29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Svět podle Klause

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
David 26.8.2008 9:13

Gruzínská krize očima nezápadního světa

Pohled na gruzínský konflikt z Pákistánu poskytuje zajímavou perspektivu. Zaprvé si člověk uvědomuje, jak naprosto šílené bylo od Západu vyvolat krizi ve vztahu s Ruskem, když čelí Západ neřešitelným problémům v muslimském světě.

Je také pozoruhodné, že pákistánská média psala o gruzínské krizi nesmírně vyváženým způsobem, přestože jsou tradičně nepřátelská vůči Moskvě.

Je to proto, že když jde o mezinárodní bezvládí, šikanování a agresi, pákistánští novináři už nevidí příliš velký rozdíl mezi Ruskem a Amerikou. Moralizování západních politiků totiž v Pákistánu už nikoho nepřesvědčuje - vlastně to nepřesvědčuje mimo Západ už vůbec nikoho.

Don't pick a fight you can't finish, Mr Miliband, The Times, August 26, 2008.

Ladislav N :-))) 26.8.2008 9:17

Re: Gruzínská krize očima nezápadního světa

Ale kdo vede spravedlivý boj a kdo je okupant, to tam nenapsali? ;-)

milkom 26.8.2008 9:26

Re: Re: Gruzínská krize očima nezápadního světa

Spravedlivý boj lze snadno rozlišit podle počtu hvězd a pruhů na vlajce bojovníků a jejich kámošů - čím víc tím je boj spravedlivější. :-D

GLOWi 26.8.2008 9:40

Re: Re: Re: Gruzínská krize očima nezápadního světa

Samozrejme. Jemom blbecci v internetovych diskusich ohanejici se absolutni PRAVDOU a OBJEKTIVITOU, primitivnim porovnavanim nesrovnatelneho si bud neuvedomuji (varianta uzitecny idiot) nebo zakryvaji (varianta vychcanek) ze za neco nebo nekoho vzdy kopou.

Ravnagorac 26.8.2008 9:46

Re: Re: Re: Gruzínská krize očima nezápadního světa

Welcome, pvapove hvězd a pvuhů!!!

Raul 26.8.2008 8:55

Kdy se mají zveřejnit archivy agentů KGB ?

Ravnagorac 26.8.2008 9:33

Re: Kdy se mají zveřejnit archivy agentů KGB ?

Asi tak ve stejné době jako seznamy agentů vatikánské rozvědky, brumlo! Takové věci totiž zveřejňuje pouze debil.

Hlobil 26.8.2008 8:53

Také velvyslanec

USA v Moskvě zmírňoval razanci pro veřejnost určených velkohubých prohlášení a naznačoval, že Rusko jednalo svým zásahem v Gruzii v podstatě správně. Co se de facto nelíbí, je setrvávání ruských vojsk v Gruzii.  

i.h. 26.8.2008 8:26

Nemci a Francouzi verejne hovori

tak trochu - ovsem opatrne, opatrne - proti Rusum, ale oficialne, jak se lze docist prinejmensim v nemeckych novinach, postup Rusu usty svych velvyslancu v Moskve plne schvaluji. To je ta slavna EU. Ostatne byvaly nemecky kancler Schröder je poslusnym zamestnancem Gazpromu a toubi na vsech frontach, ze Nemci musi postupovat spolecne s Rusy. Cesi ovsem nadavaji Klausovi a mysli si, ze je EU jejich spasa.

i.h. 26.8.2008 8:33

Re: Nemci a Francouzi verejne hovori

A co takhle hodit nějaký odkaz? A Merkel s nehovořila s Lavrovem příliš opatrně, nýbrž mu do očí řekla svůj názor na silové řešení Ruska. A její nabídka členství v NATO pro Gruzii také určitě nesvědčí o nějakém rusofilství.

Těžko to okecat, že z vůle Šloufa prezident Klaus je v civilizované Evropě sám jako ten pověstný Jakešův kůl v plotě. Zato se ss. Casterm, Chavezem a Lukašenkem se opět shodl.

i.h. 26.8.2008 8:39

Re: Re: Nemci a Francouzi verejne hovori

Inteligentnejsi si to najdou sami. Co Merklovka rekla Lavrovovi, nikdo nevi, nejspis hovorila neco o druzbe nemeckeho a ruskeho lidu. Ty reci o "nazorech" jsou jenom pro verejnost, skutecne nazory sdeluji velvyslanci, jak jsem uz rekl.

i.h. 26.8.2008 8:43

No ale budme konkretnejsi:

Hannoversche Allgemeine Zeitung vom 25. August 2008, Artikel "Westen erhöht Druck auf Moskau": Zitat: Unterdessen wurde bekannt, dass in der deutschen Botschaft in Moskau der russische Militäreinsatz in Georgien als angemessen beurteilt wurde. Staci ?

i.h. 26.8.2008 9:13

Re: No ale budme konkretnejsi:

ne

Harpyje 26.8.2008 9:24

Re: Nemci a Francouzi verejne hovori

Nic než domněnky a lži.

Barry Gldwater 26.8.2008 8:25

Ať hledám, jak hledám

žádnou brilantní logiku u VK nenacházím. VK je brilantní demagog, to ano. Pokud tedy nevidíte brilantní logiku v přirovnání ČR nadající Zakarpatskou Ukrajinu s úmyslem si ji opět připojit.

i.h. 26.8.2008 8:13

Klaus se pouze zařadil opět mezi své.

