29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Svět podle Klause

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek F. 26.8.2008 12:29

Re: Re: Re: Re: Re: Pane Bárto

V "nekosovské" Jugošce bylo do roku 1995 spousta vzájemných masakrů, to je pravda.

Milano 26.8.2008 10:09

P.J.Buchanan

Jak naivní může jeden být. Putin má jedinou představu. Znovu vytvořit SSSR. Za každou cenu. A slabý blekotající západ neučiní nic, aby mu v tom zabránil !

Niky. 26.8.2008 10:50

Re: P.J.Buchanan

Sovětský svaz chtěl obnovit ortodoxní komunista CHodorkovskij,proto usiloval o získání politické moci a ani se tím netajil.

pamětník 26.8.2008 11:07

Re: Re: P.J.Buchanan

A není náhodou buřt, který Ivan to udělá? Podstatné je to, že na tom dělají co to jde.

Niky. 26.8.2008 11:12

Re: Re: Re: P.J.Buchanan

Buřt to tedy není,Putin rozpadu Sovětského svazu jenom lituje,ale CHodorkovskij ho chtěl skutečně obnovit.

pbla4024 26.8.2008 11:14

Re: Re: Re: Re: P.J.Buchanan

Kdo obnovil v Rusku používání sovětské hymny?

Alfons 26.8.2008 9:59

Do naší vlasti se plíživě vkráda nejednota.

A to může využít nepřítel a úplně rozvrátit naši republiku. Vůbec se mně to nelíbí. Vyřešil jsem to tím, že nemám žádný názor na nic. To je ideální a perspektivní postoj. 8-o

Buvol 26.8.2008 10:03

Re: Do naší vlasti se plíživě vkráda nejednota.

.. nehte si ještě sešikmit oči a jezte hlavně rýži ...

Patrick J. Buchanan 26.8.2008 9:43

Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Rozhodnutí Michala Saakašvili využít zahájení olympijských her k odvedení pozornosti od gruzínské invaze do Jižní Osetie se co do stupidity vyrovná rozhodnutí Gamal Abdel-Násira uzavřít Tiranskou úžinu izraelským lodím. Násirův hrubý omyl jej stál Sinaj v šestidenní válce. Saakašvili pravděpodobně za svůj omyl zaplatí trvalou ztrátou Jižní Osetie a Abcházie. Po dělostřelbě a útocích na – co sám tvrdí – vlastní území, po zabití množství vlastních, osetínských občanů a přinucení desítek tisíc dalších k útěku do Ruska byla Saakašviliho armáda vypráskaná zpátky do Gruzie ve 48 hodinách. Vladimír Putin využil situace k vykopnutí gruzínské armády z Abcházie, k bombardování Tbilisi a k obsazení Gori, rodného Stalinova města. Saakašvili, který se rád prezentuje jako blízký přítel George Bushe, Dicka Cheneyho a Johna McCaina, a Gruzii prezentuje jako osamoceného demokratického spojence Ameriky na Kavkaze, si myslel, že mu jeho rychlý pokus o převrat vyjde, a že svět postaví před hotovou věc. Nepočítal s hněvem a odhodláním ruského medvěda.

Americké obviňování Ruska z agrese duní prázdnotou. Gruzie ten boj začala, Rusko jej dokončilo. Ti, kteří zahájí válku, nerozhodují o tom, jak a kdy skončí. Ruská reakce byla „disproporční“ a „příliš tvrdá“, kvílí Bush. Pravda. Ale nedovolili jsme my sami Izraeli bombardovat Libanon 35 dnů jako odvetu za pohraniční půtku, při které zahynulo několik izraelských vojáků a dva byli zajati? Nebylo to mnohonásobně „disproporční“? Rusko provedlo invazi do suverénní země, láteří Bush. Ale nebombardovaly Spojené státy Srbsko po 78 dnů a neprovedly invazi, aby jej přinutily vzdát se provincie Kosova, na které mělo Srbsko mnohem větší historický nárok než Gruzie na Abcházii či Jižní Osetii, které obě preferují Moskvu před Tbilisim?

