17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Monte Christo 23.11.2007 0:07

komuniste?

Ne to Vas velmi spatne uci na te politologicke univerzite pane...Je treba precist si a pochopit myslenku te ci urcite doby....Je scela jasne,ze pokud ja budu hlasat v dobe kdy vy jako vydelecna osoba si budete vydelava za mesic na jeden chleba myslenku,ktera vam yajisti mesicne 100 chlebu a a ovoce a zeleninu k tomu pujdete za mnou...A pokud To vyjde do dvou let jste muj...Obycejna psychologie...A komuniste pane?Byly svine ok,ale stat nechaly nove vlade v plusu...Nicmene nova vlada hodila stat do velkeho minusu..Takze spet do te myslenky...

šefelín 22.11.2007 22:40

Re: Re: Autorovi

Safra,   pane předsedo,  v tomhle  Brandýse  musí  být  opravdu  moc  hezky!  Jsem  důchodce  s  průměrnou  penzí,   bydlím  v  Praze -  Nuslích  a  tady mi  nikdo žádný servis  nevytváří.  Jsem  pevně  rozhodnut  po  Novém  roce  emigrovat,  zkrátka:  "Udělám  hopsa,  hejsa do  Brandejsa  (nad  Orlicí)."  Dal  jste  mi  velkou  naději,  Vaše byť  strohá  informace  o  buňce  ODS  v  tomto  krásném  městě  a  o  Vaší příkladné  práci  pro  ní,  má    pro  mne  cenu  zlata. Díky,  těším  se  na  brzkou  shledanou!  To  je  ten  základ.:-)

eueu 22.11.2007 21:33

Re: Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Pane Sláničko, tak "podle průzkumů by Slováci tehdy nehlasovali v referendu pro rozpad, ten průzkum je k dispozici" . A Češi taky nebyli pro rozpad, takže logicky referendum  nemělo smysl pořádat, rozpad státu by se referendem neprosadil. Tak teď  už Vám zbývá  jen najít tu sílu, která 1. vymyslela, že by se ten stát měl přes tichý  nesouhlas  obyvatel rozpadnout a 2. někoho, kdo by ten  obyvateli nechtěný rozpad  státu učinil chtěný a  podepsal příslušnou smlouvu.

Michal Slánička 22.11.2007 21:15

Re: Autorovi

Jsme jediným městem v okrese Ústí nad Orlicí, kde neexistuje ČSSD, ačkoli se o to snažili a snaží. US-DEU vymřela před třemi lety, KDU-ČSL skomírá jako všude v ČR. Je zde již jen místní organizace KSČM, která se však znemožňuje vlastními kroky. Soupeřem nám jsou tedy různá uskupení nezávislých - jednou pod hlavičkou SNK, jindy pod hlavičkou Evropských demokratů. ODS má v Brandýse post starosty od roku 1998. Mým úkolem je vyhledávat vhodné osoby pro politickou činnost, vytvářet, vystupovat a obhajovat politiku ODS na všech úrovních a vytvářet servis členům i občanům. To je ten základ. :-)

Vodička-sapér 22.11.2007 21:07

Re: Re: Re: Re: To jsou oni

To  je  Váš  názor, který  respektuji,  ale  nesouhlasím  s  ním.

Jarda 22.11.2007 21:04

Re: Re: Pár poznámek

Nemusi to byt zrovna B. Dolezal. Proc ten slib nebyl dodrzen autorovi vysvetli sam druhy prezident tohoto statu dr. E.Benes ve sve knize "Uvahy o Slovanstvi". Pise jasne (mozne to rika i B.Dolezal) udelenim autotnomie Slovakum by se neobeslo bez udeleni autonomie taky Nemcum kteri byli pocetne silnejsi. Dale se da JENOM spekulovat, nazor si udelej kazdy sam.

Medák 22.11.2007 20:46

Autorovi

Copak vlastně dělá takový MS ODS v Brandejse? Dáváte si po hubě s MS ČSSD? Mydlíte schody dědkům z MS KSČM?

eueu 22.11.2007 20:42

Re: a boli by ste, pre obnovu československa?

Boli bychom, jenže  elity některých národů myslí a spojují se, elity jiných  nemyslí a rozděllují 15 milionů na 10 a 5,  a ještě mají tendence i ten trošek rozdrobit pokud možno na x- českých, y- moravských a z-slezských lidí,  nejlépe aby se  už svým jazykem nedomluvili ani v  sousední vsi. A potom zvážit, proč  se vlastně racionálně nepřipojit  k nějaké jazykově silnější skupině  .... jako to  třeba  dělají lužičtí srbové, že ... a přestat  hlubokomyslně krafat. Vždyť nám to je vlastně jedno! 

