22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Andy 16.3.2006 18:54

Re: Re: promiň, Vodníku

no on kvůli tomu, že ty jsi se před časem dal do církve pravoslavné, Rusi drahé, měnit dějiny nebude.
Vodník 16.3.2006 19:33

No on ty dějiny právě mění!

A proto jsem se ozval!
JJ 16.3.2006 15:55

Boj proti ideologii smerujici k omezeni svobod obcanu

ma vdycky smysl.
Mimozemstan 16.3.2006 16:17

Re: Boj proti ideologii smerujici k omezeni svobod obcanu

To uz myslim proklamoval jeden oknirkovany Nemec. Jiz Marx trdil, ze kapitaliste se svym doutnikem omezuji prava a svobody delniku. Asi jste byl vasnivym komunistou, kdyz neco takoveho navrhujete.
JJ 17.3.2006 10:10

Re: Re: Boj proti ideologii smerujici k omezeni svobod obcanu

 
Jiste, a zcela jiste porad jsem.
Zajic 16.3.2006 15:41

Dobry clanek - je potreba likvidovat komunisty nikoliv ideolgii.

Podle meho soudu to co u nas zpusobilo 40 let marasmu nebyla politicka ideologi. Tak zvani komuniste ve skutecnosti byli pouze clenove vladnouci oligarchie. Lide kteri sli po kariere a moci, lhostejno kdo nebo co jim to zajisti. Vetsina kolaborantu z nemecke okupane rychle po roce 1945 prvlekla kabaty, aby si zachranila kuzi a stala se komunisty. A k nim s pridavali ruzne jine druhy prospecharu. Ke "komunistum patrili" i lide prosperujici z razimu, ac formalne nebyli cleny strany, ale meli v ni "kamaradicky" kteri nad nimi drzeli ocharnou ruku. Sem patri ruzni smelinari a podobne typy. Misto o ideologii mluvme radeji o jenotlivych lidech a jejich lidskem profilu, ktery je spatny, zlocinecky.  Tedy zlocinecka oligarchie at vyznava jakou koliv  ideologii, treba bez ideologie  existuje v kazde liske spolecnosti a je treba proti ni bojovat. Nebot i kdyz zlikvidujeme vsechny soucasne grazly, narodi se novi. Je to vecny boje typu "dobra se zlem" zde boj lidskosti proti zrudam, ktere nelze dost dobre lidmi nazyvat.
divizna 16.3.2006 17:33

Re: Dobry clanek - je potreba likvidovat komunisty nikoliv ideolgii.

Především je třeba nediskriminovat(v tomto případě) žádnou variantu totality. Proto jestliže je trestné používat symboly nacistické, musí být nevyhnutelně také trestné používat symboly komunistické. To není antikomunismus, to je logika. Na druhé straně si myslím, že obojí je poněkud "po sezóně". Nacismus jako síla neexistuje a ti skuni, kteří se k němu zdánlivě hlasí jsou dílem recisisté a dílem se chtějí vyřádit (ostatně stejně jako anarchisté). Celý problé s KSČM (a ostatními variantami) spočívá v tom, že skutečné zločiny komunistických vládců nebyly dosud potrestány. Máme sice ústav pro vyšetřování zločinů komunismu, ale nemáme zákony a soudy, které by s tím, co vyšetří něco udělaly. Spíše než zákaz propagace komunismu by měl být přijat zákon a nepromlčitelnosti zločinů komunismu a trestní zákoník by měl být doplněn o paragrafy specificky definující zločiny komunismu a příslušně je oceňující. Většina zločinců (viz Grebeníček starší, Hofman a pod.) jsou již staří, ale přesto by měli být souzeni a odsouzeni. To je silnější překážka obnovení komunistické totality, než zákaz propagace. Také tresty by neměly být formální (viz rok pro Štěpána), ale skutečné, např. v rozpětí 10 až 25 let. Možná by pak stálo i za úvahu opatření, aby škody, způsobené komunistickou totalitou byly povinni (jako u ostatních trestných činů) v plné míře nahradit pachatelé. Včetně odškodnění za věznění, znárodnění, vyloučení ze studia z politických důvodů a mnoho dalších. Kdo tehdy soudil, rozhodoval (na školách i jinde) je přece snadno zjistitelné. Bohužel v parlamentu sedí mnoho těch, kteří tyto zločiny horlivě páchali (např. pan Pithart byl velkým svazáckým sekerníkem, než vsadil v r. 1968 na špatnou kartu).
Zajic 17.3.2006 2:48

