14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

ÚVAHA: Jde na Ukrajině o Mnichov?

Ze všech historických příměrů užívaných v souvislosti s postoji západních zemí vůči Ukrajině slýcháváme vůbec nejčastěji o Mnichovské dohodě z roku 1938, na jejímž základě pak Československo Německu bez boje odstoupilo svá pohraniční území. Mnichov dodnes rezonuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 17.2.2023 17:38

Rusko naopak, na rozdíl od západních zemí, smlouvy dodržuje. Třeba ty na dodávky plynu a ropy do evropských zemí dodržuje i přes hystericky protiruský postoj těchto zemí a dokonce i přes otevřené nepřátelství projevované dodávkami zbraní Ukrajině. Dokonce i té Ukrajině stále dodává plyn a ropu podle uzavřených smluv. Zato Amerika se nešťítila teroristického činu a zničila ruské plynovody, aby zmařila Rusku plnění smluv o dodávkách plynu. Co se týká rozšiřování NATO na východ, tak několik evropských státníků dalo Rusku při rozdělení Sovětského svazu slib, že se NATO na východ rozšiřovat nebude. Myslím že i odchod ruské armády z východního Německa byl ze strany Ruska projevem dobré vůle, protože tam podle smluv, uzavřených na konci druhé světové války, možná mohla klidně zůstat. Nikde se mi nepodařilo najít, jakou časovou platnost tyto smlouvy měly. Americká okupační armáda je každopádně v Německu dodnes.

J. Kindl 17.2.2023 18:41

;-D;-DTřeba ty na dodávky plynu a ropy do evropských zemí dodržuje proto se proti Gazpromu vede arbitráž za neplnění smlouvy. Neexistuje jeden jediný důkaz, že za zničení plynovodů stálo USA. Protože poblíž výbuchu je velká Ruská základna v Kaliningradu je celá oblast hlídaná tak, že tam neproplave ani ustrašená myš. Jak řekl Gorbačov, vůbec na jednání s USA se nemluvilo o rozšiřování NATO na východ . Pokud ano, trval bych na tom, aby to bylo ve smlouvě. Odchod ruské armády z východního Německa byl ekonomický důvod a pád Berlinské zdi. To, že NATO je v Německu je z důvodu, že Německo je v NATO. Když USA chtělo zrušit leteckou základnu v Ramsteinu vypukly demonstrace požadující setrvání USA na základně, protože je to pro město velmi výhodné.

J. Vintr 17.2.2023 19:02

Arbitráže proti Gazpromu jsou vrcholem pokrytectví, protože překážky proti tomu, aby mohl plnit své závazky plnit, nastavila EU. O tom, že útok na plynovody Nord stream provedly nebo iniciovaly Spojené státy, není nejmenších pochyb. Dokonce vyšlo najevo, že tyto útoky byly naplánovány dost dlouho před ruskou "invazí" na Ukrajinu. Co se týká odchodu ruské armády z východního Německa, nemám žádné bližší informace, jen mne tak napadlo, že to Rusi dělat nemuseli. Ohledně slibu nerozšiřování NATO na východ existuje dost svědectví, že byl několikrát vysloven. Že Gorbačov netrval na jeho písemném potvrzení, bylo možná způsobeno jeho naivitou, protože věřil, že čestní lidé dodrží slovo. Nebo západní politici se k tomu nechtěli písemně zavázat, protože předem věděli, že tento slib nedodrží.

K. Křivan 18.2.2023 9:32

Odchod ruské armády z východního Německa, ...kdyby tam zůstali, kdo by je zásoboval ? Čím a jak ?

O. Kaucký 17.2.2023 19:09

Prosím vás, když opakujete nesmysli našich medií, tak se alespoň podívejte na mapu, kudy ten plynovod vede. Smlouvu na plyn jsme vypověděli mi a dohodu mezi Gorbačovem a západními politiky citoval i německý Der Spiegel.

J. Lukavsky 18.2.2023 8:33

"Řeč se mluví, pivo pije..." Litera scripta manet", čili co je psáno, to je dáno. Že by takto závažný bod nebyl začleněn do smlouvy? Prostě jen tak "per huba"...? Klidně věřím, že podržtaška č. 6 a podržtaška č. 7 z druhé stranysi o tom mohli srdečně povídat, po x tém stakanu, ale smlouvu podepisovali Regan a Gorbačov. J.L. end

J. Lukavsky 18.2.2023 8:36

PS: ještě maličkost. Vždyť vlastně Rusko bylo součástí NATO. Vstoupilo do "Spojenectví pro mír" a pak z něj samo vystoupilo. Bylo asi zklamáno, že ho rovnou neudělali velitelem NATO ale jen jakýmsi řadovým čekatelem, a to nemá ve zvyku. J.L. end

L. Beneš 18.2.2023 8:46

Kdo má uši a zdravý rozum, a také trochu slušnou paměť, zaznamenal, co na téma zastavení Nord Stream II poznamenal na otázku novináře Joe Biden. Vyzval ho, aby si nedělal starosti, že to USA zařídí. Kdo ovšem slyšet nechce, opakuje lživou propagandu z našich řad.

