15.6.2024 | Svátek má Vít


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pavel 99 17.5.2006 10:42

Doktore - čtete alespoň co sám píšete?

"...U nás v nemocnici poskytujeme služby o které je zájem a na které

existují prostředky k úhradě .......

Prostě dostameme zaplaceno tolik kolik je k dispozici...." - pokud EXISTUJÍ prostředky k úhradě, tak snad dostanete zaplatit všechno ne? V čem je problém?

Ad uklízecí firma - proč by neměla dostat tolik, aby jí to uhradilo náklady, když je výše psáno, že EXISTUJÍ prostředky k úhradě?

Jinak jste neodpověděl KDO hradí stávající náklady za léčení pacientů nebo zda tyto náklady zůstávají navždy neuhrazené?

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 14:06

Re: Doktore - čtete alespoň co sám píšete?

K platbě tzv. úklidových firem :  Ptáte se " proč by neměla ... ".  Tedy odpovím např. takto :  Ze zdravotního pojištění je platba za hospitalisovaného pacienta m.j. určena i tak, že je kalkulací vyjádřena úhrada tzv. režijních nákladů.  Kdyby nemocnice vynakládala jen tuto urenou částku na režijní náklady, byla by úroveň tzv. hotelových služeb katastrofální. Zkuse se podívat do vyhlášky, určující ony sazby.

pavel 99 17.5.2006 21:48

Re: Re: Doktore - čtete alespoň co sám píšete?

No moje základní otázka zněla, jestli existují či neexistují prostředky k úhradě služby, o kterou je zájem - v tomto případě léčby. "Doktor" (pro mne poněkud překvapivě) pravil že ANO (jeho slovy "..poskytujeme služby o které je zájem ..... a jsou na ně prostředky k úhradě...") - já osobně bych si tím nebyl jistý, neboť stále "plaveme" v nedostatku definic, ale budiž. Potom je opravdu nasnadě otázka (bez ohledu na způsob a komplikace s distribudí té úhrady) proč ta úhrada není provedena, když na ni údajně prostředky jsou (a je z tohoto pohledu celkem jedno, zda tou službou je léčba či úklid). Já jsem jenom reagoval na napsané teze.

Jinak sazby z vyhlášek celkem znám a jejich nesmyslnost není žádnou novinkou - ovšem kdo jiný by to měl uvádět do souladu s realitou než vláda? A ta na to měla snad 8 let - to je málo?

pacient 17.5.2006 10:34

Re: Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

Vážený doktore, to co popíráte ale již existuje. Uvedu příklad lékař v té vaší "skvělé" neziskové nemocnice mi léčili utžený meniskus a přetržený přední křížový vaz jeden měsíc ortézou a vytahováním náplně z kolena. Po měsíci jsem kontaktoval soukromé zdravotnické zařízení, během 10 minut jsem byl diagnostikován a za 14 dní mi byl odoperován meniskus a následně za měsic i provedena plastika vazu. Kupodivu vše hradila pojišťovna a jediný poplatek byl příplatek za lůžko. Nepředpokládám že tato soukromá nemocnice je v moci nějakých sebedestruktivních bláznů, kteří se chtějí zrujnovat, ale předtím ještě stačí vyléčit několik pacientů. Tj. vy si pacienty vybírat nemužete, ale pacienti si mohou vybírat vás, jsou li schopni takové neziskové zařízení včes opustit. Osobně se domnívám že argumentovat plastickou chirurgii je laciné a mimo mísu.  

pavel 99 17.5.2006 10:38

Re: Re: Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

právě takové možnosti srovnání a výběru je třeba zabránit.

Doktor 17.5.2006 10:55

Re: Re: Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

Výborně. Není nad příklad z praxe. (Detail, nebyl jste léčen v neziskové nemocnici, ale buď v příspěvkové, nebo v krajské akciovce, ale vím, co jste myslel).

Artroskopie je výkon ziskový. Samozřejmě, že ho hradí pojišťovna. Pokud specialista nepozná utržený křížový vaz je to jeho pochybení. Ale to se vám může stát kdekoliv, zde je třeba právě dohledu, aby takových pochybení bylo co nejméně. Právě třeba kontrolou kvality péče, jak je navrhována (dodneška nic takového neexistovalo).

(Mimochodem, provedli vám před operací magnetickou rezonanci?)

pacient 17.5.2006 12:28

Re: Re: Re: Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

Děkuji za odpověď. Mám ale další otázky. 1. Existuje seznam ziskových úkonů? 2. Kdo dělí výkony na ziskové a ostaní? 3. Podle jaké metriky. Není řešení tedy v lepším nastavení systému, než ve změně statutu nemocnice. Připadá mi to jako drbání se kolem hlavy.

Doktor 17.5.2006 12:55

Re: Re: Re: Re: Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

Samozřejmě neexistuje. Obecně platí že ziskový je výkon na jehož provedení jsou náklady nižší, než je úhrada od ZP. (V době paušálních plateb trochu pofiderní, ale dá se spočítat, kolik potřebuji vynaložit Kč, abych mohl pojišťovně vykázat 1 bod). 

