1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

PŘEDČASNÉ VOLBY: Demonstrovat, či nedemonstrovat?

Vrátili jsme se zpět do socialismu, a tak by bylo třeba provést opět kompletní transformaci veřejných financí, stejně jako v 90. letech. Problém je, že tenkrát jsme byli samostatný suverénní stát, jenže vstupem do EU jsme značnou část této suverenity a samostatnosti ztratili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 21.9.2023 10:16

Ve většinovém systému volíte konkrétní lidi v jednomandátovém obvodě, ne strany nebo koalice. Ty se mohou vytvořit později, není-li zbytí.

J. Jurax 21.9.2023 12:53

Jenomže ti konkrétní lidé by až na nečetné výjimky byli reprezentanty stran a hnutí, jež by jim poskytovaly politické ukotvení a volební servis. Musela by se akorát přizpůsobit styl volební kampaně - prostě voliči by museli být oblbováni trochu jinou formou.

A dalo by se účelově čachrovat s velikostí a hranicemi volebních obvodů.

F. Navrátil 21.9.2023 8:45

Existují systémy, kde má volič dva hlasy. Jeden dává konkrétnímu kandidátovi v jednomandátovém okruhu a druhý politické straně. Přitom neexistuje žádné pětiprocentní omezení.

O. Musil 21.9.2023 8:54

To je taková kombinace naše parlamentu a senátu.

P. Diviš 21.9.2023 10:13

Ani poměrný systém není "spravedlivý", já bych do toho spravedlnost vůbec netahal.

Funguje to tak, že se volí v jednomandátových obvodech a "větší bere", je poslancem. Pokud je tam třeba 5 kandidátů, tak klidně i s 35%. Vítězí ten s největší podporou. V dvoukolových pak ten, který budí nejmenší odpor.

Moje ideální představa by byla poslaneckou sněmovnu volit jednokolově většinově, Senát, pro kontrolu a vyrovnávání, dvoukolově většinově.

Mohla by vládnout jedna strana, hnutí, v nejhorším dvoukoalice. A tedy za své vládnutí a plnění předvolebních slibů zodpovídat a nevymlouvat se na koaliční kompromisy.

T. Kohout 21.9.2023 8:55

V USA (i Kanadě) mají většinový systém a tam to dopadá jak?

O. Musil 21.9.2023 9:08

Jeden volební obvod = jeden poslanec. U nás by tedy bylo 200 obvodů, těžko říct, jak by to u nás dopadlo. nevím, kolik okrsků získal Babiš, kolik SPOLU a podobně.

V. Kučer 21.9.2023 8:30

Stačí když příští vláda přestane dotovat Green Deal a bude investovat do jaderné energetiky, s tím souhlasí většina voličů. Další problém je migrace ze zemí s vysokým nárůstem populace, většina voličů s tím nesouhlasí přesto ilegální migranti zůstávají.

P. Pepax 21.9.2023 8:29

Autorka má asi pravdu, nicméně u našich sousedu v Maďarsku a Polsku si počínají výrazně jinak než v podělaném Česku, současná česká vláda vlastně vrazila klín do vztahů zemí ve střední Evropě a chová se jako kolaborant ve prospěch tzv. západu. Takže jakákoliv náhrada této party bude přínosná, chybí nám zejména nacionalismus, né pouze omílaná pravicovost.

T. Kohout 21.9.2023 8:57

Náboženskou diktaturu, kdy vládnou "duchovní autority" zpozadí bych tu taky nechtěl.

P. Han 21.9.2023 8:25

Změna smýšlení voličů nenastane, dokud nepřijde onen Astonem popisovaný náraz do zdi. Po roce 1989 byla většina voličů pravicová, nebo aspoň se tak chtěla tvářit. Souhlasili s momentálním utahováním opasků, aby později bylo lépe. A ono skutečně bylo, jen to šlo pomalu. Celkem pochopitelně, ovšem odhodlání se vytratilo. Přišla "špatná nálada", "spálená země", kapitalismus 19. století" a další podobné slogany, které iniciovaly posun smýšlení doleva. A reminiscence na to, jak jsme se před listopadem měli báječně.

