16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

PŘEDČASNÉ VOLBY: Demonstrovat, či nedemonstrovat?

Vrátili jsme se zpět do socialismu, a tak by bylo třeba provést opět kompletní transformaci veřejných financí, stejně jako v 90. letech. Problém je, že tenkrát jsme byli samostatný suverénní stát, jenže vstupem do EU jsme značnou část této suverenity a samostatnosti ztratili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Koutecký 22.9.2023 10:42

Finanční transformaci z 90. let nelze opakovat, paní Šichtařová, nikoliv proto, že jsme členy EU, nýbrž proto, že už tu není prakticky co prodat a vytunelovat, kromě snad ještě zdravotnictví.

T. Kučera 22.9.2023 7:50

Sichtarova je úplně vedle. Jenom další propagant toho, jak eu neprosperujea jak z ní máme ve vhodné chvíli utéci, nějak nevzala v potaz, že jsme to my, kdo nemá dostavěné dálnice a rychlovlaky, a že inflaci je zachvacen bývalý sovětský blok a ne západní Evropa. Čili zase jenom prorusky žvásty a leštění botiček Klausovi. https://www.e15.cz/inflace-v-cr-a-ve-svete-ceny-graf

E. Hlinovský 21.9.2023 18:51

Každý národ má vládu jakou si zaslouží.

Ten, kdo dobrovolně zírá 30 let na levicovou Českou televizi, nenaučil se anglicky tak, aby mohl sledovat některá západní media, si nic jiného než cestu do pekel s Evropskou unií asi nezaslouží.

O stavu českého voličstva hodně vypověděly poslední prezidenské volby.

D. Laurencikova 21.9.2023 20:03

R^R^R^

J. Anděl 21.9.2023 20:15

Je mi jasné, že je vám to tvrzení emocionálně sympatické, ale sama musíte chápat, že je to blbost, že by snad integraci s EU či Petra Pavla podporovali hlavně lidé, kteří se nenaučili anglicky natolik, aby mohli sledovat cizí média.

Že jo, že to chápete?

:-)

D. Laurencikova 21.9.2023 20:30

Ale jiste, pane Andel. Moje nejsilejsi emoce tady byla jiste pobaveni nad vyroky pana Hlinovskeh. Jisteze Anglictina neni nutna k tomu, aby clovek byl schopen kriticky myslet. Pan Hlinovsky ma presto pravdu: "O stavu českého voličstva hodně vypověděly poslední prezidenské volby".

J. Anděl 21.9.2023 20:43

No, každé volby něco vypovědí o stavu daného voličstva, to je tak nějak i trochu účel těch voleb.

Ale ona většina voleb v západní civilizaci ukazuje (co se týče stavu voličstva) především to, že názor na témata není u všech stejný. Záleží na typu voleb, prezidentské vyžadují více kompromisů než parlamentní, protože si nakonec musíte, chca nechca, vybrat ze dvou kandidátů (a nebo nevolit), a i v těch parlamentních můžete volit jen z toho, co je k dispozici, přičemž i u sebelepšího spolku, dle mého názoru, najdete něco, nad čím vám nezbyde než přivřít oči. Volby však většinou vycházejí víceméně půl na půl, samozřejmě vždy s mírnou převahou jedné strany, dost na to, aby ty volby byly rozhodnuty, ale málokdy na to, aby šlo hovořit o vůli "všeholidu".

Lze snad tvrdit, že výsledek 48:52 vypovídá o voličstvu jedno a výsledek opačný 52:48 by znamenal, že voličstvo je ÚPLNĚ jiné?

Takže - co podle vás přesně vypovídají ty volby prezidenta v ČR? Tedy vezmeme-li celkově, jací byli kandidáti, kteří kandidáti nějak věrohodně zabodovali v kole prvním, kteří se dostali do kola druhého, a poměr, kterým jeden mírně zvítězil nad druhým?

D. Laurencikova 21.9.2023 21:02

Uz to jaci kandidati nastoupili a jaci se dostali do finale, vypovida mnohe o volicstvu a nejen o nem. Andrej Babis muze byl leccim, ale jako prezident by mi opravdu take nesedel. To se v cele republice nenajde nikdo, kdo by chtel byt prezidentem, kdo ma odpovidajici format a lidsky potencial a kdo se v minulosti nezkompromitoval? Z meho hlediska tam jeden takovy kandidat byl: pan Basta. Ale ten beznadejne propadl. Ceske volicstvo ma takovou vladu a takoveho prezidenta, jakeho si zaslouzi. Jeste porad s panem Hlinovskym souhlasim.

