21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jepice 15.5.2008 21:39

Re: Soukromé pojišt´ovny

To teda máte blbý.:-/ V Julínkově návrhu zákona o pojišťovnách se píše, že úřad přidělí pojištěnce likvidované pojišťovny k pojišťovnám fungujícím v příslušné oblasti, a ty jsou povinné je převzít.

zajicek8 15.5.2008 20:54

Re: Re: Re: Re: Třetí na světě?

Verejna akciovka nemusi z principu generovat zisk. Vse zalezi na tom, kdo je majitelem vetsiny akcii. Takze Vase rovnice by mela vypadat takto:  pocet klientu*pojistne = vlastni naklady + vyplacene plneni + vklad  do rezervnich fondu + mozny zisk - mozna ztrata. Ta ZP musi take pocitat s rizikem jako je dlouhodoba vysoka nezamestnanost, prudke zvyseni nemocnosti v pripade epidemie apod. Utratit vsechno do posledni mrte lze, pokud vite, ze v pripade "neprijemne" udalosti nastoupi statni kasa a prisype penizky.

zajicek8 15.5.2008 20:46

Re: Re: Re: Re: Re: Etiku ze zdravotnictví již dávno vypustili sami lékaři,

Take nase rodina ma slusne lekare, sice po dlouhem hledani a nekolikere vymene.

zajicek8 15.5.2008 20:44

Re: Re: Nadpis

No doktori porad pokrikuji, ze neni vymezeni toho, co je hrazeno z verejneho pojisteni a co ne. Ale kdo by to mel jiny navrhnout nez oni - maji znalosti ( vedi, zda ten lecebny postup nemoc skutecne leci nebo ji leci stejne jako jiny, ale pro pacienta je to prijemnejsi) a maji na to organizacni struktury (odborne lekrske spolecnosi, CLK) ? Co jim chybi, je chut to udelat - on to totiz nikdo nezaplati. S timto navrhem mohou diskutovat s pojistovnami a uredniky z MZ. Bez neho udelaji standardy pojistovny, a na zaklade statisticke analyzy a pak se budeme vsichni divit.

GSDr. Pasáček koz ve Vermontu 15.5.2008 20:42

Soukromé pojišt´ovny

Určitou nevýhodou soukromých pojišt´oven je to, že když udělají bankrot, dále nepojišt´ují. A nemají již ke svým klientům žádné závazky, protože již nemají peníze. To se občas stalo v USA, tisíce lidí zůstalo bez pojištění.

zajicek8 15.5.2008 20:32

Re: Re: Re: K článku

Namitka 1: Vzhledem k tomu, ze vzdalenost Ase od Chebu je celych 25 km, je existence dvou nemocnic na tak male plose naprostym luxusem. Snad mela opravneni v dobach dopravy konskym povozem. A takovych dvojcat je po cele CR "neurekom".  Myslim, ze celorocni dotaze na bezplatny bus z Ase do nemocnice a zpet + stanice zachranne sluzby by jakoukoliv pojistovnu vysla levneji nez udrzovani nemocnice v provozu. 

Namitka2: To, ze po kvalifikovane zdravotni sestre pozadujem praci, kterou by mohl vykonavat pomocny zdravotnicky personal, je naprosty a letatrvajici nesmysl. Proc ma roznaset teplomery? prevlekat postele? vydavat ciste pradlo? roznaset jidlo? doprovazet pacienta na vysetreni? To by snad zvladla i mene vzdelana osubka?

Namitka3: Nemocnicni lekari vsichni odpracuji od 7ci 8  svych 8 hodin a pak maji sluzby. To tam opravdu musi na oddeleni s kapacitou 30 pacientu,  ale ve skutecnosti 10,  trcet cele dopoledne a pul odpoledne 4 doktori? Co takhle klasicky smenovat s nejakym prekrytim apod? Pracovani styl ve vsech zamestnanich se za posledni stoleti zmenil, pouze nemocnice funguji ve stylu Franz Josefa.

Jenomze tyhle zmeny jsou organizacne narocne a doktori maji lecit a sestry pecovat a velet jim nesmi zadny manager, protoze tomu nerozumi. Kolik odbornych vysetreni, praktickych  nebo ambulantnich lekaru je vas schopno objednat na urcity cas a dodrzet to?

Osobni priklad, vice jak 15 let dochazime s dcerou do alergologicke poradny. Vzdy jsme byly pozvani na cas a az na miste jsme zjistili, ze na 10:30 je pozvano dalsich 5 pacientu a trceli jsme tam cele dopoledne. Vysetreni ve spechu, leky predepsany, dalsi postup - uvidime, jak to dopadne. Loni prevzala ordinaci mlada lekarka, objednava se na ctvrthodinu, necekali jsme dele nez 20 minut, vysetreni je dukladne a doprovodnych informaci dostaneme vzdy dost, leku mame vice, ale pouzivame v ruznych situacich dle vysvetleni a navodu, nacrtnuti dalsiho postupu pro variantu zlepseni/zhorseni take dostaneme. 

zajicek8 15.5.2008 20:02

Re: Re: Čověk by řekl

Uhodil jste hrebik na hlavicku.

