonskej 15.5.2008 22:53

Re: Reálně:

Líp bych to neřekl !!!!!!!!R^

Václav 15.5.2008 22:45

Zloděj, když krade otázky neklade, na tom není nic těžkého k pochopení tečka.

drak 15.5.2008 22:21

Re: Re: Souhlas

:-Dtino, dovolím si Vám odporovat. Je to nachystaný jeden velký tunel dobře vymyšlený!, jak vysvítá z několika skutečně dobrých příspěvků a odkazů;-O

drak 15.5.2008 22:09

Re: Re: otázka

:-DJemomže u těchto pojišťoven jsou většinou pojištěni lidé mladí a zdraví, v produktivním věku. Staří a nemocní jspou většinou u VZP, tím se jí smozřejmě nezastávám;-O

drak 15.5.2008 22:02

Re: Re: Re: Re: Doporučuji všem přečíst si blog paní Hany Brixi

:-D O čem pořád mluvíte, když v současné době jsou zdravotní pojišťovny v poměrně slušném přebytku!;-O

GSDr. Pasáček koz ve Vermontu 15.5.2008 22:01

Re: Re: Soukromé pojišt´ovny

No to je výborné. Takže ty pojišt´ovny budou platit pojištění za zbankrotovanou pojišt´ovnu, aniž od pacientů vybraly pojistné. Kdo jim to asi zaplatí?  Asi stát.