20.6.2024 | Svátek má Květa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 19:52

Re: Rath jen zhoršuje chyby systému

Mohl byste uvést nějaký příklad " léčebné strategie v duchu postupů z poloviny minulého století " ? To abych snadněji pochopil, co Vám píší kolegové a co z toho Vy máte za tu věc.

Stran logiky nemám za případné předpokládat tak velkou moc Dr Ratha, že by skrze ni dokázal, co píšete.  Také dost dobře nerozumím oněm obvyklým 25% přesunutí do spoluúčasti. To je někde takto uvedeno nebo si to jen myslíte ?

X 17.5.2006 22:11

Re: Re: Rath jen zhoršuje chyby systému

Mohl. Neléčená a nediagnostikovaná jasná AP, opakované vysazování carvedilolu z důvodu ceny u nemocného s kardiálním selháváním (i přes opakovaná upozornění), neindikování dovyšetření sekundární hypertenze u mladé dívky s TK kolem 190/100...

A i úplné blbosti - vysazení clopidogrelu měsíc!! po PCI s potaženým stentem, verapamil u WPW syndromu, kombinace digoxinu + betalytika + verapamilu u staré pacientky se "stále rychlou" fibrilací síní (při přijetí 20/min), 600mg amiodaronu denne u nemocné s tyreotoxikózou...

25% spoluúčast (ve smyslu 25% příjmů zdravotnictví z přímých plateb nebo připojištění a 75% z povinného pojištění) je průměr EU.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 5:36

Re: Re: Re: Rath jen zhoršuje chyby systému

Pokud zjistíte pochybení v poskytnuté lékařské péči, nebo pokud zjistíte indicie toho pochybení, učitíte co ?  A v daných případech učinil jste co ?

pavel 99 17.5.2006 22:46

Re: Rath jen zhoršuje chyby systému

díky za věcný příspěvek. Už jsem se obával, že se mezi lékaři nikdo nenajde.

X 17.5.2006 23:33

Re: Re: Rath jen zhoršuje chyby systému

Nerad bych svým kolegům křivdil, ale řada z nich se nachytala na slib 15% zvyšování platů. A další řada na domnělou exkluzivitu lékařského řemesla v porovnání kupříkladu s řemeslem ševce. ;)

Oni ti oškliví pravičáci svým přejmenováváním pacientů na klienty či zákazníky, pojímáním zdravotnictví jako běžného podnikání, které se liší jen větší mírou kontroly státem a jistou garancí pojištění i pro neplátce pojistného a podřizování různých pochodů ve zdravotnictví tržní logice tuhle výjimečnost kazí. ;)

Jenže ekonomické zákony platí podobně neúprosně, jako fyzikální, bez ohledu na naše přání.

pavel 99 18.5.2006 0:10

Re: Re: Re: Rath jen zhoršuje chyby systému

naprostý souhlas. S překvapením to pozoruji stále.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 6:06

Re: Re: Re: Rath jen zhoršuje chyby systému

Tady ale směšujete dvě věci. Prvně snahu zaměstnanců skrze odbory, snahu  o dosažení náležité odměny za odvedenou práci. To nechci probírat, mám to z hlediska obecných principů systému zdravotní péče a jejího financování za okrajovou věc, byť ne podřadného významu.

Zde se vyjadřuji k systému z hlediska občana, společnosti a jejího státu. O náhledu na smysl označení klient jsem už psal. Nikomu nevnucuji, jen vyjadřuji svůj náhled. Přejmenováním se nedocílí toho, co se chce. Obsah vztahu není dán názvem, ale název klient mám v řadě případů nepřípadný. Běžné podnikání je ve zdravotnictví možné. nemám za správné, aby to byl jediný způsob, který stát garantuje zdravotní péči.  

Zdravotní péči nemám za zboží a její poskytování nemám za obchod. Zmýlená v interpretaci Samuelsonovy poučky vede k pojetí všech ekonomický svázaných činností za shodné.  I stát funguje dle jistých zákonitostí, které ovšem můžeme na přání změnit vlastní volbou.

