1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fafa 15.10.2009 19:49

Re: Vždycky se dívej na svět z té lepší stránky

A  Víte že řada nebo spíše většina tomu věřila.

To mne neprekvapuje. Byl to prece jenom zacatek experimentu. Mne prekvapuje, ze tomu jeste nekdo veri dneska, kdyz experiment skoncil, celosvetove zabil desitky milionu lidi a nevedl ale vubec nikam.

Jura Jurax 15.10.2009 21:24

Re: Vždycky se dívej na svět z té lepší stránky

jo kdyby nikam - ale on vedl direktně do perdele :-/

Yarda 15.10.2009 16:21

???

http://www.novinky.cz/ekonomika/181625-duchodci-jsou-zoufali-ze-zvysujicich-se-najmu.html

Yarda 15.10.2009 16:23

Re: ???

Co jsme si v ´89 na václaváku vycinkali, to máme.

ekonom 15.10.2009 16:38

Re: ???

I ti co bydlí ve svém ?

Hm 15.10.2009 21:56

Re: ???

Vsak ve svem mohou byt vsichni kdyz chteji. A duchodci treba pod mostem pokud jim tam nebudou jednou uctovat dan nebo najem. 8-o

luboš 15.10.2009 15:03

ČSSD slíbila zdravotnictví zadarmo,

ale je to stejný blbost, jako to , že se státní dluby neplatí (asi někde existuje VŠE, kde se dá získat titul za dva měsíce) a tam studují socanské "kádry". Při současných požadavcích na zdravotnictví, existují pouze dva způsoby - zvýšit platby z rozpočtu - což je nemožné, neboť jsme zadluženi až po uši a druhou cestou je zvýšit spoluúčast pacientů a to buď jako zvýšení pojistného, nebo komerčním připojištěním. Kdyby totiž Paroubek zaplatil za péči o svou manželku a její porod skutečné náklady, které zdravotnictví vynaložilo, musel by prodal i svůj růžový svetřík. Chápu, že obyvatelstvo s nižším příjmem bude lomit rukama, ale mnohem horší by bylo rodělení zdravotnictví na to, které je za pojistné - dieta a klystýr a to, na které se bude třeba z 30% připlacet hotově.;-(

H.K. 15.10.2009 16:02

Re: ČSSD slíbila zdravotnictví zadarmo,

 Zdraví je majetkem každého z nás a je plně na odpovědnosti každého jedince. Pan Pafko píše, že až do roku 1989 měl ”lid právo na zdraví a veškerá zdravotní péče byla bezplatná”. To ještě v socialistech všech barev stále přežívá. Na zdraví jednotlivců se systém zdravotní péče podílí cca 8- 10%. V nemocnici se léčí nemocní. Největší podíl na tvorbě zdraví jedince má výživa, potom zdravé životní prostředí a stres.

Komunistické zdravotnictví, mělo výrazně přídělový systém. tento systém nefungoval .........různou formou připlácí. Jsou to ony nešťastné poplatky za návštěvu u lékaře, platby za pobyt v nemocnici, doplácení na různé léky....... Proč nešťastné poplatky? Pokud se nebude uživatel péče přímo podílet na platbě, tak je mu úplně jedno, kolik kdo za něj zaplatí.

Sociální stát, který přímo zasahuje a olupuje společnost o její odpovědnost, způsobuje ztrátu lidské energie a přebujelost státního aparátu, který ovládá více byrokratická logika než snaha posloužit občanům; ruku v ruce s tím jde nesmírné zvyšování výdajů.

Garance solidární dostupnosti i individuální kontroly , která se ovšem neobejde bez přímých plateb a připojištění. Solidarita ano, ale jako součást subsidiarity.

Jura Jurax 15.10.2009 21:23

Re: ČSSD slíbila zdravotnictví zadarmo,

R^R^R^

franta 15.10.2009 14:53

dost smutný příspěvek

Pane profesore, dost mě překvapuje, že i Vy jste přijal americký způsob uvažování - že totiž zdraví je zboží! Přeci nelze v životně důležitých věcech jako je bydlení, zdraví, vzdělání, hromadná doprava - tedy věcech, které potřebuje každý z nás, a bez nich nebude moct žít - kšeft. Jsou bohatí, kteří si to mohou zaplatit, a ty chudé tedy necháme žít na ulici, umřít? Kdo na to nemá, tak nemůže ani skromně bydlet, ani být ošetřen?

vita 15.10.2009 15:08

Re: dost smutný příspěvek

a kdože to má platit těm z ulice? Ti bohatí? Proč?

