9.6.2024 | Svátek má Stanislava


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pelemele 31.1.2009 9:53

30 Kč

Je mi z toho tady tak akorát zle,navážíte se všichni do lékáren ,ale nikomu nevadí, že 30 Kč co dáte u doktora jde rovnou do jeho kapsy a když jdete po více vyšetřeních s jedním problémem, tak teda nazdar.V lékárně se aspoň něco s těmi penězi děje,snižuje se doplatek a vydělává i ta pojišťovna,lékárník je ten poslední, kdo z toho něco má,zvlášť když odpočet je třeba 15 Kč na krabičku a na receptu jsou 3 ks.O tom se nikde nemluví, stejně jako o 30 kč pro Dr.

rex 31.1.2009 0:11

Re: Jana - Za komančů

Jo a na škodovku byl pořadník, lidé si na tu frontu brali dovolenou:-) a taky občas nebyl toaleťák a vložky!, to se pak v některých provozech vyhlásila celozávodní dovolená.

petesen 31.1.2009 12:58

Re: Jana - Za komančů

Jen drobná oprava:   ...taky občas nebyl  toaleťák a vložky... opravit na  ....toaleťák a vložky byly jen občas.

Doplnit: .... fronty se stály na kola, televize, ledničky s mrazákem, subtropické ovoce ..........

kvevet 31.1.2009 18:02

Re: Jana - Za komančů

Mohl si to zboží koupit každý ale nebylo, dneska na zboží nemáte a je vám houby platné, že ho jsou plné regály, když na to nemáte

Alenka v říši divů 2.2.2009 10:31

Re: Jana - Za komančů

Když přijdu so super- nebo hypermarketu, tak opravdu nemám pocit,že by si lidé to zboží nemohli dovolit. Mají vozíky narvané potravinymi po vršek . A pokud si na spotřební zboží a vánoční dárky  zhovadile berou půjčky ,místo aby si napřed uvědomili, jestli to vše opravdu potřebují a napřed našetřili, pak kupovali , je to jejich hloupost. 

Mi 2.2.2009 21:40

Re: Jana - Za komančů

Řekla bych, že to na co si myslíte, že máte nebo nemáte, je otázkou priorit a ne finanční situace.

Ivan 31.1.2009 14:35

Re: Jana - Za komančů

Když není střecha nad hlavou a není práce umožňující si vydělat na chleba, tak fronta na škodovku a občasné (velmi zřídkavé) problémy s toaletním papírem nebo dámskými vložkami (ty za celou dobu nebyly po pár týdnů jen jednou) a frontou na banány nejsou zajímavé.

Alenka v říši divů 2.2.2009 10:35

Re: Jana - Za komančů

Jste ubožák. Já pašovala rodičům toaleťák v roličkách ze 100km vzdáleného města, kdykoli byl!

strejda 30.1.2009 20:17

Goniometrická funkce

Může mi někdo říci, která goniometrická funkce je vzorci pro výpočet marže lékáren? Jaký úhel se tam uvádí? Nebo platí, že se pan autor již pomátl, když píše takové bláboly?

strejda 30.1.2009 20:19

Re: Goniometrická funkce

Tady to cituji a jen kroutím hlavou.

je cena ještě dále snížena o částku dle vzorce, jehož součástí je i goniometrická funkce.

varel 31.1.2009 0:12

Re: Goniometrická funkce

Nám tu povídáte nějaký pohádky ;-D

varel 31.1.2009 0:17

Re: Goniometrická funkce

A vono fakt .. to asi topolánkovic haranti musely extra zlobit 8-o

při výdeji léku s úhradou z prostředků z veřejného zdravotního pojištění spojeným s výběrem regulačního poplatku se maximální cena léku snižuje o částku určenou jako 30×(0,25×(ARCTG(výrobní cena/50-2,5)+1,6)) :-D

kolega 30.1.2009 21:14

Re: Goniometrická funkce

Pavle, dobrý. Ale stejně Ti nikdo neuvěří. protože ...sám to vidíš. Kdyby drátovi narostly fousky, může to začít. Stádo je připraveno.

