1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 15.10.2009 15:14

Re: Pan profesor kope za lékaře

na cigára je, na pivko je, na automaty je a na zdraví by nebylo?

Fafa 15.10.2009 13:59

Pro Didiho

Navrhujete, aby byla zrusena povinna zdravotni dan a zavedeno DOBROVOLNE zdravotni pojisteni.To by jiste slo. Ale napred si jako spolecnost musime ujasnit, co udelame v situaci, kdy bude pomoc potrebovat nekdo, kdo se nepojistil. Bude mit narok na sluzby, ktere mu dovoli jeho finance? Bude mit narok na statem garantovane minimalni sluzby?

Didi 15.10.2009 14:57

Re: Pro Didiho

Pokud chcete minimální státem garantované služby, musíte platit minimálně odpovídající státem vybíranou daň. To však nepovažuji za perspektivní směr. Státní byrokraté mají tendenci daně neustále navyšovat a poplatník nemá šanci ovlivnit rozsah a kvalitu takto poskytovaných služeb. Za osoby, které nezaviněně nejsou schopny si pojištění platit (nezletilí sirotci, invalidé) nechť platí stát základní úroveň pojištění z peněz, které na solidaritu vybírá, tj. ze sociální daně.

Pokud se někdo dobrovolně rozhodne se nepojistit, je to jeho rozhodnutí a má na to právo. Zdravotní péči pak bude muset zaplatit "z ruky", nebo se jí vzdát.

Fafa 15.10.2009 15:48

Didi

Zdravotní péči pak bude muset zaplatit "z ruky", nebo se jí vzdát.

Dobre. Ale jsme na tohle jako spolecnost pripraveni? Dejme tomu 30-lety muz si neplatil pojistku, bohuzel mu selhaly ledviny a potrebuje dialyzu. Takze jej budeme dejme tomu rok dialyzovat, pak mu dojdou penize, a tak mu rekneme, at uz pristi tyden nechodi, dame mu recept na morfium a posleme jej domu umrit?   

cca 15.10.2009 15:54

Re: Didi

ano, když to tak bude tak se to budeme muset naučit

Fafa 15.10.2009 15:58

Cca

mam vazne obavy, ze v ceske spolecnosti by to vyzadovalo zrusit volebni pravo a zavest diktaturu. ;-)

Didi 15.10.2009 18:21

Re: Didi

Ano, budeme se muset (opět) naučit, že člověk je za své rozhodování plně zodpovědný. Žádný bůh, žádny stát, ale konkrétní jedinec.

Fafa 15.10.2009 18:32

Didi

naprosty souhlas. Ale priznejme si, jsme v mensine.

Hm 15.10.2009 22:41

Re: Didi

No tak se modlete za zivotni prostredi ktere na vas ma neodmyslitelny vliv. Rekl bych ze na vas rozum nejvice. A zacnete se ucit, budete to urcite potrebovat !

Hm 15.10.2009 22:37

Re: Pro Didiho

Pane doktore, v tom pripoade bude mit asi moznost se nechat uspat jako pes. O jakych minimalnich sluzbach by mohla byt jinak rec ? To je minimum a mozna ze nekteri lide si to v te dnesni diskuzi tak predstavuji !

Hm 15.10.2009 23:00

Re: Pro Didiho

A jak vidim i vy. To mne od lekare prekvapuje. Ne nadarmo se ta prsiha jmenuje HYPOKRATOVA !

Hm 15.10.2009 23:01

Re: Pro Didiho

Prisaha - samozrejme - Prisaha.

baci 15.10.2009 13:42

pane profesore

Vážený pane profesore,myslím,že by mělo býti zvěřejněno na co ve zdravotnictví máme a na co je nutno připlatit.V Rakousko loni v reformě zavedli systém,že pacient při odchodu z nemocnice obdrží účet ,ne aby jej platil,ale aby věděl ,kolik to stojí a na recept lékař napíše genericum,které je hrazeno pokud chce pacient ne genericum tak m usí zaplatit rozdíl.Musíte také napsat,že zdravotnictví se díky rozvoji techniky léčby,stalo nesmírně nákladné,a těžko ufinancovatelné i ve vyspělých ekonomikách.Také se lze zmínit ,že 1 pojistěnce v Praze vydá VZP 23000a ve Zlínském kraji něco kolem 16 000tisíc.Rádn bych se dožil toho že stejný výkon se bude hradit stejně v Motole,FVN,Homolce jako v kroměříží a Zlíně nebo v horní dolní

Fafa 15.10.2009 15:56

Re: pane profesore

Rád bych se dožil toho že stejný výkon se bude hradit stejně v Motole,FVN,Homolce jako v kroměříží a Zlíně nebo v horní dolní

Baci, toho se nedozijete nikdy. Mimo jine proto, ze naklady na provedeni toho vykonu jsou jine na Homolce a jine v Horni Dolni.