Nastevení systému je samozřejmě zásadní záležitost. Ale to je věc velmi složitá a dá se realizovat - při skutečném dělném nasazení tak za 2 roky. Rozpad nemocniční sítě hrozí akutně.

pacient 17.5.2006 13:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

Problém má i druhou rovinu a je hlavně o důvěře. Pro mě je pan ministr absolutně nedůvěryhodná osoba. Jako když zloděj křičí .... . Bohužel jeho vystupování si mou důvěru nezískalo a tím se budu řídit i při volbách. O zmiňovaném dělném nasazení si můžeme nechat jen zdát a pan ministr k němu nijak nepřispěl. Tj i případný rozumný návrh v jeho podání má znaménko Rv. Domnívám se, že přišel čas změny.

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 14:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

Je skutečně na škodu věci, že projev ministra zdravotnictví je tak emocionální a že je předcházen projevy, vzbuzujícími nedůvěru.  Pokud se ale jedná o určitou věc, je třeba se na ni dívat věcně a pokusit se oddělovat pravdu od lži, abychom nebyli jak voda, rozlitá po stole, kterou si kdokoli odvede špičkou prstu na libovolnou stranu. V prostředí dané nedůvěry je to jistě obtížné, ale není to nemožné.

Změna se děje každým okamžikem a určuje tak vývoj.

Říci, že cokoli někdo se špatnou pověstí učiní, je nutně špatné, to je jako říci, že ve škaredém vejci nemůže být zárodek zdravého kuřete. Správné jednání je determinováno správnou vůlí.

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 13:47

Re: Re: Re: Re: Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

Výkony ziskové dělí od neziskových prostá aritmetická kalkulace, postavená na prostém ekonomickém principu, že co více stojí, než se za to dostane, je prodělečné.  Tento prostý ekonomický pricnip ovšem nelze uplatňovat pro vyhodnocení poskytované zdravotní péče.

dph 17.5.2006 10:57

Re: Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

doktore,až budu potřebovat operovat žlučník obrátím se na MUDr a ne na JUDr,ale když budu potřebovat vyřešit stabilizovat organizaci a zajistit její následný rozvoj,určitě se neobrátím na MUDr!

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 12:49

Re: Re: Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

... a zorganisujete tak poskytování zdravotní péče podle sebe, aniž byste se zajímal, zda taková organisace ji  vůbec umožňuje

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 12:47

Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

Ve zdravotnictví platí ekonomické zákony i zásady. a nemyslím, že by je kdo popíral. Spor je spíše o to,  jaká jsou to pravidla, zásady, zákony.

Ke zpětné vazbě :  Náhledy zdravotníků - zaměstnanců tedy nemáte za způsob zpětné vazby ?

pavel 99 17.5.2006 21:34

Re: Re: Platí ve zdravotnictví alespoň přírodní zákony?

Víte, základní podmínkou zpětné vazby je, že musí fungovat OBJEKTIVNĚ nikoli subjektivně - teprve pak lze mluvit o ZARUČENÉ funkčnosti. Znovu Vám opakuji - lékaři nejsou zástup  andělů, jsou to normální lidé s jejich (občas nepěknými vlastnostmi) a tudíž systém nemůže být nastaven na zástup andělů. Jinými slovy - úředník, který ROZHODUJE o tzv. neziskové nemocnici (a de facto ji řídí) nemá jediný důvod pro skutečně efektívní funkčnost tohoto zařízení - naopak, z mnohých disfunkčností mu mohou plynout určité výhody.

NoName 17.5.2006 8:01

A jinak, doktore ...

2. Nemocnice nikdo nepřebírá do majetku státu, i veřejné nemocnice zůstávají v majetku původních subjektů.

To je skutečně gigantická myšlenka. K čemu je původnímu subjektu majetek, když nemůže vykonávat svá vlastnická práva a musí "hospodařit" dle pokynů ministerstva bez ohledu na ekonomickou realitu ?

jepice 17.5.2006 8:24

Re: A jinak, doktore ...

Ekonomové jásají: takovéhle podmínky pro majitele firmy se jen tak nevidí !

1/nakupovat budete na trhu - ovšem většinou od firem, které vybere pan ministr

2/prodávat budete za ceny, které určí pan ministr, a to firmě, kterou ovládá pan ministr, přičemž kvalitu vašeho produktu bude posuzovat další organizace, kterou taktéž ovládá pan ministr

3/ zisk je zapovězen ze zákona

4/dluhy zaplatíte vy

www racek 17.5.2006 9:33

Re: Re: A jinak, doktore ...

hmm, ale fakt, někdy je i diskuse celkem seriozní zaplevelena demagogickými výkřiky ... ten systém neziskových nemocnic funguje všude v západní evropě...

NoName 17.5.2006 9:40

Re: Re: Re: A jinak, doktore ...