A těm nevěřícím Tomášům : k odpočtu z ceny léku při výdeji na recept je použita skutečně goniometrická funkce.  Jmenuje se arcus tangens 8-o

strejda 30.1.2009 21:25

Re: Goniometrická funkce

;-DR^

phd 30.1.2009 21:42

Re: Goniometrická funkce

a proč ne cotangens ????

PetrH 30.1.2009 22:03

Re: Goniometrická funkce

Tangens roste, kotangens klesá. A při hodnotě 0 se kotangens limitně blíží nekonečnu, takže za lék bez doplatku byste se nedoplatil.;-D

phd 30.1.2009 22:11

Re: Goniometrická funkce

no bóže ja na to mám to si vyskocim, to si poskocim

strejda 30.1.2009 22:52

Re: Goniometrická funkce

Výborný nápad, A tak doplním. Sekans je méně známý a funguje podobně jako tangens. A tak bych doporučil kosekans. A autorovi článku mokrý hadr na hlavu.

PetrH 30.1.2009 23:17

Re: Goniometrická funkce

Funguje podobně, to je co??? Křivka té funkce může vypadat podobně, to parabola taky. Jinak sekans je 1/cos. Když už. A autor si nejspíš mokrý hadr přikládá i bez vás, to už zařídil MUDr. Rath. O tom použití goniometrické funkce se dá dočíst i jinde, ale koho a proč to napadlo, na to už je matematika krátká.

varel 31.1.2009 0:10

Re: Goniometrická funkce

Hm, a proč nepoužujou osvědčenej kosinus fí ?8-o

Ypsilon 31.1.2009 0:35

Re: Goniometrická funkce

Mno, za mých studentských let jsme tuto funkci nazývali Pišvejcova konstanta.;-)

varel 31.1.2009 0:40

Re: Goniometrická funkce

Dyť se kvuli němu přidělával ke trojfázovýmu vedení čtvrtej drát. A teď je tam i pátej, asi na toho Pišvejce ;-)

marie 1.2.2009 0:11

Re: Goniometrická funkce

Nikoho to nenapadlo. Pracovalo na tom několik ekonomů, protože ve chvíli, kdy se zvyšovalo DPH z 5 na 9 % a všechny výrobky se zdražili o ty 4 %, byla politická vůle, že lék se nesmí zdražit ani o halíř. Pak následovalo zavedení regulačního polatku za účelem regulace spotřeby léků a opět byla politická vůle, že z těch 3O Kč nesmí na lékárně zůstat téměř nic. A to se díky vzorci arctg podařilo spočítat. takže ve chvíli, kdy zaplatíte regulační poplatek 3O Kč na položku na receptu a dostanete 3 nebo 4 nebo 5 kusů krabiček jednoho léku v ceně řekněme 3OO Kč za 1 kus, tak se lékárníkovi sníží cena na 1 kus o 2O Kč , takže na 3 kusy o 6O Kč, na 4 kusy o 8O Kč, na 5 kusů o 1OO Kč - a vybere 3O Kč. Na levnější léky ztrácí méně , na dražší více. V průměru to vychází tak, že po zaplacení 19 % DPH z těch vybraných 3O Kč zůstanou v lékárně asi 1-3 Kč. A na to byl dobrý ten vzorec pro odpočet z ceny léku při výdeji na recept. Získal z oho stát a pojištovna. Víte, co to je chytání hada cizí rukou?. Přesně to, co udělal stát lékárníkům. Přeji Vám, abyste v příštích socanských létech nebyl vážně nemocen a nepotřeboval léčbu, na kterou nebude.

marie 31.1.2009 23:51

Re: Goniometrická funkce

Ten autor ví, na rozdíl od Vás, o čem mluví. A to,co tam napsal je naprosto přesné a  dle mého názoru snadno pochopitelné i pro tupější občany než jste Vy. Není lehké se v problematice doplatků, regulačních poplatků, odpočtů z ceny, obchodní přirážky a marže v lékárnách vyznat, Ale když budete mít opravdu zájem tomu rozumět, zkuste se na to poptat ve Vaší lékárně. Pokud to s Vámi proberou, určitě se Vám otevřou oči. A zkuste nesoudit, když nevíte a jen si něco myslíte,Ve chvíli, kdy ani hejtman Pardubického kraje nemá ani šajnu o čem mluví a přirom rozhoduje, je velmi těžké očekávat, že běžný občan bude rozumět, Ale příště dřív, než něco napíšete, dlouho přemýšlejte a zjištujte skutečnou pravdu, budou si Vás i lékárníci vážit.

