18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
George 2.2.2009 14:36

Nebylo by na čase mluvit o zdravotnictví věcně ?

Právě jsem se vrátil z Bulovky a to z onkologie. Mohu vzít na vědomí, že stará budova už nestačí a že prostředí, ve kterém pacienti čekají na ambulanci, nedopovídá dnešní době. Dobře - nejsou peníze.

Ale jdu na záchod / který je nově o patro níže/ a zjišťuji : jsou tu nově zřízené dva záchody pro ženy a muže. Jsem muž , tak tam jdu. Po toaletním papíru ani památky. Žádné papírové ručníky ani mýdlo.  Z á c h o d   n e s p l a c h u je . Kdyby pan primář nebo někdo,  kdo za to odpovídá,  dal v čekárnách do rohu kasičky, jako jsou v každém supermerketu a napsal, že na tyto základní hygienické pomůcky nemá peníze, sešlo by se podle mého mínění spousta peněz. Rozhodně by to stačilo na vybavení toalety.

Kdyby to byla restaurace, hygienik by ji zavřel a dal pokutu. Ale je to nemocnice, tak se nic neděje.V době, kdy je nebezpečí chřipkové epidemie.  Pan Julínek řekl, že za poplatek 30Kč má pacient nárok na zvýšenou péči. Má nárok na evropskou úroveň záchodu ? Moc děkuji primáři onkologie na Bulovce za případnou odpověď.

Ladislav N 3.2.2009 4:09

Re: WC v nemocnici

Normálně (třeba i v nákupním středisku) se za použití WC platí 5-10 Kč. Kdyby každý v nemocnici tuto částku musel zaplatit, to by bylo rudého řevu, že hajzl v nemocnici má být zadarmóóó!! Tak ho mají zadarmo. Jako za komunistů. Na "hajzlbábu", která by se o záchodky v nemocnici celý den starala, nemají peníze. A někteří pacienti jsou navíc prasata. Jiní zase kradou toaletní papír. A je to. 30 Kč za návštěvu lékaře je prý moc peněz...

Eva 1.2.2009 17:09

Investice do zdravi.

Uz moje babicka mi rikala, ze zdravi je to nejcenejsi co mame a je nutno do nej investovat. Skoda, ze nas to nikdo nenaucil. Jsem lekarnice a ne nejmladsi a neprala bych nikomu co si denne vyslechnu. Velice snadno jsme si zvykli na spickove leky a rychle zapomneli na to co u nas bylo a co lide byli ochotni zaplatit za pasovany Brufen ze zahranici.Zakon a narizeni je pro mne zavazujici a nechapu, ze je tak snadne jej porusovat. Vzdyt kazda hra ma sva pravidla. Jsem optimista a tak verim v brzkou napravu takoveho bezpravi co se na nas soukromnych lekarnach deje.

IS 2.2.2009 0:19

soudružko Evo, banální brufen si každý kupuje sám

Ladislav N 3.2.2009 4:15

Re: komunista IS IP: 89.102.11.xxx (jindy) "Zdravotnictví za minulého režimu bylo na vyšší úrovni než americké..."

Milý komunisto IS, normální je, platit si i lékaře a léky (a nechat si je pak proplatit pojišťovnou podle míry, na kterou si každý platí pojistné). Vy chcete všechno zadarmo, tak se holt na ty, co opravdu nutně potřebují lékařský zásah a drahé léky, nedostane. Takový systém byl i za vás, když jste měli monopol na moc.

Tomáš 31.1.2009 23:46

Jak smutné...

Co si tak obvykle lidé přejí: Všechno nejlepší, hodně štěstí a hlavně to zdraví. Nevim jak vás,ale mě učila babička,že zdraví je to nejcenější co máme. V dnešní době jsme schopni utrácet za satelitní televizi, internet, dovolené na různých ostrovech,ale když máme zaplatit 30Kč v lékárně navíc je to tragédie.

Je mi špatně z toho, kolik lidí bere lékárnu jako řeznictví. Řekněte mi, co víte o lécích? Já tedy velmi málo... jistě můžu si přečíst příbalový léták,ale pořád to je španělská vesnice... ale existují lidé, kteří opravdu vědí, co v těch bílých tabletkách skutečně je, vědí jak to v těle funguje, prostě vědí, protože studovali svůj obor, který rozhodně nepatří k nejjednoduším, dále je to velmi rizikové povolání, což si zde asi málokdo uvědomuje... Tedy, ptám se proč jim závidíte jejich platy, ať už jsou jakkoliv vysoké, když například jen asistenka ředitele blabla firmy bere víc, stará se snad ona o vaše zdraví? A to je přeci k nezaplacení.