Re: Re: Dobry clanek - je potreba likvidovat komunisty nikoliv ideolgii.

Divizno - dekuji za vecnou reakci. V mem prispevku je znacne obecna definice problemu. To co jste napsal, jsem vyslovoval v ruznych chatech uz mnohokrat. Je treba trestat konkretni zlocice at jde o jakou koliv "ideovou" zakladnu zlocinu ( tedy "komunisty", "fasity", nebo treba "mohamedany, ty psi pohansky" jak o nich mluvil Svejk.)
Celou dobu je zakladnich zakonu "proti komunismu" ale nejsou prosaovany pravnim radem. Komunisticka strana svoji propagaci tridni nenavisti celou dobu kontinuelne od  puce v 1948 prosazuje tuto ideologii, ktera byla po roce 1989 za zlocinnou. Nikdo ale zakony neprosazuje. A nejen tyto "politicke" ale i normalni "kriminalni". Nezijeme v tom co se v civilizovanych zemich nazyva "pravni stat" ale zijeme v podivne polokomunisticke anarchii. Vzdyt zustalo zachovano kontinuum zlocinneckeho komunistickeho pravniho radu. Zlociny komunistu v minulosti tak zustavaji pravne podlozeny a jsou vlastne "zakonne" ci alespone "promlcenne".
Bojar 16.3.2006 14:21

Svoboda slova

řeknu li, komunismus je dobrá věc, mám na to právo je svoboda slova. Spojím se s dalšími dvěma tisíci podobných, rozhodneme se že revoluční cestou komunismus zavedem. Je to ještě o svobodě slova?
IS 16.3.2006 14:45

Re: vládne v USA komunsitická diktatura ?

Bojare, president USA Lincoln kdysi ve své nástupní řeči do funkce prohlásil, že když má lid "vlády dost, může uplatnit své ústavní právo předkládat pozměňovací nárhy, nebo své revoluční právo ji rozprášit či svrhnout.
V podstatě Lincoln jen stručně uvedl to, co je obsaženo v Deklaraci nezávislost USA z roku 1776.
 
 
G. Pašek 16.3.2006 16:39

Re: Re: vládne v USA komunsitická diktatura ?

IS mohl by jsi pro naší zábavu okopírovat a nalepit ty pasáže od Lincolna a Jeffersona o čem tady blábolíš tak rozšafně nesmysly . . . .  já to pro přeložím pro ty, kteří neovládají angličtinu . . . .
IS 16.3.2006 18:37

Re: Re: Re: to je citováno z češtiny

Milý Pašku, omlouvám se, ale připadalo by mi jako podceňování vaší inteligence  odkazovat na anglickou verzi Deklaraci . Stejně tak si myslím že máte blíže k Lincolnovým adresám. Český text byl vybrán náhodou z knihy Marie- France Toinet :Hon na čarodějnice, vydané v češtině. Někde mám i zrcadlové překlady Ústavy a Deklarace.
Snad postačí  citace Lincolnova textu z inauguračního proslovu 1861:
This country, with its institutions, belongs to the people who inhabit it. Whenever they shall grow weary of the existing Government, they can exercise their 'constitutional' right of amending it or their 'revolutionary' right to dismember or overthrow it.
Můžeme tak porovnat vaši verzi. Uznávám, že není jednoduché tyto texty překládat. Existují však obecně uznávané překlady pro politickou praxi a nemíním se pokoušet o lidovou tvořivost.  Cituji to obvykle, když shledám, že si  čeští pravičáci  neuvědomují, z jakých kořenů moderní demokracie vzešla.
vlastním brkem 16.3.2006 14:13

Komunismus se nikomu zakázat nepovede, protože se v nás usalašil, jak židovská víra.