Pepikk 15.10.2009 16:02

Re: dost smutný příspěvek

Vito proč?Protože pokud si vytvoříme skupinu x% zoufalců,bude jen otázka času kdy zase někdo napíše nějaký ten " Můj boj" nebo vystřelí z "Aurory" a budeme mít zase pár desítek let kulový

Fafa 15.10.2009 16:02

Vito

tady mate maly prispevek k nasi minule debate o "Rozpojenych statech". ;-)

http://finance.yahoo.com/insurance/article/107941/let-the-red-states-secede.html

daniel 15.10.2009 21:30

Re: dost smutný příspěvek

Víš proč to mají platit ti bohatí?Proto,že jsou bohatí z práce těch,co na něj pracují!A pak se díky "chlebodárci" ocitnou i na ulici.Zkus se živit s živnosťákem vylepeným na dveřích.

Fafa 15.10.2009 15:53

Re: dost smutný příspěvek

Kdo na to nemá, tak nemůže ani skromně bydlet, ani být ošetřen?

Klicove slovo je tady skromne. Jako spolecnost jsme ochotni pomahat lidem ke skromnemu bydleni. A nikdo se nepozastavuje nad tim, ze obecni byt pro socialne potrebnou rodinu nebude zrovna  vila na Orechovce nebo pudni byt na Malostranskem namesti. Ve zdravotni peci ale jaksi chceme, aby osetreni bylo pro vsechny stejne.

Hm 15.10.2009 22:09

Re: dost smutný příspěvek

Pane Fafo uz nekdy nekdo slysel o "skromnem zdravi" ? Pak asi byl skromneho rozumu. A tady v te diskuzi je jich spousta. Takze jaksi s vami souhlasim, ze by uz meli pochopit....

Jinak plati v te skupine lidi spise filozofie  "pomahat jinym ke skromnemu bydleni" aby si sami pomohli k vile na Orechovce... :-) Ale to bylo asi vzdy z vsude.

vládík 15.10.2009 16:02

Re: dost smutný příspěvek

Zdraví jistě zbožím není. Zdravotnické služby samozřejmě ano. Nebo máte dojem, že lékař léčí zadarmo, zadarmo sestry ošetřují a dodavatelé (nejen léčiv) se předhánějí v darech??  Samozřejmě, že ne.

Vy máte dojem, že o vaše zdraví se někdo postará zadarmo? Že bytové domy rostou jako houby po dešti, jen je sbírat a že jejich údržbu provádí dobré síly? Pokud ne, uveďte, z čeho že se mají zaplatit?   Nevěřte debilním řečem. Ani 100% zdanění těch nejbohatších by nestačilo.

František Malý 15.10.2009 16:10

Re: dost smutný příspěvek

franto,jsem důchodce,radši si nekoupím nic na sebe,ale nadstandart v léčení určitě ano,chudé nenechají zemřít,jen se jim léčba protáhne a nebude tak kvalitní,určitě bych připlatil na nějaký kloub apod.Bohužel tak to funguje všude,já jsem celý život šetřil a pamatoval na stáří.:-D

H.K. 15.10.2009 16:10

Re: dost smutný příspěvek

...zdraví je zboží! ...

Zdraví není zboží. ale je to Váš majetek o který byste se měl starat. Pokud si sám vědomně zdraví poškozujete, tak se musíte finančně podílet na jeho léčení. Nemůžete od okolí čekat solidaritu.

Hm 15.10.2009 22:23

Re: dost smutný příspěvek

Je na to poskozovani zdravi zakon ? Pak by mely byt zakony na zdravou stravu coz by postihlo nemile prumysl potravin a zdravy zpusob zivota - coz by byla velice pomyslna formulace. Rozhlednete se kolem sebe a kdo se dnes kvalifikuje do vaseho ocekavani. Ostatne i stat by musel byt pak vedome zodpovedny.. No vypada to dnes na utopii.

H.K. 15.10.2009 22:36

Re: dost smutný příspěvek

Vaše zdraví je Váš "majetek" o který byste měl pečovat. Na to nepotřebujete zákon. Stačí dobrá vůle.

