29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Svět podle Klause

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Brabcak 26.8.2008 11:26

Re: Re: Re: Re: Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

V to případě se shodnem, neboť já se hlavně snažím ukázat Rusko jako jasného spoluviníka současné situace na Kavkaze, kterou např. V. Klaus a jeho obdivovatelé zcela opomíjí. A navíc tvrdím, že Rusové aktivně podpořili separatistické snahy Osetie a Abcházie od samého počátku (stejně jako Karabachu a Transdněstří) jako mocenského nástroje vůči neposlušným státům ve svém vlivovém teritoriu. Narozdíl od NATO, které se do celé věci vložilo až v okamžiku, kdy byly karty rozdány, aby se pokusilo (přiznejme, že nešťastně) konflikt vyřešit.

Mirek F. 26.8.2008 11:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Jaká pak je definice "od samého počátku" a "následně". Přeme se tady o slovíčka. Já tvrdím, že na začátku stála snaha o separaci, kterou jako další krok (když už byly karty rozdány) podpořily zahraniční síly. Jak v bývalé Jugoslávii, tak v bývalém SSSR. 

Brabcak 26.8.2008 11:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Když UCK zahájila svoje operace, NATO ji nepodporovalo (aspoň doufám, debilita CIA je někdy do nebes volající). Když Osetinci a Abcházci zahájili svoje operece, dočkali se okamžité ruské pomoci. Jinak řečeno, NATO podle mého názoru nemělo od samého počátku zájmy na území Kosova, zatímco Rusko ano. A oba bloky se podle toho v konfliktu chovali. Že to dospělo ke stejnému výsledku, nepopírám.  Toť vše.

Mirek F. 26.8.2008 12:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Zas je otázkou, jak definovat "okamžitě":-)

tsstss 26.8.2008 10:25

Re: Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Tohle chce napsat do Kremlu. Ať viděj, pacholci.  ;-D

Brabcak 26.8.2008 10:44

Re: Re: Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Myslím, že vzkaz jim bude časem doručen jinou cestou.;-)

Pišta 26.8.2008 11:18

Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Jenže voni "nevymlátili každý barák" kvůlivá Kosovu Stejně můžete tvrdit, že Němci začali válku, proto že byly rozbombardovány Drážďany. Nedříve byla Srbská zvěrstva, rozstřílený Dubrovník a Srebrenica. Pak byly opakované výzvy aby Srbové s etnickými čistkami přestali a teprve pak dostali do držky. Pokud jde o srbská zvěrstva , jsou dostatečně zdokumentována nezávislými pozorovateli. Pokud jde o ta současná gruzínská, tak o těch řvou jenom Rusáci Titíž Rusáci , co nás osvobozovali ze spáru kontrarevoluce.Jestli ta gruzínská zvěrstva jsou stejně pravdivá jako byla skladiště zbraní u nás a pronásledování a vraždění komunistů taktéž u nás, není co řešit. Lhali , lžou a lhát budou. Myslím Rusáci.

Mirek F. 26.8.2008 11:27

Re: Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

NATO bombardovalo Srbsko v roce 1999, 4 roky po skončení války v Bosně. Takže se dá snad pochopit, že kvůli Dubrovniku a Srebrenici to asi nebylo. V Chorvatsku a Bosně se zvěrstev a čistek dopouštěly všechny strany konfliktu, jen mediální propaganda tvrdila, že na vině jsou pouze Srbové. Tatáž propaganda, která v případě Kosova kvílela nad strašlivou genocidou, aniž by ji po obsazení Kosova vojsky NATO mohla dokázat.  A koneckonců, v roce 1968 nás "osvobozovali" i Gruzíni, to si člověk nevybere.