Patrick J. Buchanan 26.8.2008 9:45

Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Není západní pokrytectví šokující? Když se Sovětský svaz rozpadl do 15 národů, oslavovali jsme. Když se Slovinsko, Chorvatsko, Makedonie, Bosna, Černá Hora a Kosovo odtrhly od Srbska, jásali jsme. Proč tedy to rozhořčení, když se dvě provincie s etnicky jiným obyvatelstvem odtrhly od Gruzie a bojovaly za svou samostatnost? Jsou secese a rozdělení národů chválitelné pouze když jsou v zájmu neokonzervativců, z níž mnozí nerozumně testují ruskou trpělivost? To, že Putin využil příležitosti Saakašviliho provokativního a hloupého kousku, aby naordinoval dvojitou dávku trestu, je nevyvratitelné. Ale není ruská zloba pochopitelná? Roky otírá Západ Rusku o nos jeho prohru Studené války a jedná s ním jako s Výmarskou republikou. Když Rusko stáhlo svou Rudou armádu z Evropy, zavřelo své základny na Kubě, rozložilo svou zločinnou říši, dovolilo 15 státům odtržení od Sovětského svazu a hledalo přátelství a společenství se Spojenými státy, co jsme udělali? Americká chátra si hrála do ruky s Darebáckými Zloději z Moskvy ve snaze vyrabovat ruský národ. Porušili jsme slib daný Gorbačovovi, nastěhovali jsme naši vojenskou alianci do Východní Evropy, pak dokonce až před ruský práh. Šest bývalých členů Varšavského paktu a tři bývalé sovětské republiky jsou nyní členy NATO. Bush, Cheney a McCain tlačí na přijetí Ukrajiny a Gruzie. To by vyžadovalo, aby Spojené státy vstoupily do války s Ruskem kvůli Stalinovu rodnému městu, a kdo má suverenitu nad Krymským poloostrovem a Sevastopolem, tradičním domovem ruské flotily Černého moře. Od kdy se tyto oblasti staly životním zájmem USA zdůvodňujícím válku s Ruskem? Spojené státy unilaterálně anulovaly smlouvu o raketách dlouhého doletu, protože naše technologie byla lepší, pak plánovaly umístit protiraketovou obranu do Polska a České republiky jako obranu před íránskými raketami, ačkoliv Írán nemá ani rakety ani jaderné zbraně. A ruská protinabídka spolupracovat společně na protiraketovém štítu umístěném v Ázerbájdžánu byla smetena se stolu.

Patrick J. Buchanan 26.8.2008 9:48

Re: Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Představme si svět, který nikdy nepoznal Ronalda Reagana, kde se Evropa odmítla podílet se na Studené válce poté, co Moskva instalovala své SS-20 na východ od Labe. A představme si Evropu, která vystoupila z NATO, řekla nám, ať jdeme domů a stala se slouhou Moskvy. Jak bychom reagovali, kdyby Moskva přivedla Evropu do Varšavského paktu, zřídila vojenské základny v Mexiku a Panamě, umístila protiraketový radar a rakety na Kubě a spojila se s Čínou k vybudování ropovodu, který by dopravoval ropu z Mexika a Venezuely do přístavů v Pacifiku, odkud by je dopravovaly lodi do Asie? A kdyby nás odsekly? Kdyby armády v Latinské Americe trénovali poradci a odborníci z Ruska a Číny způsobem, jakým to děláme my v bývalých republikách Sovětského svazu, jak bychom reagovali? Hleděli bychom na to s přihlouplým výrazem ve tváři? Desítky roků někteří z nás varují před pošetilostí šlapat Rusům na nohy a vysmívat se jim do ksichtu. Kuřata demokratického imperialismu se nyní vrátila domů na hřad – v Tbilisi.

