21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jepice 15.5.2008 13:20

Re: pro zvidave

Zvídavě se ptám, proč to sem dáváte, když to nemá s navrhovanou reformou lautr nic společného.

mira 15.5.2008 13:19

Etiku ze zdravotnictví již dávno vypustili sami lékaři,

pane doktore, zdravotnictví už je byznys, pokud jste si nevšiml. Patrně trávíte víc času na univerzitě, než v nějaké nemocnici (anebo jste mezi čestnými výjimkami). Mně je sympatické to, že Julínek celkem často nazývá věci pravými jmény a snaží se především srovnat vztah pacientů vůči lékařům. Ti se (alespoň to tak pro mě vypadá) dělí na slušné, dále na cosi jako odborářské vyděrače a na totální sebranku (nevím, zda úplně rovnoměrně, nemá náhodou tahle data ministerstvo?). Kvituji, že Julínek klade důraz na osobní zodpovědnost za své zdraví, na suverénní vztah vůči lékařům, na výchovu k šetrnosti (házíte rád peníze do kanálu?) . 

A na snůšku nepodložených dohadů ani nelze reagovat.

vojcek 15.5.2008 13:18

Re: Re: Re: Doporučuji všem přečíst si blog paní Hany Brixi

tak vstupné ve výši 30 Kč taky není jediná z těch reforem

vojcek 15.5.2008 13:18

Re: cíl reformy je jednoduchý. převod

nevidím žádnou logiku v tom, že by někdo chtěl vydělat peníze snižováním platů doktorů nebo jejich vyhazováním. To je přece naprosto absurdní

ocelin 15.5.2008 13:17

Jo jo , každý musí s něčím vyjít,

ty si vyjdi na procházku, chce to trochu prokysličit mozek.;-D

Konzerva 15.5.2008 13:11

Re: Re: Doporučuji všem přečíst si blog paní Hany Brixi

Je to rozhodně realističtější, než představa, že naše zdravotnictví zachrání vstupné ve vyší 30 Kč

Konzerva 15.5.2008 13:10

Re: pro zvidave

Ideologický blábol, kde není jediné číslo, které by vývody potvrzovalo. Na základě marxistické Utopie jsme to tady pytlíkovali čtyřicet let a výsledek všichni známe. Náprava ovšem není možná zavedením utopie s opačným znaménkem.:-/

AndyO 15.5.2008 13:06

Re: Ten Cikrt je fakt genius, Cikrt na Hrad !

vyrazí tě z kvartýru, to je prosté. On musí vyjít s regulovaným nájemným, ty musíš vyjít s regulovaným platem.

Dědek 15.5.2008 13:03

Už je to tady!

ŘETĚZCE RYCHLÉHO OŠETŘENÍ. Jakmile se do zdravotnictví místo ekonomiky začne vnášet kšeft tak je to v pytli. Už teď je ho tam až dost. Až se léčení ujmou tito borci tak starý Hippokratés jde do kytek protože se bude zjišťovat ne co to přinese (nemocnému) ale co to vynese (nám)RvRv;-€Čtěte dnešní MF!

jepice 15.5.2008 13:03

Re: Doporučuji všem přečíst si blog paní Hany Brixi

Paní Brixi vidí recept ve dvacetiprocentní spoluúčasti pacientů. To mi přijde na naše poměry jako dost silná káva.

ocelin 15.5.2008 13:01

Ten Cikrt je fakt genius, Cikrt na Hrad !

Plat má obvykle funkci satisfakční ...(citát ze ZN).Já troup myslel, že mzda nebo plat vyjadřuje cenu mojí práce. Tady to blbě dopadne.....

Tak schválně , jak se zatváří můj domácí, až mu řeknu, že jsem svým platem plně satisfikován ale že pan domácí má smůlu, holt na nájem mi už nezbejvá.

jepice 15.5.2008 13:00

Re: Re: Re: K článku

Tak to se k té řízené péči nenechte zlákat a zůstaňte radši u standardního pojištění.  Byl byste z toho zbytečně nervózní.

