12.6.2024 | Svátek má Antonie


Diskuse k článku

PŘEDČASNÉ VOLBY: Demonstrovat, či nedemonstrovat?

Vrátili jsme se zpět do socialismu, a tak by bylo třeba provést opět kompletní transformaci veřejných financí, stejně jako v 90. letech. Problém je, že tenkrát jsme byli samostatný suverénní stát, jenže vstupem do EU jsme značnou část této suverenity a samostatnosti ztratili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 21.9.2023 15:30

Já tohle asi vidím podobně, jako vy, ale z trochu jiného úhlu pohledu a pojmenovávám si to jinými slovy, a pak i docházím k trochu jinému závěru.

Vysvětlím: klíčovou hranici mezi společenskými silami nevidím na respektování práv a svobod, ale tam, kde se láme respekt k individualitě do kolektivismu. Píšu to tak často, že už je to ode mě klišé a zpohodlněl jsem, ani se mi to nechce moc vysvětlovat.

Ovšem - ona nejzákladnější práva jsou práva jednotlivce. Jsou tedy podle mě individualistická. A kdykoliv začne vítězit postoj, že se jednotlivec musí obětovat skupině, tak tím potenciálně trpí resp. mohou utrpět i ta jeho nejzákladnější práva. A domnívám se, že pak je jedno, jestli je tím kolektivem národ, říše, unie zemí, náboženství nebo planeta.

U Covidu šlo jednoznačně o vítězství zájmu kolektivu nad zájmy jednotlivce. V EU nebo USA obdobně, jako třeba v Číně. A přes všelijaké protesty si myslím, že podpora zájmu kolektivu mezi lidmi převažovala. Můžeme filosofovat, zda byli zmanipulovaní, vystrašení, že problém ve skutečnosti nebyl tak vážný, ale podle mě tím jenom zakryjeme to, že (jsme) s tím souhlasili v principu. S tím omezením práv ve prospěch bezpečí. A myslím, že tak to dopadne vždycky. Když převáží strach z imigrantů, opět budou lidé souhlasit s omezením základních práv jednotlivce ve prospěch kolektivu. Atd.

Jako obvykle dodávám, že v tomto směru nekritizuji, nesoudím, popisuji, co se domnívám vidět.

J. Anděl 21.9.2023 15:31

... a ano, myslím, že respekt k individualitě je jeden ze základních znaků pravicové politiky.

H. Lukešová 21.9.2023 12:22

A ještě horší je přece "krajní pravice" nebo chcete-li "ultrapravice"...

J. Anděl 21.9.2023 12:46

Ještě k otázce, jestli jsem pravicový člověk. Nejsem. A podle mě to ani nejde, stejně jako nic ve vesmíru není striktně jin či striktně jang, viz tao.

Hledám jakousi vyváženost, subjektivně vnímanou, takže bych v současnosti volil relativně pravicovější sdružení. Asi. Záleží na konkrétním programu, těžko říct, když jsem takový neviděl. Stejně tak záleží na věrohodnosti, jestli bych věřil, že jsou schopni nabízené dodat.

Ono se snadno myslí, že by člověk něco udělal v nějaké situaci, když ta situace vůbec nehrozí.

D. Laurencikova 21.9.2023 13:14

No, ted nam hrozi svetovy komunismus. Tady se tomu rika "miliardarsky komunismus", takze by clovek aspon mel cist programy stran.

J. Jurax 21.9.2023 12:30

Na nacionalistickém protekcionismu nevidím nic špatného. Preferuji ČR first před EU first.

Nacionalistický protekcionista je euronadávka pro patriota.

P. Čech 21.9.2023 9:18

"....to uvedl ve zkratce Václav Klaus"????

On to nejen uvedl, paní Šichtařová, on to i provedl a tedy i zavinil. Jako prezident republiky podpsal za ČR v 15 hod, 3.11.2009 Lisabonskou smlouvu a odtud pramení nesuverenita České republiky a její podřízení orgánům EU. Na jeho místě bych dnes byl zalezlý někde ve sklepě a styděl bych se vystrčit nos na ulici. Natož abych se vyjadřoval k věcem obecným.

