1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

PŘEDČASNÉ VOLBY: Demonstrovat, či nedemonstrovat?

Vrátili jsme se zpět do socialismu, a tak by bylo třeba provést opět kompletní transformaci veřejných financí, stejně jako v 90. letech. Problém je, že tenkrát jsme byli samostatný suverénní stát, jenže vstupem do EU jsme značnou část této suverenity a samostatnosti ztratili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Laurencikova 21.9.2023 10:34

Naopak. Babis ma z meho hlediska daleko vic zdraveho rozumu nez cela petikoalice dohromady. Nad Fialou v Bruselu jasaji, nad Babisem ohrnuji nos. To ma svuj duvod. Tady jste se trochu prevolil.

L. Sindelar 21.9.2023 7:48

Pokud dojde na program antifiala, bude výsledek stejně tristní jako antibabis.

R. Dubravský 21.9.2023 7:39

Každý nový vládce je horší než ten předchozí. To je skoro přírodní zákon. Děsím se toho, co přijde po pětikolce.

M. Kanda 21.9.2023 7:38

Poptávka po pravicové politice tady těžko vznikne bez výměny podstatné části voličů. Jinou cestu si fakt nedovedu představit. Že by se levičák stal přes noc pravičákem je čirá utopie.

O. Musil 21.9.2023 7:49

A tady kandiduje nějaká pravice? Problém libertariánů je ten, že se nedokážou domluvit ani sami se sebou, natož s nějakým druhým. Svobodní svou šanci kdysi vyměnili za unijní peníze...

M. Kanda 21.9.2023 7:58

A proč by tady pravice měla kandidovat? V levicově zaměřeném národě by to byly vyhozené peníze a volební zisk někde okolo 1,43%.

O. Musil 21.9.2023 8:01

Asi tak. Babiš pumpoval peníze do ekonomiky a evidentně na tom nemíní nic měnit (zdroje z EU prý jsou), ODS a spol. se bojí cokoliv udělat, o "lid z Václaváku" se popere Babiš, Okamura a další.

Z. Lapil 21.9.2023 7:59

Budou-li potenciální voliči, bude i strana. Já bych klidně věřil i na Babise, to je vyslovený závislák na veřejném mínění.

J. Vorlický 21.9.2023 8:29

ano, pan Babiš je schopen se i rozplakat, nebo osobně rozvážet roušky, jen když ho lidi budou mít rádi. Ovšem, to jsou ale důvody proč rozumný, zodpovědný a své povinnosti chápající člověk nemůže takové babiše volit.

J. Vorlický 21.9.2023 8:05

. . . nemohli být svobodní, když svoji svobodu vyměnili za peníze. Stejní nevolníci dnes jako kdysi . . .

L. Písařík 21.9.2023 7:38

Chybí ještě metoda šikan protikandidáta - vytrvalé nasazování psí hlavy ve všech medíích včetně Babišových - divím se, že je nepoužil pro sebe.

J. Anděl 21.9.2023 7:34

Zhruba tak, ano. I proto se mi jeví tak frustrující bylobudelípovská kampaň a mentalita. Ale to je jedno, ona je to jen otázka vkusu.

Dodal bych k článku výslovně (ono to je taky zmíněno, ale okrajově, zdá se mi), že v celkové nabídce spolků, které mají zaznamenatelná procenta úspěchu či aspoň zaznamenatelné kampaně jsou pouze strany, orientující se (ekonomicky) na levý střed. To znamená, že se to týká i třeba SPD, nebo neparlamentní ČSSD (samozřejmě), Trikolóry atd.

Tyhle spolky se liší v ideologii a v názoru na mezinárodní politiku, ale neliší se v hospodářském pohledu, všechny nabízejí protekcionistické instituce, které budou občana chovat ve vatičce. Maximálně tak jedny preferují národní protekcionistické instituce před bruselskými, jiné se dokonce kloní k protekcionismu východnímu.