J. Anděl 21.9.2023 21:06

Opakuji, souhlasíte s někým, kdo tvrdil, že kvalita voliče se pozná podle znalosti angličtiny.

To máte jako s tím "úspěchem" AfD.

V české parlamentní politice má takový "úspěch" Okamurova SPD, která koneckonců za panem Baštou stála.

Pan Bašta měl fyzicky na prezidentování asi tak jako ten, kterému říkáte Klusáček.

D. Laurencikova 21.9.2023 21:13

Mozna pisu moc rychle a vy ctete pomaleji, takze jeste jednou: Souhlasim s tim, ze Cesi maji takovou vladu, jakou si zaslouzili. Kriticke myslei ale na rozdil od pana Hlinovskeho nepodminuji znalosti anglictiny. To mate jak s temi stranami - ne se vsim muzete souhlasit a presto nekde date svuj hlas, v mem pripade palecek nahoru. ;-)

Nevim, jak vam vysvetlit, ze zadna strana, ktera se nepodili a vlade a ktera je ostatnimi stranami zasadne bojkotovana, nemuze ze sve pozice ovlivnit smer politiky. Na to potrebuje absolutni vetsinu, nebo koalicniho partnera. AfD zatim nema ani jedno, ani druhe.

Ja nikomu nerikam "Klusacek", to slysim poprve. Poslouchala jsem predvolebni projev pana Basty, ten se mi nesmirne libil a neudivuje me, ze je to kandidat z rad SPD.

J. Anděl 21.9.2023 21:32

Pojem Klusáček neznáte? Tak to se omlouvám. Tady v diskuzi tak někteří říkají Bidenovi, myslel jsem, že je to obecně známé.

Ve zbytku se shodujeme, netřeba mi to vysvětlovat, já tomu rozumím. Neshodujeme se v hodnocení, ale v popisu principu a toho, jak to funguje, ano. To právě mám na mysli - nemají absolutní většinu ani koaliční potenciál. Mají své voliče, jsou tedy taky odrazem stavu (části) voličstva, ale nemají jich dost, aby zásadně rozhodovali o dění v zemi. A tak je to v pořádku. Nikdo nemá rád, když o něm rozhodují marginální menšiny :-P.

Koaliční potenciál nemají hlavně proto, že jiné strany mají strach, že své voliče ztratí, pokud s nimi půjdou do koalice.

Je to podle mě pochopitelné, protože strany jako SPD svojí rétorikou útočí na voliče jiných stran. Například o nich tvrdí, že se málo učili anglicky ;-).

To je podle mě i skutečná příčina nízkého koaličního potenciálu ANO. Ten má sice hodně vlastních hlasů, ale koalovat se s ním nikomu taky moc nechce.

D. Laurencikova 22.9.2023 9:16

Nebyl jste to vy, kdo napsal neco v tom smyslu, ze AfD "ziskala na vlivu", tak co se mi nelibi? Na to ja jsem vam vysvetlila, jak to s tim "vlivem" AfD v Nemecku je. Kdyz AfD rekne, ze v noci je tma, tak se vsechny ostatni etablovane strany na ni vrhnou a tuto vypoved zatrati! Asi tak. Stranu, ktera ma na spolkove urovni druhy nejvetsi pocet hlasu a v byvale DDR je dnes nejsilnejsi, ja nenazyvam "marginalni mensinou. Ale podivejte se, kolik procent maji jednotlive strany v ceske petikoalici, tady se nejaka ta "marginalni mensina", ktera rozhoduje, urcite najde.;-)

Obava, ze ostatni strany ztrati volice, kdyz pujdou do koalice s AfD nebo s Okamurou, je myslim totalni nesmysl. V Nemecku je to konsens mezi "demokratickymi" stranami, jejichz demokraticnost se projevuje predevsim tim, ze potlacuji, diskriminuji a kriminalizuji jine nazory. Ale toto se vecne udrzet neda. Pockejte si na 2024, mozna bude AfD dokonce stavet kanclere.

Kdyz se podivate do Maninstream-Presse, co se pise o AfD, nebo i o Okamurovi, tak nejaky "utok" ve smyslu, ze se volici jinych stran malo ucili anglicky, je ve srovnani s tim velmi lichotiva poklona.

J. Anděl 22.9.2023 9:49

Ani tak ne, že získali na vlivu, ale že měli úspěch.

A mínil jsem to tak, že úspěch ve volbách sám o sobě nestačí.

