29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Svět podle Klause

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
bukowsky 26.8.2008 15:01

Re: jedině třídní přístup!!!

Je třeba zvolit důsledně třídní přístup, abychom byli schopni blahovolně pardonovat první případ a o to ostřeji odsoudit případ druhý.

Můžeme třeba tvrdit, že osamostatnění Kosova neohrožuje bezpečnost Evropy, zatímco rozbití Gruzie ano. Stačí jednoduše přehlédnout, že právě osamostatnění Kosova bylo vítaným precedentem pro dění v Gruzii a příště může inspirovat i další snahy měnit hranice, což může Evropu přivést do pekla.

Anebo můžeme říkat, že Američané skončili s bombardováním okamžitě po kapitulaci Srbů, zatímco Rusové pokračovali v ničení infrastruktury Gruzie i po podepsání příměří. To je jistě špinavost.

Nemělo by se ale zamlčet, že mnohatýdenní bombardování Srbska letadly NATO jaksi už v zemi neponechalo žádné strategické objekty (mosty, továrny, elektrárny, televizní studia, ropné rafinérie), které by ještě stály za shození bomby. Ekonomika Srbska se tím podle tehdejších odhadů vrátila o deset až dvacet let nazpět.

bukowsky 26.8.2008 15:03

Re: Re: jedině třídní přístup!!!

Proč se však přít o takové prkotiny. Shodněme se, že vše, co vykonají naši milí spojenci, bylo učiněno v zájmu pravdy a lásky. Naopak vše, čeho se dopustí zlotřilá protistrana, je projevem obyčejné zvůle a arogance.

Třídní přístup zde byl přece vždycky od toho, aby se nemusela řešit nepříjemná mravní dilemata.

Jan Keller

Co se v mládí naučíš, všem tvým pánům se to hodí.

MaR 26.8.2008 16:33

Re: Re: Re: jedině třídní přístup!!!

Co se snažíte tvrdit? Když uděláme v minulosti *chybu* (ať už to *chyba* ve skutečnosti je či ne) tak to znamená navždy do budoucna nesamět po ostatních chtít, aby stejnou věc nedělali? (příklad Srbsko/Kosovo vs Gruzie) Nebo jak?

MZ 26.8.2008 17:00

Re: Re: Re: jedině třídní přístup!!!

"Let the sunshine, let the sunshine in !"

bukowsky 26.8.2008 14:54

A co Mirek?

Jak to je se střední školou premiéra Mirka Topolánka? On sám ve veřejných vystoupeních o tom mluví rozdílně. Ve čtvrtek v ČT, v pořadu ke 40. výročí srpnové okupace, tvrdil, že v mládí byl z politických důvodů vyloučen z vojenského gymnázia, tzv. Žižkárny. „Měl jsem problémy, nakonec jsem byl z té školy z politických důvodů vyloučen,“ opakoval premiér, když předtím připustil, že ho nechali odmaturovat.

Na vojenské gymnázium šel prý proto, že nikde jinde ho nechtěli vzít a tato škola ho přijala. A pak mu otec řekl, že si musí udělat maturitu a musí to nějak vydržet. Otec, s nímž se podle dřívějších slov často hádal, byl voják.

Stejný příběh líčil premiér před více než rokem poslancům, když mu David Rath připomněl jeho studentská léta. Také tehdy Topolánek tvrdil, že byl z gymnázia z politických důvodů vyloučen.

bukowsky 26.8.2008 14:55

Re: A co Mirek?

Tato verze však premiérovi vydržela jen krátce, po dvou dnech v rámci poslaneckých interpelací svůj příběh poopravil. To když ho Václav Klučka (ČSSD) vyzval, aby popsal ony politické důvody, kvůli kterým musel školu opustit. Topolánek tehdy přiznal, že vlastně nebyl vyloučen z gymnázia, ale až následně z armády. Odmítl ale obvinění ze lži.