P. Diviš 21.9.2023 10:05

Provedl, nezavinil. Byl by udělal lépe, kdyby abdikoval, ale lépe pouze pro svůj obraz v dějinách. Smlouva by byla přijata tak jako tak.

L. Zídek 21.9.2023 10:13

Bohužel....

P. Čech 21.9.2023 12:37

Kdyby Klaus smlouvu nepodepsal, nemohla by být přijata. Mohla by být přijata až tehdy, kdy by ji třeba podepsal nějaký jiný prezident ČR. To ovšem podle platné ústavy nehrozilo.

J. Vrabec 21.9.2023 9:06

Proti Babišovi protestovalo o mnoho, mnoho víc a zbavilo se ho až po volbách. A tak to má být.

P. Čech 21.9.2023 9:23

Žádné demonstrace s jedinou výjimkou, jíž je revoluce, nic smysluplného neřeší. Je to jen úlitba pro hlupáky, kteří si myslí, že vyřváváním stupidních hesel po ulicích něco změní. Nezmění nic! Aby k nějaké smysluplné změně mohlo dojít je třeba nové revoluce. K zavržení všech socanských principů a k nastolení skutečné zastupitelské demokracie podle vzoru Švýcarska, kde takováto demokracie efektivně funguje již po staletí.

D. Laurencikova 21.9.2023 9:30

Demonatrace neni "jen úlitba pro hlupáky, kteří si myslí, že vyřváváním stupidních hesel po ulicích něco změní", ale legalni demokraticky instrument k vyjadreni nazoru ci pozadavku!

Kdyz odmitate demonstraci, jak chcete organizovat nejakou revoluci, ktera cosi smete?

H. Lukešová 21.9.2023 9:48

Ano, demonstrovat má každý člověk nárok, ale rozhoduje se ve volbách, všichni nespokojení lidé, ať jdou k volbám a volí lépe, aby se dostaly k moci jiné strany. Nejde kraválem v ulicích vymáhat si své požadavky. Ať Češi zvolí jiné než pro-bruselské vítačské pro-migrační multi-kulti zelené strany. Dobře víte, že nemám ráda levicové strany, jenže volby dopadly, jak dopadly.

Když sleduji situaci v Izraeli, tak tam levicová verbež řve proti legitimně zvolené pravicové vládě a vyzývá k občanské válce a povstání a dokonce bývalý izraelský levicový premiér Ehud Barak sní o "Židech zabitými Židy". Abyste dobře rozuměla, levicoví Židé mají zabíjet pravicové a věřící Židy.

Naštěstí těch násilných levičáků je v Izraeli nepatrná menšina, ale je hodně slyšet a financovaná ze Západu sorosovskými evropskými a americkými neziskovkami, které se pokoušejí o převrat v Izraeli.

D. Laurencikova 21.9.2023 10:31

Ale jiste. Ve volebni kabine nikdo nikomu neklade na spanek pistoli, takze se nikdo nemuze rict, ze neco volit "musel". Ja vidim zasadni problem v tom, ze pro hodne lidi je to "prozapadni" a "probruselske" porad opakem bolsevismu a tudiz to dobre. To je jakysi atavismus, neptejte se me, jak je to mozne.

Reknu vam jednu zkusenost: Nedavno, na muklovske pouti, jsem slysela nazor, ze se za prezidentskeho kandidata nedostal nikdo vhodny a dustojny. Tak rikam: "Pan Basta byl dustojny kandidat". Na to se na me primo vrhl jakysi chlap a stekal, ze "Basta je bolsevik" a "kolaborant"... Cely program, znate to. Pritom Basta sedel za komunistu ve vezeni a toho "proruskeho kolaboranta" si vyslouzil tim zpusobem, ze naprosto pravem kritizuje EU... To je beznadejne.

H. Lukešová 21.9.2023 10:40

Ano. Je to tak. Bašta byl líčen jako "kolaborant s Ruskem". To ostatně každý, kdo je proti pro-bruselskému mainstreamu.

Jinak jste měla pravdu s tím Scholzem. Ten již kývnul na další vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 400 milionu Eur. I když se prvně tvářil, že ne.