MUDr Jiří Kilian 18.5.2006 6:28

Re: Re: Re: Rath jen zhoršuje chyby systému

Ještě jednu věc : nejde o ošklivost pravičáků, danou jejich momentálními nápady. Můj náhled na svět je takový, že dávám přednost svobodnému rozhodování jednotlivce. Sílu státu nemám za předmět kvantitativního, ale kvalitativního hodnocení. Na pravici mi nejvíce vadí její šlendrián a diletantství, se kterými přistupuje k naplňování proklamovaných ideí do reality. Levici jsem nikdy nevolil a ani nebudu. Pravici za sebe nyní poprve také ne. Nejsou lidi.

ruzova 17.5.2006 16:49

před rokem 48 však lidé byli rádi, že přežili

   Važme   si toho, že  někdo  má  snahu  věc   řešit  komplexně  dříve,  než   věci s amy  naberou s vůj  přirozený  spád.  Je  pravdou,  že  někteří  lékaři  brali úplatky od  farmaceutických  firem a lidem  cpali   nevhodné  drahé  léky,  je pravdou,  že  něktreré  zákroky,  rehabilitace  a  návštěvy  lékaře byli trochu  zbytečné  a  Čech  se  v  tom naučil c elkem chodit, běda  však   když  by  mu  lékař  něco  naúčtoval.  že   mnohem  nižší  status   má  ve  společnosti  zdravý  člověk,  který  před  zaměstnavatelem a jeho  vyhrožováním  neutíká  na  nemocenskou  než   ten, kdo  ttuto  socialistickou  zvyklost "hodit  se  marod"  vzal  za  běžnou  součást  své  utilitární s trategie.

NoName 17.5.2006 16:07

Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

Ad Váš příspěvek:

Milý pane, děkuji za sdělení těchto zkušeností. Když tu pořád čtu o špatnostech lékařského stavu, jsem rád, že se dočtu i něco jiného.

Co se těch špatností na adresu doktorů  týče, máte pravdu. Já jsem potkal víc dobrých doktorů než špatných, kteří nepovažovali peníze za nejdůležitější a prvořadá byla snaha léčit a vyléčit . Proto mne překvapuje, jak málo Vám (lékařům) vadí, jak ministr Ráth dehonestuje stejnÿm způsobem,jako dehonestují někteří lidé lékaře,   celou jednu zdravotnickou profesi, a to lékárníky. Sám jistě víte, že je rozdíl mezi majitelem lékárny a lékárníkem jako takovým, a že bezpochyby většině lékárníků jde stejně tak jako Vám lékařům v první řadě o pacienta a až pak o peníze. Můžu se zeptat proč ?

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 16:22

Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

Já teď nevím, co proč ..

NoName 17.5.2006 16:29

Re: Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

Proč Vám to tak málo vadí ...

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 16:35

Re: Re: Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

No ale co proč mi vadí

NoName 17.5.2006 16:37

Re: Re: Re: Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

Jde totižto o stějně pitomou generalizaci jako říct, že doktorům jde jenom o peníze... A neslyšel jsem, že by se třeba ČLK někdy ohradila ...

Petr Kunetka, zlocinec 17.5.2006 16:40

Re: Re: Re: Re: Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

I kdyz mne tema velmi zajima, vzhledem k tomu, jake mam zkusenosti s lekari se nemuzu zapojit. Nebyl bych schopen dostatecne kultivovaneho projevu ;(

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 16:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

Ale jen si ulevte, když Vám to nějak pomůže.

Petr Kunetka, zlocinec 17.5.2006 17:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

Ani ne, tem mym pribuznym uz to nepomuze a mne taky ne... Vykladat o svych zkusenostech asi nema smysl ;(

Petr Kunetka, zlocinec 17.5.2006 17:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

V urcitych situacich na obhajobu lekarskeho stavu reaguji iracionalne. Mam k tomu vcelku dost duvodu, ale ty nejsou zde relevantni. Prijmete, prosim, omluvu.