Stale nechapu, proc maji  prakticti lekari od ZP nastaveny limity, kolik pacientu mohou mit v registru. Jediny duvod vidim v omezeni financniho prijmu.

zajicek8 15.5.2008 19:59

Re: Re: Re: Re: Re: cíl reformy je jednoduchý. převod

A proc by nevolaly.? Co vsechno soucasny system umoznuje: 1) vykazovat neprovedene vykony 2)lecit jak chci, pokud pacient neumre nebo nedojde k velke zdravotni ujme tak nikdo nekontroluje, zda je lecba lege artis 3) vesele predpisovani leku pharmafirem se sikovnymi obchodnimi zastupci 4) plat nemocnicniho lekare vubec nezavisi na tom, zda je pracovity nebo lenoch 5) sestra prijemna nebo brblalka, sikovna nebo lempl obe berou stejne.

Misto vykriku, ze tohle nehceme , prisel nekdo s tim, jak to jinak zmenit. Stavajici stav je ekonomicky neudrzitelny. 

zajicek8 15.5.2008 19:51

Re: Re: Re: Cíl Julínkovy reformy

kecko

zajicek8 15.5.2008 19:50

Re: Reálně:

R^ Pane "Tesla", mohl byste tento svuj pripevek pravidelne vkladat do diskuzi? Hlavne tech, kde je slovo "solidarita" pojimano tak, ze "jsem si preci platil to pojisteni cely leta, tak mam narok na vse a v nejlepsi kvalite a ted hned a zadamo, nebot mam predplaceno".

jepice 15.5.2008 19:41

Re: Re: Umí někdo dekódovat větu z článku?

Záložáku, nemáte pravdu, respektive nemáte pravdu tak docela. Řízená péče bude alternativa k dnešnímu režimu volného výběru. A navíc - výběr, jestli řízená péče anebo ne, je jedna otázka, a rozsah poskytované péče druhá. Když si vyberete řízenou péči s plným hrazením standardních služeb, tak vám pojišťovna bude muset platit plný rozsah podle zákona, stejně jako když budete v neřízeném režimu.

marie 15.5.2008 18:59

Re: copak na nás pan Julínek ještě míní vyzkoušet

obávám se, že jediné co se panu ministrovi ale určitě podaří -  budou nevyhrané volby ale obávám se, že to nikdo neměl v úmyslu.. Ale pán není k zastavení, tak se halt nedá nic dělat..

Pavla B. 15.5.2008 18:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Etiku ze zdravotnictví již dávno vypustili sami lékaři,

IMHO o obojím (momentálně mám kus vlákna na jiné stránce, takže se mně špatně reaguje). Vyšší rozsah drahé, nebanální péče by rozhodně neškodil - nový systém by měl jednoznačně směřovat k tomu, aby na ni bylo....Jako obyvatelka velkoměsta nemohu posoudit časovou a místní dostupnost péče (zde to samozřejmě problém není).

mira 15.5.2008 17:53

Re: ministr Julínek vůbec nevznesl otázku po tom, co je vlastně cílem jeho reformy zdravotnictví.

No mám dojem,že za dva roky toho Julínek stihl víc než Pehe sa 18let.

zubokleštič 15.5.2008 17:48

Re: Umí někdo dekódovat větu z článku?

No, nevím, já jsem utrpěl dva semestry lékařské etiky v páně doktorově podání a bylo to podobně neprůchodné.

zalozak 15.5.2008 17:46

Re: Umí někdo dekódovat větu z článku?

Ctete a pak piste.   Jestli vas to utesi, ja si myslel presne to co vy. Protoze tak znely heslovite utrzky "modre sance" . Jenze to neni pravda.

Jeste jednou - privatni pojistovny nabizejici jakkoliv cilene ci limitovane zdravotni pojisteni jsou dobra vec! Privatni ordinace , spitaly nabizejici peci tem kteri na to maji (ci tem kterym to privatni pojistovna kryje) jsou dobra vec protoze mohou snizit zatez na verejnem zdravotnictvi.

Jenze Julinkova reforma neni o privatnich pojistovnach. Je o RIZENE PECI... a to je ten pruser.  Stejnym zpusobem jako pojistovna vaseho auta rozhoduje o tom zda jej opravi, co na nem opravi , kde ho opravi ci zda ho odepise bude aplikovan na VAS!:-D 

mira 15.5.2008 17:33

Re: Čověk by řekl

Ne tak docela,jestli jste si všml tak se víc ze strany doktorů diskutuje o ohodnocení doktorů jak o potřebách pacientů

mira 15.5.2008 17:12

Re: Re: cíl reformy je jednoduchý. převod

Ne tak si něco zistěte o nemocnicích a.s.a potom se divte.

