17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Michal Slánička 22.11.2007 11:04

Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Ten text nehájí federaci. Osobně rozpad hodnotím pozitivně. Jde v textu o srovnání chování belgických a českých společností. A pojmenoval jsem i jednoho z viníků.

aida 22.11.2007 11:02

Re: Re: Nevím jak autorovi,

Máte pravdu.

Michal Slánička 22.11.2007 11:00

Re: Důvody

Bohužel neuvádíte žádné protiargumenty. Nemám zapotřebí se přiživovat na antikomunismu. Ale pokud se podíváte opravdu blíže na dopady změn ve společnosti, které komunisté prováděli po 40 let, pak dojdete ke stejnému závěru. Nehodlám dělat hona komunisty, jen poukazuji na fakt, že i oni mají obrovský díl viny za rozpad federace. Samozřejmě beru v potaz i historická fakta a přístup Slováků a Čechů ke společnému státu. Jde o komplexní problém. Co se týče mé kariéry. Nepředpokládám, že by mi články pomohli v kariéře.

Von 22.11.2007 11:00

Re: Re: Rozpad.

Tak nevím, ale pan studnet nepíše, že je to v Belgii stejné jako u nás. Mohl se možná zmínit i tom, že v Belgii ten slabší a chudší rozpad státu nechce, zatímco u nás to bylo naopak.  Já jsem u něj ani nevyčetl, že by se zastával jednotného Československa. Takže - každý si z článku odnáší jiný dojem. Nevím, zda je to správné, ale je to zajímavé! Že by záleželo na "světovém názoru" čtenáře" ???

Kylchap 22.11.2007 10:59

V roce 1992

ještě platila dohoda o národnostním rozdělení funkcí prezident a premier. Havlova pozice byla neotřesitelná a Klaus se nemohl smířit s představou, že nebude premierem. To je celé. Ostatní si laskavý čtenář lehce domyslí. Cui bono?

Mirek F. 22.11.2007 10:58

Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Hm, a jak se měl společný stát bránit, jestliže jedna jeho část touží po vlastní hvězdičce a vůbec co největší samostatnosti? Poslat na Slovensko tanky ? Nebo donekonečna objíždět hrady a zámky, zatímco společný stát přestává fungovat (zákaz majorizace)? 

Dávat společný stát jako za každou denu pozitivní hodnotu bez ohledu na to, jak by v praxi vypadal, je poněkud bláhovost.

Brouk Pytlík 22.11.2007 10:56

Re: Re: Hodnocení autora

Píšete toto :Tento pocit tu kdysi byl jako výdobytek první republiky, ovšem čtyřicet let komunistického režimu, který téměř všechny hodnoty, sociologie by je označila za kulturní vzorce a normy, tento pocit československého národa dokonale zničil.

Ovšem potíž je v tom, že v roce 1948, žádný pocit československého národa, který měl vzniknout za první republiky nemohl být, když to bylo 3 roky po znovu sjednocení, které těžko říct, jestli si slováci sami přáli. když se 6 let předtím dobrovolně oddělili.

Michal Slánička 22.11.2007 10:52

Re: Re: Pomýlený příspěvek

Netvrdil bych, že zcela za vše mohou vždy komunnisté, ale v tomto případě je jejich míra viny opravdu velká.

Alfred 22.11.2007 10:50

Re: Krize identity Evropy

Moje řeč, nejvyšší čas chopit se meče, oprášit víru předků a neznabohy odkázat do patřičných mezí. Nelze dále trpět rouhání a urážky Boha! Tužme těla, třibme ducha, postavme armády mocné. Vezměme si silou zpět to, co nám Bůh přislíbit. Nepohrdněme jeho dary, neb nás stihne trest v podobě slabošství, obžerství chorob zkázy.

Michal Slánička 22.11.2007 10:49

Re: Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Pohledy dvou oborů na stejnou věc se mohou lišit v hodnocení. Proto ta odlišnost v hodnocení, ale to jsem vysvětlil v jiné odpovědi pro Vás. Každopádně děkuji za Váš názor.

Von 22.11.2007 10:48

Re: Pokud je tento článek ukázkou úrovně

Tak Vito - s kůží na trh - mohli za to komunisti nebo ne !!!! Tedy KTEŘÍ ?

Michal Slánička 22.11.2007 10:46

Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Nečetl jste pozorně hned první odstavec mého textu, tam máte odpověď.

