15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Svět podle Klause

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Brabcak 26.8.2008 9:31

Re: Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Máte důkazy, že kdokoli ze "západu" aktivně rozdmýchával kosovský konflikt či dokonce stojí v jeho kořenech, jak se to dá velmi snadno dokázat o Rusku v současných problémech Gruzie?

Norimberské zákony sice v dané době platily, ale akce na základě nich páchané nijak nevybočovaly z rámce, který lidstvo už nesčetněkrát zažilo a zažije. Navíc páchané v rámci "nedotknutelné územní integrity" Německa. Umím si živě představit, že kdyby v třicátých létech proti Německu někdo zasáhl pod záminkou Norimberských zákonů, vyrojila by se spousta blbů, poukazující na nepřijatelnost takové akce. Německo do vypuknutí druhé světové bylo zkrátka vnímáno jako víceméně normální země. Mimochodem, nedávné akce a postoje Ruska vůči Gruzínům (vyhošťování, blokování obchodu atd.) také dost  "zaváněly" postupem vůči "méněcennému národu".

Ale chci jasnou odpověď, jste odpůrce Benešových dekretů, respektive té části o uplatnění kolektivní viny vůči občanů Československa na základě pouhé příslušnosti k německé národnosti?

Mirek F. 26.8.2008 10:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Ale ale, úplně v prvopočátku byla snaha Osetinců odtrhnout se od Gruzie, Rusko do ní zasáhlo posléze, stejně jako NATO v Kosovu. Norimberské zákony vskutku už měly v dějinách předchůdce, ale neměli bychom to spíše srovnávat se střední Evropou a s dvacátým stoletím? Jestli vy byste nímal Hitlerovo Německo jako normální zemi, to vypovídá o vás dost.  Takhle by se obhájilo každé svinstvo, protože třeba ve středověku bychom k němu nalezli analogii. Vyhošťování a zvláště pak obchodní embargo nejsou nijak neobvyklou věcí ani dnes. Co chcete nebgo ne, je mi celkem putna, nejsme na buzerplacu. Ostatně už jsem se vyjádřil už  v minulých příspěvcích.

Brabcak 26.8.2008 10:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Evidentně posuzujete Německu optikou druhé světové války. Vy víte, co se stalo. Tehdejší lidé nevěděli ani h..., co bude. Např. současné Rusko má celou řadu společných rysů s prvopočátky Třetí říše, ale navzdory tomu se tady za něho do krve bije spousta lidí. Co se týče srovnání s tehdejší dobou. Horthy, Dollfuss, Pilsudky, Beck, Hitler, Stalin... Střední a východní Evropa byla opravdu rozkvetlá zahrádka demokracie se samými hodnými lidmi a hlubokým respektem k lidským právům. A pokud tvrdíte, že Rusové do separatistických snah Osetie a Abcházie zasáhlo až posléze... Abcházci jsou bomba bojovníci. Téměř neživotaschopná menšina na pokraji sebereprodukční schopnosti porazí celou Gruzii. Sama samotinká, úplně bez pomoci. Žádný ruský voják jim nepomohl... Ani jeden...

Mirek F. 26.8.2008 10:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Naopak, optiku WW2 jsem vynechal, proto taky píšu jen o Norimberských zákonech, nikoliv o Osvětimi. Ty společné znaky (třeba koncentráky???) by bylo zajímavé vyjmenovat, i ve střední Eveopě - východní jsem nezmiňoval - byly NZ docela soda. Rusko podpořilo Abcházy i Osetince v průběhu bojů, jinak by je Gruzíni smetli, to je jasné. Ale rozhodnutí o odtržení pocházelo od Achcházů i od Osetinců, ne že byjim to někdo vsugeroval proti jejich vůli.

Brabcak 26.8.2008 11:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Abychom si rozuměli, nijak neobhajuji NZ, pouze tvrdím, že Německo nebylo v dané době vnímáno jako zavrženíhodný padouch, se kterým se nemluví, ale jako relativně standardní součást mezinárodního společenství. Efektivitu a výkonnost Třetí říše v dané době spousta lidí obdivovala. Německo i s NZ pořádalo olympiádu, A. Hitler byl vyhlášen mužem roku časopisu Time (stejně jako Putin:-D) v roce 1938... Podobné rysy? Ponížení z prohrané neprohrané války (jak jsme mohli být poraženi, když naše armáda byla dokonale bojeschopná a ovládala půlku Evropy), přerod z polodemokratického chaosu do stále více utužovaného nedemokratického režimu, silný nacionalistický étos, kombinace tržních mechanismů a z centra řízené ekonomiky, "ochrana" ruských občanů za hranicemi, blahovůle a tolerance k výpadům vůči méněcenným etnikům (Čečenci, Gruzínci, Asiati), které nejsou hodnoceny jako rasisimus, ale jako výtržnictví, vraždy, nucená emigrace a věznění politických a ekonomických protivníků, mládežnická hnutí... Zásadní rozdíl zatím vidím v osobě "Vůdce" a propracované ideologii. Zatímco Hitler byl idealistický fanatik, současná Kremelská reprezentace se jeví jako velmi pragmatická. Jinak řečeno, zatím Rusko nechci srovnávat s nacistickým Německem, ale Kreml si osedlal bestii, která by tam klidně mohla dojet.