Pamětník 26.8.2008 15:27

Re: Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

R^R^R^R^

M. Zima 26.8.2008 9:37

Pane Bárta,

ta "brilantní logika", Profesorovi říká,  že může Čechy okrást, nechat se před jejich očima koupit, pořádat volební čachry s pochybnými figurami, že může libovolně selhat atd., atd a oni jsou nejenom takoví blbci, že mu k tomu tleskají, ale oni na něho ještě píší idiotské ódy jako dnes Vy.

xxx Kubeš 26.8.2008 9:32

Autor

článku podrobně a řekl bych přesně formuloval situaci na naší politické scéně ve vztahu k názorům prezidenta. Já bych dodal k myšlence o rozdílu SSSR a dnešního Ruska jen to, že mezi carským Ruskem, Stalinovým Ruskem a dnešním Ruskem není rozdíl žádný pokud jde o imperiální sklony. Rád bych znal Klausovo dnešní stanovisko po kritice (nejen autora článku) jeho názoru o politice Ruska.

Ravnagorac 26.8.2008 10:07

Re: Autor

O moderní historii Ruska nevíte vůbec nic. Rozdíl mezi carským Ruskem a Stalinovým Ruskem je propastný. Doporučuji ke studiu ruské klasiky a pak třeba Solženicyna. Jugoslávský král byl příznivcem rodu Romanovců a po uchopení moci bolševiky přerušil s Ruskem veškeré kontakty. Je dobře známo, že bolševiky instaloval německý císař Vilém II, aby rozvrátil východní frontu a donutil Dohodu k separátnímu míru. Bolševici bojovali proti základním pilířům ruské říše - carovi (jehož rodinu vyvraždili v Jekatěrinburgu), pravoslaví a samostatně hospodařícícm rolníkům - mužikům. Po Lenově smrti se dostal k moci Stalin, mimochodem Gruzínec  a absolvent kněžského semináře, který budoval totalitní říši, v níž byli i Rusové utlačováni. Řeči o ruské dominanci v SSSR jsou blábol. Dnešní Rusko zavrhlo komunstickou ideologii a posouvá se zpět k carskému modelu (viz např. kniha "Projekt Rusko") I USA je řízena presidentským systémem, u tak velkých zemí parlamentní systém selhává a činí je zranitelnými. Klaus má podle mého vůči Rusku naprosto reálné názory.

Ale 26.8.2008 10:10

Re: Re: Autor

Myslím, že popis posunu Ruska od komunistického k fašistickému státu plně odpovídá ruské situaci

Pišta 26.8.2008 11:59

Re: Re: Autor

Zlatá slova ! Milouš Jakeš a Vasil Bilák, studovali na Baťově škole. Dá se tedy předpokládat, že Baťa byl komunistický agent? Rozdíl mezi Stalinovým Ruskem a carským Ruskem ,byl  pouze v symbolech. Když Stalin nechal zavraždit Trockého nebylo to pro jeho zločiny , ale proto aby se zbavil konkurenta. Když Hitler vyvraždil celé vedení SA , nebylo to proto, že by mu vadila zvěrstva z Křišťálové noci, ale pouze se zbavoval konkurence. carský systém místních gubernátorů, kteří si ve svém pašaliku mohli dělat co chtěli pokud neupadli v nemilost. převzal nejen Lenin a později Stalin, ale dokonce inspiroval i Hitlera,. To byl ten jeho vůdcovský princip. V komunistickém Rusku byli utačováni všichni nevolníci. Proč by pro Rusy měla být výjimka? Srovnávat prezidentský systém USA s Putinovským, to už chce hodně velkou fantazii. Vaše zmínka o samostatně hospodařících rolnících-mužicích, má malou vadu. Za cara měli půdu jen šlechtici a kláštery. Mužici hospodařili na pronajaté půdě. A museli odvádět nájem  Jedním z mazaných bolševických triků, bylo právě to, že tu šlechtickou a církevní půdu mezi mužiky rozdělili. A jak už to bývá, někteří pracovali, někteří spíš chlastali, jak je na matičce šíré Rusi zvykem. Ti co hospodařili se vzmohli, a relativně zbohatli.Když potom začala dávno připravovaná kolektivizace a kolchozy, pochopitelně se bránili. A tak z nich nadělali kulaky a zlikvidovali je. Ani jeden z nich neměl půdu za cara. Výjimkou byly kozácké vesnice, které tvořili jakýsi stát ve státě. Ti měli půdu už za cara. Že s nimi zatočili také, nemusím snad připomínat . To byl ten uměle vyvolaný hladomor na Ukrajině. Odhady jeho obětí kolísají mezi čtyřmi až šesti miliony mrtvých.