Michal Slánička 22.11.2007 10:44

Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Jen bych Vás rád upozornil, že změny ve společnosti mají dopady několik let od daného data. Tak jako se bude vytrácet socialistické smýšlení občanů řadu let, tak i změny ve společnosti a jejích hodnotách,které byly komunisty provedeny, mají dopady dodnes. Tři roky od odstavení od moci je tedy opravdu zanedbatelný čas. Je tedy na odbornou debatu, zda mají hlavní či pouze nezanedbatelný podíl na rozpadu. Ja se z pohledu sociologie domnívám, že měli hlavní podíl, z pohledu politologie bychom mohli říci nezanedbatelný, poněvadž politický akt provedl někdo jiný.

Alfred 22.11.2007 10:40

Re: Důvody

Je mi u prde..le, kdo za co může. Já si myslím, že komunisti republiku zruinovali, vybydleli, rozkradli. Oni zase, že ji přivedli k nebývalému rozkvětu. Zřejmě máme pro hodnocení rozkvětu a úpadku dost různá kriteria a vypadá to, že se ani nemáme moc rádi. Tak proč trvat na pseudojednotě, jakémsi "sociálním státě" a "solidaritě", když to vede jenom k tomu, že si lezeme na nervy stále víc a víc. Komunistům komunismus přeju, do party s nimi nechci. Ať si každý žije za své. Rád se budu krmit polévkou z tuřínu a léčit odvarem z jitrocele, nic po komouších nechci ani kdyby se topili v přepychu. A naopak, soudruzi. Nic vám nedám. jste přece lidé zvláštního ražení, takže si nic nedlužíme. To je fér dohody, nebo ne?

Von 22.11.2007 10:40

Re: A co Slovenský štát co, ..Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Geronte - přečtete si reakce autora na Vaše příspěvky. To nevíte, že byla zavržena nejen zmíněná sociologie, ale třeba i kybernetika, gentetika ! A následky těchto komusntických ideologických zákazů pociťujeme DODNES! Vy ne????

strejda 22.11.2007 10:39

Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Teď jsem si všimnul, že diskutuji s autorem článku. To je tedy velice na pováženou. Pane Sláničko, pokud si neuvědomujete rozdíl mezi nezanedbatelným a hlavním, tak raději nepište. Děláte mladým pravicovým adeptům politiky medvědí službu. Říká se, jednou měř, dvakrát řež. Tak příště lépe a promyšleněji.

Michal Slánička 22.11.2007 10:36

Re: Pomýlený příspěvek

Nedávám Vám za pravdu v tom, že nelze situaci v tehdejším Československu a současné Belgii komparovat. Tato komparace je předmětem textů politologů u nás i v Belgii. Jsou zde jisté odlišnosti, které však nehrají takovou roli, poněvadž bychom mohli najít mnoho faktorů, které by mluvili proti rozpadu naší federace. Pokud bych přijal řadu Vašich argumentů, pak je div, že Belgie je jednotným státem dodnes.

Já se však také domnívám, že rozpad byl nevyhnutelný a správný, nehájím federaci, ta je z textu patrné.

strejda 22.11.2007 10:36

Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

za jedny z hlavních viníků zániku federace. Tak je to napsáno. Já, na rozdíl od vás, chápu rozdíl mezi nezanedbatelným a hlavním. A o tom to je. Patrně jste také špatně četl. Nezanedbatelný faktor je vhodné vyjádření. Jeden z hlavních viníků je blábol, obzvlášť když se stát rozpadnul tři roky poté, co byli odstaveni od vlády.

JJ 22.11.2007 10:35

Lepsi prvne v posledni vesnici, nez druhy ve state

Slovaci se odtrhli, i kdyz to bylo prezentovano jako rozdeleni. Muzete vinit komance ze spousty veci, ale z tohoto opravdu ne.

Von 22.11.2007 10:34

Re: Důvody

Líná huba - holé neštěstí! Kdepak jste všechny ty Vámi uváděné prohřešky mladého autora v článku vyčetl? Zřejmě je jeho jediným "prohřeškem" opravdu ta čistota mládí. Budete se divit, ale myslím, že další generace dá určitě spíše za pravdu tomuto mladíkoví, než Vám! /PS - je mi přes 70 let!/

Kylchap 22.11.2007 10:34

Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

A jak pane studente vysvětlíte odtržení Slovenska 14.3.39 ? Svedete to na komunisty?

