8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pep 22.7.2008 16:06

Re: Re: Re: Re: Hm

No v Brně to asi nepůjde, ale na menším městě (a těch je z pohledu regulovaných nájmů většina)není problém pronajmout 35m za 4 tisíce. Najednou je bude mít, dá z důchodu míň vnoučatům a bude bydlet důstojně jak požaduje hlodavec.

Jura Jurax 22.7.2008 13:15

Re: Re: Hm

Víte, ta důchodkyně to dosud utáhne. A do menšího nepůjde, proč taky? A až to neutáhne ... tady máte absurditu regulovaných nájmů; ty se teď ovšem budou ostře zvedat.

A až na to nebude mít, měla by jít do menšího a levnějšího. Nebo by jí měla pomoct rodina. A kdyby to opravdu jinak nešlo, pak nastupuje sociální síť.

Ono dnes děti spíš čekají, co jim stařenka šoupne z důchodu, než aby se složily a umožnily stařence dožít v bytě, kde bydlela celý život a teď je nájem už nad její možnosti. Ti haranti budou raději volit socany, aby jejich stařenku nuceně dotovali cizí lidi.

Stredocech 22.7.2008 14:39

Ti haranti sotva uživí vlastní rodiny, většinou

A je i ve vašem zájmu, aby vůbec nějaké rodiny měli.

Jura Jurax 22.7.2008 15:01

Re: Ti haranti sotva uživí vlastní rodiny, většinou

Hm - ti haranti se tedy musí víc snažit nebo se uskromnit. To není můj problém.

A já rodinu mám, a mí haranti se snaží a jsou soběstační a ještě jim zbude; a to nejsou žádní podnikatelé, nýbrž zaměstnanci (nikoli státní), ovšem šikovní, kvalifikovaní, vzdělaní a jazykově vybavení; nebojte se, oni a jejich děti na můj důchod vydělají.

Emil XX 22.7.2008 21:43

Re: Re: Ti haranti sotva uživí vlastní rodiny, většinou

Na Váš důchod asi ano, ale nějaký příští Křeček může ty důchody přeozdělit. A je třeba mít dost lidí, abychom se ubránili imigraci muslimů.

Domácí 23.7.2008 14:24

Re: Re: Re: Ti haranti sotva uživí vlastní rodiny, většinou

Je to prosté. Cigáni nechť inkasují sociální dávky proti odpovídajícímu objemu veřejně prospěšných prací a budou hned peníze na podporu sociálního bydlení. A pokud obce chtějí podnikat v oblasti nájemního bydlení, nechť také platí majetkové daně do státní pokladny a nechť jsou jim zrušeny dotace na bydlení.

Křeček míso keců by měl pro ty své babičky za své miliony postavit činžák s byty za symbolické nájemné.

Jana Nováková 22.7.2008 12:38

A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Bydlíme v regulovaném bytě v Praze na Vinohradech 2+1.  Dům byl vrácen v restituci majiteli. Takže bohužel jsme si byt nemohli koupit, ač bychom to moc rádi učinili i za mnohem vyšší cenu, než za jakou ji kupují všichni ti, kterým jsou byty prodávány v privatizaci od obvodních úřadů a dneska se tu rozčilují. Tyto prodané byty v restituci za pár šupů, na ty doplácíme my, kteří jsme si  takovou možnost neměli. Majitelé domu si stále stěžují, že mají málo. Přitom víme, že naše domácí má čistý zisk z domu i v případě, že 85 % bytů je regulovaných    s to 1 100 000,-Kč ročně. V průběhu let dala dům perfektně dohromady : plastová okna, novou střechu, kotelnu, vymalováno, nové schránky, udržovaná zahrada atd. Na všechno jí postupně stačili finance. Je vidět, že to jde. Ale někteří domácí jsou nenasytní a chtějí čím dál více, mercedes v garáži, půl roku na Seychelách atd. a pořád jim to bude málo. 

Jura Jurax 22.7.2008 12:46

Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Hm - a jak to víte o tom zisku? A jsou v tom domě jenom byty? Kolik platí neregulovaní a kolik Vy?

A že se majitelka stará o svou nemovitost je snad dobře, ne?