Myslím, že jsme se na tom vlastně shodli.

Ano, třeba se to posune dál.

E. Hlinovský 21.9.2023 22:20

Paní Laurenciková rovněž nepodmiňuji kritické myšlení znalostí angličtiny. Pouze možnost přístupu k objektivnějším informacím je znalostí angličtiny v dnešním Česku už zase podmíněna. Jenom 32 let po listopadu.

D. Laurencikova 22.9.2023 8:55

Já jsem si dokonce všimla, že v Česku bývá leccos napsané anglicky a kolikrát se tomu divím. V bankovnictví musím pokaždé nejdřív vysaltovat anglictinu... jakoby angličtina byla prvni úřední řeč. To jen tak na okraj. Mne Vás příspěvek vysvětlovat nemusíte, pane Hlinovský. Já Vám rozumím.

D. Laurencikova 22.9.2023 8:55

Já jsem si dokonce všimla, že v Česku bývá leccos napsané anglicky a kolikrát se tomu divím. V bankovnictví musím pokaždé nejdřív vysaltovat anglictinu... jakoby angličtina byla prvni úřední řeč. To jen tak na okraj. Mne Vás příspěvek vysvětlovat nemusíte, pane Hlinovský. Já Vám rozumím.

E. Hlinovský 21.9.2023 22:10

Pane Anděl, máte problém s pochopením psaného textu, překrucujete moje výroky a jinak mlátíte prázdnou slámu.

Pouze tvrdím, že kdo neumí anglicky, tak prakticky dnes v Česku nemá možnost dostat se ke kritickým, objektivním, vyváženým informacím. Mozek je mu pernametně vymýván EU propagandou. Pokud není schopen snadno sledovat některá západní media, musí pravdu z té EU propagandy dešifrovat. Starší ročníky to většinou celkem ovládají, naučili se to v komunistickém totáči, zvládají to i bez angličtiny. Nezkušenou mládež však EU propaganda již plně indokrinovala, nepomůže jim ani jejich sice u nich běžná ale většinou pro tento účel nedostatečná angličtina.

Vy jste evidetně volič s omezeným rozhledem (věřím, že umíte trochu anglicky) když dáváte přednost jiným vlastnostem u prezidenta než jaké má pan Bašta. Takových voličů je v Česku většina, proto máme nyní za prezidenta zdravého, polovzdělaného, bezcharakterního panáka, který umí na motorce a který je skoro ve všem, co řekne mimo. Hlavně v tom, co říká o Ukrajině.

J. Anděl 21.9.2023 22:16

Ať si to, zda následující dvě citace znamenají totéž, srovnají čtenáři sami.

". Hlinovský 21.9.2023 18:51

Ten, kdo dobrovolně zírá 30 let na levicovou Českou televizi, nenaučil se anglicky tak, aby mohl sledovat některá západní media, si nic jiného než cestu do pekel s Evropskou unií asi nezaslouží."

"E. Hlinovský 21.9.2023 22:10 Pouze tvrdím, že kdo neumí anglicky, tak prakticky dnes v Česku nemá možnost dostat se ke kritickým, objektivním, vyváženým informacím. "

E. Hlinovský 21.9.2023 22:31

Pane Anděl, samozřejmě, že oba výroky neříkají totéž. Ten původní byla nadsazená zkratka. Pak jsem se to snažil vysvětlit i takovým jako vy, ale to je marný. Ztráta času.

J. Anděl 22.9.2023 7:00

Proti nadsazeným zkratkám obecně nic nemám, ale podle mě to nebyla povedená nadsazená zkratka, protože jednoduše anglicky máte k dispozici různé zdroje. Ty, které vy považujete za kvalitní, a pak obrovskou spoustu dalších.

A lidé si ty zdroje vybírají podle vlastních preferencí. Levicoví géniové na Západě - třeba v BLM nebo v těch různých hnutích Poslední generace atp. na Českou televizi nekoukají, anglicky umějí, je to třeba i jejich rodný jazyk, a je jim to v tomto smyslu prd platné. Jejich rozhled neomezuje či nedefinuje neznalost jazyka, nýbrž osobní preference ve spolupráci s algoritmy internetu a sociálních sítí. Toho, že se propojují lidé se stejnými zájmy a stejným odporem ke stejným jevům. A nemají pak, často, zájem o konzumaci jiných informačních zdrojů.

A to v některých případech, považte, dokonce možná někdy ani ve školách.

