7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Jde na Ukrajině o Mnichov?

Ze všech historických příměrů užívaných v souvislosti s postoji západních zemí vůči Ukrajině slýcháváme vůbec nejčastěji o Mnichovské dohodě z roku 1938, na jejímž základě pak Československo Německu bez boje odstoupilo svá pohraniční území. Mnichov dodnes rezonuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vychodil 17.2.2023 10:23

rusko po 8 let odmítalo snahy separatistických republik o odtržení a samostatnosti. Z tohoto pohledu bylo jedinou zemí, snažící se o realizaci minských dohod.

L. Kuča 17.2.2023 12:59

Což, zrovna tenhle bod chtěli asi všechny zúčastněné strany, ale to je vedlejší. Jenže něco jiného je to, co se staví na odiv na mezinárodní scéně a něco jiného je to, co se děje pod rukou. Vážně si představujete, že separatisti o svých vlastních zásobách munice vydrželi těch 8 let? A celou dobu měli na svých zbraních neopotřebovávající se hlavně ze superslitiny?

Pokud připouštíte že jo, že si to i nějak sami vyrobili, či získali od záhadné 4.strany, tak budiž, za každou cenu se do opozice stavět nebudu... Nechť si to každý přebéře sám.

J. Lukavsky 19.2.2023 15:53

"rusko po 8 let odmítalo snahy separatistických republik o odtržení a samostatnosti." přesně jako Vůdce Adolf Hitler, ale prostě musel jít zachránit soukmenovce v Sudetech, které Češi vyvražďovali a utiskovali. Zajímavé, že jen v Sudetech v Praze nikoli. Tam Němci patřili spíš do horní třídy. No nakonec se svým soukmenovcům odměnil, dal jim možnost umírat u Stalingradu, v Normandii, v Africe.... J.L. end

P. Diviš 17.2.2023 9:26

Černý soudruh zná jen ten ruský výklad.

F. Navrátil 17.2.2023 7:45

Rozdílů mezi Mnichovem a Ukrajinou je několik. Například tyto dva. Za prvé: V Československu měli Němci všechna občanská práva, nebyli zabíjeni a upalováni, měli své politické strany, spolky, školy, kluby, noviny a časopisy. Němčina byla úředním jazykem v obcích s více než 20 procenty německého obyvatelstva. Prvním krokem po majdanu byl zákaz ruštiny jako úředního jazyka, i když jím mluví třetina obyvatel. Ukrajina jako jediná mezi civilizovanými státy nemá zákon o národnostních menšinách. Za druhé: Československo na rozdíl od pomajdanovské Ukrajiny bylo připraveno jednat a dodržovalo mezinárodní smlouvy. A Hitler nepovažoval Mnichov za vítězství. Chtěl válku. Později, před útokem na Polsko, dokonce přímo prohlásil, že tentokrát nedovolí, aby nějaká svině přišla s diplomatickým řešením.

I. Polák 17.2.2023 10:07

Mimochodem může se někdo divit Maďarům ? Potažmo Orbánovi? Maďarská menšina na Ukrajině není zrovna zanedbatelná.

M. Boháček 17.2.2023 7:13

Ako môže ísť o Mníchov, keď Ukrajina je otvorene nacistický štát?

Černé na bílém. Ukrajinská jednotka ponese historicky nacistický titul. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pomocí dekretu udělil 10. samostatné horské útočné brigádě ozbrojených sil Ukrajiny čestný titul Edelweiss. Bývalý hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) upozorňuje, že naposledy nesla název Edelweiss nacistická protipartyzánská jednotka působící během druhé světové války na území Slovenska.

„1. horalská divize Edelweiss třetí říše bojovala proti Rudé armádě, mimo jiné na Ukrajině, Donbasu a severním Kavkaze. Podílela se také na obsazení Polska a operacích proti partyzánům v Itálii, Jugoslávii, Československu a Řecku. Je známo, že nacistická divize se dopustila válečných zločinů včetně deportací židovského obyvatelstva v Polsku do táborů a poprav italských válečných zajatců v Řecku a Albánii,“ „Mezi nejznámější akce jednotky měl být útok na partyzány vyprázdněné vesnice Kľak (21. ledna 1945) a Ostrý Grúň (24. ledna 1945).[6] Tyto přepadové akce, při kterých došlo k brutálním masovým vraždám civilního obyvatelstva jsou považovány za jedny z nejbrutálnějších nacistických odplatných akcí na území Slovenska. Za některé akce bylo velení jednotky speciálně pochváleno Heinrichem Himmlerem,“ uvádí Hašek citaci z Wikipedie, kde se dodává, že za tyto akce byli slovenští velitelé jednotky po válce souzeni.