Ono zas někteří nájemníci si myslí, že když někde bydlí 20 let, že by snad už ani nájem platit neměli - vždyť už zaplatili dost - a když, tak jenom ty čtyři stovky, co platili za bolševika.

Jana 22.7.2008 14:28

Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Víte, nemusíte hned napadat -  tak to není. Platíme to, co je stanovené zákonem, což je za 70 m byt čistého 6400,- a od nového roku 7600. K tomu si připočtěte poplatky za teplo, vodu, úklid atd. což je kolem 100000,- . Takže si nemusíte dělat starosti, že bychom měli zájem nic neplatit. A to nehovořím, kolik jsme investovali do bytu, udělali jsme si rekonstrukci na vlastní náklady. A ještě pro ostatní - dům má 24 bytů a těch asi 15 procent neregulovaných jsou malé nebytové prostoty, kde je kancelář a 2 byty neregulované - ty to určitě nezachrání. A kolik má domácí na zisku není těžké spočítat, je zde 24 bytů a za 2+1 je čistý nájem 6400 od ledna 2009 7600,-. K tomu si přičtěte 3500 za teplo, vodu, úklid atd. a ostatní služby atd. a já dávám za byt celou svou výplatu ve školství. A jestlipak se vůbec ví, kolik procent z průměrných příjmů se platí za bydlení v zemích západní Evropy ? Ale to je na delší debatu.

Jura Jurax 22.7.2008 15:32

Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Tedy - platíte majiteli čistého nájmu 6400 (služby jsou jiná věc, to sem nepleťte) a obýváte byt o 70 m2. Majitel z toho platí údržbu domu, pojistné, revize. Odhaduji, že to je takových 600 až 1500 měsíčně (opravdu jen odhaduji podle fondu oprav v našem domě, může to být výrazně víc.).

Platíte necelou stovku na m2, budete platit cca 110 na m2 měsíčně.

Jste schopna odhadnout, kolik by dnes stálo postavit takový byt, jaký máte? Myslím, že pod 25 000 na m2 by to nešlo - tedy Vy svým nájmem splatíte ten byt za cca 20 let. Až po dvaceti letech byt nese zisk a za dalších 20 let si vydělá na nový byt. V reálu ovšem platíte úroky z půjček, po cca 30 letech dům potřebuje velkou opravu (střechy, stoupačky, instalace, okna etc., na což ten "fond oprav" nestačí). Takže ty doby jsou spíš 30 a 30 let - a to se už blížíme k hranici životnosti domu. Přijde Vám stále ještě skutečně, že majitel má hodně zisku, najmě bezpracného?

Namítnete-li, že majitelka neinvestovala, nýbrž získala dům v restituci - nuže, investoval nějaký její příbuzný - a byl komunisty okraden o nemovitost i výnos z ní za cca 40 let. Majitelka jen dědila nemovitost - výnos je nenávratně v háji; holt měla štěstí na pracovité, šikovné a pilné příbuzné. Ostatně píšete, že majitelka investovala do zvelebení - to musely být řádově milióny -  jak dlouho myslíte je střádala z nájmu? Nebo jak dlouho bude splácet z nájmu půjčku, co si na zvelebení vzala?

Jinak samozřejmě máte smůlu - v domech, které nebyly restituovány, obce rozprodávaly byty nájemníkům za pusu. Rozdíl v mezi prodejní a reálnou cenou jsme zaplatili všichni v daních, protože obce se zbavily majetku a nezískaly peníze na silnice, chodníky a co já vím co vše - včetně sociálních bytů, které mohly být za ty prachy postaveny. Holt stát či obce zde byly sice soucitným a měkkosrdcatým, ale zato hodně špatným hospodářem.

Emil XX 22.7.2008 21:50

Milý Juro, kdyby se ty byty neprodávaly nájemníkům za

nízkou cenu, je dnes možná z Křečka premiér. Uvědomte si, že roku 1990 tu byla třetina bytů s regulovaným nájmem.

Baba Jaga 22.7.2008 13:04

Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

To snad není pravda. Ona vám předkládá daňové přiznání k nahlédnutí?Ta drzost regulovaných nájemníků je bez hranic a oni beze studu. Že to všechno muselo zaplatit těch 15 procent neregulovaných  vám nedochází?