Ano. I ti, kteří budou rezonovat s částí článku o tom, jak blaze nám bylo v devadesátkách, kdy jsme byli suverénní nezávislá samostatná země, která si mohla dělat, co chtěla, na rozdíl od teď, kdy chudáci trpíme protekcionismem EU, preferují protekcionismus státu, chovajícího občana ve vatičce.

No. Takže ve finále je to jen takové akademické intelektuální cvičení, které s realitou nic neudělá. Není ani možnost si vyzkoušet, jestli by nám pravicovější politika pomohla, nebo je to blbost a bylo by ještě hůř, protože se nic takového jednoduše nestane.

Tak by mě zajímalo asi jediné - vnímá autorka na planetě stát, jehož ekonomické principy jí imponují a použila by ho jako vzor hodný následování? Případně které jeho principy obzvlášť?

Z. Lapil 21.9.2023 7:56

Poslyšte, něco takového jsem tu právě napsal: je zbytečné bavit se o czexitu, není-li rozdílu mezi socialismem bruselským a socialismem českého voliče.

J. Anděl 21.9.2023 8:10

Jo, to si zhruba myslím.

Otázku na pravicovější stát jako vzor jsem uvedl i proto, že bych se rád na takový stát podíval, jak se tam žije, jaká je tam pracovní doba a morálka, zvyky každodenního života, jestli to je něco, co bych dal a chtěl dát já, a jestli to je něco, co si myslím, že by dali ostatní občani ČR, jak nás vnímám.

Ten Hongkong, jak ho níže někde zmiňuje myslím pro srovnání pan Církva?

Z. Lapil 21.9.2023 8:50

Já si myslím, že takovým státem byla ČR zhruba v polovině 90. let, když už se usadil prach a ještě pořádně nezačala regulace kdečeho. Když tak o tom uvažuju, docela podstatný vliv na přechod k socialismu měla kampaň pro vstup do EU (ne bezprostředně vstup, ta kampaň), která se nesla v duchu "vy ubohoučcí a blboučcí, nechte nás, ať se o vás postaráme".

J. Anděl 21.9.2023 9:11

Ta kampaň do EU vliv mít mohla. I když já byl mladý a pamatuju si spíš zdůrazňování příležitostí kontaktů a většího trhu. A s tím i první deziluzi procitnutí do reality v podobě ochranářských výjimek pro přístup k práci v EU ze strany některých zemí.

Taky jako amatérský psycholog spekuluji, že velká část představ o budoucnosti v kapitalismu byla iluze, protože sentiment sametu tkvěl v tom, že budelíp. Jednou. Až doženeme západ. O což se postarají demokraticky zvolení politici.

A to se nestalo a kdo za to může? Demokraticky zvolení politici. :-)

Mírný sarkasmus a není to vyčerpávající. Lidí je hodně a nevím, jak moc se liší kolektivismus "socialistický" od korporátního.

Možná je klíčovým ekonomickým faktorem individuální víra v možnost zlepšit svůj život a nějak si to zlepšování navíc cestou aspoň trochu užít (radost z tvořivosti, z cesty). A na modelu pak záleží až v druhé řadě.

Z. Lapil 21.9.2023 10:55

Jo, je to tak. VŽDYCKY za to můžou ti druzí.

Individuální víra zlepšit svůj život a odevzdat ho našim potomkům ve stavu lepším, než jsme ho zdědili, to je podle mě podstata veškerého života včetně toho, jehož rostlinná inteligence nezvládne o mnoho víc než "jdi za světlem". My - inteligentní bytosti pak máme dvě volby: buď si život zlepšíme způsobem "Když něco chceš, musíš si to udělat", nebo to budeme požadovat po druhých. A ti budou zlepšení svého požadovat po nás.

Nevím, jak velký kus přebírám z teze "dřív bylo všechno lepší", ale připadá mi, že za našich mladých let jsme chtěli spasit svět MY; včetně těch komunistů, jejichž způsob se ukázal zvlášť pitomý a svinský. Dnešní Greta a spol. stávkují a pláčou Jak jste mohli a pokouší se nám rozkazovat.