No a s tím se měnilo složení vlády i vládní politika. Možná to odstartoval už Klaus, když ustoupil Duškově stávce železničářů. Ale zcela jistě Zemanova vláda rozhazováním peněz na všechny strany, což vlastně slíbila svým voličům, kteří ji - díky Zemanovi - vynesli z jednociferných do dvouciferných procent preferencí. No a pak to šlo samospádem, "Zdroje jsou" atd. Krátké epizody pravicových vlád už s nastaveným trendem nic nenadělaly, nemluvě o tom, že "pravice" už byla čím dál víc v uvozovkách - přesně dle paní Šichtařové. A "silný vůdce", který by nás z toho vyvedl, se nekoná. Babiš, Okamura ani Rajchl to nebudou.

Jak napsal Astonův otec, Vladimír Neff, ve své knize Královský vozataj: " Podle Bergsona člověk v sobě spojuje svobodnou přirozenost orla a stádnost mravenců a včel. V dějinách byla údobí příznivá svobodným silným jedincům, orlům, a jiná údobí, kdy se společnost měnila v mraveniště, v němž život každého jednotlivého mravence byl přesně regulován a přizpůsoben zájmům celku. Renesance, to bylo údobí orlů. My prožíváme konec renesance. Nastává údobí mravenců."

M. Kanda 21.9.2023 9:17

Lépe se to snad ani popsat nedá R^.

J. Rejzek 21.9.2023 8:09

I klaka s ukrajinskými vlajkami před muzeem pochopila, že demonstrace není proti vládě, nebo bídě, ale proti válce a Ukrajině. Jinak nevím, proč by tam provokovala.

I organizátoři demonstrace pochopili, že tam spousta lidí, (většina) demonstruje proti válce a proto hned na úvod vyhlásí zákaz ruských vlajek a symbolů. Pro výstrahu tam pak špiclové zadrží někoho v závadném tričku.

I vláda pochopila náladu mezi lidmi a proto podporuje tyto hodné demonstrace. Kecejte, mávejte vlajčičkami, pochodujte, zpívejte , ale do války nám nekecejte!Až tam jednou vystoupí řečník s projevem proti válce a zvedne se tisíc Ruských vlajek, pak teprve bude mít vláda stažené svěrače.

J. Anděl 21.9.2023 8:19

I já při představě Václaváku naplněného ruskými vlajkami cítím jistý neklid.

;-D

P. Diviš 21.9.2023 10:18

Důvodně.

M. Krčmář 21.9.2023 10:38

A já si doteď myslel že symbolem míru je bílá holubice.

J. Vorlický 21.9.2023 7:59

Nejsou tu politické strany ve smyslu pravice (osobní zodpovědnost a povinnosti) a levice (společností garantovaný nárok na uspokojení materiálních potřeb občanů), ani Parlament. Jejich společná vize je jen získání moci ve státě. Námitky jako i demonstrace proti jedné nebo druhé vládě tudíž postrádají smysl, neboť jiné než stejné vlády tu nemají z čeho vzniknout.

Je třeba začít s hledáním cesty a směru, ne ,,lepší" vlády.

Z. Lapil 21.9.2023 8:04

Vlády volí voliči. Pravicová strana tu není jednoduše proto, že nás pravičáků je tu jenom pár. A to ještě kdo ví co by se ukázalo, až by přišla řeč třeba na zákoník práce a výpověď kohokoliv kdykoliv.