I-Worm 22.11.2007 20:26

Re: Pár poznámek

já asi tuším, proč ten slib nebyl dodržen, ale raděj to nenapíšu. Herr Dolezhall to jistě brzy udělá za mne...

I-Worm 22.11.2007 20:23

Re: za rozpad federace může paroubek.

no, jestli zakážeme komanče, tak je to pozichrovaný na tutáč!

I-Worm 22.11.2007 20:21

Re: Re: Re: Re: Rozpad si přáli Slováci

no jo, ale když by je Češi přehlasovali, tak by z toho byl pěknej průser!

Kanuk 22.11.2007 20:18

Re: Pár poznámek

Oprava: Pittsburgu

Medák 22.11.2007 20:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hluboce s vámi nesouhlasím

Celý Slovensko asi ne,ale Žitnej ostrov a východ včetně Košic přece horthyovský Maďarsko zabralo a po celou 2sv.válku drželo. Viz vídeňská arbitráž.Takže by po válce asi k předání území mezi dvěma státama,co byly německejma spojencema ,a tedy na straně poraženejch,nedošlo.

I-Worm 22.11.2007 20:16

Re: Sleduji, že debata se "zvrhla" v obviňování, "kdo za co může".....

lehko se pohádka vypravuje, těžko se dílo vykoná. Ale věřím, že roku 2089, u příležitosti stého výročí, toho Mečíře konečně pověsí. Nebo že by až 1.1.2093?

Kanuk 22.11.2007 20:15

Pár poznámek

1) Na nějaké konferenci o budoucím Československu, snad v Pittsbugu, Masaryk slíbil Slovákům autonomii. Tento slib nebyl dodržen, nevím proč.

2) Slováci neměli lidi  na obsazování profesorských míst na nových slovenských středních školách. Proto velká většina těchto profesorů byli Češi. Co Slováky ovšem mrzelo, že Češi byli dosazováni i na místa školníků. (Informaci mám od Slovenky).

3) Co mne mrzí, že mnoho lidí si neuvědomuje platnost pravidla, známého už starým Římanům - Divide et impera (Rozděl a opanuj). Nikdo nechtěl, aby Slováci milovali Čechy a obráceně, ale hlavně politici si měli uvědomit platnost zmíněného pravidla. To se, bohužel, nekonalo.

Medák 22.11.2007 20:02

Re: Re: Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

"samostatný stát s českou pojišťovnou".

autorem toho trefnýho přirovnání byl "knihkupec" Macek

Michal Slánička 22.11.2007 20:02

Re: Re: Re: To jsou oni

Velice cenné argumenty, opravdu jsem nic pozoruhodnějšího nečetl. Váš příspěvek je zcela prázdný a zhola k ničemu - bohužel. Možná jen se hodí k nálepkování z Vašeho subjektivního pohledu. K ničemu jinému.

Vodička-sapér 22.11.2007 19:53

Re: Re: To jsou oni

Já  si vzpomínám,  pravda,  ono už  to  bude  nějaký  pátek, u  11.  kumpačky  se  vyskytoval podobný  fantasta.  Jmenoval  se  Biegler,  kadet  Biegler  a  ten se zrovna  jako  tento  student-předseda,  chvástal  teoretickými  vědomostmi.  Napsal spousty pozoruhodných  blbostí,  shromažďoval  plány  historických  bitev    připisoval  k  nim svůj  komentář.  Tyto  hovadiny archivoval  v  malém  sešítku,  na rozdíl  od   Slaničky  se  nesnažil  je  publikovat, naopak,  ten  notýsek  stydlivě  zastrkoval  za  blůzu,  natož  aby  je  posílal  do  nějaké  Čubičky.  Byl  to  vlastně,  dnešním  pohledem,  charakter.

rafp 22.11.2007 18:30

Re: Vždyť nám to bylo vlastnč jedno

dneska nebylo moc hezky,že by komunisti.

Kylchap 22.11.2007 18:29

Re: Re: Re: Rozpad si přáli Slováci

Tak proč ta úporná snaha "žádné referendum" ? Slováci by se v referendu vyslovili pro samostatnost a bylo by po ptákách.

Prokop Holý 22.11.2007 18:07

Re: Tak jsem si přečetl diskusi

R^R^R^R^R^, autor článku snad vůbec neví, na čem jsou postavené základy vědy a ještě se sám usvědčuje z vlastní nevědomosti;-D

Kubeš 22.11.2007 18:01

Re: Re: Rozpad si přáli Slováci

Těch odpůrců na Slovensku bylo mimimum, většinou však jen z pragmatických důvodů.