Pavel 22.11.2007 10:32

Krize identity Evropy

Je třeba si uvědomit,že Evropa prochází krizí identity.Především identity křesťanské.Křesťané v Evropě totiž podléhají kouzlu ekonomické prosperity,která jde ale na úkor rozvíjení jiných oblastí a hodnot.Honba za stále většími zisky(a to někdy se stahují celé série aut kvůli výrobním vadám) vede k bezohlednosti k životnímu prostředí a vyčerpávání přírodních zdrojů.Jestli-že křesťané podlehli tlaku sekularizace,tak je s nimi amen.Stejně jich je jen čtvrtina ze dvou třetin na počátku 20.století.V budoucnu bude Evropa se svými státy čelit náporu jiných civilizací-které vlastně také chtějí vyrůst a zajistit obyvatelům blahobyt.Ekonomické dravcovství v konečném důsledku povede ke zkáze jedné civilizace s jejími státy i městy.A dobře jí tak,protože to bude vůle Boží a zároveň trest,který je již dávno předpovězen.Kdo Boží vůli nenaplní má smůlu.A bude jedno jestli se státy dělí či ne,jestli zápasí Valoni a Vlámové,či jiné skupiny.Dojde na každého.Ale v současné době je čas na pokání a poctivou přípravu před Božím hněvem.

Můj příspěvek k danému tématu

Blaho

Michal Slánička 22.11.2007 10:29

Re: Ideu státu

Ale ten text se zabývá úplně něčím jiným. Otázka, kterou nastolojete, je o něčem jiném. Tady šlo jen o komparaci.

Michal Slánička 22.11.2007 10:27

Re: A co Slovenský štát co, ..Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Opět jste prokázal, že jste ten text nečetl pozorně.

Michal Slánička 22.11.2007 10:25

Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Očividně jste nepochopil smysl textu. Komunisti jsou vini stavem společnosti, což je fakt kontstatovaný řadou politologů, sociologů, atd., tudíž lhostejnost, respektive malá ochota bránit společný strát, vychází ze styvu společnosti. Tady je vina komunistů nezpochybnitelná.

Pokud jste si nevšiml, v textu je obsaženo, že důvodů, které vedly k rozpadu federace bylo mnoho, a to již od počátku společného státu. Komunistický faktor byl jen jeden z několika, nebyl však zanedbatelný.

gerontusinza 22.11.2007 10:25

A co Slovenský štát co, ..Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

za ten taky mohli komunisti.......?;-D;-D Pokud pane něco takového má vést ODS, tak ať tam radši zůstane Topolánek.... Ten nadělá ve své tupohlavosti méně škody než aktivní pologramota s rozhledem ... no, nemám neurážlivý příměr...:-/

BuBu 22.11.2007 10:20

Re: Že Vy jste Geronte z článku četl pouze . . .

. . . tu poslední větu, "autor je . . . . . předsedou MS ODS v Brandýse nad Orlicí" ?????  ;-D  

Michal Slánička 22.11.2007 10:20

Re: Hodnocení autora

Je mi líto, že se uchylujete k urážkám. Každopádně postrádám argumenty, v čem nemám v textu pravdu.

Kelner 22.11.2007 10:20

Re: Pomýlený příspěvek

Vážený pane hluboce se mýlíte. Autor má naprostou pravdu a před sebou zářivou perspektivu. Je mu totiž, na rozdíl od Vás, jasná zásadní věc a to je, že za všechno mohou komunisté.

gerontusinza 22.11.2007 10:17

Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

KOmunisti jako strana za tyto problémy měli asi stejnou vinu jako vy, tj nulovou...... Zvlášť si uvědomte že poškozovanou stranou byli vždy češi a nejen za za komunistů, ale odtrhnout se chtěli Slováci (ani se nedivím, Češi již chtěli rozpočet podle poměru obyvatelstva, nikoli poměr 49:51) pak snad nebudete mluvit takovéhle nesmysly, které jsem vám záměrně uvedl.... Stav společnosti  je dán výhodností či nevýhodností stran .... Mimochodem studenti by měli o věcech více přemýšlet než napíší takový slint, naprosto nepravdivý......

"Mohu-li to říci otevřeně, považuji komunisty, kteří i dnes viní současného prezidenta z rozpadu Československa, za jedny z hlavních viníků zániku federace. Nebyli sice politicky u podpisového aktu zániku společného státu, jsou však vinni stavem společnosti, která po jejich čtyřicetileté vládě ztratila pud státní sebezáchovy a upadla do stavu lhostejnosti vůči zachování Československa jako celku. "