Svá studentská léta popsal Topolánek ve Sněmovně loni v červnu tak, že v 15 letech se nemohl z důvodů, které označil za politické, dostat na žádnou střední školu. Jediná škola, která ho byla ochotná vzít poté, když se přihlásil do učení za zedníka, bylo právě Vojenské gymnázium v Opavě.

Poznamenal, že ho to nenadchlo a od začátku uvažoval, jak z něho odejít. Pak podle něj přišel čtvrtý ročník, kdy byli studenti třeba kvůli tatínkovi v Austrálii či z jiných důvodů ze školy vyloučeni. „Já jsem byl poslední ročník, kterému umožnili maturovat na této škole,“ dodal premiér. A s jakým prospěchem odmaturoval? Jednu dvojku a jedničky.

bukowsky 26.8.2008 14:56

Re: Re: A co Mirek?

„Já vás mohu ubezpečit, že jsem nelhal,“ tvrdil před rokem a dodal: „Právě důvod, že jsem musel odejít z armády nuceně, to znamená, byl jsem z ní vyloučen, vedl také k tomu, že jsem nemusel platit 20 tisíc, které bych jinak platit musel, pokud bych se chtěl z armády takzvaně vykoupit.“ Poté Topolánek vystudoval na VŠ v Brně strojařinu.

A co Mirkovi nohsledi?????????

Niky. 26.8.2008 14:30

Poskoci silně proněmecké koalice pravdy a lásky,

lžou,napadají a urážejí V.Klause,kdyby se V.Klaus postavil na stranu Gruzie,tak by V.Klause napadali a uráželi stejně,každý v čele s V.Klausem,kdo hájí suverenitu a svrchovanost České republiky musí být zničen,to je heslo pravdoláskové koalice!

MaR 26.8.2008 14:42

Re: Poskoci silně proněmecké koalice pravdy a lásky,

Jistě, děkujeme za příspěvek nulové hodnoty. Na Novinkách by jistě slavil úspěch.

Niky. 26.8.2008 15:07

Re: Re: Poskoci silně proněmecké koalice pravdy a lásky,

Na Novinky nechodím,ale není snad pravda,že Klause při každé přiležitosti napadají lidé,kteří léta požadují okamžité zrušení Benešových dekretů jako např.Doležel,Pacák,Putna a další jim podobní!

Huaskaran 26.8.2008 15:11

Re: Re: Re: Poskoci silně proněmecké koalice pravdy a lásky,

Není.

a 26.8.2008 14:26

klaus

Ale Klaus snad neoslavuje ruskou invazu do Gruzie, nebo jo? A jo-li kde? Čta jeho první stanovisko nemůžu si snad nevšimnou, že odsoudil násilí z obou stran. To je jako proruský postoj, nebo co? Že jsou Rusové se svým KGB - carem Putinem nebezpečná imperiální mocnost a že oko Mordoru dohlédne nejen Tbilisi, ale i Kyjeva, Rigy, Trokavce ba i Karlových Varů, o tom není sporu. Sporu je o tom, zda Sakašvili (ostatně i našimi médii nedávno propíraný stran korupce) nařídil bombardovat Osetii. Hanba Rusům každopádně, to ale neznamená, zastávat se jiného násilníka. Příklad s Kosovem úplně sedí - chtěli byste se kamarádit s bolševickým teroristou Miloševiščem nebo muslimským Hakimem Thacim? Kosovo už odsrali Čečenci, ale Rus samozřejmě zdaleka nemá dosti ...  Takto si alespoň já  dovoluji chápat Klause.

MaR 26.8.2008 14:39

Re: klaus

Sice odsoudil i ruskou invazi na území Gruzie, ale z rozpoutání konfliktu JASNĚ viní Gruzii. A tady bych si dovolil nesouhlasit, neboť obě strany byly zaplateny ve vzájemných provokacích, podpoře či násilného potlačování povstalců... s tím rozdílem, že se tak dělo na území pouze jednoho ze zúčastněných států, což je imo dost důležité :o)

bukowsky 26.8.2008 15:10

Re: Re: klaus

Klaus dělá zásadní tu chybu, že nepapouškuje propagandu jako vy. Klaus si to nejenže může dovolit a vejde to alespoň do historie tehle kotlinky, Klaus má z toho i dobrý pocit, že nesdílí mýty propagandy.