AD 15.5.2008 12:58

Re: naučte se česky

aby to i autor neurolog a filosof pochopil, tak "cíli" se píše s měkkým i na konci

pepan 15.5.2008 12:51

Re: Re: Re: K článku

Kdyby se zdvojnásobily příjmy, nedosáhli by jsme sice ještě západní evropy, ale zdvojnásobily by se přijmy zdravotních pojišťoven. Produktivita je tu prý 75-80% a ti nahoře mají produktivitu i vyšší nežli 100%.

Celý život jsem nemarodil a teď se bojím jít s aritmií k lékaři, aby mně ministr Cvach a nebo jeho  trpajzlík neoznačili za mých 30,-Kč jako zneuživatele bezplatného zdravotnictví.

Kolik procent je těch co zneužívají pojištění. Proč je nepostihnou? Proč sami využívají bezpletnou dopravu a bez ostychu berou cestovné?  

janoryna 15.5.2008 12:40

cíl reformy je jednoduchý. převod

vybraných peněz do soukromých rukou. nejdříve se vytvoří akciovky, ty se pak prodají, protože stát je přece špatný hospodář (neplatí o vládě a parlamentu). majitelé budou chtít dosáhnout co největšího zisku, což je jejich svatým právem. zisk se zvýší zejména snížením nákladů. takže bude méně lékařů a případně ještě hůře placených, na př. z ukrajiny či kazachstánu. dále je známo, že největší náklady jsou na staré lidi, zejména důchodce. takže bude tlak na omezení jejich spotřeby léků a provádění drahých zákroků. zároveň se z tohoto důvodu bude požadovat zvýšení pojistného případně spoluúčast. v konečném důsledku to bude podobně jako s povinným ručením u motorových vozidel včetně sporů o nutnosti a rozsahu provedných oprav - léčení. já osobně nevidím žádný rozdíl mezi socialistickým obvoďákem a nynějším soukromým ošetřujícím lékařem. v obou případech možnost jiné volby omezená a konkurence leda tak o přípsěvky pojišťovny. 

Yfča 15.5.2008 12:29

Doporučuji všem přečíst si blog paní Hany Brixi

na aktuálně.cz, ve kterém rozebírá a porovnává jednotlivé již existující systémy fungování zdravotní péče ve světě. Je to zajímavé čtení oproštěné od politiky a emocí. Mnohým z Vás po jeho přečtení trochu zatrne.

Pavla B. 15.5.2008 12:27

Re: Re: otázka

Nevím, o které pojišťovně konkrétně mluvíte, ale například Česká národní je děsná, jak zjistili její klienti poté, co těžce onemocněli. Kdepak bonusy - pojišťovna se brání jim hradit péči u VZP zcela běžnou....

IMHO nejrozumnější bude pojištění paralelně jak u státní VZP, tak u soukromé;-)

Öman 15.5.2008 12:20

Re: otázka

U nás totiž existuje i velká skupina lidí, za které pojistné platí a bude platit stát. Nebude tohle třeba jeden z důvodů? A co se týče přehlašování k VZP - myslím, že ne. Především už teď zřejmá konkurence mezi pojišťovnami ukazuje, že menší pojišťovny jsou schopny nejenom plnit krytí  léčby (většinou), ale navíc klientům nabízejí i různé bonusy. S jejich privatizací by se nejspíš konkurence i lehce zostřila a ten, kdo by na tom vydělal by byl pojištěnec.

Öman 15.5.2008 12:11

Re: Re: Čověk by řekl

Herdek - to mi připomíná definici jako vystřiženou z předmětu "Vědecký komunismus" :-)

Öman 15.5.2008 12:08

Re: Re: ministr Julínek vůbec nevznesl otázku po tom, co je vlastně cílem jeho reformy zdravotnictví.

No, to že naprosto zřejmý smysl reformy nechápete Vy, je omluvitelné. Že jej nechápe ani eticko - filosofický lékař je tristní...