Pamětník 26.8.2008 15:50

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Díky Brabčáku a Pišto,

jste jedni z mála, kdo to má v hlavě srovnané, bylo mi potěšením s Vámi souhlasit. Mějte se fain!R^

Ale 26.8.2008 10:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Rusko aktivně podpořilo všechny destrukční síly v Zakavkazsku bez výjimky - Adžárii, Abcházii, Jižní Osetii i Karabach. Jakkoli mám tendenci "fandit" Arménům, už kvůli genocidě, kterou před sto lety prošli, arménsko-azerbajdžánský konflikt, který umožnil Arménii fakticky anektovat Karabach a mezilehlé azerbajdžánská území (ale také vyhnal cca 1/2 milionu Azerů z domovů), takto dopadl z vůle Ruska a učinil z Arménie pevného spojence na Rusko odkázaného.

Etnické čistky provázely také ruskou intervenci, na jejímž základě byli etničtí Gruzíni vyhnáni z Abcházie, Adžadie i Jižní Osetie - tak vznikly tyto útvary a ruští mírotvorci blokovali 15 let právo vyhnaných Gruzínců na návrat do svých domovů.

Problémem Abcházie a Jižní Osetie ještě více je, že ani jedni netvoří nějaké území s přirozenou hranicí. Výjimkou je hřbet velkého Kavkazu, který tato malé území odděluje od Ruska a kudy probíhá mezinárodně uznaná hranice Gruzie.

Mirek F. 26.8.2008 10:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Co se nám líbí, je touha po nezávislosti, co se nám nelíbí, tak destrukční síly....  Ano, Rusko je podpořilo, ale v prvopočátku to bylo vlastní rozhodnutí se separovat.

MZ 26.8.2008 8:54

Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Máme přece precedens, a kosovská mafie po vyhlášení Kosova mávala vlajkami albánskými, nikoliv kosovskými. To vám nevadilo ?

A raději zkuste najít odpověď na otázku, proč si Osetinci raději vzali ruské pasy či občanství, než by zůstali Gruzínci.

Ale 26.8.2008 8:08

Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Definujte optimální velikost národního demokratického státu. Co je to národní demokratický stát?

tsstss 26.8.2008 7:38

Je zvláštní,

kolik lidí je ochotno vyzdvihovat do nebe tzv. srebrenický scénář. Tam nizozemské jednotky klidně přihlížely tomu, když muslimské oddíly masakrovaly srbské obyvatelstvo ve vesnicích v okolí. Poté, když získala převahu srbská strana, tak zase přihlíželi Holanďani tomu, jak si vyřizují účty s muslimy. To je ta správná mírotvorná politika  Rv.  Ruská federace se takto k věcem nepostavila, na brutální způsob zacházení s lidmi, provedla ráznou pořádkovou akci a Gruzínci si teď můžou drbat hlavy.

A k těm Hoalnďanům ve Srebrenici: v jejich postavení a úloze měli jenom jeden způsob, jak se se situací vypořádat. Zakročit proti rušitelům pořádku a buď  z toho vyjít se štítem anebo na štítě. Byli to vojáci.

Ladislav N 26.8.2008 8:01

Re: Je zvláštní,

Potíž je v tom, že těm vojákům NL velení nařídilo nezasahovat - a navíc jich tam bylo málo a špatně vyzbrojených. Takhle fungují "mírové sbory"... :-/

tsstss 26.8.2008 8:12

Re: Re: Je zvláštní,

Voják v postavení udržovatele míru je voják v postavení udržovatele míru. Pokud někdo v oblasti jeho působnosti mír porušuje, nemá jinou možnost, než zasáhnout. Žádné velení mu nemůže přikázat, aby jednal v rozporu se svým posláním. Je tam z rozhodnutí mnohem vyššího, než nějaké upatlané velení, které není v kontaktu s konkrétní situací.

Brabcak 26.8.2008 8:47

Re: Re: Re: Je zvláštní,

Voják poslouchá rozkazy.  Rozkazy mu dávají politici. Kryje se to pouze v případě vojenské junty. Tečka. Pokud OSN dává mírotvůrcům nesplnitelné rozkazy, kdy je někam postaví, aby vypadala pěkně a zakáže jim efektivně použít zbraně s cílem vynutit si respekt, není to problém vojáků, ale pacifisty tolik milovaného OSN. Pocity vojáků na podobných "misích" velmi hezky  ukazují filmy Válečníci či Hotel Rwanda.  Jste pokrytec a demagog, protože dobře víte, že nikdo "vyšší" modrým přilbám žádné požehnání k "poslání" v misích OSN nedal. Většinou by to hněvalo nějakého stálého člena RB.

tsstss 26.8.2008 9:05

Re: Re: Re: Re: Je zvláštní,

Zvláštní.