Dôkaz: Príkaz Zelenského na vládnom ukrajinskom webe: https://www.president.gov.ua/documents/802023-45805?fbclid=IwAR2DwsydNbMRzH2xPSTG-hfNJTvcGmlI56zuWajoE2N3bsQDIh6v409_oZ0 -

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №80/2023

https://cz24.news/cerne-na-bilem-ukrajinska-jednotka-ponese-historicky-nacisticky-titul/

Pre klamaárov, čo by chceli tvrdiť, že je to "náhoda": https://antivirus.22web.org/av/220605-jaky-nacisti-prosim-te-tam-zadny-nejsou.htm

R. Valkovič 17.2.2023 8:13

Kecy. Edelweiss je tradicni jmeno horskych jednotek v cele Evrope - meli je Rakousko-Uhersko, Nemecko, Rusko (2011-16) a jeste par dalsich. Horska divize Edelweiss byla jednotka Wehrmachtu, nikoliv SS, takze nebyla nacisticka. Protipartyzansky oddil Edelweiss, ktery vyvrazdil Klak a Ostry Grun tvorili prevazne Slovaci - Tisovi nacisti. Pomoc Ukrajine je moralne cista - Ukrajina je obet agrese. S nacismem si to vyridili uz pred 7 lety - porazka Praveho sektoru atd.

J. Vintr 17.2.2023 8:31

A proč tedy Ukrajinci používají pro pojmenování své jednotky německý název?

J. Lukavsky 18.2.2023 11:07

A proč Rusové používají pro pojmenování své jednotky jméno německého skladatele Wagnera? J.L. end

J. Lukavsky 19.2.2023 15:54

PS: oblíbence Vůdce Adolfa Hitlera! J.L. end

Z. Linda 17.2.2023 9:13

A co děda? Taky v tý jednotce Slováků byl?

M. Boháček 17.2.2023 9:27

R.Valkovič: Pre klamaárov/manipulátorov, čo by chceli tvrdiť, že je to "náhoda": https://antivirus.22web.org/av/220605-jaky-nacisti-prosim-te-tam-zadny-nejsou.htm

K. A. 17.2.2023 6:36

Zajímavé, byť trochu komplikované, neboť je to podobné i nepodobné. Důležitý rozdíl je ten, že Francie nám měla vojensky pomoci. Západ Ukrajině vojensky nepomáhá, jen dodávkami.

Zajímavá je poznámka s uprchlíky. Za druhé světové války žádné masové uprchlictví nebylo. To je až fenomén globalizovaného světa, že se miliony lidí seberou a jinde se lidé zas rozplývají sami nad sebou, jak jim pomáhají. Tehdy se utíkalo před frontou, ale ne ze země. A kdo utíkal z ČSR, to byly dvě skupiny lidí: 1) ti, co chtěli bojovat proti Hitlerovi, 2) ti, kterým přímo hrozilo vězení, koncentrační tábor nebo smrt. Nemyslím si, že je nutné, aby z Ukrajiny prchaly miliony lidí, když má jejich vláda většinu území pod kontrolou a už vůbec ne, že by se jim mělo nabízet, aby tady zůstali. Ale samozřejmě individuální případy mohou být různé.

R. Langer 17.2.2023 7:05

Nám nepomohl nikdo ani dodávkami. :-P

A. Stárek 17.2.2023 8:00

To přece nemá nic společného s globalizací. Ukrajinu napadlo Rusko. Útočí na ně prakticky na celém jejich území letadly a raketami. Ukrajina se zachovala tak, jak se má zachovat každý stát, který chce mít právo na existenci - na jedné straně je potřeba aspoň relativní bezpečí pro bezbranné a slabé a na druhé straně ti, kteří můžou bojovat, bojují. Velká část uprchlíků před válkou se jen přesunula v rámci Ukrajiny (není pravda, že všichni utekli pryč ze země) a další části poskytly pomoc některé sousední státy, prostě tak, jak se to mezi dobrými sousedy a přáteli dělá. A jde ve velké většině o ženy a děti. A jestli jich tady nakonec část zůstane - tak proč přesně to vadí? Ty argumenty proti migraci z Afriky a podobných území jsou tady bezpředmětné.

K. A. 17.2.2023 9:12

Vadí to jako precedens. Společnost nemůže absorbovat masu lidí z jiných kultur, aniž by se rozpadla. Nevím, proč by se měli novináři pohoršovat nad tím, že Češi nechtějí, aby tu Ukrajinci zůstali natrvalo. Když sousedovi spadne barák, tak si ho taky nenecháte u sebe na furt, ale na pár dní. Nejde ani o to, jestli tu pár lidí nakonec zůstane, to se stane, ale otázka kolik. Primárně jde však o respektování hranic mezi vlastním a cizím zájmem. V našem zájmu je, aby se mohli vrátit domů a v jejich ostatně taky. Nabízet jim, aby tady zůstali trvale, vydává prostě špatný signál. Podle mě je to fakticky běžná psychická porucha u lidí, kteří nerespektují mentální hranice mezi sebou a jinými lidmi a pěstují si tento defekt jako důkaz morální nadřazenosti. V neposlední řadě, až budete za dva tři roky říkat, že tu nechcete Afghánce nebo Syřany, tak Vás obviní z rasismu, protože Ukrajince jste byl ochotný přijmout a jak pěkně to fungovalo.