Lion 22.7.2008 13:06

Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Nevím, jak je váš dům velký, ale pokud má 10 bytů, každý po 100m2, pak je výnos z regulovaného nájemného dnes cca 12*10*100*60= 720 tisíc. To ovšem NENÍ ČISTÝ ZISK, neznám jeho náklady, ale budou nemalé (pojištění nemovitosti, revize plynu, elektřiny, opravy a údržba, daň z nemovitosti) a pokud bude v plusu, bude muset zaplatit ještě daň z příjmu. Na těch Vašich 1,1M čistého zisku a 85% regulovaných nájmů by musel mít těch bytů alespoň několik tisíc a ještě ve velmi dobrém stavu. A jen tak na okraj, ne všichni máme nájemní byty na Vinohradech, víme ? Jediné, co je vidět, že tomu ani za mák nerozumíte a děláte tady bolševickou agitku ... (Y)

Baba Jaga 22.7.2008 14:06

Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Je zbytečné chtít po Janě Novákové, aby vynásobila dvě čísla. Je totiž negramotná.

MR 22.7.2008 14:16

Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Pro někoho jsou holinky hodinky a marže = zisk. To je přece normální, vždyť to říkají i v televizi:-)

Jana 22.7.2008 15:40

Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Pro babu Jagu : Hele babo Jago, tohle nemá cenu. Je nutné být agresivní ? Vždyť o tom nic nevíte a jen hned napadáte. Já jsem psala další příspěvek, kde je počet bytů a cena. Ale Vy víte, že bytů je 10 a já jsem negramotmá že ? Copak není možná slušná diskuse ? A já bych si s Vámí ráda popovídala na toto téma. Víte jsem přístupná diskusi a jiné názory taky respektuji. Pokud máte zájem, sdělte mi Váš telefon a můžeme si popovídat. V úctě Vás zdravím.

Baba Jaga 22.7.2008 15:56

Re: Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Janinko, že byste se podívala na časy, jak šly příspěvky? já jsem Baba Jaga, ne jasnovidka. a odkud že máte těch 10 bytů?To byl zase Lion, ne? Máte v tom maglajz.  Teď k tomu přistupujete hezky, ale když napíšete se železnou logikou, že majitelce "stačili" peníze na všechny opravy a pořád má málo, tak vidím černě. To víte, učitelka v. v.Mějte se hezky, problematika nájemního bydlení je tak rozsáhlá, že to žádný telefonní rozhovor nemůže vyřešit. Nebudete tomu věřit, ale já jsem v podstatě velmi mírná a tolerantní ženská, resp. byla jsem, než jsem udělala jisté zkušenosti s regulovanými nadekretovanými nájemníky. No, tak teď jsem holt ta svině domácí, či čarodějnice. A ono to funguje.  Dětem jsem slíbila, že jim předám dům bez regulovaných nájemníků. Už je tam poslední a má hodně nakročeno. Zdá se vám to strašné? Poděkujte křečkovi a jemu podobným.R^

Lion 22.7.2008 17:15

Re: Re: Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Nebuďte s tím pravopisem na Janinku tak přísná. Vždyť ona taky pracuje ve školství ... ;-P

Baba Jaga 22.7.2008 18:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Lione, vy dobře víte, že nejde o pravopis;-D;-D

Lion 22.7.2008 16:33

Re: Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Ano, je nutné být VELICE AGRESIVNÍ, pokud osoba, okrádající svého pronajímatele s tichým souhlasem státu má tu drzost a napíše, cituji: "Ale někteří domácí jsou nenasytní a chtějí čím dál více, mercedes v garáži, půl roku na Seychelách atd. a pořád jim to bude málo". Kde berete tu drzost ? Ten "Váš" 2+1 na Vinohradech, 70m2 by stál minimálně 3 milióny. Takže, pokud Vám ho vlastník pronajme, půjčí Vám ony 3 milióny. Při uložení na běžném termínovaném vkladu (3,5%p.a.) by mu tento majetek vynesl měsíčně 8750,- Kč. Bez jakýchkoliv starostí !!! On (či ona) však má ještě nezanedbatelné náklady na opravy a údržbu, musí provádět revize elektro, plynu, hromosvodů, kouřovodů, musí si pojistit nemovitost, platit daň z nemovitosti, vést daňovou evidenci nebo účetnictví, psát reguláčům každoročně Oznámení o zvýšení mrzké almužny a pak vás jednoho po druhém odchytávat a nechávat si doručení podepisovat, aby se navýšení vůbec dočkal, v zimě uklízet sníh a led na cizím chodníku před domem, aby někdo z vás neuklouzl a on nemusel platit náhradu škody. A to vše za suma sumárum oněch slavných 6.400,- Kč. A ta pipka, co je platí tady hází milióny a snaží se vzbudit pocit, že majitelé ČD jsou nenažraní. A cítí se být dotčená, když se jí dostane na hrubý pytel odpovídající záplata. Nejprve si přečtěte po sobě, co píšete a pak kritizujte ostatní ! ;-O