Brabcak 26.8.2008 9:50

Re: Re: Re: Re: Re: Je zvláštní,

Auuu, to bolelo.

tsstss 26.8.2008 10:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je zvláštní,

Tebe nic nebolí, tobě jenom duní.

Brabcak 26.8.2008 10:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je zvláštní,

A nemáme, co říct. TKO? Nebo rovnou KO?

pbla4024 26.8.2008 9:06

Re: Re: Re: Je zvláštní,

V tom případě ruští mírotvorci selhali, protože nezasáhli proti stíhačkám, sestřelujícím gruzínská letadla.

tsstss 26.8.2008 10:20

Re: Re: Re: Re: Je zvláštní,

Oni měli sestřelovat už ta gruzínská letadla.

Frank 26.8.2008 7:37

Včera Bartoň, dneska Bárta.

Méně je někdy více. Moc žvaníte a málo píšete domů. Co vám to jenom ten Klaus udělal? Bili jste se za něj jako lvi a žádný vděk?  Že by byl profesor takový hlupák a neví, o čem mluví? A ještě si dovolil svůj projev nekonzultovat s valašským lampasákem? Nebylo by dobré zavést impeachment jako v Americe? Když prezident nebude poskakovat podle loutkové vlády, zahájit proces odvolání. Je už otázkou času, kdy modré straky včetně novinářů odhalí, že ten Klaus je vlastně agent KGB. Praktikám údolí dutých hlav by to odpovídalo. Píšete, že nemáte z Gruzie dostatek informací. Hlavně, že je máte z Iráku a Afgánistánu.

Zdeněk 26.8.2008 7:33

Je to pěkná analýza

a bohužel pravdivá. Pro mě je chování V. Klause jednoznačně zklamáním.

Malý Aston 26.8.2008 7:32

Zatím jsem nenašel co by nebylo pravda!

Zatím to co říká Klaus se naplnilo.Ještě jsem nenašel něco co by se nenaplnilo.Evropská Unie nedohání a nedožene jak si odhlasovala,Evropská Unie nic neřeší ale čeká,Evropská Unie je dobrá na vydávání spousty směrnic a zákonů,které nesjednocují ale vše předražují a její hlavní úkol je jako RVHP a to přerozdělování od zeleného stolu.Co ji brání být ještě horší? Tržní systém,který je ve všech zemích tam patřících.Evropské Unii,tak jako u nás nic nepatří,nic nevlastní a čeká jen na daně,které pak vydává za své.Jak zrušit tisíce úředníků v Bruselu? Přestat jim platit výplaty.Jiná cesta není.:-D

Ladislav N 26.8.2008 7:37

Re: Jak zrušit tisíce úředníků v Bruselu?

tisíce... zbytečných úředníků... jako např. komisař Špidla... ;-P

tsstss 26.8.2008 7:40

Re: Zatím jsem nenašel co by nebylo pravda!

Ono se to nakonec zhroutí jako bájný tábor míru a socialismu. 

petr 26.8.2008 7:26

Klaus není polizik

velmi pěkná úvaha, možná až příliš složitý rozbor pro chování Klause, možná je jen nastrčenou fugurkou KGB. Nebylo by to poprvé a ani moc překvapivé. Hlavně však Klaus není politik, nýbrž samolibý postkomunistický manipulátor. Jako běžný občan se za svého presidenta stydím již mnoho let. Přirovnáním EU k RVHP a dalšími blbostmi,  se Klaus diskvalifikoval z politické scény a nyní je jen směšná figurka sebe sama, která ale v zahraničí dělá z celého národa, národ blbců a tupců. Otázkou zůstává, proč byl zvolen a komu to posloužilo a slouží.

Ladislav N 26.8.2008 7:35

Re: Klaus není politik

Připomínat RVHP v souvislosti s přijímáním byrokratických nesmyslů z EU zase není tak od věci. Klást rovnítko mezi EU a RVHP by byla samozřejmě hloupost. Potíž je v tom, že snahy socialistů EU se navlas podobají komunistickým pitomostem, které jsme zažili v ČSSR za totality.  Proto  jsme na ně citlivější a umíme je včas indikovat.

Franta 26.8.2008 7:19

Začněte u sebe!

Vážený investagitivní novináři, začněte u sebe. Kdo jste Vy, jaké je Vaše CV, a jaké názory zastáváte Vy. A vydržte to těch pár roků, třeba budete prezidentem Vy. Teď to bude móda - objevit někoho v kanálu a posadit ho na Hrad!!!!

Ladislav N :-))) 26.8.2008 7:29

Re: Začněte u sebe!

Stačilo napsat: "Miluji Klause. Až za hrob..." ;-)

Standa 26.8.2008 7:17

Bárta,

člověče, jejich článek nemá brilantní logiku Klause! Má jen hodně slov bez hlavy a paty. Takhle nejsou dobrým publicistou ani novinářem. Smutné, mysleli si, že maj na Klause, ale nemaj!