Alenka v říši divů 2.2.2009 10:34

Re: Goniometrická funkce

Asi jste slyšel o tangens, že? A tahle se jmenuje arctangens.  Vy asi v matematice nebudete tak silný, když si myslíte, že se ty funkce týkají úhlů...Ale klid,já měla včetně maturity z matematky vždycky jedničku a na arctg se taky nepamatuju.

kima jima 30.1.2009 20:11

proč platíme osvč /lekárnám/ ?

neustále se o tom mluví,ale dosud nikdo nevysvětlil !!na dotaz proč se liší ceny léků v jednotlivých lekárnách - padla pádná odpověď že jde vlastně o podnikání.pak se tedy ptám jak může zákon nařídit platit nějakému podnikateli povinně poplatky.proč tyto poplatky nenařídí platit  řezníkovi,truhláři,sklenáři atd, atp.

Patrik 30.1.2009 20:35

Re: proč platíme osvč /lekárnám/ ?

dejte pokoj.Ještě Vás chytnou za slovo.

rex 30.1.2009 23:50

Re: proč platíme osvč /lekárnám/ ?

Protože je stát zákonem nařídil ve zdravotnictví - a to jest ordinace, nemocnice,pohotovost,lékárny, LDN atd. Kapišto ?  Nevybírání REGULAČNÍHO poplatku je sankcionováno pokutou až 50 000 od

zdravotní pojiš'tovny.

Až pojišťovna bude proplácet telecí, třeba bude regulační poplatek i tam, aby se obyvatelstvo nepřežralo a řezníkovi to strhne z tržby.

vont 30.1.2009 19:34

Pleva

Naštěstí tady žiji a pamatuji průběh zavádění tržního kapitalismu, navíc jsem ve zdravotnictví dělal. Článek mně připomíná  minulý režim. Taky strašili nepřítelem. Já už ho znám, jsou to všichni ti chamtivci typu Julinka, Hroboně a Šnajdra. Kdyby nesloužili svým chlebodárcům, tak zavedli poplatky za lůžkoden, za pohotovost, stanovili limit léků, které nehradí pojišťovny , případně poplatek za recept a pod. Jenže z toho by nebyl takový vejvar.  V Praze je skorem 300 lékáren, všechny se uživí, rozdíly v cenách léků jsou 300 Kč a možná i více. Nakonec nová ministryně dohodla, že poplatek v lékárnách se bude platit jen u léků, u nichž je doplatek nižší než 30 Kč. 

Ypsilon 30.1.2009 21:05

Re: Pleva

Nová ministryně zatím, zdá se, docela projevuje  zdravý rozum. Celý tehle cirkus s "Paralény a Acylpyriny" se přece dal řešit už v počátku docela jednoduše - na léky s cenou do x - Kč pojišťovny nedoplácejí a udělat je, pokud to jde , volně prodejné. Pokud je ve větším množství potřebují někteří chroničtí nemocní, řešit to schválením doplatku pojišťovny revizním lékařem pro daného pacienta na delší časové období. (nakonec těch kardiaků co potřebují trvale Anopyrin 100mg na ředění krve asi nebude zase tolik aby se to tímto způsobem nedalo zvládnout, že...). Jenže tady se jde opačným směrem, teď bude následovat další šílenství, kdy kvůli vařičům pervitinu, kteří nakupují VOLNĚ PRODEJNÉ léky obsahující pseudoefedrin ( pojišťovny, tedy ani stát tady NEDOPLÁCEJÍ ani korunu), budeme při nákupu Modafenu a pod. vytahovat občanku a nechávat běhat svoje rodné číslo jakousi databází. Až se feťáci naučí něco vyrábět z fazolí, budeme fazole nakupovat na občanku? Ach jo;-€

Rozdíly v cenách léků v jednotlivých lékárnách jsou značné.