Martin 22.7.2008 17:25

Re: Re: Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Lione - ty seš takovej vůl,že veškerá diskuse s tebou je bezpředmětná.Rv!!

Lion 22.7.2008 17:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Milý Martine, pro pravdu se každej zlobí, že ? ;-D

Lion 22.7.2008 17:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

O jaké diskusi to tu vlastně mluvíte ? Nenašel jsem Váš jediný příspěvek, kromě té kratičké impertinence nahoře. Jsem ochoten diskutovat s každým kdo má zájem, má alespoň elementární znalost problematiky a je slušný vůči oponentovi. Blbcům a provokatérům odpovídám v jejich duchu. To, aby to snáze pochopili. A co Vy ? Kam se zařadíte ? ;-)

jsemmaly 22.7.2008 19:45

Re: Re: Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Pane Lione. Z Vašich příspěvků lze vyčíst, že kolem bydlení to máte dost dobře spočítané. Proto bych se Vás chtěl zeptat, kolik korun by jste byl ochoten zaplatit za hodinu práce stroje. Třeba takového ,,traktorbagru" .  V případě, že budete chtít postavit nový dům pro další nájemníky, budete práci tímto strojem potřebovat na vykopání základů, kanalizací, přípojek inženýrských sítí a pod. Doufám, že mi odpovíte pod tento můj dotaz. Děkuji.

Lion 22.7.2008 21:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Tak  s tím jsem dosud neměl tu čest, takže opravdu nevím. Ale zcela jistě na to budou nějaké tabulky nebo Vám to ochotně sdělí pracovníci příslušné firmy. Vezměte jich tak 5-6 a budete mít jasno.

jsemmaly 23.7.2008 22:26

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Díky za Vaši vyhýbavou odpověď . Pokud, ale máte barák, tak by jste měl vědět kolik asi která práce stojí, než Vám jej postaví. Jinak Vaše kalkulace nájemného nevychází z ničeho jiného než z pouhé touhy zbohatnout za každou cenu.

drak 22.7.2008 14:24

Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

:-D Jano Nováková, souhlasím s Vámi. Už jse to napsal v jednom příspěvku, že nenažranost některých restituentů, je přímo katastrofální. Noví páni domácí skutečně dovedou využívat svých možností,. a někdy to přehánějí. Rozhodně nouzí netrpí.;-O

Baba Jaga 22.7.2008 14:34

Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Další, co neumí počítat. Majitelka domu Jany Novákové totiž restituovala na Vinohradech panelák, jak to předvedl Lion. A kdepak draku bydlíte vy a jaké zisky má váš majitel domu? Samozřejmě se topí v milionech a nic neopravuje. Opravuje-je to špatně, neopravuje- je to taky špatně.

Lion 22.7.2008 14:38

Re: Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

To, že zrovna Vy s Janou souhlasíte, ještě neznamená, že máte pravdu. Spíš to znamená jen to, že se sešli dva negramoti. ;-D 

R. 22.7.2008 15:03

Re: A co my, kteří jsme si nemohli byt koupit ?

Vy mate dnes zertovnou naladu, co?? Nova strecha, stoupacky, okna, kotelna, malovani, kristepane vzdyt tam litaji miliony 8-o Me z toho vychazi, ze vase pani domaci naprosto vsechno re-investuje, jinak to na barak nemuze stacit. Podivejte se na hnusne prazske panelakove sidliste, tam mate najem bezne 12 litru a energie navrch ;-O