...kdo se dnes kvalifikuje do vaseho ocekavani.... Já nic od nikoho neočekávám. Já pečuji o svoje zdraví a Vy si o svoje pečujte jak chcete. Je Vaše, není státu ani moje. Pokud si je vědomně poškozujete, tak si péči zaplaťte.

aisha 15.10.2009 14:07

P.S.

"Emergency hospital !  tj. pohotovost, je ze zákona bezplatná.

Medicare  také  může plně uhradit  náklady na  pobyt v domově důchodců,  pokud žadatel splňuje  kriteria  (např. není majitelem domu  nebo  neprodal  svůj dům během  posledních 2  let)

Fafa 15.10.2009 14:15

Re: P.S.

Neni bezplatna. Na EMERGENCY nesmime pacienta odmitnout, ale muzeme nasledne poslat ucet. To, ze ten ucet u mnoha pacientu je nedobytna zalezitost, to je samozrejme pravda.

vládík 15.10.2009 14:05

Jako vždy pro vaše názory

R^R^

aisha 15.10.2009 14:01

V USA není placení zdravotního

a sociálního pojištění povinné. Po odečtení malé daně tam pracující dostanou na ruku skoro vše, co je u nás nazýváno hrubou mzdou. Pojištění si mohou platit sami, což není častý prípad. V naprosté většině jim pojištění platí zaměstnavatel formou tzv. benefitů. Rozsah tohoto pojištění potom závisí na možnostech zaměstnavatele. U malých firmiček je běžné, že vám ke mzdě přidají ještě dvěstě, třista dolarů jako příspěvek na vaše pojištění, ovšem je úplně jedno, co s tím uděláte. Někde vám zaplatí pojištění, pokrývající léčbu a nemocenskou, někde ne, někde vám pojištění pokryje nemocenskou v plné výši platu, avšak poplatek za léčbu je limitován. Prostě záleží na možnostech zaměstnavatele. Pokud vám už zdravotní pojištění platí, tak se téměř vždy vztahuje na celou rodinu.

Od 65, dříve od 60 roků, má každý Američan nárok na Medicare. To je již bezplatné, A každý na něj z výplaty povinně platí 4 dolary, bez ohledu na výši příjmu. To je také jediná poviná dávka.

Fafa 15.10.2009 14:13

Re: V USA není placení zdravotního

Jo, kdyby 4 dolary. Kazdy na nej plati 2.9 % z prijmu (1.45 % zamestnanec, 1.45 %zamestnavatel), Medicare pokryva 80 % nakladu a uzivatele Medicaru plati mesicni poplatek.

Hm 15.10.2009 22:29

Re: V USA není placení zdravotního

Aisho 8-o byla jste vubec v USA ?? Ty pohadky ktere tady vypisujete jsou absolutne outrages !! ;-€ Cloveku by se chtelo byt uz sprosty za takove nechutne vymysly.

Gregor 15.10.2009 13:59

Pan profesor kope za lékaře

Neberu mu jeho erudovanost a kvalitu své práce. Na druhé straně to postrádá jakýkoliv sociální rozměr. Nemocenskou jsme si platili celý život a ne malé částky a tudíž se nedá hovořit o nějakém "zadarmo". Když k tomu všemu připočtu poplatky a doplatky, tak pro staré lidi je to zničující. K tomu ještě navýšení nájmů, cen energií (za teplo a vodu kde se cena bude zase zvyšovat, 1 % DPH navíc v celém rozsahu potřeb).

j 15.10.2009 14:03

Re: Pan profesor kope za lékaře

proto se tomu říká pojištění a ke všemu tomu se platí částka po měsíci, sotva jeden měsíc nezaplatíte tak už nejste pojištěn a platíte ze svého. Možná to časem pochopíte(spíš ne). Proč zminujete nájmy když většina bydlí ve svým, hlavně ti na vesnici;-)

vládík 15.10.2009 14:11

Re: Pan profesor kope za lékaře

No jo. Zapomněl jste říct, kde se má na "sociální rozměr" vzít!

Doktor Pavko mluví (píše)

-  jednak obecně o zdrojích peněz za stále dražší léčbu (že ty tiskem opěvované nové metody jsou také za nové ceny se zapomíná)

 -  jednak o možnosti příplatku na lepší zdravotní službu (než jaká plyne z pojistných nároků)

Co se vám na tom nezdá?