P. Sura 21.9.2023 9:07

R^R^R^

M. Kocián 21.9.2023 9:04

Cesta je jasná - společnost, která není tolik závislá na vládě, sebejistá, společnost občanů, ne pouze voličů. Což ovšem znamená nenechat se uplácet na žádné úrovni a být připraven poslat každého, kdo po vás chce jasnou pitomost, tam, kam slunce nesvítí. A vydržet to nějaký čas - my dříve narození v tom už máme praxi. Mladí se to naučí tím těžším způsobem. Protože ani lhát a uplácet se nedá věčně. I když se ten scénář pořád vrací.

P. Krešňák 21.9.2023 7:55

Vážená paní Šichtařová, máte pravdu. Pořád ale existují pravicoví voliči. Patřím k takovým a dnes bych si u voleb nevybral. Chodím volit vždy a tak při následujících volbách (pokud se neobjeví nová pravicová strana, které sliby uvěřím) budu vždy házet prázdnou obálku. Jsem zklamán (ale ne překvapen) postoji a činy ODS, jen lži výmluvy a nedržení předvolebních slibů, už chybí jen Opoziční smlouva s Babišem (i když Pětikoalice je taková Opoziční smlouva). Vyzývám všechny pravicové voliče, vhazujte prázdnou obálku. :-)

R. Tesařík 21.9.2023 8:01

A čeho tím dosáhnete?

J. Anděl 21.9.2023 8:02

R^

P. Krešňák 21.9.2023 8:47

Výsledek bude pro mně stejný jako si někoho vybrat. Čeho jsem dosáhl tím, že jsem volil ODS (tříkoalici), ničeho. Daně se zvedají, neušetřilo se nic, sliby jsou ODS o zadku, výdaje státu se zvyšují, k redukci státu nedošlo, jezdit po dálnicích jako např. v Polsku nebudeme ještě minimálně 40 let (44 odhal Pražský magistrát), stavební povolení na rodinný domek je cca rok a více, ve firmě nás stále někdo kontroluje (finančák, hasiči, IBP, povodí, ČIŽP, kraje, obce, ČOI, veterinární správa, statistický úřad, hygienici ....). Tak raději prázdnou obálku a doufám, že se možná připojí další pravicoví voliči. :-)

J. Hrbek 21.9.2023 9:10

To už je lepší to hodit Svobodným... s velkou pravděpodobností to dopadne jako s tou prázdnou obálkou... ale aspoň jim naznačíme, že jsou tady lidi, kteří jim rozumí;-)

P. Diviš 21.9.2023 10:45

Svobodným, nebo někomu s podobným programem.

J. Anděl 21.9.2023 8:02

Pane Krešňáku, chápu a respektuji váš postoj a věřím, že vám to takhle pomáhá k čistšímu svědomí.

Ale víte, jaký je rozdíl mezi křížkováním a vhazováním prázdné obálky?

Křížkování se ukázalo, že nějak funguje. Vhazování prázdné obálky, zdá se mi, má efekt naprosto nulový.

Tím netvrdím, že křížkování řeší problém neexistující pravice, to ani náhodou. Srovnávám dva vzorce chování z hlediska účinnosti - a tím atraktivity, poutavosti pro ostatní, což zpětně zase zvyšuje tu účinnost.

P. Krešňák 21.9.2023 8:53

Možná, kdyby nás bylo dost, tak by možná konečně přišel někdo, komu by stálo za to držet předvolební sliby a měl pravicový přístup k řešení problémů. Někdo mě před nedávnem napsal, že se neplatné hlasy nepočítají, ale počítají a možná by to pomohlo. Vím, že jsou to samá možná. Raději ale již nebudu volit menší zlo. :-):-)

D. Laurencikova 21.9.2023 9:34

K cemu? Co to ovlivni?

P. Krešňák 21.9.2023 9:46

Psal jsem to výše, co ovlivnila moje poslední volba ODS (tříkoalice), nic, jen jsem opět naletěl na sliby. Vlastně jedno pozitivum to mělo Babiš není předsedou vlády a za to to možná stálo. :-)