Bohužel jí v OSN ani v novinách nikdo neřekne, že my jsme udělali, co jsme mohli (a nebylo toho málo, počínaje a zdaleka nekonče zhruba poloviční spotřebou automotorů proti době našeho mládí), že je mladá a silná a nadšená, tak ať si vyhrne rukávy a až s ní přestane třískat puberta, tak zjistí, že se s námi dá docela dobře spolupracovat.

Už proto, že staré pány utáhne mladá holka na vařený nudli.

R. Tichý 21.9.2023 7:22

ODS blahe pameti byla pravicova. Mela jistych 20-25% pravicaku. Jenze pak se zacala rozhlizet po ostatnich volicich, aby byla vetsi. A tak prisla o sve jiste a skoncila fialova, levicove liberalni.

P. Hák 21.9.2023 6:54

Naprostá většina z toho, co píšte, paní autorko, je pravda. Dokonce souhlasím s tím, že předčasné volby by dnes nic nevyřešily, mj. proto, že opozice ještě není připravena a zahraniční hegemon by ani změnu nepřipustil... taková česká tradice, počkat, až se to pohne jinde, ale to je dáno naší velikostí a pozicí.

Lišíme se ale ve dvou věcech. Za prvé svět není jen ekonomika, jakkoli je ekonomika HROZNĚ důležitá. Jde ale také (pro někoho především) o omezování svobody. O cenzuru, fízlování a politické procesy. O servilitu k zahraničním pánům, škodící této zemi. A proti tomu se taky protestovalo. (Ne, já tam nebyl, ale ještě pořád existuje svobodný internet.)

A za druhé pokud se má opozice připravit na volby, musí něco dělat. Musí být vidět. A musí spolupracovat. Obojí se stalo. Konkrétní recepty mohou přijít klidně za rok.

V. Církva 21.9.2023 7:05

Ale blbost, tam se protestovalo jenom o cenzuře milovat Putina. U nás zatím ještě cenzura tak moc silná není.

Nebylo tam o muslimských a afrických migrantech, homosexualismu. Dokonce ani jak na odpor proti CO2 extremismům. Na takovou demonstraci by se jít dalo.

A to je další věc. Patrony se vystřílií na Ukrajince, lásku k Rusku a covid a na skutečné problémy už nedojde. To je Trikolora i PRO.

J. Anděl 21.9.2023 7:44

Co se týče cenzury, fízlování a procesů, za covidu byl ve vládě Babiš a za covidu začala cenzura a fízlování. Dozvuky v podobě procesů jsou až nyní, ale zahájeny byly taky už za Babiše.

Tolik k hlavní opozici stávající vlády, se kterou už máme zkušenost.

A že dneska je to dál? Ano, to je tím, že čas teče jen jedním směrem a k zahájenému se přihodilo další. Znečistit vodu je jednodušší a rychlejší, než jí vyčistit.

Dodatky:

1. ani covid nebyl absolutní začátek v tom smyslu, že by předtím neexistovala kontrola projevu, ale omezovala se striktně na sféru, kterou naprostá většina lidí považuje za extrémistickou - třeba neonacismus nebo propagaci drog.

2. občan kromě svobody požaduje od státu bezpečnost. Nejvíc se to v současnosti projevuje (i na uvedených demonstracích) požadavkem bezpečnosti před migranty, včetně ovšem nejen těch z Ukrajiny. Taková bezpečnost nelze zaručit bez kontroly a omezení projevu, pohybu a dalších svobod, bez kontroly informačních toků. Jestli se někdy dostane do vlády SPD, sami uvidíte.

Z. Lapil 21.9.2023 7:51

Konkrétní recepty mohou přijít za rok... Jenže tohle je přesně ta redukce na "anti". Dříve antibabiš, dnes antifiala.