Téměr nikdo nezpochybňuje princip neziskovek, které určitě fungují i ve vyspělém světě. Ale si si jistý, že mají stejný zákon jako my ? T.j. zvláštní právní formu, zvláštní způsob účtování, předepsaný počet členů jedné z profesních komor ve vedení a podobně ?

www racek 17.5.2006 9:49

Re: Re: Re: Re: A jinak, doktore ...

souhlas. právě proto mě ten přijatý zákon vadí. stejně jako snahy sloučit pojišťovny do jedné.

Doktor 17.5.2006 10:28

Re: Re: Re: Re: Re: A jinak, doktore ...

Obecně - na správu všeobeného pojištění ze zákona mi stačí jedna pojišťovna. Na komerční připojištění jich může být klidně dvacet.

entler 17.5.2006 12:18

Re: Re: Re: Re: A jinak, doktore ...

Ano,mají velmi podobný,v Rakousku,v Německu,Švýcarsku i v Holandsku(zde jsou dokonce komerční nemocnice zakázány).Všechny nezisk.nemocnice mají zvl.systém účtování,počty odd.lůžek i personálu jsou předepsány,atd.V Rakousku se mohou země(Landesregierung) rozhodnout převést některou z nemocnic do jiné vlastnické formy,což ovšem znamená vyřazení ze sítě smluvních nemocnic.Nemocniční síť v těchto zemích je tvořena na základě dohody mezi vládami jednotl.zemí nebo vládou centrální se svazem pojišťoven a  LK.Tady v této pseudodiskuzi se vyjadřuje řada lidí k tématu, o kterém nemá ani Ahnung a mnoho lidí by se zde divilo,jak západní,dobře fungující zdravotnictví je centralizované a vlastně dle našich měřítek socialistické.Navíc,je třeba si uvědomit,že naše kraje nejsou "spolkové země" jako tomu je např.v Rak.nebo v Německu.

Doktor 17.5.2006 7:56

Líbí se mi dnešní diskutující

Moc pěkný vzorek populace.  O problému nevědí vůbec nic, nikdy se nenamáhali si zjistit fakta. O to více napadají každého, s kým nesouhlasí. O zdravotnictví vědí jediné - dr. Rath je gauner, protože to (možná)psali v novinách a asi si to myslí i Klaus.

Přesně jako v Orwellovi - 1984. Každou debatu ukončí ovce svým - čtyři nohy dobré, dvě nohy špatné.

Ach národe Komenského, kam jsi dospěl.

pavel 99 17.5.2006 8:22

Re: Líbí se mi dnešní diskutující

"...Každou debatu ukončí ovce svým - čtyři nohy dobré, dvě nohy špatné..." - poměrně přesné. V "doktorském provedení" to zní jako: "...Já mám pravdu, a vy jste hloupá a ještě to křičíte do světa..."

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 12:51

Re: Re: Líbí se mi dnešní diskutující

Skutečně ?

Joen 17.5.2006 8:23

Re: Líbí se mi dnešní diskutující

Jen faktická off topic, jde o Farmu zvířat, v 1984 ovce nic neproklamují.

dulcibelka 17.5.2006 8:56

Re: Re: Líbí se mi dnešní diskutující

On má pan "doktor" všeobecný přehled, to ví každý.

Doktor 17.5.2006 9:11

Re: Re: Líbí se mi dnešní diskutující

Jo máte pravdu, jde o Farmu zvířat. To jsem skutečně ulít. Díky za opravu.

jeff 17.5.2006 8:31

Re: Líbí se mi dnešní diskutující

a jste přesvědčen, že vaše skloňování Klause je argument k diskuzi? Tak ještě jednou. Jaký je rozdíl mezi "dobrovolným " naháněním zemědělců v 50- létech do JZD a dnešním "dobrovolným" naháněním soukromých nemocnic do "neziskových organizací"? V čem se liší "argumentace" tehdejších bolševiků a dnešního Ratha? Co je pro tuneláře zdravotního pojištění výhodnější, ekonomicky jasná a průhledná obchodní společnost s auditem, nebo prakticky nekontrolovatelná "neziskovka"? 

Bez ohledu na Orwela vám národ Komenského jednoduše nevěří.  A dobře si pamatuje proč.

Vlali 17.5.2006 10:13

Re: Re: Líbí se mi dnešní diskutující

Zkusil bych to po Vašem. Jaký je rozdíl mezi rozkrádalizací 90tých (Klausových) let  a dnešním pokusem státní (krajské) nemocnice "zprivatizovat". Co bude dělat občan středočeského kraje, když se potvrdí katastrofický scénář socanů. Všechny opakuji všechny nemocnice, které tento kraj převzal mají být a.s.. Víte ono to není o rozkradení nebo o znárodnění spíše o míře obou, žel oba tábory se zakopaly na extrému. Co se týče hospodaření (dnešním) tak mě zaráží, že nemocnice co je dotována krajem a má 40 mega dluh vyplácí správní radě horentní odměny.