Kubeš 22.11.2007 17:56

Re: Re: Souhlas

Díky za to, že jsme se od Slováků oddělili. Prodělal jsem základní vojenskou službu na Slovensku v padesátých letech mezi Slováky, a ti mi teprve otevřeli oči, předtím jsem bral dokonce názor, že jsme jeden národ. Naprosto nebrali v ůvahu, jak se Slovensku z naší strany pomáhá, prostě nacionalistické nálady tam kvetly již tenkrát. Dočkali se a to tak dobře.

Michal Slánička 22.11.2007 17:35

Re: Re: To jsou oni

Plně souhlasím. :-)

jirka.s. 22.11.2007 17:35

Re: Soudruh major vejfuk!

"Major byl romantický snílek. Mluvil ještě o tom, že vlastně se hledají jakési nitky, že nestačí člověka odsoudit. Odsouzení že je jediné výslednicí určitého vyšetřování, které zahrnuje v sobě nitky, kteréžto nitky... Nemohl se z těch nitek dostat, ale všichni mu rozuměli, souhlasně kývali hlavou, dokonce i pan generál, kterému se ty nitky tak zalíbily, že si představoval, jak na majorových nitkách visí nové náhlé soudy. Proto také již více neprotestoval, aby u brigády bylo zjištěno, zdali Švejk skutečně přísluší k 91. pluku a kdy asi přešel k Rusům, v době kterých operací 11. marškumpanie. "

Božíčku, ty jsi pablb!

Liberta 22.11.2007 17:29

Re: To jsou oni

Myslím, že v otázce rozdělení Československa platí jako zářná poučka, že všechno zlé je k něčemu dobré. Zatímco v r. 1992 to vypadalo moc ošklivě, lidé byli nešťastní, že se dohoda se Slováky nedaří a že vše spěje k rozdělení, a tehdejší politici to také bez skrupulí rozdělili, dnes je to z hlediska historie povedený počin.

Určitě si nemyslím, že tehdejší rozdělení bylo motivováno individuálními snahami politiků urvat vrcholný politický post a není-li k dispozici, tak si ho vytvořit. To je hloupý názor. Jen slepý neviděl a neslyšel to, co vřelo celou slovenskou společností - touha po emancipaci, pocity podceňování, utlačování, touha po vlastní cestě. Nešlo jim ji upírat.

Liberta 22.11.2007 17:17

Re: Zdevastovaná společnost

Ano, to jste vystihl hezky. Primárně nešlo o to stát rozdělit, ale nějak se se Slováky dohodnout na fungujícím systému. A to nebylo možné. Teprve jako důsledek této patové situace se přikročilo k rozdělení. - Jestli to podepsal Petr nebo Pavel, je v podstatě fuk (dávat za vlastní akt rozdělení odpovědnost konkrétním politikům je malicherné) - dnes s odstupem 10-15 let cítím, že to bylo správně.

Michal Slánička 22.11.2007 17:16

Re: Rozpad si přáli Slováci

Nezapomeňte, že odpůrci rozdělení byli i na Slovensku. Já se tedy logicky ptám, proč nic neudělali nic zastánci federace. Že by se jen tak vzdali a podřídili většině? Tomu nevěřím.

Michal Slánička 22.11.2007 17:13

Re: To jsou oni

S tím věkem budete muset přidat, zast tak mladý nejsem. :-) Nepodsouvejte mi však, že bych si činil nárok na pravdu. Kdybych tak učinil, nediskutoval bych zde s čtenáři téměř celý den. Je to můj názor, který nikomu nevnucuji. Pokud nemám pravdu, pak je mi to možné argumentačně prokázat.

Co se týče Vašeho příspěvku. Zaprvé jsem se nevěnoval v textu rozdělení federace, ale hlavně jsem se nevěnoval roli a významu polistopadových politiků na rozpad, poněvadž jedna z pouček říká, že historii bychom měli hodnotit po padesáti letech. Komunisté měnili naši společnost výrazně již od roku 1948, což je potvrzeno už mnoha vědci, tudíž svůj názor předkládám jako jeden z názorů, řekněme jako hypotézu. Může dojít k potvrzení či odmítnutí. Já však díl viny komunistů vidím. Ta historická a emacipační část je již notoricky známá.

Liberta 22.11.2007 17:09

Re: Re: Re: Re: je zajímavé,

Kdybyste místo "pracující občané" použil "dělnická třída", bylo by to upřímnější :-D