Mirek F. 26.8.2008 12:34

Re: Re: Re: Autor

Carské Rusko se od roku 1861 také postupně demokratizovalo, koneckonců nevolnictví tam bylo zrušeno o maličko dříve než v USA otroctví. V politice zahraniční se Rusko chovalo podobně jako ostatní velmoci.

Mirek F. 26.8.2008 10:16

Re: Autor

Ty vaše příspěvky, to vaše vyznání víry, to je na těchto diskusích osvěžující. Takhle asi za komančů odříkávali pravověrní nebo donucení svojí absolutní věrnost principům socialismu a spojenectví se SSSR:-)

Huaskaran 26.8.2008 12:42

Re: Re: Autor

No, a z Vašeho příspěvku zase vyplývá, že o tom, co tady odříkávali pravověrní za komančů, nevíte vůbec nic. Srovnáváte nesrovnatelné.

vasekpav 26.8.2008 14:26

Re: Autor

Po  tomhle  článku  , analíze  ,snad  nikdo  nepochybuje  že  Klaus  je  přinejmenším  mimo  !!

Ravnagorac 26.8.2008 9:28

To tedy ne, pane Bárto

Jakože nesouhlasím s pohledem Klause na ekonomické otázky, zejména na všemocnou ruku trhu, tak s jeho názorem na události v Gruzii a na roli ČR v EU souhlasit musím. V Gruzii je zcela zřejmé, že tam byl americkou tajnou službou v roce 2003 svržen bývalý president Ševarnadze a instalován současný pojídač kravat. Takže nikoli touha po samostanosti (kterou měli od rozpadu SSSR), ale touha USA po tom usalašit se v blízkém pohraničí Ruska a zejména Iránu, protože z Gruzie je to pár set kilometrů přes kopce. Žádný jiný stát v oblasti by USA nepovolil útočit na Irán z jeho území, pouze loutka Saakašvilli. Rusko není ochotno již dále ustupovat a povolit destrukci Iránu, protože by tím odhalilo svou jižní hranici. Navíc je Irán přidruženým členem Šanghajské skupiny, kde je i Rusko a Čína. Gruzie zaútočila raketami v noci na spící město a kalkulovala s obsazením území a jeho udržením do doby, kdy by tlak NATO zamezil Rusku získat oblast zpět. Kalkulace vrcholně chybná, Gruzie je navíc v pozici agresora, což je ve světě obecně známo. Klaus pouze nahlas popsal realitu. Co se týká jeho snahy o udržení zbytků české státnosti, nemyslím, že by kdokoli, dokonce ani pan Bárta, měl právo jej za to krotizovat. jako president to má dokonce za povinnost. Z dikce článku lze pak usoudit, že pan Bárta pravděpodobně pobírá plat od nějaké pangermánské organizace, které mají největší zájem na  tom, aby Slované ztratili pocit vzájemnosti. Vysmívat se idejím Palackého, Masaryka a Beneše může pouze šlovět typu Emanuela Moravce. Ještě trochu antisemitismu a jste to vy, pane Emanuele Bárto!

GLOWi 26.8.2008 9:33

Re: To tedy ne, pane Bárto

Jak se najednou vynorila spousta lid, kteri s Klausem nesouhlasili, ale ted s nim "soulasit musi" :-D.