Doktor 15.5.2008 17:11

Re: Re: Cíl Julínkovy reformy

teď nerozumím, jestli je to vtip, tak mi nedošel.

Doktor 15.5.2008 17:08

Re: Re: Re: Re: cíl reformy je jednoduchý. převod

Ale jedna z ymšlenek reformy je i to, že lékaři BUDOU zaměstnanci pojišťovny!!!

Navíc pacienti nebudou mít svobodnou volbu lékaře, budou muset jít tam, kam jim přikáže jejich zdravotní pojišťovna.

PROBOHA, KDY VÁM TO UŽ KONEČNĚ DOJDE? Julínek vám - občanům - zcela nepokrytě lže. V odborné veřejnosti jsou již jeho záměry dlouho známy. Lékařské fakulty, komora, odborové organizace, sesterské organizace, profesoři medicíny i medici v prvním ročníku - všichni volají ZASTAVTE TO!!! A ostatní veřejnost jen tupě čeká.

AndyO 15.5.2008 17:05

Re: Re: Re: Re: Neskutečné plácání.

ne "mu" ale "ho".

mira 15.5.2008 17:04

Re: Re: Cíl Julínkovy reformy

No jo,ale po privatizaci středočeských nemocnic Bendlem již není ani kde umřít. 

AndyO 15.5.2008 17:04

Re: Re: Re: Neskutečné plácání.

proč píšeš " ten tvůj gurů" ??? Mne zajímá pouze a výhradně, kde přišel laborant na to, že "gurů" by mu při výkonu lékařské praxe poškodil nebo zabil.

Politické žvásty si nech pro své gurů, pokud nějaké máš, mne to nezajímá.

jirka.s. 15.5.2008 17:02

Re: Re: No hovořím o tom,

Taky mne už párkrát napadlo , jak to asi  vypadá v čekárnách u těch pánů doktorů, co tady vydrží třeba celé dopoledne diskutovat! Ten nával tam by pak snad mohl spravit jedině regulační poplatek 500 Kč! ;-)

jepice 15.5.2008 16:59

Umí někdo dekódovat větu z článku?

"Základním omylem pana ministra Julínka je, že se snaží přehrát horký brambor jasné kategorizace výkonů na ty, které se mají prodávat a které se mají dávat, ze svého ministerstva a potažmo z politické roviny na jednotlivé pojišťovny, přičemž tyto mají být ještě převedeny na akciové společnosti."

Já jsem se to pokusila přeložit takto: Ministr Julínek nechce v zákonu o pojištění rozdělit péči na tu, která z něho bude hrazená, a na tu, kterou pojištění nepokryje, a nechává toto rozdělení na zdravotních pojišťovnách, které budou převedeny na formu akciové společnosti. Pokud je můj překlad správný, vyplývá z toho, že si pan profesor Payne  pořádně nepřečetl příslušný návrh zákona, Tam totiž jasně stojí, že každá pojišťovna bude muset nabízet pojistný plán s plně hrazenou standardní péčí, a tato standardní péče bude definována obdobně jako dneska: zákon explicitně vyjmenuje všechno, co do ní nespadá.  Hrazená péče bude v obdobném rozsahu jako platí dnes.

mira 15.5.2008 16:58

Re: Re: Neskutečné plácání.

Ten tvůj gurů nasekal v Ivančicích taky pěkný dluh a tak šel do politiky,protože nedokázal ukočírovat venkovský špitál a dnes chce dělat reformy.Je to asi tak jak za komunistů když udělali holiče ředitelem železáren.V čem se toto liší za ODs nebo blahé paměti za KCČ.

jirka.s. 15.5.2008 16:55

Re: Re: Vynikající, pplk v záloze !

Vskutku velmi důvěryhodné odkazy! Dokonce ani autorů se nelze dobrati.

"Po internetu koluje článek popisující trefně způsob reformy zdravotnictví českou cestou. Článek má chybu tu, že není datován a není podepsán. "

Tož se nestyď, khakigumo, a přiznej se, že jsi ho psal ty! ;-)

AndyO 15.5.2008 16:33

Re: Neskutečné plácání.

další negramotný komentátor? Ovšem možná že název vašeho příspěvku měl vyjádřit jeho kvalitu. Pak je vše v pořádku.

jepice 15.5.2008 16:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Etiku ze zdravotnictví již dávno vypustili sami lékaři,

Mluvíme o plánované reformě, anebo o současném stavu? Julínek slibuje vyšší garanci, a to co se týče vymahatelnosti nároku /rozsahu péče/, tak i časové a místní dostupnosti.;-)

jepice 15.5.2008 16:23

Re: Re: Re: Cílem reforma je ušetřit peníze ?

Máte pocit, že peníze protékající státními pojišťovnami a nemocnicemi, které vlastní kraje anebo města,  se do soukromých kapes nedostanou, protože se změní na andílky s bílými křidélky? :-P