Ale jak úžasně naštval sektu jediné pravé pravdy, to se jen tak nevidí!

Zatímco Ježíš vzkazuje naším lidoveckým politikům v boji za majetek cirkve svaté : Zahoď vše a následuj mne, tak vůdce sekty jediné praví víry říka: Zahoď zdravý rozum a následuj mne!

Jestliže ještě v obou případech platí: Opustíš-li mne, zahyneš?

Někteří se tak chovají.

MaR 26.8.2008 15:16

Re: Re: Re: klaus

Z toho, co píšete se dá vyvodit, že tedy jedině Klaus má pravdu a ostatní jsou jakési loutky propagandy :o) Copak mi to jen připomíná :o)

A 26.8.2008 15:00

to jste nějak špatně pochopil

Klaus dělá tu zásadní chybu, že si už dovolí říkat to co si myslí a to k čemu dospěl na základě anylýzy dostupných skutečností. Jenže národ, který si v roce 1946 zvolil bolševiky a pak jim snaživě lezl 43 let do pozadí, si tenhle nepřiznávaný pocit selhání musí kompenzovat otočením modlitebních koberečků o 180 stupňů a toužebným vyhlížením jiného pozadí. A ten Klaus to kazí!

pbla4024 26.8.2008 15:10

Re: to jste nějak špatně pochopil

Nějak jste opomněl zmínit, že československé volby v roce 1946 nebyly díky nezištné péči Kremlu svobodné. A v roce 1948 zde pražská pobočka moskevských komunistů nainstalovala komunistickou diktaturu obvyklou v místech obsazených Rudou armádou.

A 26.8.2008 15:17

Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Ony tu v roce 1946 byly posádky Rudé armády? A u každé volební urny stál sovětský komisař s pendrekem? Co to blábolíte, člověče? Pokud někdo něco zapomněl zmínit, pak to byl lví podíl zakomplexovaného zakrslíka Beneše (co se tak zasloužil o stát) na výsledku těchto voleb, na obsazení silových ministerstev bolševiky a na neuvěřitelně hladký průběh bolševického puče v roce 1948.

pbla4024 26.8.2008 15:27

Re: Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Byla v roce 1946 připuštěna k volbám nejsilnější předválečná strana, (ANO/NE)? Změnily se všechny země obsazené Rudou armádou (s vyjimkou Rakouska) v komunistickou diktaturu (ANO/NE)?

A 26.8.2008 15:31

Re: Re: Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

To nepřipuštění agrárníků tady zařizoval osobně Stalin? Byla ČSR v roce 1946 obsazena Rudou armádou?

Napřed si odpovězte na tyto základní otázky a pak teprve zvažte, zda vaše otázky dávají smysl.

pbla4024 26.8.2008 15:33

Re: Re: Re: Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Tak znovu, bolševický komisaři.

Změnily se všechny země obsazené Rudou armádou (s vyjimkou Rakouska) v komunistickou diktaturu (ANO/NE)?

A 26.8.2008 15:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Samozřejmě že ano. Vyjma Rakouska a Finska. Ale tam to je docela pochopitelné a plně v souladu s bolševickou doktrinou světové revoluce.

Zcela nepochopitelné to ale je v případě ČSR, kde vojenské posádky RA nebyly a veřejnost byla velice obsáhla informována, co bude znamenat vítězství bolševiků.