Až zruší lékárny....jak může někdo vůbec tohle napsat. To je jako by zrušil nemocnice...kam by asi lidi chodili pro léky? Do řeznictví? Nebo k lékařovi-promiňte pane doktore,ale farmakologii jste přece jen studoval méně než farmaceut-není lepší mít toho nejlepšího odborníka? Já když chci čalouníka, taky si vyberu toho, který tomu rozumí nejlépe a ne truhláře, který o tom jen něco ví...Nebo bychom mohli chodit pro léky na srdce do samoobsluhy, vždyť jde jenom o naše zdraví...

Je mi opravdu špatně, jaká zloba a závist na světě panuje. Škoda,že tu je tolik hloupích lidí.

Nazávěr, chci říct,že nejsem farmaceut,ale velmi si jich vážim jako i lékařů...

Ludva 1.2.2009 9:00

Re: Jak smutné...

Pane Tomáši, ještě před rokem nebyly žádné poplatky a lékárny velice dobře prosperovaly - množily se jako houby po dešti. Takže mě nepřesvědčíte, že na nějakých popatcích ty lékárny stojí. Ať si třeba zvýší marže, nebude to tak viditelné a lidi budou spokojeni.

Miki 1.2.2009 14:27

Re: Jak smutné...

Mylíte si, že lidi na svých peněženkách nepoznají zvýšení marží? ;-D Ale poznají, ale až časem, kdy už bude moooc pozdě. A nastane čas, kdy zas budou volat po poplatcích, protože doplatky byly nižší. I když on je vlastně Český národ neuvěřitelně závistiví, a tak asi bude opravdu v budoucnu tolerovat vyšší marže a ceny léků a taky monopol lékáren.

M 1.2.2009 12:50

Re: Jak smutné...

Ano, máte pravdu. Před rokem sice nebyly poplatky, ale také neexistoval onen odpočet z konečné ceny léku, který je lékárna při výdeji přípravku hrazeného alespoň částečně ze zdravotního pojištění povinna provést, čímž se u některých léků dostává i pod nákupní cenu. Podle aktuálně platné legislativy odpočet je nutno realizovat i při nevybrání poplatku a pak dochází k tomu, že lékárna vydává levnější léky za cenu nižší, než za jakou je nakoupila. Velmi výhodné, že? Na závěr bych ještě dodal, že vaše představa o "zvýšení marží" je zcestná. Výše marže je rovněž dána vyhláškou a žádná lékárna si ji nemůže svévolně zvýšit.

George 2.2.2009 14:18

Re: Jak smutné...

Chudáci ubozí lekárníci. Měli bychom znovu jít manifestovat, aby se měli lépe. Proti nim je babička s 6000 penze úplný uhlobaron.

Mišák 2.2.2009 18:02

Re: Jak smutné...

Pokud má babička jen 6000 Kč penze, tak toho v životě moc do zdravotnictví na daních neodvedla (zřejmě nemá žádné vzdělání a dělala jen nekvalifikované práce - asi jako vy?).  Má opravdu mít nárok na špičkovou péči zdarma? A pokud je sociální případ, zaplatí za ni sociálka, samozřejmě za potvrzení. Takže vaše argumentace je zcestná.

Janina 1.2.2009 15:54

Re: Jak smutné...

Já rozhodně lékárnu jako řeznictví neberu. Když totiž přijdu do řeznictví, mám možnost se předem seznámit s cenou zboží a podle toho se rozhodnout.,jestli nakoupím zde, nebo v řeznictví za rohem. Popřípadě něco koupit tady, něco tam.

Pokud přijdete do lékárny, až při placení u pokladny se dozvíte, kolik  doplácíte, zda vám ta pětistovka, co máte v peněžence bude stačit, nebo se ztrapníte a ani nevíte, zda byste v sousední lékárně nepořídil levněji.Pokud navíc máte všechny léky napsané na jednom receptu,stejně musíte kuopit všechno na jednom místě, ne něco tady a něco tam.

Pokud by jakýkoliv obchodník neměl své zboží označeno cenovkami, dostal by se do vážných problémů.Ne tak v lékárně, kde nejsou ani cenovky, ani viditelně vyvěšené ceníky.Výsledná cena , kterou na vás lékárník vychrlí, je někdy opravdu překvapením.8-o8-o8-o

standa 1.2.2009 18:37

Re: Jak smutné...