V. Kolman 18.2.2023 13:23

A nezařídil? Lodě s LPG sem dojely a Evropané plyn mají, i bez NS2;-D;-D;-D

K. Křivan 18.2.2023 19:04

Lodě s LPG, s mnohanásobně dražším plynem dojely. Ale my chceme plyn a ropu za původní cenu ! Klidně i z Ruska.

V. Kolman 19.2.2023 6:03

Jste Křivane s tím "MYkáním" trapný. Za koho se to pokoušíte mluvit/psát??? Za mě určitě ne!!

A mnohonásobná drahota se snižuje.

J. Lukavsky 19.2.2023 15:32

"my chceme plyn a ropu za původní cenu" já bych toho chtěl.... no ale cenu určuje kupující (chachachacha...) nebo prodávající? Nějak se mi nezdá, že by EU šponovala cenu plynu nahoru a Rusko se tomu zoufale bránilo, neb je to jeden Mirek Dušín!

L. Beneš 19.2.2023 7:18

Tak trochu mimo, že? Já o voze, Kolman o koze. Zatím. Pořád jsou zásobníky nějak naplněny plynem, většinou z Ruska. A Evropané plyn mají. Ale za kolik?

L. Beneš 18.2.2023 8:50

Doslova: President Biden on Nord Stream 2 Pipeline: "We will bring an end to it."

K. Křivan 18.2.2023 10:59

1) Poblíž místa výbuchu jsou břehy Dánska. Odtud je hodně daleko do Kaliningradu. Am 26. September 2022, zwischen 2 und 3 Uhr nachts, zerriss eine Explosion unweit der dänischen Insel Bornholm eine Röhre der noch im Bau befindliche Ostseepipeline Nord Stream 2. Potřebujete to přeložit ? (nedaleko od dánského ostrova Bornholm)

2) Ty sliby o nerozšiřování NATO na východ jsem vidél i v německé televizi ZDF.

S. Ševeček 17.2.2023 20:38

R^

L. Beneš 18.2.2023 8:43

Tak jest!

K. Křivan 18.2.2023 18:47

Pane Kindl,

"Evropa.... nedokázala dát Rusku najevo co může a co ne."

Směšné ! Eu bude Rusku nařizovat a diktovat ? Ta EU co se řítí do řiti, do hospodářské katastrofy díky Grýndýlu ? Ta by méla poroučet Rusku ? Směšné ! ;-D ;-D ;-D

L. Beneš 18.2.2023 8:41

Relevanci podpisů Francie a Anglie si lze ověřit na smlouvách z doby před Mnichovem.

J. Lukavsky 18.2.2023 10:34

"Relevanci podpisů Francie a Anglie si lze ověřit na smlouvách z doby před Mnichovem. " Nikoli, jen Francie s námi měla smlouvu o pomoci při napadení, Anglie nikoli. Anglie ale vyhlásila válku Německu když toto napadlo Polsko (z druhé strany SSSR...) jelikož s Polskem takovouto smlouvu mělo. Anglie měla jen morální závazek. Také to Churchill v Britském Parlamentu komentoval: "Mohli jsme volit mezi hanbou a válkou. Zvolili jsme hanbu a válce jsme se nevyhnuli". No Francie to podělala, mohla Hitlera vojensky potlačit hned na začátku, když porušil Versaillskou smlouvu a anektoval Porůří. Nu čas ale pracoval pro Hitlera a pak byl útočící Wehrmacht v Paříži dříve nežli ustupující armáda Francie. Se zlem je výhodnější bojovat hned a nečekat až zmohutní.... J.L. end

P. Brich 17.2.2023 15:19

"Hitler by možná útok na nás (půl roku po Anschlussu Rakouska?) o chvíli odložil, zvláště kdybychom Mnichov nepřijali my sami. Možná ne. Pokud ne, a Německu bychom se jako dnešní Ukrajinci Rusku postavili, jak by nám Francouzi a s nimi smluvně svázaní Britové asi pomohli?"

Na tu otázku Britové a Francouzi jednoznačně odpověděli ultimátem. Pokud se budeme bránit, odpovědnost za rozpoutání války je na nás.