Naopak člověk zvídavý, jakkoliv jazykově omezený, má k dispozici překlady. Dokonce i kvalita těch automatických rok od roku výrazně roste. A je zde spousta občanů jako jste vy, kteří tyto informace z čiré dobroty svého srdce sami rádi překládají a sdílejí s ostatními.

E. Hlinovský 22.9.2023 11:22

Pokud, chcete být denně, aktuálně, objektivně z více zdrojů informován o světovém dění, například o Ukrajině, tak to bez dobré znalosti agličtiny nejde.

Pro mne je například zahraniční polititika Lipavského nepřijatelná a jeden z důvodů, proč nevolím Piráty. Ten, kdo je prakticky odkázán na denní informace ČT, může považovat Lipavského za docela schopného politika a Piráty volí. O to mi šlo.

J. Anděl 22.9.2023 11:35

Chápu, co myslíte.

Přesto si neumím moc představit, kdo je dnes prakticky odkázán na denní informace ČT. V době internetu? V době různých alternativních serverů? V době youtube?

Leda snad generace, která už se s internetem nechce vůbec seznamovat. Ale ti asi Piráty moc nevolí.

Samozřejmě, v angličtině je nabídka výrazně bohatší. A to není cenzurou, to je prostě počtem lidí, kteří angličtinu používají jako svou formu mediální komunikace (což nejsou nutně lidi s nativní angličtinou). Takže nabídka v angličtině je robustní a masivní ve všech možných oblastech.

Vážně si myslím, že Piráty volí (statisticky více) lidé, kteří přístup k informacím mají. A troufl bych si tvrdit, že většinou i umí anglicky (já Piráty nevolil, ovšem z jiných důvodů než Lipavský a Ukrajina). Ale vybírají si možná jiné informace, jiné zdroje než ty, které vy považujete za objektivní.

Já bych skoro řekl, že lidi, kteří dneska ještě koukají na televizi, si jdou k večernímu zpravodajství sednout jen tak proto, aby shlédli shrnutí toho, co už dávno četli přes den někde jinde.

A v neposlední řadě: jsou lidi, kteří volí Piráty z úplně jiných důvodů, než jaký je jejich postoj k ruské válce. A kteří tak, pokud někde hledají nějaké informace, tak to stejně nejsou informace o válce, ale ty, které zajímají je. Jedno, zda anglicky nebo česky.

A na závěr: svět čínského internetu je největší záhadou. A kolik lidí umí u nás čínsky?

E. Hlinovský 22.9.2023 22:10

Pokud přejdete na anglicky píšící media, dostanete se do jiné kultury, dostanete se z české bubliny a hlavně bubliny EU propagandy, která přicházi přes NGO, ČTK, ČT aj., o to jde. Je jedno, zda jste v Česku mezi Piráty nebo ODS, pořád jste ve stejné informační bublině a jste časem indokrinovaný. Na dnešních třícátnících je to zcela zřejmé.

J. Anděl 22.9.2023 22:21

Takže když budu číst anglicky psanej Playboy (jestli to ještě vychází), tak se dostanu z české bubliny?

To zřejmě není to, co máte na mysli, že? Není to tedy primárně o té angličtině.

Uveďte příklad jednoho konkrétního média. Příklad. Nemusíte vyjmenovávat všechna.

P. Diviš 21.9.2023 23:40

Dobrá snaha, cením si, ale u obou oponentů chybí"úchopové instrumentárium".

D. Mach 21.9.2023 18:06

Podle názvu jsem si myslel, že se něco zajímavého dozvím. Ale paní Šichtařová nezklamala a zase je to o ničem. Jen by mě zajímalo, které jsou ty pravicové strany, co ve volbách propadly. Šlachtova Přísaha? Nebo snad KSČM?

J. Anděl 21.9.2023 20:16

Vida, tuhle její větu jsem úplně přehlédl.

Ano, taky bych chtěl vědět, koho tím myslela.

J. Dlouhy 21.9.2023 22:16

Pane Andele, treba tim myslela Stranu svobodnych obcanu? To je snad jedina pravicova strana v Cesku (viz jeji program) a divim se, proc ji Cesi nevoli?

J. Anděl 21.9.2023 22:24

Nevylučuji to, ale zmínila myslím dvě. Protože žádnou neuvedla, můžeme o tom jen spekulovat.

J. Matuška 21.9.2023 16:57

20 bodů PRO

Okamžitý akční plán PRO ČR

https://stranapro.cz/?fbclid=IwAR2p6AsJ_mDpX39t6TYGf67Bpxf8stGvuMQyDcz9ZhQyJaZJT15J_50UwNc