R^

Petr 1.2.2009 23:17

Re: Jak smutné...

Aha,takže byste chtěla vidět cenovky a doplatku asi u milionu leku, ktere v lekarne jsou,tak to aby byly lekarny velke jako supermarkety,nejdriv myslet,pak psat

Alenka v říši divů 2.2.2009 10:23

Re: Jak smutné...

Jak už tu zaznělo, řezník nemá skladem než několik desítek druhů zboží, lékárna má nejméně 3000 druhů. Kromě toho, lék při výdeji na recept má povinně sníženou cenu o tzv.odpočet.  Když si koupíte Glyvenol, stojí 211,- .Když ho budete mít na recept, vyskočí vám na účtenku cena přípravku 195,- . Jak byste to potom pacientovi chtěla vysvětlit? Kolik těch cenovek by tam muselo být?

lékárník 18.2.2009 19:28

Re: Jak smutné...

No a jak v tom řeznictví poznáte, který řezník má maso kvalitní a který ne (což mi přijde mnohem důležitější než cena) ?? To bohužel nepoznáte, poznáte právě jen tu cenu. Nedala byste raději více peněz za kvalitnější maso ??  Pak byste možná ani tolik léků nepotřebovala :-(

(mírně off topic, omlouvám se)

Kula 31.1.2009 20:12

V Praze jsou lékárny na každém rohu a v malých městech nic

Bujení lékáren ve velkých městech ukazuje, že to je výhodný obchod a lékárníci by se měli chovat jako jiní obchodníci, nečekat, že je někdo bude podporovat. Řezníci a hokynáři taky mizí, protože markety je vytlačily. Zajímavé je, že v těch citovaných malých městech se o založení lékárny nikdo nenamáhá. Ukazuje se, že chudý lékárník zatím neexistuje a jejich hlavní snaha je jen naříkat jak se jim křivdí. Dřív to byl stát, teď kraje. Lidi je nezajímají.

M 1.2.2009 12:54

Re: V Praze jsou lékárny na každém rohu a v malých městech nic

Pokud jste si nevšiml, tak k oné podpoře dochází ze strany státu - ovšem pouze ve třech lékárnách v kraji. Na malých městěch se o založení lékárny nikdo nenamáhá, protože by byl blázen, aby v této situaci zakládal lékárnu. Soukromník se neuživí a pro řetězce to není lukrativní.

Miki 1.2.2009 14:35

Re: V Praze jsou lékárny na každém rohu a v malých městech nic

Vám se to řekne, proč si nezaloží lékárnu na vesnici. Ve vesnici do lékáren nechodí zas tolik lidí, hlavně pokud tam není zdravotní středisko a třeba u nás ve vesnici provoz lékárny sponzoruje i obecní úřad, aby si senioři nemuseli jezdit do 7 km vzdáleného města. A uvědomte si taky, že nefarmaceut, musí mít v lékárně odborného zástupce (farmaceuta), kterého musí taky platit. A obvykle jsou potřeba v lékárně minimálně farmaceuti 2. Takže dohromady musí uživit 3 lidi. A věřte tomu, že ve vesnici to opravdu bez podpory jednoduché není.

kvevet 31.1.2009 17:57

LÉKÁRNY

AŽ SE BUDOU RUŠIT LÉKÁRNY, PAK UVĚŘÍM TOMU, ŽE NA LÉKÁRNY PŘIŠLA BÍDA.

KDYŽ NA KAŽDÉ ULICI JSOU DVĚ I VÍCE LÉKÁREN, PAK TO ZNAMENÁ, ŽE JSOU LÉKY PŘEDRAŽENÉ A LÉKÁRNÍCI JSOU VYDŘIDUŠI.

Viz Praha: Starostrašnická ulice , jsou zde lékárny 3 a čtvrtá je 50 metrů hned za rohem.

Tak pa kecale.

Miki 1.2.2009 14:52

Re: LÉKÁRNY

Výborně, to je Praha. Ale jsou i mnohem menší města (5 tisíc obyvatel), kde jsou třeba lékárny jenom 3. A určitě ne na každém rohu. A kvalita poskytované péče se liší  v každé z nich. Už Vás vidím, jak jdete do lékárny, kde Vám nedají žádné nebo mizivé informace k užívání léku.