Byl by  to boj s větrnými mlýny.
IS 16.3.2006 19:45

Re: Zakázat se povede, vymýtit ne.

OBČAN XY 16.3.2006 14:01

ŠLAPACÍ MLÝN

 A pochod v bludném kruhu nejen k potření bolševika,nám připravili ti,kteří se s bolševickými a jinými zločinci spřáhli na počátku devadesátých let....Kdo z nás se tehdy ozval a nesouhlasil s nastoleným trendem.....Okouzleni populistickou šalbou Klausovy privatizace,která rozdala karty už předem než k ní došlo jsme jásali nad nástupem absurdního,primitivního kapitalismu.....Ti,kteří se bránili za bolševika a měli výhrady k zmíněnému byli a jsou většinou vysmíváni.....Setrvalá mobilisace,volba prezidenta,totˇ VÝSMĚCH VŠEM DO OBLIČEJE......ŽVANĚNÍ TO BY NÁM TEDY ŠLO......
IS 16.3.2006 13:53

Štětina zakáže i Masaryka ?

Vždy při diskusi o zákzu komujnistů je vhodné připomenou postoj Masaryků. TGM zákaz nepodporoval a jeho syn Jan dopomohl k moci komunistům v roce 1948 .
Jan Masaryk kdysi řekl: „…Já si vzpomínám, když ještě táta žil, jak k němu chodili naši agrárníci a servírovali mu třikrát denně místo jídla nápad postavit komunistickou stranu mimo zákon. Táta byl vždycky rozhodně proti tomu. Jednou se mě zeptal, co si myslím o těchto pokusech našich státních zbavit se opozice touto snadnou cestou. Tak jsem mu řekl, že když jsme jako kluci čutali merunu, nikdy nám nenapadlo jít k soudci a chtít po něm, aby vyhodil ze hřiště těch jedenáct kluků, kteří hráli proti nám. Mohl vyloučit jen ty, kteří nehráli fair…”.
Oba Masarykové byli reálnými politiky, ne jako bývalý komunista Štětina a komsomolec Mejstřík. 
 
JJ 16.3.2006 14:00

A jak to taky dopadlo

 
Prave, ze komunisti nehraji fer.
IS 16.3.2006 14:11

Re: a Štětina hraje fér?

JJ, bývalý komouš Štětina se měl za minulého režimu jak "prase v žitě" . Potomek privilegované komunistické věrchušky, finančně na výši, vystudoval dvě vysoké školy, mohl cestovat do zahraničí - oblastí, kam se normální občan nedostal, snad jen estébák.. A nyní  povykuje o hrůzách komunismu.
Moho disidentů by bylo rádo zažilo komunistický útisk jako Štětina ?
JJ 17.3.2006 10:12

Minulost me tolik nebere

 
Me zajima hrozba, kterou jsou dnes fasisti a komunisti. Proti fasismu mame zakon, proti komunismu ne. Tot vse.
Vodák 16.3.2006 14:58

Re: Štětina zakáže i Masaryka ?

Zneužívat už i Masaryka při  obhajobě komunistů je odporné. Masaryk s bolševiky zásadně nesouhlasil a komunisté se čtyřicet let snažili vymazat jeho jméno z historie.
IS 16.3.2006 15:06

Re: Re: Štětina zakáže i Masaryka ?