Marat 15.10.2009 13:18

Přece vás těch pár pětek pro doktora a za medicínu nezničí.

Holoubci,v Kanadě je stejná zdravotní péče zdarma tak jako nedávno u vás. Přesto ti Kanaďané kteří na to mají, jezdí se dát operovat do USA. V USA to mají bez čekacích lhut a a operaci vykonanou dobře. V Kanadě mají i dlouhé čekací lhuty ti, kdo nemají peníze aby jeli do US. Zato amící kteří bydlí v blízkosti hranic a nemají pojištění na medicínu, si jezdí do Kanady pro léky, kde jsou lacinější.

Jsem rovněž v důchodu i má manželka, máme pojištění a přesto připlácíme na léky a lékaří za každou návštěvu a k lékaří i pro medicínu musíme chodit pravidelně. Tak platíme a nebrečíme jak  želvy.

Pamětník 2 15.10.2009 16:01

Re: Přece vás těch pár pětek pro doktora a za medicínu nezničí.

Pane Marate,žijete v Kanadě ,USA či u nás?Jinak nevím proč si myslíte že brečíme jak želvy.Jsou to jen názory a proto je tak berte.A pokud nežijete u nás či berete důchod z USA,tak diskutujte ja ko nezávislý,či spíše nezúčastněný.Já také platím a nenechám si nic proplácet,tak nevím jestli se chlubíte,nebo si stěžujete.

Dolly 15.10.2009 13:06

Pane doktore Pafko

není pravda, že si za zdraví nechceme zaplatit, nechceme ale být zdravotnictvím okrádáni a používáni jako rukojmí.

kája 15.10.2009 13:35

Re: Pane doktore Pafko

nekecej, rukojmí není pacient, ale lékař, který musí léčit podle posledních vědy- tedy kvalitně, ale nikdo za tu kvalitu nechce platit- ani zdravotní přerozdělovna, ani pacient. Když si zavolám opravu kotle, tak zacáluji 600 Kč za hodinu+ dopravu+ materiál. Lékaři za hodinu práce zacmrndá tvoje pojišťovna 200 Kč. Lékař podepisuje smlouvu na omezování péče, ale protože jde samozřejmě o zdraví, tak je vydírán, jinak bys ho dal k soudu. Rukojmí je on.

vládík 15.10.2009 14:13

Re: Pane doktore Pafko

Co považujete za okrádání při výkonu zdravotní péče? Věřím, že dáte alespoň několik konkrétních případů.

Kdy jste používán jako rukojmí?

Dolly 15.10.2009 18:39

Re: Pane doktore Pafko

Nechce se mi detailně o špíně psát, ale krátce - psala jsem o zdravotnictví nikoli pouze o lékařích. Léková politika a ceny léků = naprostý chaos (někde 30Kč, rozdíly cen, Acylcoffin za 40Kč považuji za nehoráznost), nekontrolovatelná cenová politika farmaceutických firem. Opilí lékaři, zbytečná úmrtí a zmrzačení lidí, lékaři vnucující určité výrobky, vyžadující úplatek pod nějakou báchorkou, nedodržování ordinační doby, chaotické platby za nějakou administrativu (prohlídka na řidičák).... Ne všechny příhody jsem zažila na vlastní kůži ale mám je od důvěryhodných lidiček. Nepřeji Vám, abyste se s naším "zdravotnictvím" potkal v těchto případech a musel tím přiznat, že tu je příliš mnoho té špíny.

Vladko 15.10.2009 19:20

Re: Pane doktore Pafko

Ty sama jsi špína. Já jsem byl ve svém životě u doktora nejmíň stokrát - od porodníka přes dětského, zubaře až po ortopeda, ale nikdo z nich opilý nebyl, jak tady ty urážíš slušné lidi. Rád bych viděl výsledky tvé vlastní práce. To teprv asi bude šlendrián.

Dolly 15.10.2009 20:52

Re: Pane doktore Pafko

Měl jste štěstí. Jinak některé uvedené případy byly i v TV. Jako výrobní účetní jsem moc šlendriánu nadělat nemohla, protože by mě všichni z fabriky (která dodnes prosperuje) přetrhli jak hada.