Bok po boku s Putinem, Lukašenkem a Castrem na mezinárodní scéně a s Filipem, Grebeníčkem a šloufem na domácí scéně. Mezi tyto lidi Klaus patří a tam je mu dobře. Na Západě je považován (pokud ho tedy někdo zná) za línou a špatně vzdělanou nulu, na Východě mu dávají Putinovy a Turkmenbašiho medaile.

Chalupa 26.8.2008 8:34

Re: Klaus se pouze zařadil opět mezi své.

máte v makovici pěknou dizentérii

divizna 26.8.2008 8:07

Jenom názor

Pane Bárta, chtělo by to spíš, než nepodloženě plácat, číst a hlavně  se zamyslet nad tím, co je řečeno. Bohužel na to asi nemáte, ale budou vám tleskat lidé podobní i ti, kteří by na to třeba měli, ale jsou líní myslet a neschopní odpustit úspěch. Nakonec i vy přiznáváte, že náš pan prezident své názory nemění. No a na rozdíl od vás, je to jedna z věcí, která se mi na něm líbí. Má-li názor, ke kterému se dopracoval tím, že si něco zjistil a popřemýšlel nad tím, tak žádné jalové výkřiky ho nemohou ovlivnit. To dělají pouze populisté a bezpáteřníci.

Chalupa 26.8.2008 8:32

Re: Jenom názor

Ano, mnoho slov a bez systému, který Klausovi nechybí. Klaus na rozdíl od všech ostatních politiků ODS a nejen jich, má  s t r a t e g i c k é  myšlení. ODS by spíš "vyhovoval" Švejnar. : - )))

Brabcak 26.8.2008 8:52

Re: Jenom názor

Dlouhodobé názory se nesmí komentovat? Dlouhodobé názory se nesmí kritizovat? Dlouhodobé názory nemohou být založeny na špatných předpokladech? V dlouhodobých názorech se člověk nemůže mýlit? Všechny chyby a průs... v historii udělali pouze politici s jalovými výkřiky? Pokud jsem dobře četl, pan Bárta naopak oceňuje "promakanost" a pevnou stavbu Klausových tezí. To ale neznamená, že s ním musí souhlasit.

Katr 26.8.2008 7:52

Klaus je státník a ne

něčí poskok.To musí ale Topolánkové vědět, když ho volili.Křičet o míru dovede každý,  obzvláště když mu jeho kšefty se zbraněmi zarazili Rusové.

Raul 26.8.2008 8:37

Re: Katrové nešiřte panslavistické bludy

Nebo vám ani Klausové nepomůžou.

Katr 26.8.2008 10:21

Re: Re: Katrové nešiřte panslavistické bludy

O co se pokoušíte, mně nikdo kšefty nezkazil.Obchodujete s Gruzínci, vy odborníku na panslavismus?

Petr Kohout 26.8.2008 7:45

Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Nevidím žádnou výhodu v odstranění národních demokratických států a zřízení jakésy vlády nikým nevolených úředníků, lhostejno, jestli bruselských, pražských, nebo třeba píseckých.

Stále jsem nepochopil, proč se Jižní Osetie NESMÍ vůlí svých občanů vymanit ze státu (kam jí mimochodem včlenil soudruh Stalin, zjevně náš vzor) a spojené americké osady (USA) ano. To by mi paní Raisová mohla vysvětlit.

jiří s. 26.8.2008 7:55

Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Myslíte nezávislý stát ruských občanů mimo Rusko? Jihoosetinská krize trvá už od začáku 90. let, kdy Osetinci vyhnali z Jižní Osetie gruzínskou menšinu (cca 20% celkového počtu obyvatel). Tbiliská vláda si na Osetince chtěla došlápnout, jistě nepřiměřeně tvrdě, ale Rusové se jich zastali. Až tak moc, že jim před časem začali vydávat ruské osobní doklady.

Mirek F. 26.8.2008 8:48

Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Jestliže chtějí Osetinci z vlastní vůle být (i) občany RF, nechápu, co je na tom špatného. 

libero 26.8.2008 8:56

Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Pak tedy máte jistě pochopení i pro sudetské Němce. Také nic jiného nechtěli.

Mirek F. 26.8.2008 9:02

Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Ale jo, pochopení docela mám. Akorát, že se pak musí počítat s důsledky, zvláště pak,  přejdou-li od demokratického, byť nikoliv bezchybného státu, k agresívní rasistické diktatuře (naproti tomu si Gruzie, co se demokrakratičnosti týče, nemá s Ruskem co vyčítat).  Když někdo řve Heim ins Reich, tak ať se pak nediví, že je ins Reich poslán.  

Brabcak 26.8.2008 9:02

Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Máte pravdu, večer brnknu Viktorovi. Až se stane premiérem, určitě bude potřebovat dobrovolníky k distribuci maďarských pasů v podunají. A ráno hodím reč  s Berndem, že bylo naprosto nepřijatelné, že jeho předci byli vyhnáni pouze na základě toho, že chtěli být občany (i) Třetí říše. Jak mohli v dané době, chudáci, tušit něco o druhé světové válce či dokonce konečném řešení.

Mirek F. 26.8.2008 9:06

Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Norimberské zákony platily už v době, kdy se většina našich SN spoluobčanů zhlédla ve führerovi.

Ale jinak skutečně platí, že kterého státu budete občanem, záleží na vás a státu, kterého občanem být chcete. Že to pak může ohrožovat integritu státu stávajícího, je pravda.

Ale po odtržení a uznání Kosova  to přece není nic špatného, jinak bychom přece Kosovo neuznali, tak co teď chceme komu vyčítat, že...:-/