J. Vintr 17.2.2023 14:30

Situaci na Ukrajině lze nejlépe charakterizovat následujícím příkladem. Představte si, že by se bývalý Sovětský svaz začal montovat do kanadské politiky, podařilo se mu tam zinscenovat státní převrat, po němž by se do vlády dostali výhradně frankofonní nacionalisté. Zakázali by na celém území Kanady používat angličtinu jako úřední jazyk a proti anglofonním provinciím, které by s tím samozřejmě nesouhlasily, by použili vojenskou sílu. Na pozadí toho by Sovětský svaz připravoval přijetí Kanady do Varšavské smlouvy, začal by v Kanadě budovat vojenské základny a výzbrojovat kanadskou armádu na válku proti Spojeným státům. Jak dlouho by asi trvalo, než by USA vojensky zakročily?

J. Kindl 17.2.2023 15:35

Situaci na Ukrajině lze nejlépe charakterizovat následujícím příkladem, Jste Ukrajinec mluvíte ukrajinsky, ale na úřadu se nedomluvíte. Tam se mluví jenom ruským jazykem. Na školách se učí děti ruskému jazyku, ale ne své mateřské řeči. Jako stát získáte po sta letech samostatnost. Vydáte zákon, že na úřadech úředníci budu muset znám ukrajinský jazyk a ten používat, protože 70 procent obyvatel mluví ukrajinsky. Občan pokud neumí ukrajinský jazyk může použít jazyk mateřský. Na školách se začne vyučovat ukrajinskému jazyku. I Ukrajinský prezidentem, který pochází ze Židovské rodiny, kde se mluvilo ruským jazykem se naučil ukrajinštinu a jiným jazykem nemluví. Na školách se vyučuje ukrajinským jazykem. Ruština, angličtina, němčina, francouština je druhý jazyk, který si mohou zvolitděti zvolit.

J. Vintr 17.2.2023 16:07

Jste trochu mimo. Pro všechny žijící ukrajince, narozené před rokem 1992 byla Ruština RODNÝM jazykem. Ukrajinština byla jen něco, jako lidové nářečí, kterým mluvila jen část obyvatel Ukrajiny. Tvrdě prosazovaným jediným oficiálním jazykem se stala až po "osamostatnění" Ukrajiny. Většina obyvatel se jí to teprve musela začít učit.

J. Kindl 17.2.2023 16:31

Ukrajinský jazky vznikl v 10 století a v 16 století se stala spisovným jazykem . Ukrajinec a Rus mluvili a mluví odlišným jazykem a pokud měli v historii jednání museli mít překladatele. Po jazykové stránce je ukrajinština nejvíce příbuzná s běloruštinou, poté s polštinou. Na ukrajině i v době tuhého komunismu 70 procent obyvatel mluvilo ukrajinsky a 30 procent rusky, ale i to byli Ukrajinci. Ukrajina historicky patří na západ. Po dobu své historie byla nejvíc ovlivňována západní kulturou. Rusko se vždy od západní kultury odtahovalo a to i do současné doby. Považuje ji za zkaženou dekadentní.

J. Vintr 17.2.2023 16:50

Samostatný stát Ukrajina nikdy v historii neexistoval. Toto území bylo v minulých stoletích ovládáno v různé míře hlavně Ruskem a Polskem. První pokus vytvořit samostatný stát Ukrajina se odehrál teprve na konci první světové války, ale měl jen krátké trvání. Proto je dost nepravděpodobné, že by se ukrajinština někdy stala na tomto území dominantním jazykem. I když byl Sovětský svaz, stejně jako dnešní Rusko, tolerantní k etnickým odlišnostem jiných národů. Ruština byla pro tyto lidi mnohem praktičtější.

J. Jurax 17.2.2023 18:00

No jo no, on samostatný stát Slovensko taky nikdy v historii neexistoval, pomineme-li nitranské knížectví před cca 13 stoletimi. Dobře tisíc let to byl Felső-Magyarország či Felvidék neboli Horní Uhry semtam zčásti ovládaný Turky a samostatný Slovenský štát vznikl nakrátko až za druhé světové války. Proto je dost nepravděpodobné, že by se slovenština někdy stala na tomto území dominantním jazykem, není-liž pravda? ... :-)

V. Čermák 17.2.2023 18:33

No jo Slovensko. Slováci Chtěli od ČSR pryč a Proč ne? Také šli. Tanky a děla jsme proti nim nepoužili. Ovšem Rusové, ti vám leží v Americkém žaludku...;-D

J. Jurax 17.2.2023 19:51

No, odpovídal jsem panu Vintrovi.

Váš příspěvek je poněkud mimo mísu.

J. Vintr 17.2.2023 21:03

Však taky až do vzniku první republiky na Slovensku spíš dominovala maďarština (podobně jako v českých zemích němčina). A nevím, jestli měli Ukrajinci taky takové nadšence pro zachování národního jazyka, jako byli naši obrozenci.