To je prekvapeni.

A "Gruzie je navíc v pozici agresora, což je ve světě obecně známo." - jasne, jasne. To nema cenu ani komentovat.

Nevratil jsem se vcera z Gruzie a nesleduji situaci v regionu od zacatku 90. let jako mily prispevatel, takze tak jisty si bohuzel nejsem.

Ravnagorac 26.8.2008 9:43

Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

To že v této věci s Klausem souhlasím není překvapení, ale prostě proto, že si myslím totéž. Gruzie je v tomto konkrétním případě agresor, protože vedla válku za znovuobnovení vládní suverenity nad územím, které považuje za vlastní způsobem, který zakazují mezinárodní konvence. Ty také zakazují vyhánění civilního obyvatelstva, k čemuž také došlo. Nechápu, co je na tom divného? Na tom nic nemění fakt, že USA a jeho satelity používají dvojí metr, např. v Kosovu a Metohii, kdy naopak jednotky NAT systematicky zabíjely stbské civilní obyvatelstvo a ničily infrastrukturu země - tzv. "humanitární bombardování". Jak je vidět, vojenské konvence si svět může strčit za klobouk.

GLOWi 26.8.2008 10:36

Re: Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Jeste jednou. Vite prd, jakym zpusobem vedla Gruzie utok a co se tam vlastne stalo. Nebyl jste tam ani Vy ani nezavisli pozorovatele. A tvrzeni, ze cely svet vi, jak o v Gruzii bylo, z Vas delaji bud lhare nebo hlupaka.

Ad Srbsko. Je skutecne s podivem, co pote, co bylo civilni srbske obyvatelstvo zdecimovano bombradovanim se jeho zbytky rozhodly nasmerovat svoje smerovani k Zapadu, ktery je zdecimoval.

sykorka 26.8.2008 9:33

Re: To tedy ne, pane Bárto

Ač antikomunista a Rusko od 68 roku nemám rád tak je pravdou že agrese začala od Gruzie.!

GLOWi 26.8.2008 9:35

Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Kdy jste se prosim vratil z Gruzie? Jake nalady tam panuji? Poreferujte, vsechny jiste zajimaji nazory cloveka, ktery vi.

Buvol 26.8.2008 9:41

Re: Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

A vy jste tam byl se Štětinou?

Buvol 26.8.2008 9:42

Re: Re: Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

... nebo jí máte jenom v p*deli?

GLOWi 26.8.2008 10:31

Re: Re: Re: Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Mily Buvole. Z Vasich reakci se mi zda, ze jste bud velmi hloupy nebo neumite cist.

KDE tvrdim, kdo je nebo neni agresor jako spousta samozvanych znalcu?

Buvol 26.8.2008 11:00

Re: Re: Re: Re: Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Čtu to mezi Vašimi řádky ....

Buvol 26.8.2008 9:39

Re: To tedy ne, pane Bárto

Také mám ten pocit!´Úplně vedle je ten Bárta s tím Kosovem, když si myslí, že osamostatněním Kosova všechno skončilo! Naopak! To je teprve začátek tzv. "Velké Albánie", až se budou aktivovat albánské menšiny v Řecku, v Makedonii, v Bulharsku .... Američanům v Kosovu předpovídám stejný osud jako v Afganistánu a Iráku. Teď jsou s kosovskými Albánci velcí kamarádi. Bushe tam sice okradli o hodinky, ale jinak ho srdečně vítali .... časem vyzbrojí a vycvičí kosovskou armádu, aby se po čase kosovští Albánci rozpomněli, že jsou především muslimové a Amerika že je Satan ... a už to pojede! Bude se to řezat! Nakonec bude ještě Srbsko dobré k tomu, aby pomohlo to zarazit .... 

milkom 26.8.2008 9:45

Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Napřed si budou ale muset poradit s tímhle městečkem.  ;-D ;-D