Kromě bratří Čapků a dalších soudných Čechů varovali i ruští emigranti a posléze i Volyňští Češi. Psali články do novin, pořádali výstavy, přednášky  a diskusní večery. Výsledkem bylo snaživé předání emigrantů i volyňáků podle seznamů k likvidaci KGB. Národ tedy dostal to, po čem evidentně prahl. Zázračné "prozření" až v roce 1968, kdy prozřeli jedni bolševici poté co je jiní bolševici odstrčili od koryt, mi připadá poněkud tragikomické.

MaR 26.8.2008 15:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Kdybyste lidé v roce 1946 věděli, že bude následovat 40 let opravdu stupidní totality, jsem si celkem jist, že by volili jinak. Prostě - naprosto nelze souhlasit s tím, že by lidé věděli co je v případě vítězství komunistů čeká. Vždyť i samotní komunisté se viděli v zářné budoucnosti socialistického zřížení. Kdyby věděli kam to dotáhnou nejspíš by se ani kominity nestali :o) Utopické myšlenky táhnou do té doby, dokud se nevyzkouší v praxi :o)

MaR 26.8.2008 15:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Kuš pardon za překlepy, snad se to dá přečíst.

pbla4024 26.8.2008 15:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Finsko nebylo okupováno, Rakouskou pouze z jedné třetiny. Co si myslela v daných zemích místní populace bylo zcela bezvýznamné, Kreml na jím obsazených územích nepřipustil demokracii. Pokud se mýlím, snadno mi můj omyl vyvrátíte vyjmenování evropských zemí, které nebyly obsazeny Rudou armádou a přesto tam byl nastolen komunismus.

MaR 26.8.2008 16:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Československo - to bylo opravdu vyjímkou! U nás se podařilo komunismus implantovat ve svobodných volbách díky příhodné situaci.

Ale 26.8.2008 19:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Kde jste přišel na to, že volby 1946 byly svobodné? Svobodně jste si mohl vybrat ze čtyř (na Slovensku jen dvou) prosovětských levicových stran, které se lišily mírou servility, ale které společně vytvořily protidemokratický kartel Národní fronty. Pravda, KSČ (a KSS) měly privilegium zvláštních vztahů se SSSR, ale i politika Beneše byla hodně humusová a hodně prosovětská. O to hůře, že to byl on, nikoli Gottwald, kdo zemi předal Stalinovi na podnose

MaR 26.8.2008 15:31

Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Nesouhlasím. Svobodné sice byly, ale poválečná celkově levicová nálada a umná propaganda komunistické strany(slibovali všechno všem, mohli si to dovolit protože to nehodlali splnit :o) jim zaručila volební vítězství. Co následovalo potom už je jen pád ke komunistickému puči - dobře věděli, že u dalších voleb by lidé už vystřízlivěli.

A 26.8.2008 15:40

Re: Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Ta celkově levicová nálada nebyla až poválečná ale táhne se jako červená niť již od založení republiky. Vspomeňte Čapkovo "Proč nemohu býti komunistou" a zuřivou reakci celé intelektuální elity. Včetně kliky čapkovic vily pomatlávanou exkrementy. Vzpomeňte na Gottwaldovo prohlášení v parlamento, že se jezdí do Moskvy učit, jak zakroutit demokracii krke,. A co výstavy o kolektivizaci a umělých hladomorech, knihy o Gulagu atd.

Nesouhlasím s vámi, že komunisté své sliby nesplnili. Splnili je dokonale. Jak v roce 1948, tak v roce 1968. Dodrželi svůj slib o likvidaci demokracie. Jen sklízeli potlesk, dokud rozdávali ukradené majetky odsunutých Němců a Maďarů,  ukradené velkostatky a ukradené továrny. Potlesk ustal, až když došlo i na ševce a ouředníky.

MaR 26.8.2008 15:50

Re: Re: Re: Re: to jste nějak špatně pochopil

Jistě že likvidace demokracie byla jejich hlavním cílem. Pro běžné voliče byl ale připraven velmi pěkný program v podobě podpory všeho včetně podnikání a vůbec světlých zítřků :o) Být v té situaci, skoro bych je volil taky hehe :o)