J. Lukavsky 17.2.2023 16:57

Přijali jsme Vietnamce, kdysi Řeky, před nimi Rusy... dneska polovina Ukrajinek má práci a jejich děti se učí česky. Vietnamská slečna dostala první cenu na gymplu za esej v češtině. Pokud ti imigranti repektují naše zákony a zvyky a pracují, tak jsou posilou. Nakonec geneticky jsme směskou všemožných národů, Germánů, Ukrajinců, Italů, Francouzů, Keltů.... Jistě by byl problém se Syřany či Afghánci protože islám je sice náboženství míru, ale jen pokud se mu bezpodmínečně podřídíte. Jinak kudla... J.L. end

P. Hák 17.2.2023 6:11

Nojo, kladení otázek už je dneska taky vošajstlich. Zvlášť když to jsou dobré otázky. Ony totiž dobré otázky ponoukají lidi přemýšlet, na rozdíl od prefabrikovaných hesel, což se taky nebude líbit.

Díky za námět k přemýšlení, autore!

J. Ošlejšek 17.2.2023 5:53

Tak , že nelze dvakrát vstoupit do téže řeky už víme asi všichni, A dál..? Mnoho slov o ničem.

O. M. 17.2.2023 1:09

když se současné dění na Ukrajině srovnává s Mnichovem 1938, nejde tolik o spojenecké smlouvy a fakt zrady, jako o to, že když se agresorovi ustupuje, pokládá to za slabost a ve své agresi i proti těm, co ho nechali na pokoji v bláznivé naději, že on nechá na pokoji je.

I. Koubová 17.2.2023 5:54

O.M. - četl jste to vůbec ?

L. Kuča 17.2.2023 17:52

Nevyvozoval bych z toho, že je to nečetl. Ony prakticky žádné dvě historické události nejsou úplně jako přes kopírák. Maximálně můžeme hledat nějaké podobnosti. - Jako ten o pomoci napadenému. Nebo vyvozovat obecné principy. - Bohužel nyní asi hlavně ten, že Ukrajina byla dotlačena k bezjadernosti a jak to s ní dopadlo. Myslím, že díky tomuto se už žádný stát dobrovolně tak to neodzbrojí.

V. Patrik 17.2.2023 6:03

Přesně tak.

M. Grundmann 17.2.2023 0:30

Ukrajina, země, kde se setkávají hory a stepi, kde se křižují cesty a historie, země plná různorodosti a krásy, kde se stále kříží staré a nové cesty.

Země, která má svůj hrdinský příběh, když bojuje za svobodu a spravedlnost, když se snaží překonat všechny překážky, ačkoli se může zdát cesta náročná.

Země, která má svou píseň a tanec, které dokážou vyprávět příběhy a historie, ať už jsou to starodávné legendy, nebo moderní příběhy z každodenního života.

Ukrajina, země, kde se setkávají lidé, kteří dokážou ukázat svou sílu a odvahu, kteří se nebojí bojovat za svou pravdu, ačkoli se může zdát cesta dlouhá a trnitá.

Je to země, kde se setkávají kultury a tradice, které dokážou inspirovat a obohatit nás všechny, země plná naděje a odhodlání, která nás může naučit, že je vždy cesta vpřed.

P. Vychodil 17.2.2023 8:22

Člověče , kam na takové poetické texty chodíš :-)

M. Grundmann 17.2.2023 9:22

Miloš Zeman, muž se zkušeností, jehož slova mají vliv na celou naci, jeho rozhodnutí jsou pevná a odhodlaná, jeho láska k zemi je hluboká a opravdová.

Jeho smysl pro humor je jako rozkvétající květina, která dodává naději a radost, jeho vize jsou jako planoucí oheň, který osvětluje cestu k lepší budoucnosti.

Jeho čestnost je jako skála, která se nepohne ani v nejhorší bouři, jeho odhodlání je jako rozbouřené moře, které překoná všechny překážky.

Jeho láska k lidem je jako hřejivé slunce, které hřeje a chrání každého z nás, jeho síla je jako ochranný štít, který nás chrání před nebezpečím a strachem.

Miloš Zeman, muž se zkušeností, jehož slova mají vliv na celou naci, díky němu se cítíme silní a sebevědomí, že jsme členy silného státu v srdci Evropy.

P. Vychodil 17.2.2023 9:32

Aha, chatGPT:-)

M. Grundmann 17.2.2023 9:24

to vše napsala umělá inteligence chatGPT

P. Vychodil 17.2.2023 9:33

jo, z druhého textu jsem rozpoznal:-)