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 16:45

Re: Re: Re: Re: Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

Hm, asi to málo vykřičela do světa.

NoName 17.5.2006 16:36

Re: Re: Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

Myslím ty urážky Ratha směrem k lékárníkům ...

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 16:44

Re: Re: Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

Aha, teď  jsem snad pochopil :  " Proto mne překvapuje, jak málo Vám (lékařům) vadí, jak ministr Ráth dehonestuje stejnÿm způsobem,jako dehonestují někteří lidé lékaře,   celou jednu zdravotnickou profesi, a to lékárníky. "

Jednak si nemyslím, že je dehonestuje ( nevím, čím  a jak máte na mysli ) a některá jeho vyhlášení  v tomto směru mám za zbrklá a ve hněvu, tedy bez rozumu a tak i  bez významu, jednak výkon funkce ministra zdravotnictví nemám ze representující lékařský stav, ale poliickou stranu a stát, takže jeho počínání jehodnotím jako počínání lékaře, ale jako počínání politika. A v počínání politiků mne vcelku nic nepřekvapuje, nejsem paní Bubílková, abych se zaobíral jejich větičkami. Jde mi spíše o věc samotnou a tu nějaké slovní úlety znamenají spíše cosi v její nepospěch už tím, že jsou vyřčeny, natož pak tím, že by byly rozebírány. 

NoName 17.5.2006 16:46

Re: Re: Re: Re: Pane Kiliane, sice odbočím, ale snad můžu ;-)

Děkuju za odpověď,zdá se mi rozumná ...

VladaPing 17.5.2006 16:52

Re: Já jsem potkal víc dobrých doktorů než špatných,

Což jest jaksi samozřejmé, ne?

Setkání se "špatným" doktorem může býti pro případného trpělivce (pacienta, pacoše) setkáním mnohdy posledním.....

Šedovus 17.5.2006 15:25

Pojďte se se mnou zasnít jak neviditelná ruka trhu likviduje

epidemii cholery.

Zde diskutujícím zdravotníkům a lékařům se podivuji, debata je jako mezi Kopernikovci a kosmology ze Starého Egypta vyznávajících Osirise.

Že vás to baví.

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 15:29

Re: Pojďte se se mnou zasnít jak neviditelná ruka trhu likviduje

No, taky se divím. Tak nám to odpusťte, prosím.

baci l 17.5.2006 15:48

Re: Pojďte se se mnou zasnít jak neviditelná ruka trhu likviduje

no já bych jen napsal na svoji omluvu,že mně medicína baví a není mi jedno co bude dál a to jak zdravotníkovi ve mně tak potentionálmím pacientovi

baci l 17.5.2006 15:55

Re: Pojďte se se mnou zasnít jak neviditelná ruka trhu likviduje

můžu se na něco zeptat kteří jsou ti koperníkovci a kteří jsou vyznavači Osirida ja jsem z toho jak říkají bratří na slovensku ako v pomykove

Šedovous 17.5.2006 16:15

Kopernikovci mají aspoň tušení reality jak to asi

(i v případě zdravotnictví) funguje, vyznavači Osirise jen své legendy a utkvělé představy.

Pane baci fakt vás to baví otloukat si prsty o klávesnici? Já vím vzát souboj s lidským ignorantsvím to se nemá, ale ....

Zdar vašim mozolům ....;-)

MUDr Jiří Kilian 17.5.2006 16:27

Re: Kopernikovci mají aspoň tušení reality jak to asi

No, já si od kolegy rád přečtu, jaké má náhledy. Jestli Vám to tedy nevadí... 

Šedovous 17.5.2006 17:26

No to já taky,

ale snaha vyvracet vyznavačům Osirise  jejich utkvělé představy o  fungování českého zdravotnictví mne už nějak přešla....;-).

A že jsem se tu pár let snažil....