Vodáku, to jsou jen historická slova, která si můžete ověřit v Národní knihovně, popřípadě složení Gottwaldovy vlády v knihovně sněmovny.
Také je známa úvaha TGM:  "to jest nová doba ve vývoji smýšlení sociálního, že totiž socialismus přestává být náboženský.Toto nové stádium nám představuje marxismus, a to jest jeho velká zásluha."
TGM komunisty respektoval, i když s nimi v mnohém nesouhlasil.
Zajic 16.3.2006 15:55

Re: Nedokoncil jste citat Jan Masaryka

Na konci Jan Masaryk, ktery na to vzpominal po roce 1945 ale dokoncil myslenku. "Dnes si myslim, ze jsme radil (otci) spatne. Ze komuniste nikdy nemeli v umyslu hrat nejako hru podle pravidel."
Take vase tvrzeni ze syn Jan dopomohl k moci komunistům v roce 1948  je nesmysle. Neni nicim podlozene, je to vas subjtektivni nazor.  Jan Masaryk se pokousel podporit Benosuv projekt "mostu mezi Vychodem a Zapadem", ackoliv sam byl k te myslence kriticky. Sam o te Bensove idei rekl:  "Ale nezapominejte, ze po mostech se slape."  On byl jednou z prvnich obedy, kterou rozdrtila "staliovska bota z Vychodu". Dokud Jan Masaryk zil a pusobil ve vlade byl pro "komunisty (Stalina)" obrovskym nebezpecim loziska vzdoru a pripadne uspesneho odboje proti komunismu (i v pocatecni komunisticke vlade) byl posledni zabranou aby u nas "zvitezil vitezny unor". Proto byl zlikvidovan.
IS 16.3.2006 18:51

Re: Re: Jan Masaryk o Stalinovi

Jan Masaryk: "Musí to být velká myšlenka, která dovedla v jedinečném Stalinově provedení nadchnout sovětský lid k takovému vypětí sil, obětavosti a lásce k vlasti."
Historie nezná žádná kdyby a spekulace.  Jan Masaryk byl členem vlády Vítězného února.
Komunisté měli dosti přesná pravidla na rozdíl od protivníků, kteří improvizovali. I to je historický fakt.  .
Lea 16.3.2006 13:36

komunismus

Jo Silente voici,ten nepoučitelný národ se sjednotil a podporoval změnu. A nemluvila bych o plebsu. Jako plebs se zachovali ti,kteří tuto změnu prováděli. Asistovala jim chtivost peněz.
Silent voice 16.3.2006 13:46

Re: komunismus

  Leo,omlouvám se za slovo plebs, převzal jsem ho od pana Doležala.
Silent voice 16.3.2006 13:00

Má smysl kriminalizovat komunism

  Určitě to má smysl .  Pro nepoučitelný plebejský národ ceský je to imperativ.
Doplňková četba Jan Beneš:Čas voněl snem, Roman Cílek a kol. Úhlavní
přátelé,Josef Stalin:Dějiny VKS(b),Paul Johnson:Dějiny 20.století 
jezevec 16.3.2006 12:36

zákaz nevyřeší problém, ale pomůže

Zákazem komunismu nezmizí (bohužel) komunisti, stejně jako zákazem nacismu nezmizeli náckové - ale zmizí veřejná exploatace těchto exkremetů.
Je to podobné jak zákaz exploatace pornografie - nezmizí její uživatelů, ale nemusí se to neskrytě válet na každym rohu.
kapitán 16.3.2006 13:17

Re: zákaz nevyřeší problém, ale pomůže

To je hezky řečeno s tou pornografií.
Proč se mám koukat jak Grebeníček nechává "zatýkat" odpůrce komunistů na Letné, nebo jak nadávají antikomunistům v parlamentu.
IS 16.3.2006 14:03

Re: Re: kapitán- zabij komunistu, posílíš mír ?

Zatímco komunisté nadávají  (ta hrůza), antikomunisté kulturně zabíjejí (nick kapitán jásá). Jen aby komunisté nepožádali o pomoc soudruha Kalašnikova.
pepe 16.3.2006 16:02

Re: Re: Re: kapitán- zabij komunistu, posílíš mír ?

zase nesrozumitelný příspěvek,ale nápad je to vynikající