Více v překladu článku: "Blowback From Bear-Baiting", vyšel na serveru informationclearinghouse.info 15. srpna. Tento článek napsal americký konzervativní politik, novinář, poradce tří amerických prezidentů a kandidát na prezidenta USA Patrick J. Buchanan

http://www.klaus.cz/klaus2/asp/clanek.asp?id=DWf7RzLCxfPq

tony 26.8.2008 10:06

Re: Re: Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

I v tom B. textu jsou vady. Irán nemá rakety? Netrénují a nevyzbrojují Rusové leckteré skupiny? Ale přes to je o třídu výše než V.K. 

toogood 26.8.2008 10:36

Hrana najivita

"Vada" o neexistenci Iranskych raket je "jen" fakticka. Daleko Horsi je vada ideologicka, ktera je pateri celeho clanku. Hovorim o oblibene relativizaci typu CCCP = USA, tj. obe to byly (ci jsou) velmoci, obe maji dobre i spatne stranky. Tato klasifikace je ale nejen velmi cynicka, ale prokazatelne nekorektni. Mohu jen parafrazovat skvely argument z clanku. Tedy, zatimco vetsina americanu cti nejvice A. Lincolna ci G. Washingtona v Rusku je to Stalin. O hodnotach to myslim vypovida vse. Krome toho srovnavat Varsavskou smlouvu s NATO, sferu vlivu USA se Sovetskym blokem je rovnez zcela nemistne. Na jedne strane strane staty ve vztazich dobrovolneho partnerstvi a na druhe v pozicich vazalu vuci nejmocnejsimu. Dalo by se samozrejme pokracovat jit do detailu atd.  Ale ja vim, ze vy si tyto veci dobre uvedomujete a vas zpusob vykladu tedy neni demagogii bezdecnou, ale zamernou.

Predstirate najivitu, v pozadi je ale zla vule.

Mirek F. 26.8.2008 10:42

Re: Hrana najivita

V Rusku je to nejvíce Stalin? Já osobně slyšel jen o jisté anketě, kde je ovšem možno hlasovat, kolikrát člověk chce, takže to o ničem nevypovídá.

Coonan 26.8.2008 11:18

Re: Hrana najivita

Pane Najivito, co kdybyste se zamyslel nad hloubkou toho dobrovolného partnerství? Není ono to partnerství tak trochu podpořeno ani ne tak strachem z Ruska jako spíše strachem z americké reakce, kdyby se nepostupovalo podle přání USA. Nechte si udělat přehled amerických intervencí počínaje intervencí posvěcených tzv. Monroeovou doktrinou. Stačí o roku 1900 do dnešního dne. Myslíte, že i ti zatracení Němci jsou zcela upřímní, když používají krásné označení unsere amerikanischen Freunde? V hloubi své bytosti si přejí, aby již americké posádky, kdysi spolupracující při denacifikaci, dnes jako výstraha Rusku, z Německa vypadly. Na to je příliš dobře znám. I když - dobře, že v Německu jsou!

Niky. 26.8.2008 11:03

Re: Re: Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Otázka pro všechny Klausobijce,je bývalý poradce Ronalda Reagena,Patrick J.Buchanan rusofil?

Huaskaran 26.8.2008 12:34

Re: Re: Re: Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Necítím se být klausobijcem, i když toho kágébáckou náturu nemusím, leč na Vaši otázku odpovím: Buchanan nejspíš nebude rusofil (co vím, nikde se tam neprezentoval), leč je to americký izolacionista. Pokud trochu znáte dějiny USA, asi víte, co to znamená. Kromě toho viděno mým úhlem pohledu v souvislosti s jeho posledními vyjádřeními směrem ke Gruzii je to velký hlupák. Howgg.

Kolombo 26.8.2008 11:58

Re: Re: Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Argumentace pana Buchanana má drobnou vadu na kráse - klade SSSR, potažmo Rusko na stejnou úroveň s USA. Jenže tato dva státy stejné nebyly. Do SSSR se nehnaly miliony přistěhovalců, USA nemusely budovat na vlastní hranici zátarasy a minová pole, aby jim občané neutekli a  stát se jim nevylidnil. Pokud někdo s gustem uveřejní přepis páně Buchananových argumentů, tak se ptám - považuje dotyčný SSSR a západ za "jednoho za 18 a druhého za 20-2" a naši změnu orientace za zradu "tábora míru?". Chtěl by zpátky do ruské sféry vlivu?