V. Církva 21.9.2023 6:54

Tentokrát dobrý článek paní Šichtařové. Souhlas Spolu jsem nevolil a měl bych podoné výhrady jako paní Šichtařová. Jakkoliv ne ve všem, nesouhlasím s anarchokapitalismem a ruskou naivitou k čemuž má paní Šichtařová pokud si pamatuju blízko a s demonstranty společné.

Přesto mi nejvíc na demonstraci kromě podrážení Ukrajiny a velebení Ruska některými (myslím, že to není názor většiny demonstrantů) bolševiky vadí to, že chtějí demisi a nechtějí nic dál.

Pokud demonstrovat, tak musíme vědět co a kdo to bude dělat jinak. A souhlasím s paní Šichtařovou nemáme takovou stranu ani poptávku, ani se nelze tak snadno postavit EU.

L. Písařík 21.9.2023 7:42

Jourová včera v televizi doslova uplácávala nebo zaplácávala názory odlišné od Bruselu až se jí od huby prášilo. Inu, koho chleba jíš ......... Zajímavost? Kdo řídí EK ?

J. Moravec 21.9.2023 6:41

Bohužel občan není vychováván k zodpovědnosti za sebe sama. Je příjemnější slyšet:

“neboj se občane my se postaráme, máš na to nárok, nenecháme tě padnout, než milý občane postarej se sám” .

Já se postarám, ty mě zvolíš. A tak bude úspěšný politik přerozdělovat tak dlouho dokud bude co.

Zatím to nevypadá špatně. Cestovky praskají ve švech.

I. Mentlík 21.9.2023 6:26

Máte pravdu, výměna opozice za dnešní koalici nic nezmění. Tzv. volební programy všech řeší (= naznačují, protože se stejně nesplní) marginálie. Rozumná politika, která by snad dokázala transformaci zrealizovat vždycky narazí na Bruselem vymezené mantinely. Rádoby politologů a ekonomů máme evidentně přehršel. Škoda, že nikdo z nich není ochoten reálně vyčíslit rozdíl mezi rychlým CZexitem a útrpným očekáváním rozpadu, který nás rovněž zničí. Jisté náznaky protiunijní vzpoury jsou vidět v Polsku, ale žádný z našich politiků se k nim raději nevyjadřuje. A v chytrých mobilech mladí citovat Nerudu ("Jak lvové v kleci ...") nejspíš nevidí.

O. Musil 21.9.2023 6:37

Velká Británie už žije tři roky ve svobodě a zatím mi nepřipadá, že by tam byl nějaký ráj. Co se týče pravicovější politiky, reálně skončila v roce 97 a 98 opoziční smlouvou.

Klausovy vyrovnané rozpočty - kolik miliard mu přisypala privatizace? Navíc v porevolučních letech voliči chápali, že jsou úspory nutné, to je už dávno pryč, stejně jako kapitalismus 19. století.

R. Langer 21.9.2023 7:51

Velká Británie žije ve svobodě, protože EU podle ní prosazovala ten Green Deal evidentně moc pomalu... :-P

Z. Lapil 21.9.2023 7:32

On ten rozdíl nikdo nevyčíslí, protože nemá smysluplné podklady. Počínaje tím, co OPRAVDU udělá EU (cla, pohyb osob) neboli jak moc bude nutné preorientovavat ekonomiku... Nebudu riskovat a napíšu jenom jinam.

Ona i ta ztráta dotací bůhví co by znamenala, protože skrze ni je trh natolik deformovany, že nikdo pořádně neví, co kolik stojí.

Neboli ono vyčíslit dopady není až tak složité, ale bude v tom tolik předpokladů, že předpověď počasí na příští červenec je proti tomu spolehlivost sama.

J. Novak 21.9.2023 5:44

K rozpadu EU muze dojit za desitky let a mezitim se CR muze dostat na nebo pod uroven byvalych rozvojovych zemi.

To uz by mohl byt lepsi a levnejsi CZexit.