Alenka v říši divů 2.2.2009 10:17

Re: LÉKÁRNY

 Když na každé ulici jsou dvě i více lékáren,pak to znamená, že mají obrovskou konkurenci a uživí se , jen když o své újmě snižují ceny léků s vysokými doplatky! Tam,kde by se správně mělo doplatit 200 Kč, doplatíte jenom 150,- , abyste příště přišel zase!  Jenom naprostý blázen si může myslet,že několik provozoven se stejným předmětem podnikání znamená vysoký zisk, je to přesně naopak. A pokud se zeptáte,proč se tedy na stejném místě otevřela další lékárna, tak proto,že v ČR si ji při zajištění odborného personálu smí otevřít každý a není možné to nepovolit. Stát regulaci odmítl.Když se o to Česká lékárnická komora v 90.letech pokusila tím, že od nelékárníků( různých s.r.o., a.s. aj.) požadovala za udělení licence milion , dostala pokutu od ÚOHS ! Kdyby si ji směl otevřít pouze kvalifikovaný lékárník, byla by jich třetina, protože ne každý má k tak rizikovému podnikání odvahu. Na rozdíl od jiných oborů totiž  to specifické "zboží" - léky vázané na předpis - nemůžete prodat. Vážou v zásobách veliké peníze a jste odkázán na to, jestli předpis na ně někdy přijde. Nemůžete je frknout do výprodeje, když už mají krátkou použitelnost.

 

Mi 2.2.2009 21:26

Re: LÉKÁRNY

Když jsou na jedné ulici troje potraviny, tak to znamená, že jejich zboží je předražené a majitelé jsou vydřiduši? Když na náměstí desetitisícového města jsou čtyři drogerie a v ulici vedle další dvě, znamená to, že zboží je v každé z nich předražené a majitelé jsou vydřiduši?

Ivan 31.1.2009 14:31

Ukázka demagogie.

Demagogie jak z učebnice propagandy. Chudáci lékárníci. V normální státě do dvou let asi 30% nově založených firem zkrachuje. Ví někdo o zkrachovalé lékárně? Lékárna na každém rohu, prodávají podvodné přípravky na hubnutí a mužnou sílu, ale když potřebujete lék v jednu hodinu v noci, tak ve stotisícovém městě lékárnu nenajdete.

Obavy ze skoupení zahraničními řetězci jsou obzvláště zábavné v situaci, kdy Julínek se snaží právě toho dosáhnout cestou "řízené péče o pacienty" a to nejen u lékáren, ale i u lékařů. Je to jeden z důvodů, proč tolik usiluje o "reformu", která je jen maskováním rozkradení.

Takže páni lékárníci, protestujte proti Julínkovi a proti tomu, že zavedl zcela nemorání poplatky.

 Je přímo sprosté, když se o poplatku za položku receptu tvrdí, že má regulovat spotřebu léků. Lék předepisuje lékař a předepisuje ho pouze tehdy, když ho pacietn potřebuje. Pacient si pak lék vyzvednout musí, pokud chce dodržet předepsanou léčbu (což by dodržet měl). Pokud by někdo chtěl regulovat spotřebu léků bez toho, že by to bylo na újmu zdraví pacientů, tak by musel kontrolovat, jestli lékaři nepředepisují zbytečně a dohadovat se s lékaři.  Tedy pojišťovna by kontrolovala lékaře a byla odborně schopna svoje stanovisko případných úspor obhájit a vést spory s jednotlivými lékaři. Ne s pacienty. To by byla skutečná reforma, ale to by nebylo o tunelování a postavilo by to Julínka proti lékařům a proto seJulínka hojí na pacientech.

Sprosté je také to, jak vláda z pomsty sebrala krajům peníze na LDN a podobné služby a bere si tak bezmocné pacienty jako rukojmí. Dokud byli hejtmani z ODS, tak peníze poskytovala. Teď jsou hejtmani z ČSSD, tak se vláda mstí. Jako obvykle na těch, co se nemohou bránit.

george 31.1.2009 16:59

Re: Ukázka demagogie.

Naprrosto souhlasím. Chudáci lekárníci. Jak je to ale možné , že v Praze 10 vyrostla lékárna na každých 500 m, všechny se stále rozšiřují a modernizují. Ve Strašnicích bývaly 3 lékárny. Dnes je jich tu 30. 

Už před 5 léty jsem psal např. , že každý řádný chovatel psa by mu měl vytřít oči jednou za měsíc borovou vodou. Kolik stála lahvička v roce 1998 ? A kolik stojí dnes ? Páni lekárníci a jejich obhájci, napište pravdu.  Já nejsem člověk, který píše sprosťárny nebo žvásty.