MUDr Jiří Kilian 15.5.2008 11:41

Re: Čověk by řekl

Problémem v obecné rovině je vztah medicína x ekonomie. Věčné dohadování o věcech, které z toho vztahu plynou,  je dáno zejména tím, že role ekonomie není rolí nástroje, ale držitele medicíny jako způsobu dosažení ekonomických zájmů.

Xury 15.5.2008 11:38

Re: Re: Dvě věci,

Podle dostupných informací se reforma inspirovala v Nizozemí (samozřejmě kdo nechce věřit nemusí). Jinak s těmi výdaji v USA je to podobně jako s LTO a ztrátami z privatizace u nás - také s časem neustále rostou. Podle údajů OECD tvořily výdaje na zdravotnictví v USA v roce 2004 15.3% HDP (pro srovnání : Švýcarsko 11.6%, Německo 10.9%). Z toho veřejné výdaje 44.7%. Což je srovnatelný podíl veřejných výdajů na HDP jako u nás - dle stejné metodiky. Tím rozhodně nehájím americký systém zdravotní péče, ale jen upravuji relace. Je tu navíc celá řada rozdílů jako např. vámi zmiňované nemocnice pro válečné veterány. Jinak jsem si nevšiml, že by reforma měla nějak výrazně měnit podíl veřejných a privátních peněz ve zdravotnictví, ale pouze zvýšit možnou spoluúčast pacientů. V současnosti si totiž (jak sám víte) lepší péči připlatíte jedině "pod rukou".

Pavla B. 15.5.2008 11:22

Re: Re: otázka

No a po přeečtení diskuse bych ráda upozornila všechny, kdož mají obavu ze soukromých pojišťoven, že pojištění u nich by nemělo být povinné, leč dobrovolné...

Pavla B. 15.5.2008 11:13

Re: otázka

Pokud vím, tak tento kompromis požadují lidovci a Julínek na něj přistoupil. Ještě mu za to, že nechce privatizovat všechno, vynadejte8-o

Chris Kelvin 15.5.2008 11:01

Re: Naopak to vyjadreni cile zde bylo pomerne jasne...

Bingo R^

ola 15.5.2008 10:49

Re: Re: K článku

dobře napsáno, až na to, že hlavní problém bude v nedostatku lékařů a sester...Např. v Praze schází 500 zdrav. sester, zavírají se oddělení a nemocnice- Aš, Cheb, Klatovy, Teplice, Ústí nad/Labem, Pardubice, Český Brod, Nymburk, Louny, Žatec...  Z  toho plyne, že pokud  se nezvýší ohodnocení práce lékařů a sester, tak se již špatný stav ještě zhorší. A pak nám vůbec nebudou stačit 30 Kč poplatečky, ale násobky toho, aby nás měl kdo ošetřit.

RomanL 15.5.2008 10:25

Čověk by řekl

že v medicíně jde především o vyléčení pacienta, ale možná mi v dnešním zdravotnictví něco uniklo...?

Dušek 15.5.2008 10:12

naučte se česky

První, co mě praští do oka, je vaše "Oborem zabývajícím se cíly medicíny "  Já vím, že pro Vás je to asi malichernost, ale i z těchto detailů se skládá Váš obrázek.

Vojtěch 15.5.2008 9:57

Re: Re: Re: Re: Třetí na světě?

1) Akciovka může být založena i za účelem "nedosahování" zisku. Ne v případě a.s. kotované na burze, ale jinak ano. České právo umožňuje "akciovky neziskovky". Ergo nic nebrání občanům, aby si založili vlastní zdravotní pojišťovnu(y) a pojistili se pak u ní. Viz § 56 odst. 1 obchodního zákoníku, věta první a poslední.

2) Dosahování zisku a.s. nemusí být problém, je to motor snah o zvyšování výkonnosti, pokud je mezi subjekty navzájem zachována konkurence. Ta pak omezuje možnosti jednotlivých subjektů šidit plnění na úkor zisku, protože klienti prostě odejdou ke konkurenci. Zda může vzniknout konkurence mezi řádově několika jednotkami subjektů je sporné (může také vzniknout oligopol), ale možná může.