Mirek F. 26.8.2008 12:42

Re: Re: Re: Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Bohužel, ani v zahraniční politice neplatí, já si mhohu dovolit více než ty, (základny, podpora, pakty), protože jsem ten hodnější a mám na to morální právo.

vasekpav 26.8.2008 13:18

Re: Re: Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Co  by  jsme  dělali ? N o  opět   bychom   začali  vyrábět  ty  licenční  slovenské  ponorky  ,?Co   mají  mateřskou   základnu  na  Štrbském  plese !!!!>-  

M. Zima 26.8.2008 10:00

V čem se kLaus vidí, je sice v podstatě jedno, ale

není mi známo, že by Buchanan prohlásil, že je Rusko normální demokracie, nebo že by se přiblížil k některé jiné z četných kLausových hovadin. Už proto bych toho Buchanana jako kLausův vzor vyloučil, kLaus se vidí pouze sám, v zrcadle pucovaném Jaklem.

Kamjdu 26.8.2008 11:14

Re: V čem se kLaus vidí, je sice v podstatě jedno, ale

R^

Ale 26.8.2008 10:08

Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Buchanan prosazuje tezi amerického izolacionismu, kdy USA vyklidí své pozice mimo USA a budou spolupracovat s místními hegemony, v případě Evropy především s Ruskem. Taky názor, dle mého přesvědčení chybyný. Nejenže by na to v první fázi doplatily evropské demokracie, v druhé i samy USA. Americká politika dnes udržuje nepřítele daleko od vlastních hranic

jana 26.8.2008 11:20

Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Já se divím různým pisatelům jak stále zpochybňují ,vinu Gruzie.Je to o tom ,že 100x opakovaná lež se má stát pravdou.Nebo to nařídilo USA.

Pamětník 26.8.2008 15:23

Re: Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

"Je to v tom", že jsi slepice!

janoryna 26.8.2008 9:40

pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Třídní pohled znamená, že když 2 dělají totéž, není to totéž. Je chvályhodné, že letadla NATO a USA vymlátili v Srbsku a Bělehradu každý větší barák, aby zajistili nezávislost Kosova. Naopak, je naprosto odsouzeníhodné, jesliže rusové vlítnou na gruzii aby zajistili nezávislost osetii. je chvályhodné, že poslanci za socdem hlasují proti své straně, protože je třeba hlasovat ne podle usnesení příslušného politbyra, ale podle vlstního svědomí. Naopak, je třeba rozhodně skoncovat s poslanci ODS, kteří hlasují proti své straně. je jasné, že v tomto případě to se svědomín nemá nic společného a nedává jim to žádné právo hlasovat proti usnesení politbyra ODS.

Brabcak 26.8.2008 9:59

Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Severoatlantická aliance aktivně vytvořila situaci "Kosovo", aby ji pak musela řešit? Ale na druhou stranu, pokud Rusko opravdu zajistí samostatnost Osetie, nic proti. Ale pěkně poctivě, pokud Osetinci chtějí samostatnost, tak všichni. Ať Rusko přihodí Severní Osetii a může se jednat.

Mirek F. 26.8.2008 10:24

Re: Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Copak, oni jižní Osetinci, nesmírně toužící žít v jednom státě se svými gruzínskými bratry, byli nestoudně zmanipulováni Ruskem k revoltě?  

Brabcak 26.8.2008 10:43

Re: Re: Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Ano, bez podpory Rusů by těžko na začástku 90. let vybojovali autonomii a v současnosti by se neudrželi ani týden. Jedna otázka je, zda-li si Osetinci samostatnost zaslouží (a proč jenom ti jižní?), druhá je role Ruska v celém konfliktu, která se, sorry, těžko dá od samého počátku nazvat neangažovanou.

Mirek F. 26.8.2008 10:49

Re: Re: Re: Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Já se nehádám o to, že by se bez podpory Rusů neudrželi (stejně jako kosovští Albánci by se neudrželi bez NATO) , pouze říkám, že separace bylo jejich vlastní rozhodnutí, ve kterém je následně podpořilo Rusko.