Poslouchejte můj příběh minulého týdne : moje žena měla mrtvici. Na propouštěcím listě je uvedena medikace, mimo jiné též BETASERC. Žádné časové omezení podávání. Žena je upoutána na lůžko. Jedu k našemu obvodnímu doktorovi : ten lék může ale předepsat jen odborný lékař, obvoďní lékař jen proti plnému zaplacení. Píše na recept : pacient hradí sám. Dojdu do lékárny : doplatek 320 Kč. Magistra se diví : proč to tam lékař psal ? Volá lékařku - ta sděluje, že nesmí jinak lék předepsat. Totéž je na receptu na  pro mne PREDUCTAL / po infarktu / . Jdu o patro výše k neurologovi : dostanu po 2 hodinách čekání recept. na BETASERC.  PREDUCTAL nesmí předepsat. Jen internista. Volám internistovi, příští pondělí mi jej / doufám / předepíše.Může jej ale předepsat každý lékař, pokud si jej pacient zaplatí sám, doplatek asi 250 Kč.Takže za tyto léky platí pacient - penzista - chůze neschopný od 120 do 350 Kč / dle uvážení koho ? / Manželka má penzi asi 8500 Kč. Těch léků je medikováno asi 10, z nich nejdražší FLAVIX, pokud by  jej musela hradit,  stojí asi 1600 Kč. Když léky nařídila nemocnice, proč musím ke 3 lékařům pro recept nebo zaplatit přes 600 Kč.

 

Tak to neberu a jdu k neurologovi o patro výš. Nemohu předepsat 

marie 31.1.2009 23:35

Re: Ukázka demagogie.

Vaší situace je mi opravdu líto, ale je to tak proto, že na Ministerstvu zdravotnictví a Všeobecné zdravotní pojištovně rozhodli, že některé léky nesmí předepsat na účet pojištovny obvodní lékař, ale jen odborný. Proto je může obvodní lékař napsat , ale jen za plnou úhradu pacientem, nebo musí mít doporučení odborného lékaře, případně schválení revizním lékařem pojištovny To, co v takové situaci za lék zaplatíte není doplatek, ale celá cena léku. Nebo se domníváte, že lékárník dostává léky do skladu zadarmo?Lékárník léky kupuje od distribučních firem, má na ně regulérní přirážku jako třeba pekař na chleba, který přece také kupujete a ani Vás nenapadne nadávat mu do zlodějů, že  má marži, z které musí zaplatit platy zaměstnancům, nájem, energie a provozní náklady. A lékárník nemůže zaměstnat prodavače s vyučním listem, ale musí mít vysokoškoláka s atestací a to už jsou mzdové náklady někde jinde. Jak  lékárna má udržet provoz, když má léky kupovat a Vám by je měla dávat zadarmo. Pekař Vám také dává zadarmo chleba, protože máte hlad ? Kam jsme se to, proboha ,dostali ? Z čeho si myslíte, že by měla lékárna žít, když ne z obchodní přirážky ?Léky Vám nenařídila nemocnice, ale lékař, který v ní pracuje a jeho povinností je informovat Vás ,jak máte postupovat. Pokud to neudělal, tak je mu to úplně jedno nebo to jednoduše neví. Když to půjde takhle dál , tak za chvíli neseženete Betaserc ani Preductal ani za peníze a bude to zas jen pro prominenty . Už to tady jednou bylo.

Ladislav N :-))) 3.2.2009 4:00

Re: Ukázka demagogie.

Ivan je na NP svými žvásty dávno "profláknutý" komouš. Idiotovi nic nevysvětlíte, chce všechno zadarmo. ;-P

jana 11.2.2009 18:59

Re: Ukázka demagogie.

Praktický lékař tyto léky předepsat může, ale musí na zadní stranu receptu uvést  jméno a identifikacni čislo odborného lékaře, který medikaci doporučil. Musí to mít ovšem uvedeno v kartě pacienta (stačí založená propouštěcí zpráva z nemocnice). Bohužel tyto problémy často vznikají z neznalosti zákona. Ovšem někdy problém pramení z toho, že si lékař nechce plýtvat svůj finanční limit na preskripci léků.

stínový občan 31.1.2009 17:26

Re: Ukázka demagogie.

R^!

matematik 31.1.2009 11:26

gonio

Abyste se z té goniometrické funkce neposrali! Nebo jsme opravdu tak zblbli, že každá matematická operace, složitější než sčítání a odčítání, je pro nás záhadou?