Německo poskytne Ukrajině k boji proti ruským invazním silám zbrojní pomoc včetně munice, obrněných vozidel, zimního oblečení a generátorů v hodnotě 400 milionů eur (9,8 miliardy Kč). V pondělním rozhovoru s nejčtenějším německým deníkem Bild to prohlásil spolkový ministr obrany Boris Pistorius. Poznamenal, že o střelách s plochou dráhou letu Taurus, o které Kyjev usiluje, německá vláda ještě jasno nemá.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/nemecko-pistorius-pomoc-ministr-obrany-ukrajina_2309182021_jar

P. Diviš 21.9.2023 10:43

Bašta byl kolaborantem s Ruskem, nejen že by "byl líčen". A dosud je.

H. Lukešová 21.9.2023 10:47

Ale za komunismu, kdy naše země byla pod kuratelou moskevských bolševiků, seděl ve vězení. Zrovna Bašta nemá přece důvod milovat Rusko. Já samozřejmě neznám dopodrobna Baštovu osobnost a životopis, nevidím mu do hlavy, avšak nechápu, proč by zrovna on chtěl kolaborovat s Ruskem?

P. Diviš 21.9.2023 11:42

Taky mu do hlavy nevidím, abych zjistil proč. Mně stačí, že.

Mimochodem, ten jejich spolek tehdy komunisty kritizoval z͇l͇e͇v͇a͇.

J. Lukavsky 21.9.2023 18:41

"za komunismu, kdy naše země byla pod kuratelou moskevských bolševiků, seděl ve vězení." I s. Gustáv Husák za komunizmu seděl v base.... oni občas souzí zavřeli či dokonce pověsili i jiného souha (Slánského např.) Ba i jinému souhovi udělali díru do hlavičky cepínem (Trockij). Inu v rodině se to nejvíc pere. J.L end

P. Čech 21.9.2023 12:53

Bašta především nebyl nikdy členem zločinecké KSČ. To má být důležité!

L. Novák 21.9.2023 16:14

To je jedno. Byl ještě víc nalevo, než komunisti! ;-D

D. Laurencikova 21.9.2023 10:46

Taurusy budou take, na to muzete vzit jed! Tato podelana nemecka vlada se jeste i ukloni a podekuje, ze si je Ukrajinci vezmou. Scholzovo vahani je nedustojny teatr.

P. Čech 21.9.2023 12:49

"nikdo nemuze rict, ze neco volit "musel""????

Naopak, to musí říci každý zodpovědný člověk, který volí. Podle volebního zákona totiž nemůže volit své zástupce ale musí volit zástupce politických stran a hnutí. A přesně proto to je diktát a ne volby, kdy volič vybírá z nabídky konkrétních kandidátů - fyzických osob, čili přímo volí.

J. Anděl 21.9.2023 10:41

Správná připomínka, revoluce není bez demonstrací.

A protože revoluce většinou vyplaví špínu, utrpení, bolest a mnohdy i smrt, nijak radostná mi ta představa nepřipadá.

D. Laurencikova 21.9.2023 10:52

Vyplaveni spiny, utrpeni, bolesti a smrti - to uz je Bozi kralovstvi. To si od revoluce neslibujte.

J. Anděl 21.9.2023 10:56

Špatně jste to pochopila nebo já špatně napsal (nejspíš od obojího kousek), nepíšu o Božím království, píšu o pekle. To si od revoluce slibuji. Děkuji.

D. Laurencikova 21.9.2023 11:03

Vy si od revoluce s l i b u j e t e peklo? Neco si od neceho slibovat, znamena k tomu inklinovat. Vy si prejete peklo na zemi? Nebo jste se zase jen spatne vyjadril...

J. Anděl 21.9.2023 11:06

Správně, díky.

Revoluce vyplaví na povrch zlo a bolest a očekávám od ní peklo.

Ještě že vás mám.

Máte něco k obsahu?

D. Laurencikova 21.9.2023 11:22

Neco vyplavit, znamena neco odstranit. V prenesenem smylu neco neceho zbavit. Vy si od revoluce slibujete odstraneni spiny, utrpeni, bolesti a smrti, jste de facto napsal. To je pro vas peklo, pokracujete. Pane Andel, tady bych rekla: "Dvakrat mer a jednou rez". ;-)