Fafa 15.10.2009 19:42

Dolly

co presne Vam na platbach za prohlidku na ridicak pripada chaoticke? Zcela rozhodne se nejedna o sluzbu placenou pojistovnou, takze si lekar muzu uctovat cenu zcela volne. Proc Vas to prekvapuje?  

Totez u leku. Ano, existuji rozdily cen. Ty ale prece existuji temer u vseho, co nakupujete! Proc by to melo byt u leku jinak? A kolik by podle Vas byla primerena cena za acylpyrin?

vládík 16.10.2009 11:03

Re: Pane doktore Pafko

Chodím k doktorům relativně často, jak odpovídá mému věku. Prodělal jsem dvě operace (jednu banální, jednu dost vážnou). + operace šedého zákalu. Takové zkušenosti, jaké popisujete nemám.  Ano, vyskytne se opilý doktor. Vyskytují se i opilí řidiči (což je mnohem nebezpečnější) a policajti. Všichni jsou lidé.   Obdobně zhruba 1000 řidičů udělá denně chybu, polovina z nich bourá a cca 5 lidí zemře. Smutné, ale jsme chybující lidé. Všichni. I lékaři a ostatní zdravotní pracovníci.

Jakou cenu léku považujete za nehoráznou je váš problém. Ovšem zajímalo by mě, podle čeho usuzujete na správnou výši ceny. Ceny za prohlídky nehrazené pojišťovnou jsem u praktických lékařů viděl vždy vyvěšené. 

Vám se zdá cena za prohlídku (prohlídka starce na řidičák stojí 200 Kč) příliš vysoká? Jak dlouho včetně vyplnění formuláře trvá? 12÷15 min.?   800÷1000 Kč na hodinu lékaře a sestry (+ nájem a energie) je moc? 

Takže, jak už někdo napsal: mnoho špíny je spíš ve vaší duši.

Ludva 15.10.2009 13:00

Podle ústavy

je čistým řešením veřejné pojištění. Ať se tedy zřídí pojištění pro nadstandartní výkony, ovšem nikoliv typu - kdo ho nebude mít, toho necháme umřít. Ty slavné poplatky představují hodnotu pojištění asi 40 Kč měsíčně.

vládík 15.10.2009 14:26

Re: Podle ústavy

Čistým řešením je veřejné pojištění, jehož podmínky jsou dány zákonem.

Slavné poplatky měly lidi upozornit (a setsakra upozornily právě ty, kteří věří v oběd zadarmo), že léčba není zadarmo. Svůj účel splnily. Bohužel pomohly i směru špinavému: zblbnout nemyslící při volbách.

Je mojí věcí, jak si budu platit nadstandard (zda cash či se pojistím). A pojištění na nadstandard teď oficiálně být nemůže. Soudružka Zuzka Rujbrová prosadila zákon, který nadstandard (resp. platbu za něj) zakazuje. Takže jsem si ho musel zaplatit jako "sponzorský dar". A jsem moc rád, že někdo tuto obezličku vymyslel. Řešení, ke kerému mě chtěla soudružka Zuzka přinutit - podplatit - jsem použít nemusel.

Ludva 15.10.2009 15:40

Re: Podle ústavy

Článek je o tom, že nadstandart se už platí různými, leckdy pochybnými postupy. Jak jinak v tom udělat pořádek, než dalším veřejným připojištěním ? Samozřejmě, kdo nemusí koukat na peníze, tomu to vyhovuje.

vládík 15.10.2009 15:56

Re: Podle ústavy

Neumíte číst.  Já píši o tom, že mně to nevyhovuje. Že ovšem jiné řešení díky zákonu soudružky Rujbrové (a jedné další dámy, jejíž jméno mně vypadlo z hlavy) neexistuje.

Píši také o tom, že pro nadstandad nemusí být pojištění (mohu ho platit přímo) a už vůbec ne "veřejné", ale čistě komerční.

Ludvo 15.10.2009 14:37

Re: Podle ústavy

To by slo. Takze verejne pojisteni zaplati uplne vsem basalni lecbu, dejme tomu konzervativni lecbu ischemicke choroby srdecni, ze soukrome pojistky nebo hotove se bude platit angioplastika a stent. Az stat zbohatne (nebo poplatnici pridaji na danich), tak se z verejneho pojisteni bude platit angioplastika a obycejny stent a ze soukrome pojistky stent potahovany. Tenhle system ale povede k tomu, ze ve stejne nemocnici se budou lide lecit ruznymi postupy podle tloustky penezenky. Jsme schopni tohle prohlasit verejne?